Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: kolevdobri Категория: Политика
Прочетен: 3242406 Постинги: 6939 Коментари: 4327
Постинги в блога от 21.03.2024 г.
 Разбирате ли ситуацията?

Ама наистина ли я разбирате?


Вместо Киро да се плаши от нас, вместо Бойко да се плаши от нас и вместо и двамата да правят така, че да не ни обиждат, те взаимно се обиждат.


АБЕ ТЪПАЦИ С ТЪПАЦИ, СЕГАШНАТА ПОЛИТИЧЕСКА СИСТЕМА ВИ ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ ДА НАПРАВИТЕ ПРАВИТЕЛСТВО И ДА КРАДЕТЕ НАРЕД. ИМАТЕ ТАЗИ ВЪЗМОЖНОСТ. НЕ СЕ ПРАВЕТЕ НА ЧЕСТНИ, ЗАЩОТО НЕ СТЕ. ЗНАЕМ, ЧЕ НЕ СТЕ И НИКОГА НЯМА ДА БЪДЕТЕ.

ТАКА ЧЕ, ПРАВЕТЕ ПРАВИТЕЛСТВО И ЗАПОЧВАЙТЕ ДА КРАДЕТЕ, ЧЕ ЯВНО БЕЗ КРАДЕНЕ В ТАЗИ ШИБАНА СТРАНА НИЩО НЕ СЕ СЛУЧВА.

ЯВНО Е, ЧЕ КРАДЕНЕТО Е В ОСНОВАТА НА БЪЛГАРСКАТА ПОЛИТИКА И ИКОНОМИЧЕСКИ ЖИВОТ.


ПРИМИРИЛИ СМЕ СЕ С ТОВА, ЧЕ ВИЕ СТЕ КРАДЦИ И ВСИЧКИ ОКОЛО ВАС СА КРАДЦИ ИЛИ СА ТАКИВА, КОИТО ПОДКРЕПЯТ КРАДЦИ.


НО ВСЕ ПАК, КАТО ВИ ГЛЕДАМ ОТВРАТИТЕЛНИТЕ ФИЗИОНОМИИ, ВСЕ ПАК СИ МЕЧТАЯ ЗА ПЕРМАНЕНТНА ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ, ЧЕ ДА ИМАМЕ ВЪЗМОЖНОСТ ДА ВИ РАЗКАРАМЕ ЗАВИНАГИ ОТ БЪЛГАРСКАТА ПОЛИТИКА.
Категория: Политика
Прочетен: 12 Коментари: 0 Гласове: 2
 Нетът е пълен с информация за "Исторически парк" в село Неофит Рилски, Варненско и с човекът, който стои  в основата на неговото изграждане - Ивелин Михайлов.
Какво разбрах от негови изказвания:
  1. Роден в Горна Оряховица. Като дете, родителите се развеждат и той остава при майка си, защото брат му избира баща си;
  2. Като малък се е бил бил - интересно се изразявам, за да съм интересен. Последният му бой е бил в далечната 2005г. Сега вече не се бие, а убеждава хората в село Неофит Рилски, а и не само тях,  с много убедителни, убедени в правотата си приказки. Толкова убедително приказва за националната идея, макар и доста разхвърляна като конструкция, че хиляди хора са оставили положителни коментари под многото негови изявления в различни медии;
  3. Започнал да работи като застрахователен агент и продавал застраховки "живот". По някое време работата му толкова се разрастнала, че започнал да прави по 40 000 лева на месец. Оставам настрана обстоятелството, че тази застраховка е доброволна и как е намерил толкова балъци да се застраховат, че да изкарва на месец по 40 бона, за мен е загадка. Вероятно е застраховал целият български народ и е започнал да застрахова и комшиите;
  4. Тъй като не пие и не пуши, не се дрогира и се грижи за семейството, пък парите текат като река, решава да направи Исторически парк, където да вложи и пари и духовност, накратко да сбъдне мечтата си;
  5. Избира селото Неофит Рилски, защото преценява, че селото е тъпо и скапано, занемарено до нямай къде и преценява, че в едно скапано село ще може да купи повече евтина земя, за да направи Исторически парк. С помощта на общински съветници и кмет в съответната община, той купува почти 500 декара общинска земя и начинанието започва;
  6. Строят се различни съоръжения. Направи ми впечатление обаче ентусиазма, с който Ивелин обясняваше как за едва ли не всяка дейност, той ползва различна фирма - например, за регултивацията на терена и изкопните работи, една фирма. За строителството на сградите - друга фирма. За поддръжка на зелените площи - трета фирма и така, над 40 фирми участват в това начинание и всичките негови. Аз също имам няколко фирми, но никак не мога да се концентрирам на повече от една. Другите две - някак си спят, образно казано. Просто не мога да се разкъсам. След това си казвам, абе този човек как успява първо да ги запомни, защото всичките са негови! Как прави счетоводството? Представяте ли си каква организация трябва да имате! Само си представете месечното приключване на ДДС! Всички тези фирми вероятно са регистрирани по ДДС и фактурират стоки и услуги една на друга. Той трябва да има няколко счетоводителя, не един. Иначе е невъзможно. Тези счетоводители ще искат пари. А това са поне 10 бона на месец за заплати, данъци, социални плащания, офис, материали и т.н., за тези счетоводители. Това са 120 бона на година! Защо по дяволите го прави?

