Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: kolevdobri Категория: Политика
Прочетен: 3238853 Постинги: 6938 Коментари: 4326
Постинги в блога от Ноември, 2021 г.
2 3 4 5  >  >>
 Откъде знам това ли?

Ами от простата статистика. Казвам от "простата", защото другото е стъкмистика.


Някой задал ли си е въпроса, преди да ИЗМИСЛЯТ Ковида, колко хора се ваксинираха в БГ от сезонен грип? Отговорът е 2%. Кой има сметка толкова малко  хора да се ваксинират?


АЗ БЯХ ЕДИН ОТ ИДИОТИТЕ, КОИТО ПОНЕ ВЕДНЪЖ СА СЕ ВАКСИНИРАЛИ ПРОТИВ ОБИКНОВЕН ГРИП И ЗА МАЛКО НЕ УМРЯХ ОТ ГРИП, ТРИ МЕСЕЦА СЛЕД ТОВА.

И това се случи в онзи институт за паразитни и заразни болести. Защото вместо да вярвам на природата, повярвах на официалните власти. Идиот. Ама така е, човек без опит е като пътища без коли - пустота.


Тоест, ако 98 % от хората в БГ обикновено не се ваксинират срещу грип, те на практика купиха проклетите ваксини. А правителството направи така, че насади страх в обществото и резултатите виждаме всички. И нека да подчертая - КЪМ НАСТОЯЩИЯТ МОМЕНТ, БЪЛГАРСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО КАТО ЧЕ ЛИ Е НАЙ-МАЛКО ПРОКЛЕТОТО ПРАВИТЕЛСТВО. Е ВЯРНО, НИКОЙ ДРУГ НЕ МОЖЕ ПРОСТО ДА ЗАБРАНИ КОВИДА, КАКТО ТОВА НАПРАВИ ДИКТАТОРЪТ НА ТУРКМЕНИСТАН, НО ТАКЪВ Е ЖИВОТЪТ - ИНТЕРЕСЕН. ПОНЯКОГА И ДИКТАТОРИТЕ ВЗЕМАТ ПРАВИЛНИ РЕШЕНИЯ, НА ПУК НА "ДЕМОКРАТИТЕ", КОИТО УПРАВЛЯВАТ ОСТАНАЛИЯ СВЯТ.


ЗАТОВА, ЗА ДА НЯМА ЧАК ТОЛКОВА МНОГО ПРОСТОТИИ, ЗНАЕТЕ РЕШЕНИЕТО: ПЕРМАНЕНТНА ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ.
Категория: Политика
Прочетен: 836 Коментари: 2 Гласове: 3
Последна промяна: 01.12.2021 10:16
https://www.actualno.com/politics/trus-v-dkk-direktorka-naznachena-ot-kiril-petkov-e-uvolnena-zaradi-protivozakonni-dejstvija-news_1677948.html 

https://trud.bg/%D0%B0%D1%84%D0%B5%D1%80%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B8-%D1%81-%D1%87%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%BA-%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D0%B8%D1%80%D1%87%D0%BE/

Голямо писане изписах за СИСТЕМАТА.
Нека да разсъждаваме. Кирил Петков изглежда честен човек. Отива в министреството и какво да види - ПЪЛЕН БАТАК. Решава да изправи нещата. Уволнява шефовете на ББР и на БКК. Тъй като няма подготвен екип и хора, които да е тествал, се е доверил на Ваня Караганева. Тя пък какви ги е натворила, можете да се запознаете, като активирате линка.


И тук възникват поредица от въпроси. Въпреки това, че Петков е честен човек, той определено е сбъркал с това назначение. Дали е от липса на опит, дали някой друг го е подвел, той е отговорният човек в случая. Бил е притиснат от обстоятелствата и е избързал. Някой нещо му е обещал, не се е случило.

И така, системата виждате, че не работи, въпреки честността на Петков.

Какво е можело да се направи, БЕЗ ДА СЕ ПРОМЕНЯ НОРМАТИВНАТА БАЗА. Тъй като става дума за длъжност, която отговаря за огромни пари, за стотици милиони или дори за няколко милиарда, преди да подпише назначението, трябваше да се направи по-задълбочено проучване, коя е всъщност въпросната Ваня. Какво е направила тя досега? Има ли нещо смущаващо в нейното кариерно развитие? Може ли да й се гласува доверие? Трябваше името й да се върти в публичното пространство, като евентуален кандидат за шеф на БКК, журналистите да поровят малко и тогава да се вземат такива решения.

