Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: kolevdobri Категория: Политика
Прочетен: 3392843 Постинги: 7129 Коментари: 4479
Постинги в блога от Август, 2018 г.
2  >  >>
 https://www.expert.bg/Mladi-nahalni-myrzelivi-i-neobrazovani-no-s-pretencii--567690.html


Рядко ми се случва да цитирам статия като използвам загланието на статията. Заслужава си да я прочетете в оригинал, използвайки линга, даден по-горе.

Над 60% от завършилите висше образование, работели работа, за която не се изисква висше. Тогава защо ние, данъкоплатците плащаме този неоправдан разход? 
Категория: Политика
Прочетен: 282 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 31.08.2018 18:08
 Системата ни убивала, както казват някои.


Системата ни прави боклуци - примирени, смотани, скапани боклуци. Българският народ е толкова деградирал, че една кола не може да кара както трябва в качеството си на шофьор и улицата не може да пресече в качеството си на пешеходец, без да се влачи като пребито кучи, ползвайки се от законовото си предимство.


Системата трябва да се сменя, а не министрите. Но затова се иска НАШЕТО УЧАСТИЕ. А КАКТО КАЗАХ, НИЕ СМЕ СТИГНАЛИ ДОТАМ, ЧЕ ЕДНА КОЛА НЕ МОЖЕМ ДА КАРАМЕ КАКТО ТРЯБВА И ЕДНА УЛИЦА НЕ МОЖЕМ ДА ПРЕСЕЧЕМ БЪРЗО И ЕФЕКТИВНО... БОРНИ СМЕ И ФИЗИЧЕСКИ И ДУХОВНО. БОЛНИ СМЕ, ЗАЩОТО РАЗЧИТАМЕ НА ДЪРЖАВАТА, ВМЕСТО ДА РАЗЧИТАМЕ НА СЕБЕ СИ. ЗАЩОТО СМЕ ПОВЯРВАЛИ, ЧЕ НЯКОЙ ДРУГ ЩЕ СЕ ПОГРИЖИ ЗА НАС.


НИЩО ПРИРОДНО НЯМА В НАШИЯ ЖИВОТ. ПРИЛИЧАМЕ НА ОХРАНЕНИ ДОМАШНИ СВИНЕ - МУДНИ, ПРЕЯЛИ, НО ОБЕЗПЕЧЕНИ. И ДОВОЛНИ. КАКВО ПРИРОДНО ИМА В ДОМАШНИТЕ СВИНЕ?
Категория: Политика
Прочетен: 172 Коментари: 0 Гласове: 0
 Вчера спрях да заредя на бензиностанцията на Еко, която е на южната дъга на Околовръстен път, София, точно под Бояна. Гледам, чака се за зареждане, след това не по-малко се чака за плащане.

Започвам да търся причините. Човекът, който зарежда е един и се разхожда между колонките. Вътре една мудна жена стои на касата, а движенията й приличат на тези на ленивеца, че и по-зле. Работата още повече се усложнява от клиенти, които купуват цигари - те никога не са си купили достатъчно цигари и чакат да отидат на бензиностанция, че да се възползват от тази възможност. Следват тези, които зареждат и плащат с карти - самата система е толкова бъгава, че трудно ходи - вероятно връзката е слаба, иначе няма обяснение. Гледам млади жени, които явно някой друг им дава парите, купуват някаква вода и дребни сладки - боклуци с една дума, ама доста на брой. Хабер си нямат колко голяма е надценката на българските бензиностанции, ама като друг им дава парите, какво да ги мислиш. Та цялата тази стока минава през касата, където се плаща и за горивото.

По едно време се появи още една тетка, която явно е повече в час от тази, която сега седи на поста и работи като ленивец. Въпреки това, не се втурва да обслужва клиентите. Тя си има началническа работа и говори с някакъв доставчик на стока.

Мисля си, колко нови клиенти ще привлече една бензиностанция, на която да те обслужат веднага на колоната, като си платиш всичко или чрез лоялти карта или чрез друг начин, като през телефона, без да се налага да чакаш на тези досадни опашки от хора, купуващи цигари, водичка, баничка, кафенце, шоколадче, нещо за гризкане и т.н. Те бензиностанциите се превърнаха в супермаркети и печелят повече от такива боклуци, отколкото от продажбата на бензин.

