Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: kolevdobri Категория: Политика
Прочетен: 3239367 Постинги: 6938 Коментари: 4326
Постинги в блога от 17.12.2015 г.
 Кое е справедливо и кое не е от гледна точка на финансовата система.


За комунистите е справедливо да вземат колкото се може повече от тези, които имат, използвайки оправданието, че ще дадат тези пари под различна форма на тези, които нямат. На практика обаче, тези хора като вземат властта, заделят за себе си повечето от тези пари, а една малка част раздават на бедните, за бог да прости.


За някои, колкото повече има един гражданин, толкова повече той трябва да плаща данъци на държавата. Такива мнения се чуват не само от лявото пространство, но и от някои от най-богатите хора на земята, такива като Уорън Бъфет, за който не са важни нито курвите, нито новите коли или самолети. Той не е харчил на воля дори тогава, когато е бил млад, а камо ли, когато е в края на жизнения си цикъл. Та този толкова богат човек призовава Обама, да не жали богатите и да им взема колкото се може повече данъци. Това за него е справедливо. Но защо ли го казва сега, а не преди 30 години или 40 години. Няма обяснение.

За циганите е справедливо, да се вържат незаконно за жицата и да теглят толкова електричество, колкото си искат и накрая да не плащат нищо. Също така е справедливо да не плащат и за водата, която потребяват. Справедливо е да получават от нас, данъкоплатците помощи за раждане и отглеждане на деца, енергийни помощи, еднократни и многократни помощи за какво ли не. Дори не, не е достатъчно справедливо, защото те биха желали технят размер да е още по-голям.

За пенсионерите е справедливо да се увеличават пенсиите и не е справедливо някой да ги пита какви пари са внесли на пенсионната система и дали парите, за които те имат претенции, са основателни на основата на това, което те са дали на системата. За тях е справедливо, данъкоплатците да дават допълнителлно пари на социалната система, за да могат те да получават своите пенсии.

Например, заплатите са несправедливо малки за тези, които ги получават и несправедливо големи за тези, които ги плащат.

Накрая никой не е доволен.

Нека така да го кажа.
  1. Държавата получава от нас пари, за да се издържа
  2. Държавата получава от нас пари, за да ни натрапва услуги, които не сме ги поискали, но и не можем да откажем, заради това, че договорът ни с държавата е натрапен от самата нея и нямаме право да се откажем като данъкоплатци от него.
  3. Държавата получава от нас пари, за да издържа тези, които не могат да работят или не искат да работят.
  4. Държавата получава от нас пари, за да се меси в икономическите процеси пряко, като финансира държавни и частни лица, в зависимост от своите разбирания за правене на икономика.
Има няколко основни източника на приходи за държавата и общините. Това са косвените данъци - данък върху оборота и акцизите и преките данъци - данък върху доходите на физическите лица, корпоративен подоходен данък и други данъци и такси - данък сгради, данък върху превозните средства, глоби, такси и т.н. Едната част от тези данъци, такси и глоби отиват в общинските бюджети, а другата в държавния. В същото време има сложни преразпределителни отношения, като държавата връща като преки субсидии една част от парите, които е акумулирала от фирми и граждани на общинските бюджети. Сегашната държавна и общинска финансова система си е направо манджа с грозде. Нарочно е направена така, че да му изтървем края.

Бъркотията обаче става още по-голяма, когато стане дума за разходната страна. Тук изцяло се губи връзката между получени от данокъплатците пари и направленията за тяхното изразходване. Дават се пари за щяло и нещяло, също като при социализма и нищо съществено не се променя от десетилетия насам. Пълен социализъм. Принципите са същите, направленията са същите и пропорциите са същите.


