Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.09.2021 11:08 - Професионализмът ли поражда конкуренцията или конкуренцията поражда професионализма?2
Автор: kolevdobri Категория: Политика   
Прочетен: 60 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 07.09.2021 11:11


 С годините, все по-съществено започва да се очертава разделянето на професионализма в две направления - СЪЗИДАНИЯ И ПОДДРЪЖКА.


Става трудно и за двете направления. Едните създават нови продукти и услуги, а другите се опитват да осигурят на потребителите поддръжка на тези продукти и услуги.


Стига се дотам, че за някои продукти и услуги, поддръжката се обезсмисля, заради ниските цени на някои от предлаганите стоки. Спомням си, как преди години купих някакъв тостер, като си доплатих за 5 години гаранция. Разбира се, развали се преди да изтече гаранцията, но аз така и не рекламирах продукта. Прецених, че повече ресурси ще ми отнеме процедурата по рекламация, отколкото да изхвърля продукта.
Какво остава, ако пък е минала гаранцията. Тостерът струваше някъде към 35 лева. Просто го изхвърлих. Дори си помислих, че и трикът с "удължената гаранция" е бил просто търговски трик. Търговците са знаели, че стойността на продукта е толкова малка, че надали някой ще се юрне да го рекламира.

Така, този продукт се нуждае от минимален сервиз - като хора, организация и пари.


В някаква степен същото се получава и при пералните. Ако можеш да си купиш нова перална за по-малко от 400 лева, струва ли си да влизаш във филм, да ремонтираш стара, особено, ако се е развалил контролера, който струва 50% от цената на новата перална. Ами трудът? Тук професионализмът на техниците се свежда само до смяна на ремъци и лагери, а когато стане дума за контролер и за техните ремонти, просто няма такива техници. Пазарът няма нужда от тях.

За телевизорите да не говоря - само преди 10 години си спомням, в провинциален град, сервиз за ремонт на телевизори - имаха работа хората.

Колкото годините минаваха, толкова там работата намаляваше и трябваше да се преквалифицират в ремонт на друга техника - рутери, компютри и т.н., откъдето имаше повече възможности. Ако можеш да си купиш нов флат телевизор за 230 лева, за какъв ремонт на стария телевизор говорим! За беля на техниците и сервизите, новите телевизори издържат доста години и не се развалят. Не се нагряват толкова като старите, пък и дават повече възможности с появата на интернет като опция за включване към телевизорите.

Ами какво ще кажете за ЖИЧКАДЖИИТЕ ПО КОЛИТЕ? Преди 35 години си спомням една случка. Жигулата се развали и се наложи да я карам на сервиз. Имаше някакъв електрически проблем. Появи се жичкаджията, направи един байпас - свърши работата за 1 минута и колата запали. Взе ми на ръка 10 лева, а аз платих в същото време за услугата на сервиза още 5. Само за една минута се освободих от 2 дневни надници. ХА СЕГА ПОТЪРСЕТЕ ЖИЧКАДЖИЯ ДА ВИ ОПРАВИ СТАРАТА КОЛА? Всички сега са въоръжени с компютри и четат указанията на компа на колата. И като стане дума за някаква липса на "маса" в колата и всичкият им професионализъм отива на кино. Реакцията е - колата е стара, купи си нова. Тук става дума за 16 годишен автомобил, а не за Жигула. На колата се прави компютърна диагностика и има един куп сензори и сензорчета. И въпреки това, казват, че е стара. Защото колкото и компютри да има една кола - вътре е пълна с жици. Ама жичкаджии няма. Има компютърджии. И заради липсата на някаква маса някъде, трябва да се сменя колата.
Мой приятел ми каза, че майка му отишла и си купила друга кола, вярно пак на старо, САМО ЗАЩОТО КОЛАТА НЕ ПАЛЕЛА И МАЙСТОРЪТ Й КАЗАЛ, ЧЕ НЯМА ВРЕМЕ СЕГА ДА СЕ ЗАНИМАВА С НЕЯ. Пежо, какво да го правиш.

Извод: ПРОФЕСИОНАЛИЗМЪТ НА ОБСЛУЖВАНЕТО И ПОДДРЪЖКАТА СЕ ОПИТВА ДА ОБСЛУЖВА И ПОДДЪРЖА ОНОВА, КОЕТО ПРОФЕСИОНАЛИЗМЪТ, СЛЕДСТВИЕ НА КОНКУРЕНЦИЯТА СЪЗДАВА, НО ВРЕМЕВИЯ ПЕРИОД Е ТВЪРДЕ КРАТЪК - ОБИКНОВЕНО НЕ ПО-ДЪЛЪГ ОТ 10 ГОДИНИ.



Гласувай:
0



1. kolevdobri - Ето един "човешки" калкулатор...
07.09.2021 11:19
...но въпреки това, компютрите смятат по-бързо от техническите умения на човек с калкулатор пред него.
https://9gag/funny/aGpQzWz?ref=fsidebar
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3238157
Постинги: 6936
Коментари: 4324
Гласове: 2406
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930