Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: kolevdobri Категория: Политика
Прочетен: 3238348 Постинги: 6936 Коментари: 4325
Постинги в блога от 29.01.2018 г.
 Сега модата е да се върви към "деинституционализиране". Хора без работа кандидатстват да гледат деца, за които държавата им плаща заплати. Така те стават приемни КУПЕНИ родители.


Интересно ми е, какво се случва с тези деца, доколко те са напреднали в своето обучение, живеейки в среда ,близка до семейната. Има ли някаква статистика? НЯМА. Лашкаме се от едната крайност, към другата. Колко високообразовани граждани стават приемни родители? Обикновено такива са хора, които могат да осигурят на децата поне да пораснат. Дават им там някаква храна, гледат да са в добри отношения, ама какво ще стане от тях, колко напред са с материала - това не е важно. Държавата не иска такива неща от тези хора. Пък и не плаща за подобно нещо. Тя плаща, за да се оттърве от проблем. 


Въпреки, че съм за това, да утвърждаваме свободата като най-неотменното човешко право, заедно с правото за живот, на чист въздух, вода и храна, аз определено съм застъпник за ИНСТИТУЦИОНАЛИЗИРАНЕТО на грижата за децата. Това, че държавата ни допусна да се случи всичко това с някои от домовете за деца, като този в с. Могилино, показва за пореден път, че ПРОБЛЕМЪТ НЕ Е В ОРГАНИЗИРАНЕТО И ОТГЛЕЖДАНЕТО НА ДЕЦА ПОД ШАПКАТА НА ЕДНА ИНСТИТУЦИЯ, А В САМАТА ГАДНА ЦЕНТРАЛИЗИРАНА СИСТЕМА, КОЯТО Е ТОЛКОВА БЕЗЛИЧНА И НЕ Й ПУКА ЗА НИЩО, НИТО ЗА ЖИВИТЕ, НИТО ЗА МЪРТВИТЕ. ЦЕНТРАЛИЗИРАНАТА СИСТЕМА Е ВИНОВНА ЗА ОТЧАЙВАЩОТО СЪСТОЯНИЕ НА ВСИЧКИ СФЕРИ ОТ НАШИЯ ЖИВОТ, КОИТО ПРЕДСТАВЛЯВАТ ПРЕДЛАГАНИ ОТ ДЪРЖАВАТА УСЛУГИ, КАТО СЕ ЗАПОЧНЕ ОТ СИСТЕМАТА ЗА СИГУРНОСТ, ПРАВОВИЯТ РЕД, СОЦИАЛНАТА СИСТЕМА, ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО И ОБРАЗОВАНИЕТО И ДРУГИ УСЛУГИ, КОИТО ТЯ НИ ПРОБУТВА СКЪПО И ПРЕСКЪПО.


Какво пречи местните общности да се грижат за тези проблеми? Какво пречи тези общности да се ангажират с тези проблеми? Какво пречи, ако едно дете е без родители, в зависимост от възрастта, то да бъде настанено в детската ясла на квартала, в детската градина на квартала, в училището на квартала, където ще получи всичко необходимо, за да се развива - от училищна дейност, до възпитателна дейност и преспиване в същото това училище? Защо трябва да има специализирани заведения за изоставени деца? Единствено има някакво оправдание, да има специализирани заведения за умствено изостанали деца или други такива, които имат специфични потребности, различни от нормалните деца. Но също какво пречи тези заведения да се добре финансирани, да има необходимия обучен персонал, който да работи с тези деца и те да получават грижи от общината? В същото това време, аз се интересувам, какво общината и държавата правят, за да не се раждат уроди, заради необразованост и лошо възпитание. Защо се създават проблеми, които след това обществото трябва да решава? Защо се разрешава да се произвеждат, да, тъкмо да се произвеждат, а не да се създават, деца от родители, за които науката знае, че не могат да имат нормални деца? Къде е контролната функция на обществото като цяло - община, централизирана власт, различни служби и службички? КАК ПЪК НЯМА ЕДНО НЕЩО, КОЕТО Е ДОБРЕ ОРГАНИЗИРАНО, ФИНАНСИРАНО, ОБЕЗПЕЧЕНО С КАДРИ И ВСИЧКО НЕОБХОДИМО, ЗА ДА ФУНКЦИОНИРА НА СВЕТОВНО НИВО, В ТАЗИ ДЪРЖАВА!!! НАВСЯКЪДЕ БЪРКОТИЯ И ПРОБЛЕМИ.