Ако това, което пишат вестниците за тази жена е вярно, това ще бъде ОГРОМНА РЕПУТАЦИОННА ДУПКА В КАРИЕРНОТО РАЗВИТИЕ НА КИРИЛ ПЕТКОВ. Доколкото става ясно, нейното назначене не е съобразно правилата и е назначена без конкурс.

Като гледам, това е поредната калинка, КОЯТО ЦЯЛ ЖИВОТ Е БИЛА НА ДЪРЖАВНАТА ЯСЛА И ТАКЪВ ЧОВЕК Е НАЗНАЧЕН ЗА РЪКОВОДИТЕЛ НА ЕДНА ОТ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ИКОНОМИЧЕСКИ ДЪРЖАВНИ СТРУКТУРИ. И е назначен не от Суверена, а от министъра, който няма изричната оторизация на Суверена и както се вижда, е сгрешил. Сега кой ще носи отговорността?

Ако народът я беше избрал тази кифла, нека народът да си носи отговорността, но тук има ИМЕНА, които са подписали нейното назначение.

И още един въпрос: КАК МОЖЕ ДА ИМА ОТОРИЗАЦИЯ ЗА ВЗЕМАНЕ НА ЕДНОЛИЧНИ РЕШЕНИЯ В ТАКИВА ГОЛЕМИ РАЗМЕРИ? Аз съм ръководил институция, с активи за стотици милиони, но не съм имал права еднолично да разписвам разходи, ангажименти, договори и т.н., дори и за 1 лев. КАК СТАВАТ ТЕЗИ РАБОТИ В СКАПАНИТЕ ДЪРЖАВНИ ИНСТИТУЦИИ?

Какво е решението ли? Знаете, ПЕРМАНЕНТНА ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ, което означава, че НЕ Е РАБОТА НА ЕДИН ЧОВЕК, ПЪК БИЛО ТОЙ И МИНИСТЪР, ДА НАЗНАЧАВА УПРАВИТЕЛИ В ТАКИВА ФИРМИ С ТАКИВА ОГРОМНИ АКТИВИ.

Сега пак питам? Кой ще направи икономическата сметка от поразиите, направила тази жена и кой ще носи отговорността за нейното назначение?






Категория: Политика
Прочетен: 134 Коментари: 1 Гласове: 2
Това е най - важното нещо, което ще се случи утре. Надявам се, СУВЕРЕНЪТ на Швейцария, да не ме разочарова. 
Категория: Политика
Прочетен: 1537 Коментари: 1 Гласове: 2
 Вие казвате: Защита на българската гора, залесяване и т.н.

Това е добре, но не казвате КАК.

Ето ви предложение. Нека ръководителите на горските стопанства и техните заместници, да работят по закона за горите и да бъдат избираеми длъжности. Нека се избират в рамките на общината от населението. Нека да бъдат сменяни, когато не си вършат добре работата. Перманентна пряка демокрация.

Нека на горските служители да им се вменят полицейски функции и да се признае категория за пенсиониране като на полицаи. Нека да им се търси пряка отговорност, за несвършена работа и допускане на обезлесяване на българската гора. Нека да излязат на терен - въоръжени и с правомощия, за да се спрат с всички безобразия в тази област.

Трябва да се електронизира цялата система за стопанисване на горите, така че във всеки един момент, всеки да може да влезе в отреден сайт и да провери статуса на която и да е гора в България.Също така, трябва да има публичност на мерките, които извършват или планират да извършат горските стопанства на поверените им територии.

Също така, да се организира, създаде и контролира система за информация, която населението може да подава - сигнали за нарушения и т.н., както и обратна връзка, във връзка с посегателства над гора и горски масиви и да има следа за всички взети мерки, във връзка с тези сигнали. Да се намери начин за финансово поощряване на лицата, информирали за нарушения, ако те бъдат установени.




Категория: Политика
Прочетен: 105 Коментари: 0 Гласове: 2
Последна промяна: 23.11.2021 19:30
 Заменете "повече обществен транспорт" с повече споделен транспорт.

Общественият транспорт е сферата със сравнително НАЙ-ГОЛЯМ КОРУПЦИОНЕН ЕЛЕМЕНТ и то не само заради лошото управление и кражбите, а заради субсидирането му от обществените фондове.

Милиарди левове субсидии за няколко десетилетия и в резултат - скапани влакове, в които само циганите от околните на София села ползват, за да идват в града, а хората "наблягат" на личните превозни средства.

