Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.10.2015 16:14 - За да е успешна страната ни: "поставете българина на ясно, на светло"
Автор: kolevdobri Категория: Политика   
Прочетен: 274 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 06.10.2015 19:13


 Цитатът е от книгата на Антон Страшимиров, "Нашият народ", изд. Ятрус, 93г., второ издание, стр. 167.


Авторът има предвид, началниците на този народ, да поставят ясни цели и задачи, ако искат народът да е съпричастен с постигането им. Ето няколко откъса, които са много важни за определяне на характеристиките на българина, според автора:
  1. Българинът се "...чувства целен, стаден, дисциплиниран, само при условие да бъде на ясно, на светло. стр. 166. В оригинала е записана думата "целен", което може би означава "ценен", освен ако няма някаква граматическа грешка, но да не навлизаме в подробности. Важното е, че схванахме същността.
  2. "Да вземем срещу това 23. Шипченски полк /габровци и казанлъчани/ в делата му през настоящата война. /Първата световна, бел. на автора/ Тоя полк на 27 септември в дъжд и буря отблъсна сърбите, превзе с мощна атака "Китка" и нахлу в Тимошката долина. Преживяното от всичките ни полкове в Сърбия е пъклено и лудо. Но според проучванията ми, издържаното от шипченци надхвърля всичко. Полкът е в непрекъснато движение цял месец, рядко добива топла храна, войниците се окъсват по чукарите и боси газят по снеговете. А накрая, след пълно изщощение на полка, става нужда той да предприеме нов поход за четири денонощия, но вече съвсем усилен, без никаква бивачна почивка. Начело е застанал сам бригадирът, който е командвал полка при щурмуването на Одрин. Той е извънредно любим, предан му е и последният войник в полка, но какво е могло да помогне всичко това: хората са били пресилени, самите началници заспивали на конете си и падали...Най-сетне на един просторен хълм пред Враня, полкът се разпаднал - редиците се пръснали на десетки километри и началниците се отчаяли...Тогава се породила идеята да се открие на войниците защо се бърза. До тоя час са пазили това в тайна, защото не било удобно да се обади, но сега всички почувствали, че не разполагат с друго средство, че само с истината ще възвърнат може би силата на полка...Така на ротите се открива, че няколко сръбски дивизии бият столичните ни войски, че голяма англо-френска армия върви по Вардара да подаде ръка на сърбите и че зовът е: шипченци да подкрепят столичани, инак пропада постигнатото досега и мечтаното цял живот...Отговорът на полка е запомнен от началниците с въззива на редник от село Енина:" Че тъй ни кажете, бе - викнал селянинът - ние не сме говеда! Хора, хей, хайде!"... И повлекли се ротите тъй стегнати, че началниците и досега не могат спокойно да говорят за тоя характерен момент".

Но гадните политици и бюрократи държат българина на тъмно. Цялата ни държава е тъмна. КАКВО ТОГАВА ОЧАКВАТ ТЕ ОТ БЪЛГАРИНА? НИЩО, В ХОД Е ПРОЦЕС ПО ИЗПРОСТЯВАНЕ, ДЕЗИНТЕГРИРАНЕ И ПРОПАДАНЕ НА БЪЛГАРСКОТО ПЛЕМЕ. ГОСПОДА ПОЛИТИЦИ - ВИЖТЕ КАКВО СА КАЗАЛИ ПИСАТЕЛИТЕ НИ ПРЕДИ 100 ГОДИНИ. БЪЛГАРИНЪТ ИСКА ДА БЪДЕ ПОСТАВЕН НА СВЕТЛО И НА ЯСНО, ЗА ДА ПОКАЖЕ НА КАКВО Е СПОСОБЕН. АКО ДЪРЖАВАТА КРАДЕ СОБСТВЕНИЯ СИ НАРОД И НЕ МУ ДАВА ОТЧЕТ, КЪДЕ ХАРЧИ ПАРИТЕ МУ, НЕ ЧАКАЙТЕ ОТ ТОЗИ НАРОД ДА БЪДЕ АКТИВЕН, ЧЕСТЕН, ВЗИСКАТЕЛЕН, ОТДАДЕН И ПРЕДПРИЕМЧИВ. ВСИЧКО СЕ ИЗВРАЩАВА ОТ ДЪРЖАВАТА И ОТ НЕЙНИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ - ПОЛИТИЦИТЕ И БЮРОКРАТИТЕ.




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3241566
Постинги: 6939
Коментари: 4327
Гласове: 2406
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930