Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.08.2015 12:23 - Все пак, защо българинът изхвърля по 100 килограма годна за консумация храна на година?
Автор: kolevdobri Категория: Политика   
Прочетен: 543 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 13.08.2015 13:39

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Има обаче много открити въпроси:

  1. Богатите повече храна ли изхвърлят от бедните? Ако кажем, че богати са тези, които получават по 2000 лева на месец, а бедни са тези, които получават доходи, равняващи се на МРЗ или по-малко, логично е да се предположи, че богатите изхвърлят повече храна от бедните. Но това са само предположения, на база на количествени пропорции;
  2. Знаете ли колко храна се изхвърля в селските райони? Там, където хората живеят предимно от пенсии и се водят бедни? Неприбраната реколта или окапалите круши в градината, изхвърлена храна ли е? Тъй като не съм загубил връзката със селото, пътувам често и виждам бедни села, в които са останали възрастни хора, които не прибират част от реколтата, защото тя не представлява интерес за тях, заради липсата на възможност да я продадат. Едно кебабче, купено от измислен български супермаркет за 40 стотинки ще предизвика в тези хора по-голямо вълнение, от стотиците круши, ябълки, джанки, дуди и какви ли още не продове, опадали от дърветата. Дори и черешите по дърветата не бяха събрани в някои села и част от продукцията така и опада на земята. Не знам майтап ли е или е за сълзи обстоятелството, че въпросните дървета с череши се намират на 20 метра от къщата, в която живеят 3 поколения хронично бедни хора, които ходят по къщите и просят. След това тичат в кръчмата, за да си купят цигари. Ако нямат цигари, ръцете им започват да треперят. Та от гледна точка на изхвърлената храна - тези хора водят ли се, че са изхвърляли стоката от няколко черешови и вишневи дървета, след като не са я прибрали, като в същото време страдат от хронична липса на средства. Между другото, разбрах, че член на семейстовто е назначен на работа в стопанство, създадено от външно лице, заселило се в селото. След първата седмица е изгонен от стопанството, защото са го хванали да краде.
  3. Друг пример - човек, който постоянно мрънка, че няма пари. Започва да приготвя храна, след което изяжда една част от нея, а другата остава за "после". Това после се отдалечава във времето и храната загива и бива изхвърлена, а човекът пак мрънка за пари.
  4. Спомняте ли си миналата година, когато раздаваха помощи в натура - леща, боб, захар и т.н. за бедните, когато някои от тях се изказаха, че нямало как да си я приготвят. Леле, наистина ме убиха - толкова са бедни, че им даваш продукти, а те не могат да си ги сготвят, защото нямали пари за ток. Може би трябва да им пуснем кислород и да са на командно дишане, а във вените им да сложим системи със захар, за да ги поддържаме, случайно да не направят нещо, че да излязат извън графата "бедни"!
  5. Има и друго "изхвърляне" на храна, което искам да споделя с вас, защото имам и лично участие в този случай. Мои познати, семейство от трима души, всеки ден изяждат храна, която в най-добрият случай може нормално да изхрани поне 10 човека. И не са богати. Единият получава 500 лева заплата, а другият сега е безработен, поне по документи. Но се скъсват от работа в градината на село. Ако се приеме, че доход от 500 лева на трима човека е твърде малко, би трябвало да се предположи, че тези хора би трябвало да гладуват. Да, ама не. Имат си подредена и чиста къща. Тя е толкова голяма, че може да подслони поне още 5 човека. Имат си плосък телевизор, всички необходими уреди и даже и компютър и интрнет. Имат си градина, в която има всичко - зеленчуци, домати, краставици, картофи, овощни дървета. Имат 30 декара ниви от наследство, за които получават по 100 килограма рента вяка година. С това жито отглеждат няколко прасета. Купуват 100-на малки пилета и си ги отглеждат за тяхна консумация. И се яде като за световно. Една кокошка на ядене и едно кило ориз, минимум. Всеки знае колко ориз се приготвя от 1 кило ориз. Огромно количество. Яде се с пъти повече от необходимото. Това изхвърлена храна ли е? Да, за мен е изхвърлена храна, защото не е необходима на организма и заедно с това и създава здравословни проблеми, защото същите тези хора гълтат хапчета против високо кръвно. Ам ипри това ядене как ще имат нормално кръвно!!!