Държавата надскача природните си определености, ЗАЩОТО Е ПРЕЯЛА С ВЛАСТ И НЯМА КОЙ ДА Я КОНТРОЛИРА. Получава се същата работа, както е с европейските институции. Уж всичко щеше да се ограничи до свободното движение на хора, стоки, капитали и услуги, а накрая европейската бюрокрация се самонатовари с толкова много права да формира и разпределя общи средства, че отново сме свидетели на ПРЕЯЖДАНЕ С ВЛАСТ. НИКЪДЕ ОСНОВАТЕЛИТЕ НА СЪЮЗА НЕ СА НИ КАЗВАЛИ ПРЕДИ ГОДИНИ, ЧЕ ТОЗИ СЪЮЗ СЕ ПРАВИ С ЦЕЛ ДА СЕ РАЗХОДВАТ ПАРИ, КОИТО ДА ОТИВАТ В ЧАСТНИ ЛИЦА И ФИРМИ И С ЦЕЛ ЯВНА НАМЕСА В ИКОНОМИКАТА. НИКОГА НЕ Е СТАВАЛО ДУМА ЗА ХАРМОНИЗАЦИЯ НА ДАНЪЦИТЕ ИЛИ ЕДИННА АДМИНИСТРАЦИЯ. АМА ТАКА Е, КАТО ОСТАВИШ БЮРОКРАТИТЕ ДА СИ РАЗИГРАВАТ КОНЯ, ТОВА СЕ ПОЛУЧАВА. СЪЩО КАТО В НАЦИОНАЛНАТА ДЪРЖАВА.

Държавата, според мен, трябва да ни предлага следните услуги:
  1. Произвежда законодателство - това е парламентът, който "кове" законите.
  2. Съблюдава за спазването на законите - централизираната федерална служба за разследване, централизираните тайни служби и централизираните съдебни институции;
  3. Гарантира националната сигурност  и отношенията с трети страни - охрана на граници, митническо законодателство, дипломатически отношения.

Затова, бюджетът трябва да се формира от следните такси, КОИТО ТРЯБВА ДА СЕ СЪБИРАТ ОТ ФИЗИЧЕСКИТЕ ЛИЦА И КОИТО ТАКСИ ДА СА ЕДНАКВИ ЗА ВСИЧКИ. НАЛИ ВСИЧКИ ИМАМЕ РАВНИ ПРАВА, ЗАЩО ДА НЯМАМЕ И РАВНИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ ЗА ФОРМИРАНЕ НА БЮДЖЕТА?  СЛЕД КАТО ВСИЧКИ ИМАТ РАВНИ ПРАВА ПРЕЗ ЗАКОНА, НЕКА ДА ИМАТ И РАВНИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ.

КАК ТРЯБВА ДА СЕ КАЗВАТ ТЕЗИ ТАКСИ? ТУК ПЪРВО ЩЕ ГОВОРИМ ЗА ЦЕНТРАЛИЗИРАНИТЕ ТАКСИ, КОИТО ОТИВАТ ЗА ЦЕНТРАЛИЗИРАНАТА ДЪРЖАВА.
  1. ТАКСА НАРОДНО СЪБРАНИЕ
  2. ТАКСА ПРЕЗИДЕНТСТВО
  3. ТАКСА МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ. ТУК СЕ ВКЛЮЧВАТ МИНИСТЕРСТВАТА, АГЕНЦИИТЕ И ДРУГИ ДЪРЖАВНИ ИНСТИТУЦИИ.
  4. ТАКСА ЦЕНТРАЛНА СЪДЕБНА СИСТЕМА - ВСС, ВАС, ВКС И Т.Н.
  5. ТАКСА ФЕДЕРАЛНА СЛУЖБА ЗА БЕЗОПАСНОСТ ИЛИ НЯМА ЗНАЧЕНИЕ КАК СЕ КАЗВА - БЮРО, АГЕНЦИЯ ИЛИ НЕЩО ДРУГО.
  6. ТАКСА АРМИЯ
ТАКИВА НЕЩА КАТО ЦЕНТРАЛНАТА ИНФРАСТРУКТУРА - МАГИСТРАЛИ, ПЪРВОКЛАСНИ ПЪТИЩА И ДРУГИ, ТРЯБВА ДА СЕ ФИНАНСИРАТ ОТ ВИНЕТКИ И ОТ ЗАДЕЛЯНЕ НА ПРОЦЕНТ ОТ ПРОДАДЕНИТЕ БИЛЕТИ НА ПЪТУВАЩИТЕ.

