Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: kolevdobri Категория: Политика
Прочетен: 3240331 Постинги: 6939 Коментари: 4327
Постинги в блога от 09.06.2014 г.
Примерът с Видин е показателен и за други сравнения.

Защо централизацията от гледна точка на политиката довежда до централизация и на икономиката и на богатството на страната? Ако не беше морето, със сигурност Варна и Бургас щяха да са бедни като Видин или в най-добрия случай като Русе.

Опитвам да са си спомня, с какво Берн, като столица на Швейцария превъзхожда останалите градове на Швейцария? Цюрих е по-богат и по-голям град. Женева също. Базел - също. Как си представяте това да се случи в България. Можете ли да си представите, че Казанлък е столицата на България, а другите градове са много по-големи, богати и проспериращи? Още от времето, когато се е гласувало София да бъде столица на България са надделели стратегическото мислене, че сърбите са воювали с руснаците против империята и оттам не може да дойде изненада. Врагът е бил Турция. Но това са подробности. Вижте само как се е развила София, след като е станала столица на България. И Търнов и дори невзрачният сега Свищов са били по-големи градове по това време. София е била едно село. НО ВИЖТЕ КАКВО ПРАВИ С ЕДИН ГРАД ЦЕНТРАЛИЗАЦИЯТА НА ПОЛИТИКАТА, ИКОНОМИКАТА И НА БИЗНЕСА ИЗОБЩО. ВСИЧКИ ВАЖНИ РЕШЕНИЯ СА СЕ ВЗЕМАЛИ И ИЗПЪЛНЯВАЛИ В СОФИЯ. От самото създаване на третото българско царство централизацията е убивала демокрацията. Тя, демокрацията, горката е била само удобно оправдание на политиците да крадат по законен начин от това, което българският народ е създавал през годините.

Концентрацията на пари и власт в столицата показва в каква степен липсва демокрация или обратното - налице е централизация. Погледнете по света. Москва - с пъти животът в Москва е по-скъп от този във Волгоград, например. Москва е центърът на милиардерите. Кой създава милиардерите - централизираната държава и монополизираната власт създават милиардерите. Липсата на демокрация създава милиардерите. Концентрацията на власт създава милиардерите там. Същото е и при нас. Като изключим Варна, богатите са съсредоточени в София. Дори и богатите от Варна и Бургас си имат офиси и управляват бизнеса си от София. Защото тук са политиците, тук са парите, решенията, които водят до парите. Известно ви е всичко това, нали.

Единствената държава, която може да ни служи за пример това е Швейцария. Представете си - католически Цюрих, протестанска Женева. Страна в която се говорят италиански, немски и френски и едно наречие, което официално се води четвърти език за страната. При толкова много различия, при толкова много езици, при толкова много религиозни противопоставяния, тези хора се наричат швейцарци. Като че ли през столетията те са разбрали, че могат да създадат държава, която е по-добра от тези страни, от които произтичат повече от тях - германци, французи и италианци. Да създадат политическа система, която я няма в тези три европейски държави. Докато италианци, германци и французи се избиват заради религиозни различия столетия наред, докато техните елитарни класи се опитват и централизират държавата, швейцарците са разбрали, че могат да защитават страната си и без да централизират властта. Защото духът е нещото, което обединява тези хора, принадлежността към идеята, че не искат и няма да допуснат НАЧАЛНИК над главата си, който да ги облага с данъци без тяхно позволение и въпреки тяхната воля, който да им налага правила и процедури без тяхното одобрение, който да иска подчинение, без дори и да се запита, дали ще го получи от тези хора. Единствената държава в Европа, която има най-децентрализираната система за държавно управление това е Швейцария. Няма друга причина за успех на тази държава и на този народ, освен отвоюваната свобода на този народ сам да определя съдбата си. Всички ние, другите народи очакваме вождът да ни управлява. Швейцарците нямат вожд и затова държавата им е подредена. Те нямат голяма столица, като всички други европейци.

Имат малка столица, малко правителство, малко централна власт. Но именно заради това са богати и успешни. За разлика от нас.