Пак - подобрете нормативната база и допуснете развитието на споделената икономика. Тогава ще разберете, че няма нужда от това икономическо изчадие - обществен транспорт. Под тази формулировка обикновено се крие понятието "социалистически транспорт", тоест скапани превозни средства и скапана услуга.

Ако ли пък купят нови такива, то обществото трябва да плаща сметката, защото, ако всеки потребител трябва да си плати билетчето по реалната цена, никой няма да ползва обществения транспорт, защото никой няма да даде по 4 лева за билет, защото толкова е реалната му цена.

Ако слоганът "повече обществен транспорт" се допълни с определението, че това няма да бъде за сметка на данъкоплатците или за сметка на получаване на други предимства от страна на държавата или общината - специални полоси за движение или други привилегии, нямам нищо напротив. Даже и обратното. Ако някой ми докаже, че да се ползва общественият транспорт е по-икономически изгодно и е добре организационно структуриран, аз самият ще го ползвам. Сега отнема повече време, отколкото да ползваш личен транспорт и струва повече. Точка по въпроса.

Вие казвате: "Подобряване на водопреносната, водоснабдителна и водопречистваща мрежа". Ако се спрат кражбите на обществен ресурс, само за една година тази система може да бъде приведена спрямо европейските изисквания. Необходими са около 10 милиарда лева.
Но първо - нека да направим простички неща - нека в сайта на всеки "водоснабдител", да можем да видим каква вода пием. Знаете ли каква вода пиете сега? Знаете ли какви минерали и химикали съдържа и в каква степен? Знаете ли в какво състояние са мрежите за снабдяване? Преди месец се наложи да сменим водопреносната система на кооперацията, в която е офисът ни и участвахме в разглеждането на офертите и наблюдавахме процеса до край. Знаете ли в какво състояние са цинковите тръби, които свалихме, след 13 години употреба? Ако видите с очите си цялата тази натрупана гнас, уверявам ви, никога няма да пиете вода от чешмата.

Затова, на първо време - НЕКА ДОСТАВЧИЦИТЕ НА ТАЗИ УСЛУГА ДА ДЕКЛАРИРАТ, ЧЕ ТАЗИ ВОДА, КОЯТО НИ СЕ ДОСТАВЯ ДО ЧЕШМИТЕ, НЕ Е ЗА ПИЕНЕ, А ЗА ХИГИЕННИ НУЖДИ - ЗА ПРАНЕ, ТОАЛЕТНА, БАНЯ И Т.Н. 
На второ място, наистина във всеки сайт на доставчик на вода, трябва да следи какво е състоянието на водата към всеки момент. Дори това не трябва да бъде и в сайта на доставчика, а в сайта на този, който е предоставил договора на изпълнителя - обикновено това е общината.

Следва статия.
Категория: Политика
Прочетен: 94 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 24.11.2021 17:22
 Отново се използва изразът "нулева корупция", което не е лошо.

Например: "Подобряване на качеството на въздуха" Говори се за строг контрол и за санкции на замърсителите.

Качвам се до равнището на последните къщи на кварталите на София, които са разположени по Витошката яка и какво да видя - цяла София е в пушеци. Кой каквото и да разправя, че автомобилите били основен замърсител на въздуха, такова чудо не виждам през другите сезони. Но когато запалят печките в София и околните села, това е положението.
И сега какво правим? Как да осъществим контрол, когато няма ясно описана нормативна база, кой е замърсител. Ако имаше откритост на управлението на общината, на подстраницата на общината, наречена "Околна среда", трябва да можете да видите, какви санкции И НА КОГО СА НАЛОЖЕНИ ЗА ПОЛЗВАНЕТО НА ПЕЧКИТЕ В СОФИЯ. И дали произвеждането на пушек и в какви размери трябва да се санкционира. Само да ви дам примера с кмета на община Витоша, който живее в Драгалевци. Когато го попитах, кога ще ми осигури чист въздух през зимата в Бояна, той ми каза: Няма да стане и аз се отоплявам на дърва. Какво очаквате тогава? Имат един инспектор, който не е съставил един акт за нарушение за замърсяването на въздуха на някой, който се отоплява с твърдо гориво, защото иначе трябва да започне с кмета!!!

Така че, първо направете нормативната база, на основата на която ще санкционирате, създайте независим орган, който да санкционира и след това искайте от този орган резултат.

Или ето ви по-лесен начин. Направете дървата по 300 лева кубика и въглищата по 400, с увеличение на ДДС-то върху тези стоки и тогава самите клиенти ще се откажат. Стимулирайте както в Скопие го правят, покупката на инверторни ефективни климатици за отопление и така...

