Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.04.2015 17:35 - "Надявам се на хубава заплата. Дори и минималната ме устройва."
Автор: kolevdobri Категория: Политика   
Прочетен: 584 Коментари: 0 Гласове:
0



Това каза млад мъж, който беше интервюиран от журналисти в центъра на Видин. Направо онемях, като чух това. От една страна човекът се надяваше на хубава заплата и в следващото изречение се разбра, че под "хубава" заплата той разбира дори и минималната работна заплата.


Мисля си, този млад човек какво прави във Видин. Какво го задържа там? Ако бяха някакви възрастни хора, иди доди, както се казва, стари са и са пречупени от живота и няма какво повече да очакват от него.

Но младият човек. ЕЙ МЛАДЕЖ, ТОЛКОВА ЛИ СИ СМОТАН БЕ ДА МУ СЕ НЕ ВИДИ, ЧЕ НЕ СЕ МАХНЕШ ОТТАМ. ВИЖДАШ, ЧЕ НЕ МОЖЕШ ДА ПРОМЕНИШ МЯСТОТО, В КОЕТО ЖИВЕЕШ. ВИЖДАШ, ЧЕ ТАМ СИ ОБРЕЧЕН НА НИЩЕТА, ДА ТЕ ИЗДЪРЖА БАБА ТИ С МИЗЕРНАТА СИ ПЕНСИЯ ИЛИ В НАЙ-ДОБРИЯ СЛУЧАЙ, МАЙКА ТИ С МИНИМАЛНАТА ЗИ РАБОТНА ЗАПЛАТА.

ОЩЕ ЕДИН ПРИМЕР НА СМОТАН ЧОВЕК, СЪЗДАДЕН ОТ СМОТАНАТА НИ ДЪРЖАВА. СМОТАН ОТВСЯКЪДЕ. ПРИМИРЕН, МЪРЗЕЛИВ. ЛИПСА НА ВСЯКАКВА ПРЕДПРИЕМЧИВОСТ. ЯВНО Е, ЧЕ НЕ МОЖЕ ДА ЗАПОЧНЕ СОБСТВЕН БИЗНЕС, ЗАЩОТО НИТО ИМА КУРАЖ, НИТО ПАРИ, НИТО СМЕЛОСТ. АМИ ТОГАВА СЪБЕРИ ПАРИ ЗА ЕДИН БИЛЕТ И БЯГАЙ НЯКЪДЕ В ЕВРОПА ДА МИЕШ ЧИНИИ - ПАК ЩЕ БЪДЕШ ПО-ДОБРЕ, ОТКОЛКОТО, АКО СИ НАМЕРИШ РАБОТА ЗА МИНИМАЛНА РАБОТНА ЗАПЛАТА. КАКВО СТОИШ ТУК?


Наистина възмущението ми произтича именно от това, че тези приказки ги каза млад и хубав на вид мъж, чийто живот му предстои. И в началото на живота той ни казва, че ще бъде доволен и на минимална работна заплата. Не е ли отчайващо - светът е отворен за всеки, който има цел, желания, има някаква степен на непримиримост. Онези от Афганистан драпат да стигнат до Европа, животът си рискуват, а някои от тях и умират по пътя. Но имат цел и много от тях я постигат. А нашето момче щяло да бъде доволно на минимална работна заплата. Все едно, че някой го е вързал за Видин с въжета и той не може да се освободи от това робство. Но така е, държавата е произвела милиони такива като него - послушни и доволни, съгласни да работят за парче хляб. След това искай от тях да знаят значението на думата "свобода". Искай от тях да промениш политическата система и да смениш модела на обществото, който ни прави такива като него...



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3253702
Постинги: 6941
Коментари: 4328
Гласове: 2406
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930