Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.08.2017 10:27 - Универсалността на банката сама по себе си създава нестабилност, заради невъзможния контрол.03
Автор: kolevdobri Категория: Политика   
Прочетен: 84 Коментари: 0 Гласове:
0



 Значи дотук се разбрахме, че гарантирането на депозитите прави тълпата още по-лесно управляема и манипулируема. Защо да учиш за управлението на парите, банките и финансите, след като държавата ми гарантира влога? Това е резонния въпрос, а отговорът е - няма смисъл да се учиш и развиваш, след като държавата мисли за теб. А колко и как мисли, всички знаем, гледайки как пред няколко години банковите кризи се повтарят една след друга и загубите за обществото винаги са за милиарди левове.


Следва втората функция на банките - предоставянето на кредити.

Кой има нужда от кредити и какво означава "нужда" от кредити? Никой не може да даде определение на нужда от кредити. Аз в личен план като физическо лице, никога не съм вземал кредити. Ако имам пари, ще си купя нещото, от което смятам, че имам нужда. Работил съм здраво през годините и за мен банките винаги са били проблем, а не решение. Онова, което съм спечелил през първото си десетилетие като активен икономически субект, СЪМ ГО ЗАГУБИЛ ЗАРАДИ НЕДОБРИТЕ БАНКОВИ ПРАКТИКИ И ЗАРАДИ НИКАКВАТА РОЛЯ НА РЪКОВОДСТВОТО НА ЦЕНТРАЛНАТА БАНКА, ЗАРАДИ КОЯТО СА НАСТЪПИЛИ ВСИЧКИ БАНКОВИ КРИЗИ В БЪЛГАРИЯ. И това го казвам, като бивш служител на централната банка, който също загуби пари през 90-те години, именно заради това, че ръковоството на централната банка на практика безконтролно и на никаква разумна основа раздаваше лицензи на съмнителни лица, допускаше формирането на банки на същите тези съмнителни лица, лицензираше корумпирани директори на банки и слествие на това, много хора загубиха много пари. Какво излиза, че аз, който 10 години съм трупал пари, за да си купя жилище, за няколко месеца изгубих тези пари, разчитайки на това, че държавата ще ми гарантира влоговете. Да, номинално си получих парите, но реално това бяха съвсем друга сума пари. По-малко, разбира се. Узаконена кражба, чрез системата на държавния апарат. И това ми се случи на мен, който работех в институцията, която имаше информация затова какво се случва на банковия пазар. Какво да кажат останалите хора. Но дори и да съм работил там, аз нямах предварителен достъп до информацията, която ще излезе от УС на централната банка, за разлика от други индивиди, които се възползваха умело от тази предварителна информация. Тоест всичко и тогава и сега си е една държа лъжа, целта на която е да се прекарат онези, които дават пари на банките, за сметка на онези, които получават пари от банките. Тоест депозантите винаги са потърпевши и тази позиция в голяма степен се определя именно от онова привидно спокойствие, което дава въпросната гаранция на депозитите до 100 хиляди евро.
Та, да се върнем на кредитите. И тук има една голяма измама, едно психологическо бъркане в душата на отделния човек, едно втълпяване, едно замъгляне и огромна манипулация. На хората се казва - няма нужда да се ограничавате - елате и ние ще ви дадем пари, за да си купите каквото пожелаете -от жилище и кола, та до ютия и печка за готвене. И шараните летят към банките. След това реват, като не могат да си плащат. Ама такава е икономическата въртележка - първо те залъгват и след това ти го натопорчват отзад, както само те си знаят.

На това му казвам, преяждане с кредити. Така се съсипва икономиката. Първоначално има някакво раздвижване, след това устрем, стига се до ситуация, при която нотариус ми е казвал: Нямаш си на идея, на какви цени изповядвам сделки!!! и накрая следва взрив и взривна вълна, която помита всичко по пътя си. Накрая алчността си намира майстора. Кой загубил апартамент, на кого взели колата, кого са подгонили различни фирми, за да си плати задължението за взетите на заем стоки и т.н.

Всичко това може да се реши чрез приемането на Закон за обезпеченията или като отделен раздел в Закона за кредитните институции. Не можеш да получаваш  необезпечен кредит. Ако искаш да си купиш жилище, бъди така добър да дадеш своя принос и то веднага, а не след 10 години. Ако струва 100 хиляди евро, плати поне половината в брой, а за останалата половина иди в банката. Не може да получиш правото да живееш в жилище от 100 хиляди евро, без да имаш стотинка в джоба си. Така започват кризите - първо в главата и след това в икономиката. След това, защо фалирали банките - ами като има алчни директори, които вземат подкупи, за да дадат кредити или дават кредити без обезпечение, какво очаквате. Нямаме нужда от алчна икономика. Имаме нужда от балансирана икономика. Всяка жаба са си знае гьола, както казва народната поговорка. Като нямаш пари, ще живееш на квартира. Цяла Западна Европа живее на квартира. Какво пречи и у нас младите да живеят на квартира, докато съберат пари за жилище. След това нека да си съберат пари за оборудване, за кола и т.н. Психическото обработване, че могат да имат всичко това сега и веднага е една от главните причини за колапса на икономиката. Ако максимата в една икономика е, че можеш да имаш само онова, което можеш да платиш в момента, тази икономика никога няма да фалира и да има криза в нея, защото е природна икономика.

Значи изводът какъв е? Банковите кризи се получават заради алчността на банкерите да дават все повече и повече кредити, защото така увеличават печалбите и бонусите си, а в това време Централната банка спи. Повтарям спи дълбок сън.

Та толкова за кредитите. Нямаме нужда от толкова много кредитно преяждане. Не е здравословно за икономиката и за нас самите.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3251126
Постинги: 6941
Коментари: 4327
Гласове: 2406
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930