Бил съм на държавна работа преди години. Преди това съм правил наука, ама истинска наука, не като сега - всеки навежда глава и пише и защитава глупости, че да не засегне някого. Влизал съм в научни дискусии за смяна на обществения строй, за изграждане на нова структура на обществото, за повишаване на националния доход, използвайки най-съвременните и познати в света устройства на държави и общества и знам, че всеки икономически проект, освен ако не е и в същото време ПОЛИТИЧЕСКИ ПРОЕКТ, е просто нещо - влагаш пари, изкарваш пари, правиш баланс - ако си на плюс, плащаш данъци, ако си на минус, търсиш решение да се спасяваш.

 Влезте в ролята на  инспектор от Агенцията за държавен и финансов надзор. Проверявате някаква държавна институция за финансови злоупотреби. Директорът е направил сложна схема за скриване на нарушение и за точене на пари. Кога е лесно и кога е трудно на един инспектор, за да хване и докаже това нарушение? Лесно е, когато има само двама играчи - директорът и някой друг, с който директорът прави далавери. Но когато пътят на парите става дълъг, че дълъг, става много трудно. Представете си, че едни пари се въртят по няколко пъти, десетки или стотици пъти. В един момент, инспекторът може да вдигне ръце и да се откаже. А ако му предложат и някой лев отгоре, може и да замаже някак си нещата. Тук нека да не бъда разбиран погрешно и да не се свързва този обобщен пример, непременно с работата на АДФК. Може да се случи и проверяващ на някоя банка, обществена институция или каквато и да е друга институция.
Това беше първата червена лампа в главата ми. Имаш някаква мечта, да построиш Исторически парк и вместо да си облекчиш максимално административната работа, като всичко го минаваш през една фирма и счетоводство, правиш 40 и няколко си фирми за тази цел. Това свети, да ви кажа. Хайде направи две, направи четири фирми, за да можеш да приспадаш ДДС или заради други законни трикове, но 40 и повече, нещо ми се струва "ту мъч".


След това, казва че е в развод с жена си, защото иска да е сигурен, че няма да му вземат нищо. Всичко било уж на нейно име. Не разбрах всъщност докъде са стигнали с развода и деленето на имуществото, но самият факт че го каза, е втора светнала лампа.
В същото време казва, че обича семейството си, домакин е, не пилее пари на друго място, освен в парка, не ходи на почивки и не харчи едно към гьотьоре. Има 4 деца и иска да им остави нещо след себе си. Идеално изглежда.

Следващите лампи са няколко. Този парк не може да стане без държавна или общинска поддръжка. В общината повечето съветници били "негови". Кметът също. Иначе как толкова лесно ще стане смяна на предназначение на земя и след това трансформация от общинска в частна собственост.

След това - жената на бившия кмет на Пазарджик, за който журналистите твърдяха преди години, че не може да докаже с какви пари си е построил палат в града и тя набъркана в схемата на Исторически парк. Брей, тази жена много окумуш ще падне.

След това - жената на Костадин Костадинов, също набъркана в тази схема. Брей и тази жена много окумуш, като първата. Костадинов мълчи по случая. Иначе много приказва.

