Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: kolevdobri Категория: Политика
Прочетен: 3241235 Постинги: 6939 Коментари: 4327
Постинги в блога от 15.03.2024 г.
 Да кажем, че България е християнска страна. Къде вярваме, къде не, поне така се водим. Има и мюсюлмани, евреи и католици.

Какво казва християнската религия. Молете се на Бог и той ще спаси душите ви.

Вниманието на човека е съсредоточено извън него - в Бога. Страхът от възмездието, също. Ако не в този живот, то в други, там в Небитието, в Ада.


Институционализирането на религията в голяма степен се гради, колкото и невероятно да звучи, на добрите примери. Ние не можем да знаем истината, дали тези добри примери не са украсени прекалено много и митологизирани. Ние знаем, че това да добрите хора, които са загинали за Вярата.

За коя Вяра? За вярата в нещо извът тях. Вярата в Бог.

Дори и схващането, че ние сме създадени от Бога, но сме част от него, не успява да ни убеди напълно, че вниманието ни трябва да се съсредоточи извън нас, а не вътре в нас.


Религията, която имаме сега е ВЪНШНА религия. Груб е изразът, знам и може би точно затова го използвам. Този светец умрял за правата вяра, онзи светец умрял, това тяло било нетленно, онова било нетленно. Събират кокали на светци, кланят им се и ги приемат като нещо божествено.

Предлагам нова религия - да погледнем себе си. Вътре в себе си. Не, не става дума за Ганди, който е казал или перифразирал прочута още от Панчакарма мъдрост: Ако искаш промяна, започни първо със себе си. Но и това на първо време може да свърши работа. Дори и не е необходимо да влизаме в мистиката на йога, за да извлечем полза от движенията, които ще направят тялото ни по-гъвкаво и здраво.

Как да наречем тази религия на себепознаването?

Древните гърци са имали идеали, които са следвали - в епохата от Солон до Перикъл, атиняните са имали култ към физическите качества, които са били специално тренирани и умствените упражнения, с които идеите за свободата са ставали достояние на хиляди граждани на Атина. Ето защо един град се е опълчил на най-голямата империя на тогавашния свят и е излязъл победител.

Какви са нашите идеали сега и какви са моралните ни ценности? Преди 140 години това са били идеалите за единната българска държава и любовта към България. Физически силните селяни са държали с еднаква лекота и плуговете и оръжието, когато се е налагало.

В наше време, ние сме се превърнали в дебели патриции, които си мислят, че с парите си могат да купят дивите племена, които са вече на нашата граница. Историята обаче казва, че така работата няма да стане. Нужни са усилия - физически и умствени и то в правилната посока. Нужен е нов морал, а не моралът на крадците, лъжците и лицемерите, които ни управляват.

Нужен ни е моралът на подполковник Дрангов, който в писмо до жена си пише, че след България, обича най-много нея. Същото го виждаме и при Ботев, 50 години по-рано.

А сега.

Следва текст.
Категория: Политика
Прочетен: 113 Коментари: 2 Гласове: 0
Последна промяна: 16.03 21:30
 Ако сега имало избори, само 35% от гласоподавателите щели да гласуват.

А знаете ли кои са тези 35%? Това са свързаните със самите крадливи партии хора, техните близки и познати, корпоративния вот, купените в деня на изборите гласове на малцинствата и тези, които са намазали филиите покрай властта, било покрай обществените поръчки или чиновниците в администрацията.


Останалите са обидени, защото на практика тъпата партийна система не позволява свестни хора да се кандидатират за държавни постове. Мафията е блокирала всичко. Партийната мафия.

Единствено перманентната пряка демокрация може да накара останалите 65% от избирателите да гласуват. Тогава ще се обезсмисли гласуването на останалите 35%, които сега крепят статуквото.


Категория: Политика
Прочетен: 14 Коментари: 0 Гласове: 0
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3241235
Постинги: 6939
Коментари: 4327
Гласове: 2406
Архив
Календар
«  Март, 2024  >>
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031