ФИНАНСИРАНЕТО НА ЗДРАВЕТО ТРЯБВА ДА СЕ ИЗВЪРШВА ЧРЕЗ СИСТЕМА ЗА ИНДИВИДУАЛНИ СМЕТКИ И СКЛЮЧЕН ДОГОВОР СЪС ЗАСТРАХОВАТЕЛ, КОЙТО ДА ПОЕМА РАЗХОДИТЕ ПО ЛЕЧЕНИЕ.

ФИНАНСИРАНЕТО НА ПЕНСИИТЕ ТРЯБВА ДА СЕ ОСЪЩЕСТВЯВА ЧРЕЗ ФОРМИРАНЕ НА ИНДИВИДУАЛНИ ПАРТИДИ НА ВСЯКО ФИЗИЧЕСКО ЛИЦЕ.

Общините също ще формират такси, за да се издържат:
  1. ТАКСА ЗА ПОДДЪРЖАНЕ И ИЗГРАЖДАНЕ НА ОБЩИНСКА ИНФРАСТРУКТУРА - ПЪТИЩА, ПРЕЧИСТВАТЕЛНИ СТАНЦИИ, ПАРКОВЕ И Т.Н.
  2. ТАКСА ОБРАЗОВАНИЕ, КОЯТО ДА ПОКРИВА РАЗХОДИТЕ ЗА ДЕТСКИ ГРАДИНИ, ЯСЛИ И ОСНОВНИ УЧИЛИЩА.
  3. ТАКСА, КОЯТО ДА ПОКРИВА ГРИЖАТА ЗА ТЕЗИ, ЗА КОИТО Е ДОКАЗАНО, ЧЕ НЕ МОГАТ ДА СЕ ГРИЖАТ САМИ ЗА СЕБЕ СИ - ХОРА С ЯСНИ ФИЗИЧЕСКИ И ПСИХИЧЕСКИ НЕДОСТАТЪЦИ.
  4. ТАКСА ОБЩИНСКИ СЪД, ОБЩИНСКА ПРОКУРАТУРА И ПОЛИЦИЯ
  5. ТАКСА ЗА КОМПЕНСИРАНЕ НА ЩЕТИ ОТ ПРИРОДНИ БЕДСТВИЯ И КАТАСТРОФИ.
  6. ТАКСА ЗА ПРИБИРАНЕ НА БОКЛУКА.

Така, ако сегашният държавен бюджет е приблизително 20 милиарда лева, а пълнолетните граждани на държавата са да кажем 6 милиона души /приблизително толкова са по избирателни списъци/, то всеки гражданин ще трябва да осигури на държавата и общините около 3333 лева годишно, за да може да функционира нормално държавата и общините. Тук няма да коментираме, че тези 20 милиарда са повече пари, отколкото е нужно да функцинират държавата и общините. Просто го приемаме като факт. 


Много хора ще кажат - че откъде да намеря 3333 лева, че да ги дам на държавата и общините, за да могат да функцинират. Аз пък ще им кажа : Мен какво ме засяга това? Дори сумата трябва да е доста по-голяма, тъй като от тези 6 милиона гласоподаватели, със сигурност 1 милион са инвалиди - физически и психически и те няма как да бъдат заставени да плащат такса на държавата, така, както не можем да заставим децата ни да плащат такава такса.

Ако ние направим общество, което да дава равни шансове за развитие на всеки от нас, какво друго ще ни пречи да дадем тези пари за общноста, освен, ако не дай си боже сме генетически обременени /сакати или психически болни/ или освен, ако НЕ СМЕ МЪРЗЕЛИВИ, НЕИНИЦИАТИВНИ, ТАРИКАТСКИ НАСТРОЕНИ, В КАКВИТО НИ ПРЕВЪРНА ДЪРЖАВАТА, ЧРЕЗ КАЛПАВАТА СИ ДАНЪЧНА И СОЦИАЛНА ПОЛИТИКА. НИЕ ПОЛУЧАВАМЕ УСЛУГИ ОТ ДЪРЖАВАТА И НЯМА НИКАКВО ОСНОВАНИЕ ЕДИН ДА ПЛАЩА ЗА ТЕЗИ УСЛУГИ ДВОЙНО ИЛИ ТРОЙНО, А ДРУГ НИКОГА ДА НЕ ПЛАЩА ЗА ТОВА, ЧЕ ПОЛУЧАВА ТЕЗИ УСЛУГИ.