Толкова много жени са в схемата, че човек, незапознат с бизнес практиката в България, ще си каже, че жените са равноправни на мъжете в правенето на бизнес и едва ли не са пренебрегнати в нашата страна, защото са неравпоставени от гледна точка на заплатите, спрямо мъжете. Но аз съм гърмян заек и ви казвам: ЖЕНИТЕ НЕ СТАВАТ ЗА БИЗНЕС. ПОНЕ В БЪЛГАРИЯ. Стават да ти сготвят манджа. Стават да раждат, отглеждат и възпитават деца. Стават да се справят с домакинството. Ако под бизнес се разбира да организират една счетоводна фирма, да имат салон за маникюр, педикюр или за продажба на дрехи секънд хенд, да бъдат касиери в баничарница или в супермаркет, където да нареждат щандовете със стоки, да бъдат журналистки или да правят репортажи, да, за това стават. Но да управляват хора и процеси, да измислят схеми. Не, не стават. Само не си мислете, че Ружа Игнатова е измислила схемите, в които я обвиняват. Така че, виждайки жени в схемите на Ивелин Михайлов, знам, че това са схеми направени от Мъже, използвайки Жени, за да ги осъществят. Нека бъдем честни и не се заблуждаваме.

Възникват и други въпроси.
Колко са акционерите, какво са вложили, какво са получили, това е пълна мъгла. Единствен журналист, който постави всичко това под съмнение е Симеон Милков и започна да разплита Историческия парк и Ивелин Михайлов.

На пръв поглед изглежда интересна идеята. Да се направи нещо голямо, близко до магистралата, което гарантира посещаемост. Близко до туристически поток. Евтина земя. Ще се построи и ще започне да се експлоатира. Ако дойдат и мераклии да си купят имоти наоколо - още по-добре. Ивелин е изкупил много земя наоколо евтино и преевтино, няма лошо. Няма нарушение на закона тук. Купуваш за 10 бона, правиш къща за 40 бона и продаваш всичкото за 200. Чудесно, браво. Дори в един от коментарите си казах, че Ивелин става за кмет на София, на фона на кметовете, които ни се случват през последните над 30 години.

Но нещо в схемата все пак куца. Ползваш обществена институция, за да направиш всичко това и в същото време се оплакваш от други обществени институции, че те проверяват. Казваш, че спазваш закона, но в същото време правиш всичко, че да го заобиколиш. Тя работата не е лесна. Разбирам го и него. При тази фалшива съдебна система, може да пострада всеки, камо ли и някой, който се занимава с такова голямо начинание.


И тъй като съм икономист и знам, че всичко трябва да се планира и невинаги плановете се осъществяват, целият този обект, цялото това вложение, трябва да се изплати. Иначе някой ще духа супата. Някой ще плати за това строителство и за тази идея, а друг ще яде баница. Балансът е просто нещо. Дал си толкова пари, очакваш такава възвръщаемост. Но ако клиентите ги няма - дали като посетители в парка, било като инвеститори в него или купувачи на къщи в селото, които са под контрола на Ивелин, тогава нещата могат да се объркат.
От друга страна, ако инвеститорите не са много алчни, могат и да спечелят. Ето как. Вижда се, че Исторически парк не печели добре и вложенията са под въпрос. Но има огромна територия, на която може да се НАЦВЪКАТ, какъв хубав икономически термин, десетки къщички, които да се продадат. Вярно, че ще стане грозотия, ако нещата излязат извън контрол и АЛЧНОСТТА е много повече от разумното. Ще има един огромен замък, в който Ивелин да живее в семейството си, а наоколо ще живеят богати хора, които да се разхождат по остатъците от поляните, които сега изглеждат прекрасно. Тук са много пари. Няма да има Исторически пак, а ще има Икономически парк. Един прекрасен Икономически парк. Така че, инвестицията има бъдеще и парите на инвеститорите в тази инфлационна среда са гарантирани.

За жалост, пълно щастие няма. Естетиката, красотата, хубавото на една идея в крайна сметка може да бъде разрушена от чистата икономическа логика. Просто балансите не издържат и идва краят.

Една личност не може да си позволи всичко това. Просто икономически не е постижимо. Или е постижимо, но за някой олигарх, който иска да отиде да живее на село. Смешно изглежда, затова и не искам да го коментирам повече.

Категория: Политика
Прочетен: 75 Коментари: 2 Гласове: 3
Последна промяна: 21.03 09:04
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3242406
Постинги: 6939
Коментари: 4327
Гласове: 2406
Архив
Календар
«  Март, 2024  >>
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031