В заключение - може и да има страдащи и гладни в България, но аз все още не съм ги видял. Значи са изключения. По-скоро си спомням една статия на някаква британска баронеса, която беше казала: "Бедните не могат да готвят". Тя даваше за пример себе си, че е загусила с 48 пенса и е обядвала с приблизително същите пари. За закуска си приготвила овесени ядки, а за обяд, нещо с мляко. Това заключение беше публикувано в национален всекидневник и предизвика буря от възмущение. Въпреки че баронесата е права, тя все пак се извини на бедните, които обядват в Бъргър Кингс за 5 паунда сандвича. Ако искаш беден да ти стане враг, кажи му, че трябва да закусва с овесени ядки за 20 стотинки и ще му останат пари и за цигари и ракия.

Няма как да се стигне до идеалния модел, при който няма да се изхвърля храна. По същата логика можем да кажем, че нямаме и идеален модел за пестене на водата. Гледах по Нешинъл едно предаване за мултимилионер от Дубай, който каза, че се къпе с 15 литра вода, а е мултимилионер. Аз доведох това потребление до 5 литра, използвайки през лятото слънчева вода, въпреки, че мога да си купя цял басейн с вода. В същото време, хора с много по-ниски доходи от мен твърдят, че 80 литра бойлер трудно отговаря на нуждите на семейството им.

ВСЕ ОЩЕ НЕ СМЕ СЕ НАУЧИЛИ ДА ЖИВЕЕМ В СИНХРОН СЪС СЕБЕ СИ. НЯМАМЕ НУЖДА ОТ ТОЛКОВА ХРАНА И НАПИТКИ. НЯМАМЕ НУЖДА ОТ ТОЛКОВА ВОДА И ЕЛЕКТРИЧЕСТВО. НО ТОЧНО ТЕЗИ НЕЩА СЕ ПИЛЕЯТ С ЛЕКА РЪКА И ОТ БЕДНИ И ОТ БОГАТИ.
  ЗНАЕТЕ ЛИ ЗАЩО БЪЛГАРИНЪТ ИЗХВЪРЛЯ ТОЛКОВА МНОГО ХРАНА, ХАРЧИ ТОЛКОВА МНОГО ТОК И РАЗХОДВА ТОЛКОВА МНОГО ВОДА? ЗАЩОТО ВСИЧКИТЕ ТЕЗИ НЕЩА СА ЕВТИНИ. ТВЪРДЕ ЕВТИНИ. А ЧОВЕК НЯМА СЪЗНАНИЕ ДА СПЕСТЯВА, ОСВЕН АКО НЕ СЕ НАЛАГА ДА ПЛАЩА СКЪПО И ПРЕСКЪПО ЗА НЕЩО. Засега 40% от изхвърлената храна била на сметката на домакинствата. Нали не вярвате, че тази храна са я изхвърлили само богатите и бедните не изхвърлят храна?

АКО РАБОТИШ ЯКО, АКО УЧИШ И СЕ РАЗВИВАШ, АКО ОСТАВЯШ НИСЪК ВЪГЛЕРОДЕН ОТПЕЧАТЪК, АКО НЕ ПУШИШ ЦИГАРИ И НЕ УПОТРЕБЯВАШ АЛКОХОЛ И НЕ ПРЕЯЖДАШ, НЯМА КАК ДА СИ БЕДЕН.



Гласувай:
2



1. getmans1 - Този път съм съгласен с теб!
13.08.2015 13:45
Този път съм съгласен с теб!
цитирай
2. kolevdobri - Благодаря...
13.08.2015 14:12
getmans1 написа:
Този път съм съгласен с теб!

Дори и да не си съгласен, важното е да си жив и буден. От заспалите ме е страх, а не от несъгласните.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3243708
Постинги: 6939
Коментари: 4327
Гласове: 2406
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930