По света има вече такива търговски места, но нашите вериги все още не искат да ги въведат. Първият както казах, ще "убие рибата". Ама кой да е първият. Бизнесът в България е такъв, че едната верига е верига на комунистите и само дърти комунисти работят там, другата е на борците, третата е на една офшорка, а четвъртата е бог знае на кого. Да ти имам и собствениците и иновациите...
Категория: Политика
Прочетен: 215 Коментари: 0 Гласове: 1
 1.  Софистициран бизнес;
 2.  Трудност с иновациите;
 3.  Слабо работещи институции;
 4.  Проблеми с инфраструктурата.

При обща оценка на конкурентноспособността ни /47-мо място/, нашите институции са класирани на 98-мо място, което потвърждава онова, за което говоря от десетилетия: БЪЛГАРСКАТА ИКОНОМИКА РАБОТИ ВЪПРЕКИ УСИЛИЯТА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО.


Инфраструктурата ни е класирана на 76-то място, а по качество на пътищата сме на 93-мо място!

Кои са основните причини, които пречат на правенето на бизнес у нас?
 1. Корупцията;
 2. Неефективната бюрокрация;
 3. Прекалено високите данъци и такси като цяло;
 4. Ниската работна етика на персонала.

И сега нещо по-конкретно. Ще дам някои показатели, по които България е оценена на дъното на световните класации или казано по-простичко, след 100-то място:
 1. Защита на правата                                                              120
 2. Защита на интелектуалната собственост                          125
 3. Независимост на съдебната власт                                     108
 4. Транспарентност на държавната политика                        107
 5. Сигурност в страната                                                           102
 6. Организирана престъпност                                                 119
 7. МВР                                                                                       105
 8. Качество на училищата по мениджмънт                            119
 9. Обучение на персонала                                                       118

Направо нямам думи. Бойко чете ли ги тези данни, не ги ли чете! Тези показатели дават да се разбере, че оценката на правителството не може да бъде повече от 3 по шестобалната система, че дори и тройката е твърде много, защото оценка, която дава право да "преминеш" на следващото ниво все пак показва някакъв напредък.

Не съм посочил данните за чуждестранните инвестиции в БГ. Както всички знаете, делът на чуждите инвестиции в страната е значително по-малък от парите, които българите в чужбина изпращат за издръжката на престарелите си родители или за децата си. А като се има предвид, че тези инвестиции обикновено са направени от нашенци, които си легализират парите в страната чрез офшорни сметки, картината става още по-неблагоприятна.

Категория: Политика
Прочетен: 196 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 30.08.2018 18:30
 Тези народни приказки, могат ли да станат антинародни, ако се преиначат малко? Или ако не се подкрепят от мнозинството?

Сговорна дружина, планина повдига        -  Несговорна дружина, планина не повдига

Храни куче, да те лае                                 -  Храни куче, да не те лае

Ден година храни                                         - Година ден храни

Богат е, който е здрав                                  -  Здрав е, който е богат

Другар в нужда се познава                          -  Другар и без нужда се познава


Следва текст....
Категория: Политика
Прочетен: 212 Коментари: 0 Гласове: 0
 Всички знаем, че така наречените популярни медии - телевизии, вестници и радиа, са наблъскани с новини от типа на кой кого претрепал, къде станала катастрофа и колко хора загинали, кого хванали с подкуп и спрямо кого било възбудено следствие и каква била мярката за задържане на съда. Нали така.


ХА СЕГА МИ КАЖЕТЕ, КОЙ ГЛЕДА ТЕЛЕВИЗИЯ, СЛУЖА РАДИО И ЧЕТЕ ВЕСТНИЦИ? ПОЗНАХТЕ - ИДИОТИТЕ. ТЕЗИ НОВИНИ СА ПРЕДНАЗНАЧЕНИ ЗА ИДИОТИ. Аз какъв съм ли? Също идиот. Частичен идиот, защото само от време на време гледам телевизия, но по-скоро щракам по каналите, за да не ме зарибят търговци и политици за своите нечисти цели. Минавам набързо, не влизам в детайли /ДЕ ДА ИМАШЕ ДЕТАЙЛИ, ЩЯХ ДА ГЛЕДАМ ТОГАВА ПОВЕЧЕ ТЕЛЕВИЗИЯ/ и се усещам, че гледам предавания за природата, животните или някое тъпо предаване на Националните Географи, как някой купува една кола, ремонтира я и я продава с печалба от 200 паунда /НАПРАВО ДА НЕ ПОВЯРВАШ/ или как купуват /ЗАБЕЛЕЖЕТЕ, САМО КУПУВАТ/, контейнери, които след това никой не вижда дали продават. Тъпотия някаква, разбира се.


