Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: kolevdobri Категория: Политика
Прочетен: 3237967 Постинги: 6936 Коментари: 4324
Постинги в блога от 31.12.2018 г.
 Имах много неща още да напиша за нашия политически, икономически и социален живот през годината. Но ще се наложи да преповтарям онова, което съм писал през последните месеци. Затова направо на въпроса:

  1. Искаме здраве. Често си го пожелаваме. Но правим ли нещо за него? Не или почти не. Ядем, пием и пушим на поразия и умираме 10 години преди средния европеец. Казваме: "Няма да живеем с орлите, я!" и получаваме одобрение от околните, защото и те са като нас, на същия акъл.
  2. Искаме повече пари. Често си го пожелаваме. Даже и повече, отколкото искаме здраве. Правим ли нещо, за да реализираме тези свои искания? Не или почти не. Нека да не влизаме в спорове, колко работим и колко ни плащат. Ако не харесваме заплащането при един работодател, можем да отидем при друг. Ако и там не ни харесва, можем да сменим държавата. Въпрос на желания от наша страна. Ако не харесваме да сме наемни работници, можем да започнем свой бизнес. Какво правим по въпроса? Не много, но претенциите ни са големи.
  3. Искаме повече справедливост. Често си го пожелаваме. Но правим ли нещо за да я постигнем? Да, всички знаем, че справедливост се постига, ако държавата си върши добре работата или ако всеки сам започне да раздава правосъдие. Да заложим обаче на първата възможност. Всички знаем, че държавата не си върши добре работата. Държавните служители мислят повече за себе си, отколкото за обществените дела. Могат да се разбързат да направят нещо за нас, ако под прозорците им има тълпа от хиляди протестиращи. Да, ама няма. И затова не бързат. Не си дават зор. Ние също. И си оставаме само с мечтите и пожеланията. Така се създава токсичната среда и ние ставаме токсични. Дипломите ни са фалшиви. Знанията ни са фалшиви. Длъжностите се раздават по политически причини. Всичко е нагласено така, че политици и бюрократи да правят всичко в свой интерес, за сметка на обществения. Всичко в тази страна е фалшиво или почти всичко. И какво правим ние, избирателите по въпроса? Мърморим и мразим, но си мълчим. Страх ни е. Така сме свикнали, така са ни възпитали. Нали си спомняте народната поговорка за сабята и главицата? Излезем ли от жилището си, възприемаме околността като нещо чуждо, нещо "не наше". По улиците кучешки фъшкии, храчки, фасове...В България има хиляди нерегламентирани сметища, направени от същия този народ - българския, който се оплаква от властта, а той по нищо не се различава от нея или точно обратното - лика, прилика са си.

Така няма да постигнем нито здраве, нито ще изкараме повече пари, нито ще има справедливост. ЗАЩОТО НЕ ИСКАМЕ ИСТИНСКИ. ЗАЩОТО ОЧАКВАМЕ НЯКОЙ ДРУГ ДА НИ ОСИГУРИ ЗДРАВЕТО, ПАРИТЕ И СПРАВЕДЛИВОСТТА, А АКО МОЖЕ НИЕ ДА СЕДИМ ПОД ДЕБЕЛА СЯНКА, ДА ЯДЕМ ВАКЛО АГНЕ И ДА ПИЕМ РУЙНО ВИНО.
ВСЪЩНОСТ ЗНАЕМ КАКВО ИСКАМЕ, НО ГО ИСКАМЕ ...
ЗА ЧУЖДА СМЕТКА.


Всъщност, ето ви и друга перспектива, доста по-оптимистична от гореописаната. ЖИВЕЕМ В НАЙ-ДОБРИТЕ ВРЕМЕНА. ВИЖТЕ КАК РАСТЕ СВЕТОВНАТА ИКОНОМИКА. БОГ ДА ПАЗИ, НЯМА СВЕТОВНИ ВОЙНИ. ВЪПРЕКИ ОТНОСИТЕЛНАТА БЕДНОСТ НА БЪЛГАРИНА, НА МАСАТА ИМАМЕ ИЗОБИЛИЕ ОТ ХРАНА, А АКО НА ЧОВЕК ИСТИНСКИ МУ СЕ РАБОТИ, ВИНАГИ МОЖЕ ДА УСПЕЕ ИЛИ ТУК ИЛИ НАВЪН.

Категория: Политика
Прочетен: 365 Коментари: 0 Гласове: 4
Последна промяна: 16.01.2019 08:05
 Измина още една година. Година, в която ние, българите, не мръднахме кой знае колко напред. Построиха се няколк мол-а, построха се няколко километра магистрала, ремонтираха се няколко пътни участъка. От "строителна" гледна точка ще запомним годината с отриването на десетки нови магазини на големите вериги "Лидл", "Фантастико", "Кауфланд" и т.н. Особено това важи за големите градове. И продължават да откриват нови. Къде им излиза сметката, не знам. Важното е, че ги откриват. Опитах се да видя как им са балансите, но ударих на камък. Те просто купуват сега пазара. Ще печелят през следващите години.

/Започвам вече да си мисля за диференцирано облагане на печалбите или на оборота на големите играчи на пазара, независимо от това в коя област се намират/

 БВП-то на страната мина 100 млрд. лева. Това е добре, но като гледам, расте по-бързо от официално дадените данни на статистиката за ръст от около 2,7-3%. Все пак статистиката се мъчи горката да обхване икономиката в цялост, но пусто да опустее, не й се отдава напълно. Около 30% от икономиката все още е в сивия сектор. И пак добре, защото държавата е почти 100% в черния сектор. Бизнесът е по-почтен към държавата, отколкото държавата към бизнеса. Ама така е, който държи пистолет в ръка по време на "преговорите" има повече шансове да му минат предложенията.

Заплатите отиват нагоре, преди всичко за тези, които "струват" нещо. Но покрай кадърните и некадърниците намазват, просто защото икономиката е като скачените съдове. Над 30% от работоспособното население на възраст от 15 до 65 години не работи по различни причини. Статистиката отчита обаче само онези, които са регистрирани като безработни, а те са около 5%. За различните райони на страната регистрираните безработни варират от 0,3% до над 20%. Това, което съм забелязал при моите пътувания в страната през годината е, че всички малки населени места - градчета и села, се издържат преди всичко от парите, които идват от обществените фондове - Републиканския бюджет, НОИ, Здравната каса, помощи по линията на европейския бюджет и т.н.  Примерът, който давам е с гр. Никопол. Има едно голямо училище и десетки обществени институции, където работят чиновници. Няма производствени предприятия, които да функционират и да създават продукция. Има десетина магазина за хранителни стоки, два магазина за строителни материали, две кафенета, една бетонна база, която почти не работи и това е. Не повече от 100 човека са ангажирани и произвеждат БВП. Всички останали 1500 души чакат някой да им даде нещо от обществените фондове. Освен на тези фондове, хората разчитат и на пари, които получават от чужбина. Има много жители на града, които работят в Турция, Италия, Испания, Гърция, Германия, страните от Бенелюкс, Британия и т.н. Тези, с които говорих, всички имаха роднини, близки и познати в чужбина и голяма част от тях получаваха пари оттам. Та това е българската икономика в малките населени места.


Категория: Политика
Прочетен: 219 Коментари: 0 Гласове: 0
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3237967
Постинги: 6936
Коментари: 4324
Гласове: 2406
Архив
Календар
«  Декември, 2018  >>
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31