Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.09.2019 15:52 - Трябва ни ясно изразен критерий, според който ще работи държавното обвинителство.
Автор: kolevdobri Категория: Политика   
Прочетен: 95 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 18.09.2019 07:25


 Критерият е ясен. Парите. Размерът на парите. Колкото парите са повече, толкова вниманието на прокуратурата трябва да бъде насочено към тях. Няма ресурс за разследване на всички престъпления. Пък и няма смисъл на всеки гражданин да му лепнеш по един прокурор. Прокуратурата би следвало да преследва изключенията в една държава. Престъпленията трябва да са изключенията. За жалост, в централизираната държава, където народът стои отстрани и гледа като вояйор, функцията регулатор на престъпността остава да се изпълнява от един централизиран държавен орган, а това е прокуратурата. Той е върховният хегемон за борбата с престъпността, а не съдът. Ако прокуратурата реши, че няма да възбуди разследване срещу някой, значи никой не може да я накара да го направи. Дори и съдът. И тъй като в този правен вакум ние, обикновените граждани, оставаме с впечатление, че има и немалко поръчкови престъпления, нека тогава да има критерий, според който може и трябва да бъде започнато разследване. Простичко казано, ако имаш престъпление за повече пари от това, което разследваш, системата трябва да концентрира там своите ресурси, човешки преди всичко и да остави по-маловажните случаи "за после". Така, при липсата на демокрация на управлението, маловажните случаи се натрупват и създават в населението усещането за несправедливост. На кого ли в тази страна нещо не са откраднали през годините! И тъй като няма демокрация, ние нямаме механизъм за защита. Просто той ни е отнет от законодателя и трябва да разчитаме на централизирани органи за сигурност и централизирана съдебна система. Та така и така ние нямаме доверие в тази система, но поне да имаме информация какво все пак се случва и дали усилията на тези хора отиват в правилна посока.


Трябва ни електронен регистър на водените срещу лица икономически разследвания от страна на прокуратурата. Например, делата да бъдат селектирани според размера на претенциите от страна на прокуратурата към заподозрените лица. Прокуратурата няма капацитет да обръща внимание на всяко нарушение. Ненапразно те отказват да заведат разследване на случаи, ако според тях са маловажни. Например тези за под 300 лева.


Очаквам да има наистина електронен регистър, в който ясно и точно да са описани данни срещу кого се води разследването и обвинението за какви пари става дума. Така подредени по списък, публикуван всеки месец в сайта на прокуратурата, приоритет за този орган ще имат тези дела, които са за най-големи суми и ресурсите на хора и време трябва да бъдат подчинени на този принцип. Трябва да се регламентира отказването от дела или замразяването на дела, които не са завършени тогава, когато са установени други нарушения на трети лица, които са за по-голяма сума.

Всяка година трябва наистина да има доклад на гладния прокурор, колко пари са влезли в държавата от започнати от прокуратурата дела, по които се е произнесъл съдът, за да видим все пак как функционира тази система. Защото ако я няма тази икономическа сметка, ПО-ДОБРЕ ДА НЯМА ПРОКУРАТУРА. НЯМА СМЕТКА ОТ ОРГАН, КОЙТО ТРЯБВА ДА ФИНАНСИРАМЕ, А ТОЙ НЕ МОЖЕ ДА СЕ ИЗДЪРЖА ОТ РАЗКРИТИТЕ ОТ НЕГО НАРУШЕНИЯ И ПРЕСТЪПЛЕНИЯ.

П.С. Сегашният доклад на гладния прокурор не върши работа. Сто и кусур страници дъра бъра и накрая нищо не се разбира, каква работа е свършила службата.

Една страница смислена информация върши повече работа от 117 страница общи приказки.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3256353
Постинги: 6941
Коментари: 4328
Гласове: 2406
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930