ТА КОИ СА ЛОШИТЕ НОВИНИ В МЕДИИТЕ. Лошите новини са от рода на тази за наводнението в Аспарухово, квартал на Варна. Идва голямата вода и помита всичко по пътя си - "хора, пътища и автомобили". И къщи разбира се. Следват едни репортажи - журналята са навсякъде - дават как граждани и селяни ринат кал, има доброволци, дошли чак от Средец и Ямбол, да помогнат на пострадалите, да изринат калта. Включи се даже и военно-морския ни флот. То иначе как ще разберем, че имаме военно-морски флот. За жалост има и жертви. И се започна едно следствие, едно изстражуване, както казват братята македонци. Всички сме в очакване, да видим, кои са виновниците и какво наказание ще понесат. Дали това са другите ни братя - циганите, които са изсекли гората над Аспарухово, дали са тези, които са построили незаконни къщи, които след това водата отнесе, дали са тези, които са им позволили да построят там, в дерето, незаконните си къщи и т.н. и т.н. И следва хепиенд, няколко години след трагедията - СВЕТИ ПЕТЪР Е ВИНОВЕН. ТОЙ Е ИЗПРАТИЛ ДЪЖДА И ТАКА, НЯМА ВИНОВНИ ХОРА. МОЖЕ БИ СЪДЪТ Е ПРОПУСНАЛ ДА ОСЪДИ РАБОТОДАТЕЛЯТ НА СВЕТИЯ ПЕТЪР - ГОСПОД ДЕ, НАЛИ СЕ ДОСЕЩАТЕ.


Това в случая е добрата новина - няма виновни хора. Боговете са виновни.


Тази случка ми напомни една подобна случка, която се е случила хиляди години преди нас. Та тръгва Ксеркс на война срещу гръцките полиси и флотата му се загнездва някъде около полуостров Касандра. Не щеш ли, боговете са гневни на Ксеркс и му изпращат една буричка, буря демек. Флотата му сериозно пострадва и той решава да накаже боговете, като им иска сметка. На следващото си нахлуване в Тракия и Елада, нарежда на своите инженери, да изкопаят провлак, който да отдели полуостров Касандра от материка. Правят го и така флотата му минава оттам. Глупаво мероприятие, защото този, който погледне картата на трите ръкава, полуостровите Касандра, Ситония и Атон и без да е специалист ще разбере, че тази операция е малоумна, но какво да се прави - решил е персиецът да се направи по-велик от боговете и да докаже себе си.


Та подобно на Ксеркс, българският съд решава да накаже боговете. Удобно и лесно. Но дали няма да последва възмездие, защото ако няма богове, работата е лесна - ще ти се размине. АМА АКО ИМА, КАКВО ПРАВИМ ТОГАВА? СЪДЪТ ОБАЧЕ Е НАД ТЕЗИ НЕЩА. ЗА НЕГО НЯМА БОГОВЕ. ТЕ СА БОГОВЕТЕ, КОИТО МОГАТ ДА ОБВИНЯТ ДЪЖДА, ЗАРАДИ ПРОСТОТИЯТА НА ПРОСТОСМЪРТНИТЕ.

Коя е добрата и коя е лошата новина в случая? Ами преценете вие. За някого добрата новина е, че дъждът, тоест боговете са виновни. За други, това е лошата новина. Всеки сам преценява. 


КАКВА Е ОБАЧЕ ПОЛЗАТА НИ ЗА ЦЯЛОТО ОБЩЕСТВО ОТ СЛУЧАЯ АСПАРУХОВО И РЕШЕНИЕТО НА СЪДА? СЪЩО ВИЕ ТРЯБВА ДА ПРЕЦЕНИТЕ. НАПИСАХ ХИЛЯДИ СТАТИИ ЗА НЯКОЛКО ГОДИНИ, НО ТАКА И НЕ ВИДЯХ ФАЙДА ОТ ТОВА УСИЛИЕ. ДАЛИ НЕ ПОПАДНАХ НА КОГОТО ТРЯБВА ИЛИ ПРОСТО ДРЪНКАМ ГЛУПОСТИ, КАТО МНОЗИНА В ТОЗИ БЛОГ!!! 
Категория: Политика
Прочетен: 560 Коментари: 1 Гласове: 0