Вие казвате: ПЛАВЕН ПРЕХОД КЪМ ПО-ЧИСТА ЕНЕРГИЯ.

Как да стане това? Не казвате. Ето ви предложение. Преди време прочетох някакъв материал за нормативната база в областта на строителството за някакъв щат в САЩ. Там не можеш да получиш строително разрешение за нова сграда, ако в проекта не се докаже, че поне 50% от енергията на тази сграда, ще се добива от самата нея. Дали това ще са перки, соларни панели, термопомпи или други, това е отделен въпрос. Ако не е спазено това условие - няма разрешение.
Като пътувате от Залцбург към Мюнхен, разгледайте къщите покрай магистралата. ДАЛИ ЩЕ ВИДИТЕ НЯКОЯ КЪЩА, НА КОЯТО НЯМА ИЗГРАДЕНА НА ПОКРИВА, СИСТЕМА ЗА ОТОПЛЕНИЕ ИЛИ ЗА ПРОИЗВОДСТВО НА ЕЛЕКТРИЧЕСТВО?

Простичко казано: Оправете нормативната уредба, а частните лица ще се приспособят към тези изисквания.

Следва статия.
Категория: Политика
Прочетен: 96 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 24.11.2021 17:05
 Иначе всичко, което е описано по-долу в програмата е добре казано.

В средносрочен план, замяна на клиничните пътеки с диагностично свързани групи. Какво означава това. Отивам на преглед на кардиолог, в кардиологична клиника, която е предимно специализирана в поставяне на стентове и по-малко, за хирургическа интервенция на сърцето. Питам, ами ако линейката докара пациент с инсулт, а не с инфаркт, какво правите. Ами, отговаря ми лекарят, ние не сме специалисти по инсулта. Ние сме по сърцето. Тогава ще се натовари пациента и ще се откара там, където има такива специалисти. Ако не умре, дотогава.
Ето на това му казват, взаимно свързаси групи. Инсултът и инфарктът като реакция са свързани групи. Трябва да има възможност за реакция на едно място, а не да се разхожда пациента между болниците и да се въртят километри и да се отчита дейност.

Развитие на доболничната помощ - сега хич я няма. Скрининг и наблюдение на рискови групи, профилактика и т.н. Никак, ама никак ни няма там.

Намаляване на преките плащания от страна на пациентите. Не е казано, но вероятно целта е да се достигне някакво европейско ниво от порядъка на 10 до 20 % от услугата. При нас е 50, че и нагоре.

Приоритетно разгръщане на детското здравеопазване. То, ако научим децата на хигиена и ограничим достъпа до безалкохолни, захарни, тестени изделия, енергийни напитки и глупости от рода на чипсове и т.н., здравето само ще дойде при тях.

Електронно здравеопазване и електронно досие - откога го чакам.

Ефективни грижи за хората с увреждания и уязвимите групи. И това хич го няма у нас. Като посетите старчески домове, психиатрии и такива заведения, ще усетите истинска радост, че не сте там. Тогава наистина ще разберете, че сте щастливи, но не сте го осъзнавали досега.

Информационна кампания за последствията от Ковид 19. Тук бих отбелязал, че информационната кампания трябва да се води изобщо за профилактика на заболяванията. Не може да се хване един вирус, създаден изкуствено, както и неговите "антидоти" и цялото здравеопазване да се остави на втори план.

Следва нова статия.
Категория: Политика
Прочетен: 102 Коментари: 0 Гласове: 1
 Вие казвате: ОСИГУРЯВАНЕ НА БЪРЗ ДОСТЪП /60 МИНУТИ/ ДО КАЧЕСТВЕНИ БОЛНИЧНИ УСЛУГИ ИЗ СТРАНАТА.

Ето ви пример: Болницата Георги Странски, Плевен. В отделението за спешна помощ пристигат в интервал от няколко минути, 4-ма болни, получили инсулт. Няма място в стаите на спешната помощ и те са наредени в коридора, на течение, в студа.
Лекари се суетят. Един пуши и пие кафе, друг преглежда, трети говори нещо по телефона. Скенера е един, а спешните случаи - няколко.