Вижте само как Брюксел повтаря грешката на Москва преди години. Ще има регионални програми за развитие на бедните райони, ще има програми за това, програми за онова. Все едно живея в социализма. Да му се не види, пред този живот няма да ми се случи нещо хубаво и проклетият социализъм в различните му уродливи форми, да не се набива повече в очите ми. А социализмът се захранва от централизацията и от липсата на демокрация.
Категория: Политика
Прочетен: 361 Коментари: 0 Гласове: 2
Последна промяна: 14.06.2014 09:16
В същото време и САЩ и Европа трябва да спрат да създават бежанци. Войните, които нашите политици подпалиха в Ирак, Афганистан, Сирия, Либия и в Африка, както и несправедливите търговски практики на сусидиране на селскостопанското производство в развитите страни довежда бедните страни до катастрофа. В същото време неконтролираната раждаемост в тези страни допълнително усложнява и без това критичната бежанска ситуация в Европа.

СМЕСВАНЕТО НА КУЛТУРИТЕ НЕ Е ЛОШО ЯВЛЕНИЕ, НО СКОРОСТТА С КОЯТО СЕ ПРАВИ ТОВА Е СТРЯСКАЩА. САМО ЗА ЕДНО ПОКОЛЕНИЕ, СТРАНИ КАТО ФРАНЦИЯ И АНГЛИЯ МОГАТ ДА СЕ ПРЕВЪРНАТ В МЮСЮЛМАНСКИ ДЪРЖАВИ. ТАКА СЕ СЪЗДАВАТ УСЛОВИЯ ЗА БЪДЕЩИ ПРОБЛЕМИ НА ГРАЖДАНСКОТО ОБЩЕСТВО, ЗАРАДИ РАЗЛИЧНАТА СТЕПЕН НА ТОЛЕРАНТНОСТ, КОЯТО СЕ ЗАБЕЛЯЗВА В РАЗЛИЧНИТЕ РЕЛИГИОЗНИ И ЕТНИЧЕСКИ ОБЩНОСТИ. ТОВА МОЖЕ ДА ДОВЕДЕ И ДО МЕЖДУНАРОДНИ КОНФЛИКТИ, ЗА КОИТО СТАРА ЕВРОПА ИЗОБЩО НЕ Е ГОТОВА. ПСЕВДОЛИБЕРАЛНОТО ОТНОШЕНИЕ КЪМ ПРИШЪЛЦИТЕ ПРИЛИЧА МНОГО НА ИСТОРИЯТА НА ЗАВЛАДЯВАНЕТО НА СЕВЕРНА АМЕРИКА ОТ БЕЛИТЕ ЗАСЕЛНИЦИ. САМО ЗА СТО ГОДИНИ СА ИЗБИТИ ПОВЕЧЕТО ОТ МЕСТНИТЕ ЖИТЕЛИ, А НЯКАКВИ ЖАЛКИ ОСТАТЪЦИ ОТ ТЕХНИТЕ НАРОДИ СА НАТИКАНИ ДА ЖИВЕЯТ В РЕЗЕРВАТИ ПОД КОНТРОЛА НА БЕЛИТЕ. ИМА КВАРТАЛИ В ЛОНДОН И ПАРИЖ В КОИТО НЕ СЕ ЧУВА НИТО АНГЛИЙСКА НИТО ФРЕНСКА РЕЧ. РАЗХОДИХ СЕ ИЗ ПАРКА В ГРАДА НА МОЦАРТ - ЗАЛЦБУРГ. ЕДИНСТВЕНАТА РЕЧ, КОЯТО НЕ УСПЯХ ДА ЧУЯ ТАМ БЕШЕ НЕМСКАТА. ТВЪРДЕ БЪРЗО И С ЛЕКА РЪКА ПОЛИТИЦИТЕ В БРЮКСЕЛ И ПРАВИТЕЛСТВАТА НА ОТДЕЛНИТЕ СТРАНИ, СЛЕДВАЙКИ ПОПУЛИСТКИТЕ СИ ЦЕЛИ, НА ПРАКТИКА ПОДКОПАВАТ ЦЕЛОСТТА, ЕДИНСТВОТО И КУЛТУРАТА НА СТАРИЯ КОНТИНЕНТ.