Вижте този линк за повече информация: 
 https://drive.google.com/file/d/1saNiHIKYhx1uqxaxxS5OzRsdIML_zxNn/view?usp=sharingСамо за пояснение: БЪЛГАРИНЪТ Е ЦАР НА ПРЕЦАКВАНЕТО, НО ОТ КЛИПА СЕ ВИЖДА, КАК ПРЕЦАКВА НЕ ТОЗИ КОЙТО ТРЯБВА. НО НИЩО, ВАЖНОТО ЗА НЕГО Е ДА ПРЕЦАКВА НЯКОГО - НЯМА ЗНАЧЕНИЕ КОЙ. НЯКОЙ НЕ МУ ПЛАТИЛ, МНОГО ВАЖНО. ЩЕ МУ СЛОЖИ КАМЪНИ В КАНАЛА ТАКА, КАКТО НАВРЕМОТО БАШ МАЙСТОРЪТ СЛАГАШЕ ШАПКИ В КОМИНА. НО ЗА РАЗЛИКА ОТ БАШ МАЙСТОРА, КОЙТО СЛАГАШЕ ШАПКА НА ТОЧНО ОПРЕДЕЛЕН СОБСТВЕНИК, С КОЙТО ИМАШЕ НЯКАКВО НЕДОРАЗУМЕНИЕ, СЕГАШНИТЕ БАШ МАЙСТОРИ СЛАГАТ КАМЪНИ В КАНАЛИЗАЦИЯТА, КОЯТО ЩЕ СЕ ПОЛЗВА ОТ ХОРА, КОИТО ТЕ ИЗОБЩО НЕ ПОЗНАВАТ. ТЕ УЖ СИ ОТМЪЩАВАТ НА ИЗПЪЛНИТЕЛЯ НА ОБЕКТА ИЛИ НА НЯКОЙ ПОДИЗПЪЛНИТЕЛ, ЧЕ НЕЩО НЕ СА СЕ РАЗБРАЛИ С НЕГО, ВЕРОЯТНО ЗА ПАРИ И ИЗОБЩО НЕ ИМ ПУКА, ЧЕ ЩЕ СТРАДАТ НИЩО НЕПОДОЗИРАЩИ И С НИЩО НЕВИНОВНИ ХОРА.

НО ТОВА Е НИВОТО НА БЪЛГАРИНА ИЛИ ПОНЕ НА НЕМАЛКА ЧАСТ ОТ НЕГО. ТОЛКОВА МУ Е УМСТВЕНИЯ БАГАЖ - МАЛКО ПО-ГОЛЯМ ОТ ТОЗИ НА МАЙМУНАТА ИЛИ НЕ, МАЙМУНАТА НЯМА ДА НАПРАВИ ТАКАВА ГАДОСТ.

И сега какво ни остава на нас, собствениците на тази сграда? Да намерим тъпият и гаден майстор, който е набутал тези камъни съвсем съзнателно в канала и да му строшим главата или да го накараме да ни робува поне една година, че да си плати за глупостта? Разбирате ли защо казвам "да намерим"? Защото няма на кого да се оплачем и няма държавна или общинска служба, която да ни свърши работата в случая така, че да получим възмездие. Трябва да се оправяме самосиндикално. В такава държава живеем. Сами сме допуснали това. Сами сме се самопрецакали.

Категория: Политика
Прочетен: 223 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 30.08.2018 07:48
 ЗАЩОТО В БЪЛГАРИЯ НЯМА КАПИТАЛИЗЪМ. АКО ИМАШЕ КАПИТАЛИЗЪМ, ЩЕШЕ ДА ИМА И ТАКИВА ДАРИТЕЛИ. ПРИ СОЦИАЛИЗМА НЯМА ТАКИВА ДАРИТЕЛИ И НЕ МОЖЕ ДА ИМА. 


ИКОНОМИКАТА СЕ ГРАДИ НА НРАВСТВЕНИ УСТОИ. ГРАДИ СЕ НА ОСНОВАТА НА ДОБРЕ СВЪРШЕНАТА РАБОТА. ТОВА Е ПАЗАРЪТ. ТОЙ Е В ОСНОВАТА НА ВСИЧКО. АКО ИМА ПАЗАР, ИМА КАПИТАЛИЗЪМ. АКО ИМА КАПИТАЛИЗЪМ, ИМА ДАРИТЕЛСТВО, ИМА РОДОЛЮБИЕ. СОЦИАЛИЗМЪТ УБИ ВСИЧКО ТОВА В ДУШАТА НИ. ТОЙ ПРОДЪЛЖАВА ДА Е НА МОДА И ПРОДЪЛЖАВА ДА СЪЗДАВА СЪЩИТЕ ЛУМПЕНИ, КОИТО СЪЗДАВАШЕ И ПО ВРЕМЕТО НА ЖИВКОВ.