Как да се организира този "бърз достъп до качествени болнични услуги". Първо, те не могат да стигнат за това време в болницата, а камо ли и да получат услуги.
Аз лично постъпих в Бърза помощ в Пирогов, заради счупен пръст на крака. Чаках няколко часа. Подразни ме, че там ЕДИН ОТ ВСИЧКИ. А не трябва да бъде така. КАК МОЖЕ ЧОВЕК, КОЙТО НЕ ПЛАТИЛ НИТО СТОТИНКА НА ТАЗИ СИСТЕМА, ДА ПОЛУЧИ ПРЕДИМСТВО ПРЕД МЕН, КОЙТО ПЛАЩАМ ВСЕКИ МЕСЕЦ ПО 250 ЛЕВА!!! Искам си правата и толкова. Защо тогава да плащам? Хем плащам за този, който не плаща, хем и той е с предимство, защото вдига много шум, с придружители е, които също вдигат много шум. Нещо са пострадали от някакво сбиване, пили алкохол, миришат на цигари - да не ви казвам, цигани, направили циганска работа и сега всеки гледа да им свърши работа, само и само да се оттърве от тези наглеци. А аз чекам. Чаках, стигнах да ме прегледат и ми казаха, че не съм за тях, а трябвало в друга стая. АМИ КЪДЕ СТЕ ВИЕ НА РЕЦЕПЦИЯТА, ЧЕ ДА МИ КАЖЕТЕ, КЪДЕ ДА ЧАКАМ. Почаках малко на опашката на другата стая,  времето си върви.

Качихме се на колата и оттам в Света Ана, на Цариградско. За София става дума. Там чаках също часове. Инцидентът стана към 13 часа, на обяд. Знаете ли, кога дойде доктор да ме прегледа? В 23:30!!!

Говоря за време, в което не бяхме чували още за корона вирусни глупости. Преди 4 години. Така работи системата. 

Говорите за ТЕЛЕМЕДИЦИНА. Не си ли задавате въпроса, защо на практика това е някакво все едно, космическо, средство. А е толкова просто. Защо го няма? Защо във всяко едно село няма такова апаратче, което да стои при кмета или при някое лице и селяните да си го менкат при необходимост. Така ще се спести толкова ходене на линейки по затънтени места, пък и не само там. Всеки среднограмотен индианец може да си го монтира отпред на гърдите, при съмнение за сърдечен проблем и специалист да се произнесе, какво е това и колко спешно е за реакция. Защото може да е неврологичен проблем, който няма нищо общо с работата на сърцета. Заедно с това, трябва да има и история на заболяването и така нататък. Който малко се е занимавал с телемедицина, трябва да ги знае тези неща. От какво най-много мрат хората в България? От инсулти и инфаркти. Ако има държавна политика за развитие на телемедицината, ефективността на диагностиката и реагирането на проблем ще се издигнат на качествено ново ниво.

Следва нова статия.
Категория: Политика
Прочетен: 96 Коментари: 0 Гласове: 1
 "Нулева корупция" в здравеопазването. Отлична идея. Ама как да стане?

Извиването на ръцете в болниците, които искат допълнително пари, корупция ли е?

Ето ви един пример. Отива пациентка да ражда в голяма държавна клиника. Искат й 1000 лева допълнително за раждане. Препоръчват цезарово сечение, защото така ще вземат още пари от касата.

Кажете ми, колко ЦИГАНКИ СА ПЛАТИЛИ ПО 1000 ЛЕВА ЗА ДА РОДЯТ? ДОПЪЛНИТЕЛНО? Затова циганките раждат, а българките не. И забележете - български лекари, не могат да рекетират циганките, но могат да рекетират българките. Тоест карат на принципа - ОТКЪДЕТО МОЖЕ, МОЖЕ, НЕ Е ВАЖНО, ОТКЪДЕ.

Така е и при всяка операция. Касата плаща малко, казват докторите, ако искаш операция, трябва да си доплатиш - обикновено половината, но не са малко случаите, когато доплащането е по-високо от това, което касата заплаща. Отделно искат за консумативи, обслужване, телевизия и какво ли още не. Машина за пари. Това корупция ли е или не?

Ако под корупция разбирате милионните далавери на шефовете на болници, когато купуват оборудване или изобщо, когато харчат обществените пари, тогава направете ПАДАЩИ ЕЛЕКТРОННИ ТЪРГОВЕ, ОРГАНИЗИРАНИ ОТ МИНИСТЕРСТВОТО, КАТО ПРЕДИ ТЪРГОВЕТЕ, ДА ИМА ОРГАНИЗИРАНА СИСТЕМА, КОЯТО ДА ПРЕДОТВРАТЯВА ЗАОБИКАЛЯНЕ НА ПРОЦЕДУРИТЕ, НЕОСВЕДОМЯВАНЕ НА ФИРМИ ЗА НАЛИЧИЕТО НА ОБЩЕСТВЕНА ПОРЪЧКА И Т.Н. И Т.Н.
АКО ВСИЧКИ ДОСТАВКИ НА БОЛНИЦИТЕ СЕ ИЗВЪРШВАТ С ТАКИВА ТЪРГОВЕ, КОРУПЦИЯ В ТАЗИ ОБЛАСТ НЯМА ДА ИМА или поне ще се сведе до минимум.

