Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.06.2019 11:35 - Томислав Дончев - Свръхцентрализацията е белег на слабо развита държава.
Автор: kolevdobri Категория: Политика   
Прочетен: 180 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 21.06.2019 11:42


 https://news.bg/finance/donchev-vidya-v-svrahtsentralizatsiyata-beleg-na-slabo-razvita-darzhava.html


Брей, най-после нещо свястно да каже някой от управляващите. Наистина в цялата тази политическа скука, в която живее нашето общество, разтърсвано от интриги и дребнави лични заяждания и нападки, НАЙ-ПОСЛЕ НЕЩО СВЕЖО НА ХОРИЗОНТА.


КАТО СИ КАЗАЛ "А", ТРЯБВА ДА КАЖЕШ "Б" И СЛЕД ТОВА ДА КАРАШ НАРЕД. КАТО ПОКАЖЕШ, ЧЕ ЗНАЕШ АЗБУКАТА, ДАВАЙ, ПРАВИ ИЗРЕЧЕНИЯ. НАПРАВИ НЕЩО С ТЕЗИ ПОЗНАНИЯ.


Сега след като знаем кой е един от белезите на неразвитата държава, ДЕЦЕНТРАЛИЗИРАЙТЕ ВЛАСТТА. ПРЕМАХНЕТЕ ТАЗИ СВРЪХЦЕНТРАЛИЗАЦИЯ. НАПРАВЕТЕ ПЛАН И НИ ГО ПРЕДСТАВЕТЕ. ДА ЗНАЕМ, КАКВО СМЯТАТЕ ДА ПРАВИТЕ И ЗА КОЛКО ВРЕМЕ ЩЕ ГО ПРАВИТЕ. СТИГА БОЙКО ДА НЕ ТЕ ИЗГОНИ ОТ РАБОТА МЕЖДУВРЕМЕННО, ЧЕ НА НЕГО ТЕЗИ ПРИКАЗКИ ЗА ОТНЕМАНЕ НА ВЛАСТТА И ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЯТА Й, НИКАК НЕ МУ СЕ ХАРЕСВАТ.


ЕТО ОТНОВО МОИТЕ ПРЕДЛОЖЕНИЯ:

Свикване на Велико народно събрание, отмяна на институцията Велико народно събрание и промяна на Конституцията;

2. Провеждане на административна реформа - създаване на 7 министерства, закриване на всички агенции и комисии към министерствата и МС и съкращаване с 50% на държавната администрация, за период от 4г.;

3. Прилагане на естонския модел на електронно правителство и електронно гласуване и гласуване по пощата за тези, които искат друга алтернатива;

4. Промяна на Закона за допитване до населението и възприемане на правилото, Суверенът да избира и да освобождава пряко всички важни административни фигури в държавата - президент, премиер, министри и заместник министри, главен прокурор, съдии на ръководна длъжност, съдии по места, кметове и главен архитект, общински съветници и ръководители на предприятия, с преобладаващо държавно и общинско участие, както и ръководителите на службите за сигурност. Изборът и освобождаването да е перманентен процес на гласуване, а резултатът ще излиза автоматически на всеки 3 месеца. ЦИК ще издава решение, на база на гласуването и ще назначава и освобождава съответните административни лица;

5.  Да се смята за нелигитимен всеки общински или държавен бюджет, ако не утвърден чрез гласуване от населението. Всички разходи по пера на местно ниво да бъдат подложени на гласуване от местната общност и чак след това да се приемат за изпълнение от общинския съвет. Всеки един разход на правителството или на което и да е министерство или фирма с държавно или общинско участие, който надхвърля 10 милиона лева, да бъде оторизиран от избирателите.

6. Да се промени избирателният закон, като право на глас да имат тези български граждани, които са завършили поне 8-ми клас и имат платени поне един от следните преки данъци, в рамките на една година, за последните 10 години - данък върху общия доход, данък сгради, данък автомобил, социални или здравни застраховки.

Това вече съм го публикувал в предишни статии. Към тези 6 точки добаваме една, която е специфична, за да може да се извърши процеса на децентрализация. ПОЛОВИНАТА ОТ ДЪРЖАВНИЯ БЮДЖЕТ, ТРЯБВА ДА ОСТАНЕ ТАМ, КЪДЕТО Е СЪЗДАДЕН - ТОЕСТ В СЪОТВЕТНАТА ОБЩИНА. Сега републиканския бюджет е около 24 милиарда. От тях около 3 се дават на общините. Схемата трябва да е друга, за да имат интерес местните общности да се развиват. В общината ще остане половината от данъците на фирмите и гражданите и други задължения, които сега съществуват и се превеждат на републиканския бюджет. Така общините няма да чакат на централната власт, че да им ремонтира пътищата, да ликвидират последиците от свлачище или да получат пари, за да построят училища или детски градини. ТОВА Е ИСТИНСКАТА ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЯ. НЯМА ЛИ ФИНАНСОВА ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЯ, НЯМА НИКАКВА ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЯ.


ТАКА ЧЕ, Г-Н ДОНЧЕВ, АКО ТИ СТИСКА, ПРОДЪЛЖАВАЙ ПО-НАТАТЪК. АЗ ТИ ДАВАМ 3 МЕСЕЦА ПОЛИТИЧЕСКИ ЖИВОТ В СЯНКАТА НА ПРЕМИЕРА. СЛЕД ТОВА СИ ТЪРСИ ДРУГА РАБОТА.



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3239941
Постинги: 6939
Коментари: 4327
Гласове: 2406
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930