ПРЕДИ ВРЕМЕ ТЕЗИ, КОИТО СА УЧИЛИ НА ЗАПАД, СА СЕ ВРЪЩАЛИ ДА РАБОТЯТ В БЪЛГАРИЯ. ПРОЧЕТЕТЕ КНИГИТЕ, КОИТО ОПИСВАТ ИКОНОМИЧЕСКИЯ ВЪЗХОД НА РОДИНАТА НИ СЛЕД ОСВОБОЖДЕНИЕТО. СЕГА ПОСЛАНИЕТО Е ДА ИЗПРАТИШ ДЕТЕТО СИ В ЧУЖБИНА, ЗА ДА СЕ ОТЪРВЕ ОТ ЛАЙНАТА, КОИТО ТВОРЯТ ПОЛИТИЦИ, БЮРОКРАТИ, ИЗМИСЛЕНИ СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ КАПИТАЛИСТИ, ПОДКРЕПЯНИ ОТ ЛУМПЕНИЗИРАН, ЦИГАНИЗИРАН И КОМУНИЗИРАН НАРОД, КОЙТО МЕЧТАЕ ЗА НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ. ТОЗИ НАРОД НЕ СЕ ИНТЕРЕСУВА ОТ ИСТОРИЯ. НЕ МУ ПУКА ДА ЗНАЕ, ЧЕ ТАМ, КЪДЕТО Е ИМАЛО НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ, ТОВА Е БИЛО КРАЯТ НА ИКОНОМИКАТА И НА НАЦИЯТА КАТО ЦЯЛО. НАРОДЪТ ИСКА ПАРИ - ДАЛИ ЩЕ ГИ ПОЛУЧИ ОТ БЪЛГАРСКИТЕ ИЛИ ЕВРОПЕЙСКИТЕ СОЦИАЛИСТИ ПОД РАЗЛИЧНА ФОРМА - ГАРАНТИРАНИ СУБСИДИ, БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ ЗА КАКВО СА - ЗА ТЮТЮН, ЗА ДЕЦА, ЗА КРАВИ И КОКОШКИ, ПОМОЩИ ЗА ВЪГЛИЩА, БЕЗПЛАТНА ЛЕЩА ИЛИ БИЛЕТЧЕТА С НАМАЛЕНИЕ ЗА ПЪТУВАНЕ - НЯМА ЗНАЧЕНИЕ - ВАЖНОТО Е ДА ПОЛУЧАВА, БЕЗ ДА ДАВА.

В ТАКАВА ОБСТАНОВКА НИТО МОЖЕ ДА СЕ РОДЯТ ЕВЛОГИ И ХРИСТО ГЕОРГИЕВИ, НИТО ДИМИТЪР АПОСТОЛОВ ЦЕНОВ. ТУК СЕ РАЖДАТ АНДРЕШКОВЦИ И БАЙ ГАНЬОВЦИ В НАЙ-ЛОШИЯТ ВАРИАНТ. РАЖДАТ СЕ И СЕ ОТГЛЕЖДАТ ХОРА, ЗА КОИТО ПОНЯТИЯТА РОД И РОДИНА СА ОТЖИВЕЛИЦА ОТ 19-ТИ ВЕК.  ЗАТОВА СЕ РАЗКАПВАМЕ КАТО НАРОД. ЗАРАДИ СОЦИАЛИЗМА, КОЙТО ОЩЕ ЖИВЕЕ В МОЗЪЦИТЕ НИ. ВСЯКО БЮРОКРАТИЧНО, ПОЛИТИЧЕСКО, СОЦИАЛНО ИЛИ ДРУГО ПРЕДИМСТВО Е ПРИМЕР ЗА НАЛИЧИЕТО НА СОЦИАЛИЗЪМ. СОЦИАЛИСТИТЕ ПРЕВЪРНАХА ТОЗИ НАРОД В НАРОД ОТ КРАДЦИ, ЛИЦЕМЕРИ И ДОНОСНИЦИ. ДА ЖИВЕЕШ С ИДЕЯТА, ЧЕ СЪСЕДЪТ ТИ НЕ Е ПО-БОГАТ ОТ ТЕБ, ДАЖЕ И ПО-ЛОШО, ПО-НЕЩАСТЕН Е ОТ ТЕБ, ЕТО ТОВА Е ПРОДУКТЪТ НА СОЦИАЛИЗМА - ДРЕБНАВО, БИТОВО И ДУХОВНО СЪЩЕСТВУВАНЕ.  ТАКОВА ДРЕБНАВО, БИТОВО И ДУХОВНО СЪЩЕСТВУВАНЕ НЕ МОЖЕ ДА Е БЛАГОДАТНА ПОЧВА ЗА РАЖДАНЕТО И СЪЩЕСТВУВАНЕТО НА ТАКИВА ХОРА КАТО ХРИСТО И ЕВЛОГИ ГЕОРГИЕВИ.
Категория: Политика
Прочетен: 205 Коментари: 0 Гласове: 0
 Всички жители на София и част от жителите на България, знаят къде се намира кв. Бояна и бившата резиденция на Тато, която сега е сградата на Националния исторически музей.