Казвате, че ще има "Активен контрол и прекратяване на порочните практики при разходите за здравеопазване". Активен контрол означава, да имаме достъп чрез електронната здравна система до всеки един разход, на какво основание възниква, кой плаща парите, кой контролира целия процес, кой доставя стоката или услугата и какви пари и други бенефиции получава.

Вие казвате "Без заемане на позиции в две различни структури /болница и университет/". Тоест казвате, че професорите в медицинските университети, не могат да заемат позиции в лечебно заведение? Ами ако това са университетски клиники? Пак ли?

И друго, аз лично знам много случаи, в които лекар има трудови договори в две болници. Как ще се процедира? Има случаи, когато лекар в държавна или общинска болница има практика в личен кабинет, в същото това време. Как ще се процедира?




Категория: Политика
Прочетен: 277 Коментари: 0 Гласове: 1
 От гледна точка на организацията на здравеопазването.


В България има около 37 000 медицински сестри и лекари. Заедно с рехабилитатори и други извънболнични специалисти, бройката достига 100 000 души.


Как си мислите, при толкова много медицински персонал, ЗАЩО НЯМА ДОСТАТЪЧНО ДОКТОРИ И МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ?


Защото, ако произвеждаш болни, КОЛКОТО И ДОКТОРИ И МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ ДА ИМАШ, ТЕ ЩЕ БЪДАТ НЕДОСТАТЪЧНИ.

На второ място, ако тези, които имаш, са неправилно разпределени, пак, колкото и да имаш, пак няма да ти стигнат. ПОГЛЕДНЕТЕ МВР - СЪЩАТА АДМИНИСТРАТИВНА ДИСХАРМОНИЯ, КАТО В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО.

Сега една малка част от здравната система се "бори" с измисления вирус, а голяма част от специалистите бездействат и получават пари за това от Касата. Чак и спряха плановите операции.

