Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: kolevdobri Категория: Политика
Прочетен: 3239760 Постинги: 6939 Коментари: 4327
Постинги в блога от 13.10.2009 г.
13.10.2009 22:47 - Футболен съюз
Тук ще се изкажа за нещо, за което не съм добре подготвен, затова предварително се извинявам, ако кажа някаква глупост.
Някой да е чувал за футболиста Мауриньо или футболиста Марчело Липи. или Фабио Капело или Веласкес? Вярно е, че Кройф беше добър треньор, също толкова добър, колкото и като футболист. Но му дадоха добър отбор. И това е вярно. Я да му дадат Левски и да видим какво ще стане. Да ама той пък едва ли ще го вземе и да му го харизат. Няма да се излага я!

Повечето от  добрите треньори не са световни или олимпийски шампиони. Така е и в тениса, гимнастиката, бокса, щангите и къде ли не.

Защо обаче в родният ни футбол няма поне една истинска треньорска звезда, от тези момчета, които ни направиха Щастливи през 1994г.? Всички са пълен провал, в това отношение. Може би треньорската професия не е достатъчна престижна и платена за тях, галениците на съдбата? Може би се иска и нещо друго, което те нямат.

Все пак ми е интересно, как един преводач може да бъде велик  футболен треньор! Човек който не е играл футбол. Сложи в джоба си толкова много футболисти, световни и какви ли не шампиони.

Какво означава това, че за да бъдеш добър треньор, не е задължително да си бил добър футболист? Не е задължително изобщо да си играл футбол.

Футболът не е ли като кметството? Кмет може да бъде и доктор и икономист и инженер. Защо трябва задължително футболисти да управляват футболния съюз? Явно този модел не работи в БГ. Същото важи и за леката атлетика. И за олимпизма в БГ.

Това е, защото в БГ няма реални критерии за оценка. Какъв по-голям критерий от това, че в Белград ни "тепаа", да не кажа утрепаха, в Кипър ни биха още по-унизително. Не ставаме дори и за спаринг. Футболисти ли нямаме, треньорите ли са скапани, футболният съюз ли не е футболен съюз?
Едно е само ясно, докато футболисти правят футболната политика и лекоатлети правят лекоатлетическата политика, няма да има нито футбол нито лека атлетика. Това поне показва статистиката. Откакто Боби е шеф на футбола нещо голямо да е станало, поне наполовина на това, което беше той като футболист? Ако Стефка беше направила в организационно отношение поне 30 % от това, което направи по стадионите... Не знам как се вписва в това описание Платини. Може би е изключение.

Мисля си, че да ТЪРЧИШ  и да РИТАШ,  е едно, а да УПРАВЛЯВАШ , тези, които ТЪРЧАТ И РИТАТ, е съвсем друго. Както търченето и ритането не се отдава на всеки, така и управлението не се отдава на всеки. Въпросът е да гледаме резултатите и ако те не са добри, да търсим други, които да управляват. Също и да имаме смелостта да ги предлагаме, подкрепяме и сваляме, ако не си свършат работата. И да го правим бързо, без да чакаме години да минат, докато ни писне от липсата на промяна.  Иначе  допускаме спортните централи да се превърнат в нещо като  мафия,  която после се страхуваме да премахнем. И не става дума само за спорта. Важи и за цялата държава.

Послеслов: Да, ама като отборите сменят толкова често треньорите си, това подобрява ли техните резултати? Объркана работа. Нямам отговор. Само знам, че не ставаме нито за техническа нация нито за футболна. Чудя се само защо толкова време отделяме на тези, които не ни доставят никакво удоволствие през последните години? Да не сме зомбирани?
Категория: Политика
Прочетен: 925 Коментари: 0 Гласове: 1
М дааааааа, започна се. Натрупваш десетилетия проблеми, създаваш неефективни структури, които не могат да се възпроизвеждат, партократизираш управлението на тези мастодонти, политизираш и патернализираш чисто икономически процеси и съдаваш социомъгла, в която да живеят стотици хиляди хора, а някои и да работят в нея.  И това продължава и досега. Ако не беше кризата, целият филм щеше да продължи още дълго време.

Сега обаче, всеки започна да си прави по-добре сметката. В това число и държавата. Която трябва да вземе решения. Как обаче да ги вземе? Като хиляди хора, работещи в БДЖ не могат друго да правят, освен да размахват палки по разни там паланки и да получават държавна заплата за това. Примерът естествено е груб, защото на масата е съдбата на хиляди хора. На тези хора някой трябва да им каже, че няма нужда от тях. Поне в качеството им на железничари.  Че няма кой да им плаща заплатите,  че клиентите ползват предимно автобуси и друг превоз, а не БДЖ вагони и не искат да плащат заплатите на служителите на това дружество. Значи досега клиентите отказваха да плащат целите заплати на тези служители и държавата плащаше под различна форма разликата. Сега накъде?