От друга страна, много малко са тези, които знаят, къде се намира кв. Манастирски ливади в София. Простичко казано, кварталът се намира под кв. Бояна. Разделя ги южната дъга на Околовръстен път.

Направих една разходка с колата, която продължи 2 часа. Минах по повечето улици на квартала. Знаете ли каква е инфраструктурата на квартала? ОТВРАТИТЕЛНА. И знаете ли защо?


ЗАРАДИ ЦЕНТРАЛИЗИРАНАТА СИСТЕМА НА УПРАВЛЕНИЕ НА НАШЕТО ОБЩЕСТВО. ПРИ 20 ХИЛЯДИ ЖИТЕЛИ НА КВ. БОЯНА, ТАМ НЯМА НИТО КМЕТ, НИТО НАМЕСТНИК. КАКВОТО РЕШАТ ОТ ОБЩИНА ВИТОША И ОТ ГОЛЯМА СТОЛИЧНА ОБЩИНА, ТОВА ЩЕ СТАНЕ. Аз живея вече 30 години на една от улиците на Бояна. За това време вероятно сме платили данъци и такси за десетки хиляди, ако не и за стотици хиляди левове. Знаете ли какво се върна "назад" към нас, данъкоплатците от тази улица - Има няма няколко квадрата асфалт за запълване на няколко дупки и това е. ЗА ТРИДЕСЕТ ГОДИНИ!!!


Типичен пример за социалистическо планиране и отношение към градоустройството. Тъй като Голяма столична община мрази боянци, изпраща към квартала най-скапаните автобуси. Лично аз знам случай, когато автобус №64 му гръмва двигателя, изкачвайки височината на бул. България. Най-скапаните автобуси, които има на разположение столичния автотранспорт пътуват по маршрута София - Бояна, Драгалевци.

Положението всички го знаем. Мръднеш ли от основните булеварди в София, попадаш в нещо като Сталинград от 1943г.


ПРЕДЛОЖЕНИЕТО:
 1. Половината от данъците върху сградите, които се плащат от живущите на даден квартал, да отиват само за нуждите на квартала, а също и половината от приходите, които общината прибира, при смяна на собствеността на имота;
 2. 25% от приходите да отиват за общината;
 3. 25% от приходите да отиват за Голяма столична община.
 4. По подобие на такива градове, които са в близост до България и имат по-добра инфраструктура от София - като Белград и Скопие, да се наложи така наречената комунална такса, която се определя на база на застроената площ, при новото строителство - примерно по 50 евро на квадратен метър застроена площ. Тези пари да отиват целево за изграждане на съответната инфраструктура - канал, вода, ток, път, тротоар и за тяхното поддържане.

Наистина, такава грозна картина, каквато вчера видях, не може да се види нито в Белград, нито в Скопие, които са столици на по-бедни от България държави. Да не говоря за Букурещ. Там имам навъртяни стотици километри, но такова чудо като в София, такава лоша вътрешно квартална инфраструктура, ей богу, не видях.

То не са едни тесни улички в тези квартали, то не е прах и мръсотия. Няма тротоари, няма канал, няма нищо. Прахоляк колкото щете. Баси и планирането имаме. И в този прахоляк вдигнали едни блокове, ум да ти се завие. Вчера беше прахоляк. Снощи валя. Стана кал.
Категория: Политика
Прочетен: 269 Коментари: 0 Гласове: 2
Последна промяна: 27.08.2018 11:55
 Ето ви няколко битови случки, в които съм участвал през последните дни.


Канализацията на блока се "издъни" за пореден път. Вече ми писва и викам тежката артилерия - лайнарка - 10 тонна със 100 атмосфери маркуч и къртица за разбиване и изваждане на предмети от каналите.

Не можаха да свършат работа с налягането. Наложи се класически метод - къртене. От канала излязоха толкова много плочи от неустановен материал, че както казах на съкооператорите, можеш да построиш селска тоалетна с тях.