Имаме една СМОТАНА ЗДРАВНА СИСТЕМА.
  1. 4500 лични лекари, претоварени от хиляди и хиляди пациенти, с различни проблеми. Тези лекари нито познават пациентите си нито познават болежките им. Няма система на заплащане, за подобряване на състоянието на тези пациенти. Личните лекари получават пари за записани пациенти, а не за подобрение на техните показатели. В много случаи, те връщат пациенти, защото нямат "направления". На мен това ми се е случвало много пъти. Просто така работи системата. Налучкване на проблема. Ще те изпратя при този, при онзи. Чакал си с часове при личния лекар, отиваш на друго място, за да те прегледа специалист. Ако този специалист прецени, че "не си за него", връщаш се обратно при личния лекар, чакаш пак с часове да те приеме и ако не му е писнало от теб и ако има направление, те праща при друк специалист. И докаго стигнеш до правилния човек, може да е късно.
  2. Специализирането на лекарите - което е добро нещо в план на извършване на строго специфични операции - сърце, мозък, ендокринна система, травматология, дентис услуги и т.н., изисква ОГРОМНО НАСИЩАНЕ НА СИСТЕМАТА ОТ СПЕЦИАЛИСТИ И ТОЧНО ЗАРАДИ ТОВА, ЛЕКАРИТЕ НЕ ДОСТИГАТ;
  3. Някои болници се преориентираха - нали са търговски дружества, да предлагат услугите такива, каквито навремето бяха, като влизаме в поликлиника. Предлагат ти пълен комплект от кръвни и други изследвания, за проследяване на проблема, но тези болници обикновено са специализирани, като изключим десетина наистина големи болници в страната. Така бъркотията става още по-голяма;
  4. Но нека пак да се върнем към личните лекари - много от тях  се опитват да излязат извън онова, което са ги учили в медицинските университети и да видят живота през друг, така да се каже, бинокъл. Такива като д-р Емилова, д-р Гайдурков и изобщо такив като тях, които виждат, че СИСТЕМАТА НЕ РАБОТИ ДОБРЕ, са потърсили начин да ИЗКАРВАТ ПАРИ, ОПИТВАЙКИ СЕ ДА НАКАРАТ ПАЦИЕНТА ДА РАЗБЕРЕ, ЧЕ ТОЙ В ГОЛЯМА СТЕПЕН Е ОТГОВОРЕН ЗА СВОЕТО ЗДРАВЕ, ПРЕДВИД НАЧИНА СИ НА ЖИВОТ И ХРАНЕНЕ. Та сега Системата не дава възможности, права и задължения на личните лекари, да търсят отговорност от своите пациенти, че се отклоняват съществено от препоръките. Ако на един хипертоник му се наложи режим на ограничаване на солта и на някои храни и комбинации от храни, които влияят зле на кръвообръщението и той не предприема никакви стъпки да се съобрази с тези препоръки, така се обезсмисля както трудът на лекаря, така и на цялата система, защото първопричината на проблема няма да бъде отстранена, че дори и няма да бъде ограничена в някакви по-поносими рамки;
  5. Да не отварям приказката за липсата на добра доболнична помощ и за това, какво правят пациентите СЛЕД КАТО ИЗЛЯЗАТ ОТ БОЛНИЦА. Някои имат нужда от помощ до края на живота си. Какво правим със стотици хиляди хора, инвалидизирани от инсулти, инфаркти, деменция, Алцхаймер и какви ли още не болести?;
  6. Липсата на електронно досие и проследяемост на развитието на проблемите при пациентите в никакъв случай не помага на лекарите да бъдат по-ефективни в контактите си с пациентите;
  7. Отсъства и обвръзка между системата на плащане на здравните услуги и спазването на препоръките и получаването на по-добри резултати от активностите на здравната система и пациентите.
Категория: Политика
Прочетен: 89 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 23.11.2021 18:20
 Завърших предишната статия с този въпрос - КАКВО ИСКАМЕ В СФЕРАТА НА ЗДРАВЕТО?
  1. Ако искаме да променим към по-добро системата на здравеопазването, трябва да изберем правилните хора, които да ръководят тази система;
  2. Какво означава да изберем "правилните хора"? Лесно е - ако изберем хирурзи за министри, заместник министри и т.н., ръководни хора, системата няма да се промени към по-добро;
  3. Защо? Нали хирурзите са върхът на медицината? Да, така е, но те ще дърпат чергата към себе си - ТОЕСТ КЪМ КРАЙНИТЕ ФОРМИ НА ЛЕЧЕНИЕТО - ХИРУРГИЯТА. Това означава, че основните парични потоци ще продължават да бъдат насочени към оперативната медицина. Хирурзите имат сметка да има повече болни хора, КОИТО ТЕ ДА ОПЕРИРАТ, ТАКА ЧЕ ТЕ ИМАТ СМЕТКА ОТ СТАТУКВОТО;
  4. Трябва да се изберат хора, които имат идеи КАК ДА СЕ ПРЕДОТВРАТЯТ ЗАБОЛЯВАНИЯТА И КАК ПО-МАЛКО ХОРА ДА ИМАТ НУЖДА ОТ ЛЕЧЕНИЕ И НЕ ДАЙ СИ БОЖЕ - ОТ ОПЕРАЦИИ. Нали повтаряме до втръсване, че всеки лев даден за профилактика, спестява 8 лева, дадени за лечение;
  5. Какво означава това? В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРОФИЛАКТИКА СЕ ОТДЕЛЯТ 100 МИЛИОНА ЛЕВА И ТО ТАКА СЕ ОТДЕЛЯТ, ЧЕ НЕ МОГА ДА ВИДЯ КЪДЕ И КАК СЕ ХАРЧАТ ТЕЗИ ПАРИ. ТОВА ПРАВИ ПО-МАЛКО ОТ 1% ОТ ПАРИТЕ, КОИТО ДАВАМЕ ЗА ЗДРАВЕ;
  6. Какъв модел на здравеопазване имаме тогава? Ако давахме 1 милиард лева за профилактика, нали ще спестим 8 милиарда лева за лечение. ЗАЩО НЕ ГО ПРАВИМ? ЗАРАДИ ЛОБИТО НА ФАРМАЦЕВТИ, ХИРУРЗИ И ИНТЕРВЕНИСТИ. ЗАРАДИ ТЯХ. ТЯХНАТА СМЕТКА Е ДА ИМА БОЛНИ ХОРА. ЗАБРАВИХ ДА КАЖА И ВИРУСОЛОЗИ. Те в последно време удариха в земята хирурзите и направиха луди пари с измислената пандемия.
И така, уважаеми политици от "Продължаваме промяната". В сайта си трябва да конкретизирате ФИЛОСОФИЯТА НА МЕДИЦИНАТА, КОЯТО ИСКАТЕ ДА ИМАМЕ В БЪЛГАРИЯ И ЗА КОЯТО ВИЕ ЩЕ РАБОТИТЕ. От анонсираната програма ясно се вижда, че искате да се плаща за качество на здравеопазването, но ТРЯБВА ДА КАЖЕТЕ КАК ДА СТАНЕ ТОВА.
Философията на медицината трябва да си постави големи задачи, като например:
  1. Повишаване на продължителността на живота до равнището на страните от ЕС, които са в нашите географски ширини - например Гърция и Кипър;
  2. Намаляване на заболевоемостта до равнището на първите 10 страни от ЕС и т.н. и т.н. Да има цели, които да гоним.
Следва статия.

