Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: kolevdobri Категория: Политика
Прочетен: 3240031 Постинги: 6939 Коментари: 4327
Постинги в блога от 09.05.2014 г.
От месеци говорят за санкции. Икономически разбира се. Виза и Мастър спряха да правят бизнес с някои руски банки, Путин пък ги изхвърли от бизнеса в Русия.

Забранили на някой олигарх да пътува на Запад. В листата влизали и приближени на Путин. Фирми също.

Мисля си, не е ли това върхът на лицемерието. Ако искате да налагате санкции, наложете санкции на Путин, като му забраните да пътува в западна посока и скъсайте договорите с Газпром и Роснефт. Ето на това му викам санкции. Другото е лицемерие и показва бездушие, тънки сметки, страх и слабост. Всички западни политици накуп не струват колкото Путин и те го разбират.  Ако приемат, че основният виновник за кризата в Украйна това е Путин, нека накажат него и големите фирми, които снабдяват Европа с газ, нефт и руда.

Иначе ми приличат на онези малки кученца, които само джавкат около някой ротвайлер, когато го срещнат на разходка. НО ТЕ САМИТЕ ЗНАЯТ, ЧЕ ЛАЯТ ОТ СТРАХ.
Жалко е, че формално тези скапани политици представляват нас, европейците. Кризата на властта е в това, че те решават вместо нас. И бъркат, естествено.
Категория: Политика
Прочетен: 673 Коментари: 2 Гласове: 4

Депозитите в банките вече са 40 милиарда лева. Банките са свръхликвидни. Лихвите по депозитите падат. Лесно се намират пари, трудно се намират читави фирми и читави проекти, където да се пласират тези пари. Банките поддържат високи нива на ликвидност, на капиталова адекватност и на лихвите в актива, за да компенсират цената на високата ликвидност. При някои банки таксите и комисионите наближават приходите от лихви, а има случаи, където приходите от такси и комисиони са по-високи от тези от нетните лихвени приходи, въпреки високите лихвени нива.

Интересна ситуация, нали?


Защо парите стоят в банките, а не се инвестират в икономиката? Това е основният въпрос.

Отговарям с въпрос? ОПИТВАЛИ ЛИ СТЕ СЕ ДА ПРАВИТЕ БИЗНЕС В ТАЗИ ДЪРЖАВА?

Който е опитвал да прави бизнес в България, той знае отговора на въпроса, защо гражданите преди всички си държат парите в банките.

КАКВОТО И ДА СЕ ОПИТАШ ДА НАПРАВИШ В БЪЛГАРИЯ Е АДСКИ ТРУДНО, ОСВЕН АКО СИ ГЕНИЙ ИЛИ АКО ИМАШ ВРЪЗКИ, КОИТО ДА ТИ ОСИГУРЯТ ПАЗАР НА СТОКИ И УСЛУГИ.

В класациите, България се намира на 62-ро място по свобода на икономиката. Администрацията е вземогъща и непоклатима, а нейната сестра - бюрокрацията е направо убийствена. Сигурност в страната няма, след като сме поставени на равнището на централно африканските държави по защита на личната сигурност, защита на частната собственост, справедливост на съда и нивата на корупция.

Всеки чужд инвеститор идва тук, само ако има покровителството на властта. Иначе няма шанс да успее.
ЗАТОВА ПАРИТЕ НИ В БАНКИТЕ СЕ УВЕЛИЧАВАТ, А ТЕ ОТ СВОЯ СТРАНА СТАВАТ СВРЪХЛИКВИДНИ, ЗАРАДИ ДОБРИ ПРОЕКТИ, КОИТО ДА КРЕДИТИРАТ.

Следва текст.
Категория: Политика
Прочетен: 376 Коментари: 1 Гласове: 1
Последна промяна: 11.05.2014 14:42
Всички виждат положението в Украйна. Страната е разделена на руснаци и украинци, на православни и католици, на прозападно ориентирани и на произточно ориентирани.