Обадих се на инвеститора. Той ме препрати към изпълнителя. А той ни лук ял, ни лук мирисал - каналът се правил от човек, който изглеждал хрисим и добър. Вярно, но дали сте му платили? Защото сагата наподобява на тази от филма "Баш майстора". Аз толкова много се вживях навремето в този филм, че намразих главния герой - Кирил Господинов, гледайки номерата му със "слагането на шапката".


Та сагата с изваждането на плочи от нашата канализация ще продължи и през следващата седмица. Дотогава рискът отново да потънем в лайната си е все още много голям. Самопрецакване. Учудващо качество на българина - да се самопрецаква.Нов случай - спирам на улицата, заключвам и се прибирам да спя в къщи. Слизам след няколко часа и виждам, че някой ми е сложил на чистачките надпис "Преместете колата - пречи!".

Никъде не става дума, че съм спрял на забранено място. Просто "пречи", за да си сложи той неговата кола. Никъде не става дума за закон. На кой му пука за закона. Важното е, че на него му "пречи". Ако имахме демокрация и децентрализация, щях да се обадя на местния полицай, да дойде и да реши проблема. СЕГА НА КОГО ДА СЕ ОБАДЯ? НА КОЛ ЦЕНТЪРА, КОЙТО Е В БУРГАС И ИЗОБЩО НЕ МУ ПУКА ЗА МОЯ ПРОБЛЕМ?

П.С., Преди малко говорих със Здравко, мой познат, който живее в кооперацията. Стяга си куфарите за Германия. Има апартамент от 120 квадрата и гараж, които струват не по-малко от 150 хиляди евро. Кара фолсваген СС, предпоследен модел. Има и други коли. Майстор е. Реди плочки. Не е закъсал за пари, както разбирате. Но бяга. Бъркотията и неуредицата му пречи. Неорганизирата държава му пречи. За жалост. БЯГАТ ИМОТНИ ХОРА. ЗА ЖАЛОСТ. БЕДНИТЕ ОСТАВАТ. И ЧАКАТ. ЧАКАТ НА ДЪРЖАВАТА. ЧАКАТ НА ТАКИВА КАТО ЗДРАВКО. НО ЗДРАВКО ЗАМИНАВА. НЕ ИСКА ДА ИЗДЪРЖА ПОВЕЧЕ ХАЛОГЪЗНИЦИ, МЪРЗЕЛИВЦИ И ТАРИКАТИ, КОИТО РАЗЧИТАТ НА СОЦИАЛНИ И СУБСИДИИ. ЗДРАВКО ИСКА ДРУГ ЖИВОТ.


Още един пример. Нашата домоуправителка получи инсулт. Разбивахме вратата, за да стигнем до нея. Викаме "Бърза помощ". Тя идва бързо - след 3 часа. А Пирогов е на 800 метра от нас. Ами ако бяхме в някое село? Имало много "заявки", ни казват оттам. Всеки път едно и също. Сега бере душа в Пирогов. Надали ще оживее. Това е България! Хвани единия, удари другия.
Категория: Политика
Прочетен: 486 Коментари: 1 Гласове: 2
Последна промяна: 27.08.2018 10:08
 Всеки ден се занимаваме с проблеми, свързани с това, че някой не си е свършил добре работата.

Автобус пада в дере в Искърското дефиле. Загиват 16 души и други берат душа в болницата. Една след друга излиза новина след новина, свързана с несвършена работа.

 1. Пътят бил ремонтиран през 2014г., но не е актуван тогава. Въпреки това, се пуска в експлоатация. Актува се 2 години след това;
 2. Държавните институции се опитват 2 години след това да рекламират изпълнението на пътя от страна на Трейс, но резултат няма. Държавата не може да накара изпълнителя да си свърши работата както трябва!
 3. Експерти говорят за мантинелата като за "вафлена коричка", която била поставена там, само и само да бъде приет пътя. Иначе изобщо без мантинела не може...!
 4. Шофьорът, който в случая е и собственик на фирмата, е карал с малко над допустимата максимално ограничена скорост;
 5. Автобусът не е минал на технически преглед в началото на август, тази година;
 6. Този курс на този автобус, не е бил заявен по надлежния ред, съгласно изискванията на нормативната база;
 7. 99% сигурност, че пътниците не са сложили предпазни колани;
 8. Вероятно ще има и други несъответствия, които ще излязат наяве.

Последно - има ли държавна политика за държавната безопасност, защото всички виждаме, че живеем в една БЪРКОТИЯ? 