С лека ръка Саркози и Обама осигуриха свалянето на режима на Кадафи в Либия. Сега кой да се покрижи за хилядите емигранти, които атакуват Италия всеки ден? Преди италиански гранични кораби и либийски гранични войски контролираха този регион и Италия нямаше проблем с емиграционната вълна. Сега нека САЩ и Франция да поемат потока емигранти и да финансират цялата тази дандания по посрещането на неканените гости у тях. То като гледам французите, само емигранти им трябва. В много квартали по градовете на Париж се говори всякакъв език, само не и френски, ама франсетата си пътах гагата навсякъде по света и е време да сърбат попарата на колониалната си политика. Същото се отнася и за САЩ. Бедните там са твърде много и гласуват за популисти като Обама. Той пък нищо добро не носи на американската икономика и кръгът се затваря. Бедните гласуват за тези, които не могат да направят нищо съществено за тях. Републиканците пък като дойсат на власт, имайки предвид идиота Буш, ще похарчат обществения ресурс за да напълнят джобовете на военните корпорации и допълнително ще изпразнят бюджета. Така че, спасение май отникъде няма да дойде.
Категория: Политика
Прочетен: 253 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 09.06.2014 19:29
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1277794


Само погледнете, от какви хора ни зависи съдбата. От хора, които живеят извън България, не знаят български и са готови да си продадат гласа, след като ДПС им е обещало да им построи на немската граница с Полша - джамия.

Миролюба Бенатова ги интервюира. Става дума за близо 300 български граждани от турски и цигански произход, които живеят на границата между Полша и Германия. Какви тъпи отговори дават само! Не знаят за кои хора в листата на ДПС са гласували, а само повтарят като папагали - номерът на бюлетината и това, че гласуват за ДПС. Явно купен вот. 1000% сигурност, а не 100%. И тези хора ще определят съдбата на България и моята съдба. Нещастни български политици. Скапана политическа система.



Затова още веднъж предлагам:
  1. Всеки месец да подлагаме важните държавни длъжности на изпитание. Ако не отговарят на нашите очаквания - нека си ходят.

Така няма да има купуване на гласове в тези мащаби, няма да има лумпенизирани избиратели, защото ако не могат да работят на компютър и няма да гласуват на компютър, нека да ходят в посолството на България в Полша да гласуват, защо трябва да им осигуряваме секция в която да гласуват и там едни и същи лица да са и наблюдатели и председатели на комисии. Какво им пречи да подменят целия вот, както са го направили и в конкретния случай?


Няма да има и толкова силно партийно вмешателство в политиката. Ако гласуваме всеки месец за премиер, министри, шефове на конституционния съд, шефове на агенции и държавни ведомства и т.н., ЩЕ ОТНЕМЕМ ВЪЗМОЖНОСТТА НА МАФИЯТА ДА СЕ ОРГАНИЗИРА И ДА ВЪЗДЕЙСТВА НА ВОТА. ВСИЧКИ ТЕЗИ МИЛИОНИ ЛУМПЕНИЗИРАНИ МАСИ, КОИТО СЕГА ОСИГУРЯВАТ ГЛАСОВЕ ЗА БСП И ДПС ОСНОВНО, ЧЕ И ЗА ДРУГИТЕ ПАРТИИ, ВЕЧЕ НЯМА ДА МОГАТ ДА ГО ПРАВЯТ В ТОЗИ МАЩАБ.

Да бъде изцяло забранена политическата агитация под всякакви форми - реклами, средствата за масова информация, бордове и т.н. Да бъде разрешено ползването на скритата камера за доказателство за пред съда и всеки телевизионен екип, който докаже, че има политическа агитация да получава по 10 000 лева от бюджета за добре свършената работа.

Тогава вярвайте ми, нещата в България ще тръгнат по друг начин.
Категория: Политика
Прочетен: 285 Коментари: 0 Гласове: 0
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3240331
Постинги: 6939
Коментари: 4327
Гласове: 2406
Архив
Календар
«  Юни, 2014  >>
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30