Категория: Политика
Прочетен: 92 Коментари: 0 Гласове: 0
 https://promeni.bg/programa/


Разгледайте сайта им. Един по-различен сайт. Отварям "Програмата" и чета. Сравнително ясно структурирани идеи.
Здравеопазване:  Лансират идеята, за ограничение на разликите в заплащането в едно лечебно заведение в рамките на до 10 пъти. Ето какви подводни камъни могат да срещнат.
  1. Това разлика в заплащането на медицинския персонал ли е? Ако се плаща МРЗ на една чистачка, а това е 650 лева, това означава, че шефа на болницата не може да вземе повече от 6500 лева;
  2. Ако това е разликата между заплащането на медицинския персонал, то при заплата от 1400 лева за медицинска сестра, шефа достига заплата от 14 хиляди лева;
  3. Нека да се определи, че става дума за всички приходи, получени от дейността в лечебното заведение. Ръководителят може да има и други доходи, непряко свързани с размера на работната заплата;
  4. Определянето на граница между най-ниската и най-високата заплата, може да има само там, където, собственикът на болницата - държавата или общината, реши този казус или с нормативна разпоредба на МЗ или общинския съвет, но как това да стане в една частна структура?
  5. Дори и така да е, редно ли е, един ръководител на болница, която има 40 легла и 30 души персонал, да взема повече заплата от премиера?
  6. ЗАТОВА ОТ ГОДИНИ КАЗВАМ, ЧЕ ЕДНО ОТ ПЪРВИТЕ НЕЩА, КОИТО ТРЯБВА ДА НАПРАВИ ЕДНО ПРАВИТЕЛСТВО Е ДА ОПРЕДЕЛИ СИСТЕМА НА ЗАПЛАЩАНЕ НА ПРИНЦИПА - НАЙ-ВИСОКО В ДЪРЖАВНИТЕ И ОБЩИНСКИТЕ СТРУКТУРИ Е ПЛАТЕН ПРЕМИЕРЪТ, СЛЕД ТОВА ВИЦЕПРЕМИЕРИТЕ, МИНИСТРИТЕ И Т.Н. НЕ Е ЛОГИЧНО, ПРЕМИЕРЪТ ДА ИМА ПО-НИСКО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ ОТ ДИРЕКТОРА НА НЯКОЯ ДЪРЖАВНА ФИРМА, КОЙТО Е ПОДЧИНЕН НА СЪЩИЯ ТОЗИ ПРЕМИЕР. Наистина, заплащането трябва да бъде в пряка зависимост от отговорностите. Имайки предвид действащото законодателство, премиерът в голяма степен отговаря за формирането и разпределението на финансовата сметка - а това са 55 милиарда лева! Няма как стопански ръководител / болниците са търговски дружества/ да взема повече заплата от премиера.
Там има поставени задачи, но тези задачи ВИСЯТ ВЪВ ВЪЗДУХА, АКО НЕ СЕ ОТГОВОРИ НА НАЙ-ВАЖНИЯ ВЪПРОС В СФЕРАТА НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО - ЩЕ ПРЕДОТВРАТЯВАМЕ ЗАБОЛЯВАНИЯТА ИЛИ ЩЕ ЛЕКУВАМЕ ЗАБОЛЯВАНИЯТА?

Категория: Политика
Прочетен: 90 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 24.11.2021 08:32
2 3 4 5  >  >>
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3238853
Постинги: 6938
Коментари: 4326
Гласове: 2406
Архив
Календар
«  Ноември, 2021  >>
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930