Имали сме 11 институции, които отговарят за пътищата, но нито една, която ОТГОВАРЯ ЗА ПЪТНАТА БЕЗОПАСНОСТ В БЪЛГАРИЯ.
https://www.24chasa.bg/novini/article/7025315
Изказването на министър "Москов+ски" беше наистина апотеоз на глупостта. Фирмата-превозвач, била финансово стабилна до 2019г!!! Ужас, нали?
КАКТО И ДА ГО ВЪРТИМ, ЧОВЕКЪТ СТОИ В ОСНОВАТА НА ВСИЧКО. АКО ЧОВЕКЪТ Е ЛОШО ОРГАНИЗИРАН, ПРОБЛЕМИ ВИНАГИ ЩЕ ИМА. ЦЕНТРАЛИЗАЦИЯТА Е НАЙ-ЛОШАТА ФОРМА НА ОРГАНИЗАЦИЯ, С ИЗКЛЮЧЕНИЕ НА АРМИЯТА.

ПРОБЛЕМИТЕ НАИСТИНА СА СИСТЕМНИ И НЕ МОГАТ ДА БЪДАТ РЕШЕНИ В РАМКИТЕ НА ТОЗИ ПОЛИТИЧЕСКИ МОДЕЛ.
Категория: Политика
Прочетен: 597 Коментари: 2 Гласове: 0
Последна промяна: 30.08.2018 07:49
 Това са приблизителните данни, които оповестява НСИ. Около 69% са заетите в трудоспособна възраст. Останалите или не искат да работят или са болни. Народът ни се разкапва.

В същото това време, още тази година, в пенсия излизат 7000 учители, които няма кой да замести. Бях в болница и там видях медицинска сестра на ...71! години. Повечето от тях са в пенсионна възраст. В заведение на морето като сервитьорка работи 70 годишна пенсионерка. Бях на среща с бизнесмен от Търново. Има нужда ведната от 11 души механизатори - работа със селскостопанска техника. Няма откъде да намери. Говоря с хора, които са дребни предприемачи в строителния бранш. Хванали са се за главата, че не могат да изпълнят поръчки на инвеститори, защото няма работници. Отивам на село и установявам, че имам нужда от работници, за да се извършат саниращи дейности на постройки, да се облагороди земя и т.н. Арендатори в същото село казват, че изпращат автобуси до града, за да намерят хора за временна работа, свързана с прибиране на реколтата. Няма хора, а това се отразява пряко в рязко повишение на работната заплата и разходите на бизнеса. Служител напуска работа при чисто възнаграждение от 1800 лева плюс социална програма и 4 часов работен ден, защото му предложили по-високо възнаграждение! На пазара за ИТ специалисти има необходимост от 50 000 служители. За туризма, строителството, медицинските сестри и докторите и селското стопанство, вече говорих. Всички знаем за проблема. Който може бяга - държавата ни не е добро място за живеене. Всички статистически данни го показват. Работещите са вече по-малко от неработещите. Чиновничеството, бюрократите и политиците развращават народа като му дават парични подаяния, вместо да му осигурят икономическа свобода. Пазарът е политизиран, ако на това изобщо може да му се каже, че е пазар. Бизнесът е зависим от политиката и политиката е зависима от бизнеса. Срастването е в ужасяващи размери. Нещо трябва да се направи. Нито една политическа партия към този момент не дава поне теоретична концепция, как да се излезе от този омагьосан кръг, защото се страхува да не изгуби избиратели - онези милиони нещастници, които очакват подаяния - пенсионери, цигани, чиновници и службогонци. Работата стигна дотам, че работата да се смята за непрестижно занятие. Дай им отпуски, почивки, харчене на пари, дай им да вземат кредити, че да ходят на море и след това да се чудят, как да ги погасяват. Тотално разложение. Европа не помага. Точно обратното. Пречи и комунизира още повече това разпадащо се общество. Ама това е, лавината трябва да падне, да порази всичко по пътя си и след това да викаме спасителните екипи. Къса е паметта. Къса е народната памет или изобщо я няма. Неволята. Много ни е мила неволята. Все нея викаме и независимо от резултата, който е никакъв, продължаваме като някакви мазохисти да продължаваме да я викаме. Неволята е главният работодател на политическата класа и на бюрократите и главната причина за нещастията на този народ.
Категория: Политика
Прочетен: 219 Коментари: 0 Гласове: 1
2  >  >>
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3392843
Постинги: 7129
Коментари: 4479
Гласове: 2423
Архив
Календар
«  Август, 2018  >>
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031