В цялата тази бъркотия, икономиката е зле. То и гръцката икономика е зле, но Гърция има БВП в размер на около 28 000 долара на глава от населението, а Украйна - 6 000долара. Нали разбирате, че гръцкото "зле" е различно от украинското.
  1. МВФ навсякъде иска едни и същи работи. Десетилетия наред, фондът повтаря едни и същи неща - искат държавата да контролира разходите си в степен, че да ги съобрази с приходите. Ако има някакво разминаване, то дефицитът не бива да превишава 2%;
  2. Изисква се, държавата да се разграничи от подкрепата си за държавните фирми или за други обществени фирми;
  3. Изисква здрава банкова система, което означава достатъчно ликвидна и в същото време достатъчно доходоносна. Изисква се контрол от страна на централната банка, която да гарантира, че банковите играчи спазват стандартите на Базелския комитет за добра банкова практика;
  4. Изисква се да има ясни критерии, предварително определени и договорени с фонда за подкрепа на банките, в случай на криза;
  5. Либерализиран валутен курс, което означава, че държавата по никакъв начин няма да влияе върху цената на местната валута, като се откаже от всякакъв вид протекционизъм и остави на пазара да определи колко струва една единица от местната валута, отнесена към другите валути;
  6. Правителството и централната банка трябва да държат под контрол инфлацията - това означава, че няма да печата пари, за да удовлетвори държавни нужди, а печатницата за пари ще бъде в услуга на производството и търговията, като снабдява стопанството само с необходимите количества пари, като се има предвид и скоростта на паричното обръщение. И на първокурсниците в икономическите университети е ясно, че поскъпването на живота с 10% означава, че централната банка и правителството са прекалили със захранването на икономиката с пари. А как най-лесно може да стане това? Чрез пряко кредитиране на банки от страна на централната банка, без наличие на солидно обезпечение - злато и други 100% активи. Този филм ние го гледахме в България през 90-те години, когато централната банка финансираше големи банки като ДСК, а тези банки предоставяха кредити за формиране на други банки. В същото време държавата посрещаше разходите си с пускането на машината за печатане на пари. И затова през 2006-2007г. трябваше да преживеем този инфлационен катарзис и да загубим голяма част от спестяванията си. Така че, съветът на МФВ в този случай е правилен и добър;
  7. Да се премахне държавният контрол върху цените и преди всичко върху енергоносителите и да престане държавното енергийно подпомагане. Енергията си има цена и всеки, който иска да я потребява трябва да плаща за нея. Дотук добре. Но трябва да се направи и нещо друго - трябва да има свобода на пазара на енергия, защото ако се направи само първата крачка, ще се стигне до нашата ситуация - нямама свободен пазар и монополистите си правят каквото си поискат с цените и ние, потребителите нямаме никаква възможност да си избираме доставчиците / с исключение на големите фирми потребители на енергия/, ако един доставчик не ни харесва като условия. Съществуването на ДАЕВР е прах в очите и целта му е да замаже по някакъв начин и да пунктира активност в сфера, където няма истински пазарни отношения. Да контролираш разходите на ЕРП-тата, за да им определяш цени си е чиста форма на заблуда, че правиш нещо за потребителите. Енергията трябва да се купува така, както се купува хляб от супермаркета - ако не ти харесва този супермаркет, отиваш в друг. Няма агенция, която да определи на един супермаркет на каква цена да продава хляба. Същото трябва да стане и при търговията с енергия;
  8. Да се подобри регулаторната среда, така че по-лесно да се прави бизнес;
  9. Тържество на закона, намаляване на корупционната среда, защита на правата на гражданите - правата на притежание на частната собственост и личните права на гражданите.


Ако се направи всичко това, икономиката наистина ще стане конкурентна след няколко години. Но дали това се прави? Никъде по света тези съвети не са се прилагали точно и стриктно, защото политическата класа във всяка една държава е зависима именно от тези, които са бенефициенти на средства от държавата. Как бедните да се откажат от привилегиите си на бедни - как например бедните украинци ще се откажат от привилегията си под формата на дотиран от държавата ток, като изведнъж трябва да плащат с 40% по-скъпа енергия? Вярно е, че увеличението на цените ще ги принуди да намалят потреблението и да рационализират живота си, но тук става дума за психологическия шок, който трябва да се преживее. На никой не му пука от това, че трябва да плаща цена, която определя пазара. Ако може да вземе нещо на "промоция" той го прави и се съпротивлява, ако "промоцията" отпадне.

Може би, за да са по-безболезнени реформите, МВФ трябва да настоява първо за бързи промени в областта на регулаторната рамка за правене на бизнес, за осигуряване на по-голяма свобода на бизнеса, за гарантиране на правата на гражданите и фирмите и за премахване на корупцията като едно от основните злини, които пречат на икономиката да се развива и в същото време постепенно да се налага пазарния принцип за формиране на цените на енергоносителите. Защото при нас по времето на Димитър Попов се извърши огромна кражба на спестявания, като в един момент се либерализираха цените, без да се либерализира икономиката. При този случай, печалбата отива в ръцете на Партията и олигархията.

Дали сте си задавали въпроса, защо след като страната ни предлага едни от най-ниските подоходни и корпоративни данъци в света, защо инвеститорите, особено тези, които се занимават с производство ни заобикалят? Единствените големи инвестиционни проекти от чужбина са тези, които работят в така наречения регулиран пазар - банково дело и застраховане и енергетика, където трябва да си балък, за да не можеш да се възползваш от монополното положение, гарантирано от държавата. Значи инвестиции, докарани не чрез пазарни похвати, а чрез административно решение. Няма голяма инвестиция в България, която да е станала без участието на държавата. И заводът в Пирдоп и продажбата на банките на международни банкови корпорации и сделките с ЕРП-тата и следката с Мариците.  Ако все пак има някакви изключения, то не са в сферата на производството. Купуват се и се препродават молове или телевизии. Бахти и инвестициите!
Категория: Политика
Прочетен: 298 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 09.05.2014 18:08
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3240031
Постинги: 6939
Коментари: 4327
Гласове: 2406
Архив
Календар
«  Май, 2014  >>
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031