ТОВА Е СПРАВЕДЛИВО. ДА ИМАМЕ ИКОНОМИКА И ПОЛИТИКА, КОИТО ДА ДАВАТ ЕДНАКВИ ШАНСОВЕ ЗА УСПЕХИ И ВСИЧКИ ДА ПЛАЩАМЕ ЕДНИ И СЪЩИ ТАКСИ НА ДЪРЖАВАТА И ОБЩИНИТЕ, ЩЕ БЪДЕМ РАВНОПРАВНИ, НО И РАВНОЗАДЪЛЖЕНИ. ЩЕ ИМА БАЛАНС, А НЕ КАКТО Е СЕГА. НО КАКТО КАЗАХ ВЕЧЕ, ТРЯБВА ПЪРВО ДА ОБЕЗПЕЧИМ ТАКАВА ПОЛИТИЧЕСКА И ИКОНОМИЧЕСКА СИСТЕМА, ЧЕ БЕДНОСТТА ДА Е СЛЕДСТВИЕ ЕДИНСТВЕНО НА БОЛЕСТ ИЛИ МЪРЗЕЛ. ТОВА ЩЕ СЕ СЛУЧИ САМО ТОГАВА, КОГАТО ДЪРЖАВАТА ОСТАВИ СВОИТЕ ГРАЖДАНИ ДА ПОКАЖАТ КАКВО МОГАТ, НО НЕ В АМПЛОАТО СИ НА ХОРА, ИЗТОЧВАЩИ СОЦИАЛНИТЕ ФОНДОВЕ ПО НАЙ-РАЗЛИЧЕН НАЧИН, А НА ХОРА, КОИТО ПРАВЯТ БИЗНЕС И ПАРИ ДОТОЛКОВА, ЧЕ ВЪПРОСНИТЕ 3 ИЛИ 4 ХИЛЯДИ ЛЕВА, КОИТО ВСЕКИ СПОСОБЕН НА ТРУД ТРЯБВА ДА ЗАДЕЛИ ЗА УДОВЛЕТВОРЯВАНЕ НА ОБЩЕСТВЕНИТЕ НУЖДИ, НЯМА ДА БЪДАТ НИКАКЪВ ПРОБЛЕМ ЗА НЕГО.
НЕ Е ВЪЗМОЖНО ЛИ? НЕ Е ВЪЗМОЖНО, ЗАЩОТО ВЯРВАМЕ, ЧЕ НЕ Е ВЪЗМОЖНО. ТРЯБВА ДА НАПРАВИМ ТАКАВА ИКОНОМИКА, ЧЕ ВСЕКИ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИН, КОЙТО Е ЗДРАВ И ПЪЛНОЛЕТЕН, ДА МОЖЕ ДА ОТДЕЛИ ОТ СОБСТВЕНИЯ СИ БЮДЖЕТ БЕЗ ПРОБЛЕМИ, ВЪПРОСНИТЕ 3333 ЛЕВА. ТОВА МОЖЕ ДА СТАНЕ В УСЛОВИЯ НА ИКОНОМИКА НА СВОБОДАТА, А НЕ В УСЛОВИЯ НА КРАДЛИВАТА ПОЛИТИЧЕСКА И ИКОНОМИЧЕСКА СИСТЕМА, В КОЯТО СЕГА СЪЩЕСТВУВАМЕ.

Категория: Политика
Прочетен: 382 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 18.12.2015 19:35
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3239367
Постинги: 6938
Коментари: 4326
Гласове: 2406
Архив
Календар
«  Декември, 2015  >>
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031