Какво прави държавата в последните десетилетия? В стремежа си да помогне на всички, РАЗВАЛЯ ВСИЧКО. Всичко,  до което се е докоснала или сътворила държавата, се е развалило. БДЖ е само част от картината. Изключение преди години правеше само Булбанк, ама то е за да потвърди правилото.

Само да си помислим - не е ли набъркана държавата и в други области - образование, здравеопазване, социални дейности, да не говорим за това, че е основен купувач на стоки и услуги. Това рано или късно трябва да се преоцени като позиция и да се редуцира нейното участие в  икономическия живот. Иначе тези съмнителни държавни институции като образование и здравеопазване ще продължават да ни осакатяват и духовно и физически. Щом има държавно финансиране има разруха и разсипия. Само няколко примера:
1. Държавата плаща за висше образование повече от 500 000 000 лева годишно. Да сте чули за това, някой от нашите университети да се е класирал в първите 100 на света или първите 200? Защо тогава данъкоплатците да плащат за такова образование. За могат хора с висше образование да ни возят в такситата! Не е ли прекалено скъпа шофьорската професия в България?
2. Държавата плаща стотици милиони за здравеопазване - попитайте който и да е случаен минувач на улицата дали е доволен от здравеопазването в България. А някои апологети могат да кажат, че здравеопаването не е добро, защото държавата дава стотици милиони, а не милиарди. То същата песен могат да пеят и учителите и полицаите и митничарите и кой ли не. Важното е, че ние данъкоплатците плащаме за нещо, което не харесваме.
3. Държавата плаща повече от 1 000 000 000 лева за вътрешна сигурност. Дали някой е доволен от нивото на сигурност? Трябва да е някой пациент от психиатрията.
4. Държавата плаща стотици милиони и на пенсионерите - да има някой доволен пенсионер?
5. Държавата изплаща и субсидии на селското стопанство - та затова е цъфнало и вързало.
6. Държавата субсидира и религиозните институции. И те са в блестяща форма.
7. Държавата дава 130 000 000 за ДАНС. Плаща толкова пари, за да се раждат компромати?
8. Държавата плаща и над 1 000 000 000 лева за отбрана, без да е ясно от кого ще се отбраняваме.
9. И да не забравяме, плащаме по 53 000 000 лева за поддържане на мира в света и създаване на дух на добросъседство и сътрудничество.

На практика излиза, че държавата издържа всички нас. Някакви безумни преразпределителни процеси, които ни пречат да видим най-важното.

1. В БЪЛГАРИЯ СЪОТНОШЕНИЕТО РАБОТЕЩИ - НЕРАБОТЕЩИ Е 1:2.7. ТАКОВА НЕЩО НЯМА ДОРИ И В ЧИСТО СОЦИАЛНИТЕ СКАНДИНАВСКИ ДЪРЖАВИ;
2. ТЕЗИ, КОИТО РАБОТЯТ, ПО ПРИНЦИП РАБОТЯТ С НИСКИ НИВА НА ЕФЕКТИВНОСТ И НЕ ОСИГУРЯВАТ ДОБРИ ИКОНОМИЧЕСКИ УСЛОВИЯ НИТО ЗА СЕБЕ СИ НИТО ЗА ДРУГИТЕ, КОИТО НЕ РАБОТЯТ;
3. ОСНОВНИЯТ НАЧИН ЗА "ПРАВЕНЕ НА ПАРИ" В ТАЗИ ДЪРЖАВА Е ПОЛИТИКАТА И КОНТАКТИТЕ С ПОЛИТИЦИТЕ ИЛИ ХОРАТА НА ДЪРЖАВНА ЗАПЛАТА.

На всичко това му викам не "пазарна икономика" а "политическа икономика". Вие преценете в коя икономика живеем. И продължаваме да гласуваме и да се надяваме на промяна. Само се надявам и тези, които сега ни управляват да не спрат на средата на пътя. Предишните тюфлеци не ги коментирам. Да имаш 8 000 000 000 лева излишък, да можеш да построиш с тях 1000 километра магистрали за 1 година и да профукаш всичко, демек да откраднеш всичко... Как пък не случихме на управници? И все се надявам, че Хегел е сгрешил във философските си тетрадки, когато е правил взаимовръзка между народ и правителство. 

Дали все пак надеждата крепи БУНАКА,  когато го обира ПРОСТАКА, пред погледа на ГОЛТАКА.
Категория: Политика
Прочетен: 5660 Коментари: 20 Гласове: 5
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3239760
Постинги: 6939
Коментари: 4327
Гласове: 2406
Архив
Календар
«  Октомври, 2009  >>
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031