Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.03.2015 13:55 - Америка направи пълна боза в Близкия Изток.
Автор: kolevdobri Категория: Политика   
Прочетен: 660 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Америка подкрепяше шиитското правителство в Багдад. Тя открито се обяви срещу остатъците от сунитските бунтовници, наследници от армията на Саддам.

В същото време подкрепя същите тези сунитски бунтовници, които воюват срещу Башар Асад в Сирия.

Тези дни Барак Обама се обяви в подкрепа на военната операция на Саудитска Арабия срещу бунтовниците шиити в Йемен. Обяснението е, че Америка има ангажимент за поддържа сигурността на Саудитска Арабия. Страхотно обяснение нали? А защо няма ангажимент да поддържа сигурността в Йемен?

Така американците на едно място подкрепят шиитите /Ирак/ заради простия факт, че против режима в Ирак воюват много джихадисти, но ядрото е на бившата армия на Саддам, която остана "без работа", след като американците подкрепиха шиитско правителство в Ирак. Така войната с армията на Саддам "продължава" при други обстоятелства. Получи се парадоксална ситуация, че американците бомбардират сунитските бунтовници от ИДИЛ, като в случая са съюзници с Иран и Асад, срещу когото въоръжаваха  други подобни бунтовници, които водят война с Асад вече няколко години, довели до бежанска вълна от милиони сирийци в Европа.

В случая само Израел има някаква полза. Нека мюсюлманите да се избиват един друг, което отклонява вниманието от вечния проблем на противопоставянето между Израел и арабския свят като цяло.


Много хора не знаят, че арабите са имали променлив успех при усвояването на Йерусалим в продължение на столетия, именно благодарение на постоянното вътрешно противопоставяне в рамката на мюсюлманската религия между сунити и шиити, което датира от преди повече от 1300 години.

Явно е, че сунитите не могат да живеят заедно с шиитите. Така както евреите не могат да живеят заедно с арабите като цяло. Относително хомогенните в религиозно отношение държави като Саудитска Арабия и Иран са и сравнително стабилни в политическо отношение. Там обаче където има силни малцинствени общности, независимо дали става дума за сунити и шиити, има голямо напрежение. Опитите на американците да лавират в тези отношения и опитите да се създават мултиетнически общества в ислямския свят са пълен провал. Дори и в богати държави като Либия и Катар, това противопоставяне изхвърля на повърхността много отрицателна енергия и конфликти. Ако американците бяха малко по-умни, отколкото са сега, биха били радетели за поддържане на "профилирани" мюсюлмански държави, та ако има някакво противопоставяне, то да бъде на държавно ниво, а не на "ниво" граждански конфликти. А може би тъкмо обратното, те са прекалено умни, защото това, което правят, са го правили преди тях и римляните, използвайки фразата: Разделяй и владей. Наистина не е никак демократично да подкрепяш една монархия, която не разрешава на жените да управляват автомобил и да си против режим, в който християни и мюсюлмани живеят в мир десетилетия наред и в който никой не оспорва светския характер на държавата. Още повече, че в Сирия се провеждат все пак някакви избори, за разлика от Саудитска Арабия. Ама това е, интересите преди всичко. Поне да не ни лъжат, че защитават някакви ценности.



Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3239235
Постинги: 6938
Коментари: 4326
Гласове: 2406
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930