Институциите трябва да поемат грижите за всички деца. Всяко дете, трябва да има възможност да бъде отглеждано в детско заведение или училище, независимо от това, дали става дума за деца, които си имат семейство и което семейство по ред причини е решило в отделни дни или седмици, да предостави детето си на това детско заведение, което да поеме всички грижи за неговото отглеждане - от храната, медицинските грижи, облеклото, хигиената, образованието и възпитанието. НЕ ИСКАМ ДА НАМЕРЯ ЗАМЕСТНИК НА СЕМЕЙСТВОТО. ТУК НЕЩАТА НЕ СА ЧЕРНО БЕЛИ. НО ОПРЕДЕЛЕНО СМЯТАМ, ЧЕ ПОНЕ ПОЛОВИНАТА ОТ ДЕЦАТА НА БЪЛГАРИЯ ИМАТ НУЖДА ОТ ПО-ДОБРИ И ПРОФЕСИОНАЛНИ ГРИЖИ, ОБРАЗОВАНИЕ И ВЪЗПИТАНИЕ, КОЕТО ПОВЕЧЕТО СЕМЕЙСТВА НЕ МОГАТ ДА ПРЕДОСТАВЯТ. Аз лично не съм имал възможността да бъда в детска ясла или градина, за разлика от моят наследник. Видях какви предимства има това, детето ти да посещава обществена детска градина. Видях каква беше неговата радост, с която отиваше всяка сутрин там. Виждах как там го учат на добри практики и навици, които не всяко семейство може да му предложи, особено пък, ако родителите ходят на работа. Мислите, че е по-добре да го оставите на бабите и дядовците или майката да се посвети на грижите за него? Ако знаете, какви тъпи баби и дядовци има и какви глупави майки, които наистина могат да му дадат любов, но са толкова необразовани и невъзпитани, че няма да могат да научат детето на кой знае колко неща. Просто тези, които могат да образоват и възпитават деца си имат високо платена работа, на която посвещават по 10 часа от денонощието си. Те затова са умни и способни, защото работят. Какво очаквате от една майка на 20 години?  Тя самата не знае какво да яде и какво да пие, от какви рискове трябва да предпазва самата себе си, пък камо ли и детето й. АЗ ЛИЧНО СЪМ ВИДЯЛ ГОЛЯМА ПОЛЗА ОТ ИНСТИТУЦИЯТА "ДЕТСКА ГРАДИНА". ЕДИНСТВЕНАТА МИ ЗАБЕЛЕЖКА ТОГАВА БЕШЕ, ЧЕ ПОНЯКОГА БЯХ ТОЛКОВА АНГАЖИРАН, В ТОВА ЧИСЛО И С ПЪТУВАНИЯ В ЧУЖБИНА, ЧЕ НЕ МОЖЕХ ДА СЕ ПОСВЕТЯ ИЗЦЯЛО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И ОБУЧЕНИЕТО НА ПОКОЛЕНИЕТО СИ. ИМАХ НУЖДА ОТ ТОВА НЯКОЙ КОМПЕТЕНТЕН И ПРОФЕСИОНАЛЕН СПЕЦИАЛИСТ ДА СЕ ГРИЖИ ЗА ДЕТЕТО МИ, ДА ГО ОБРАЗОВА И ВЪЗПИТАВА. ТОВА МОЖЕШЕ ДА СТАНЕ В САМАТА ДЕТСКА ГРАДИНА, А НЕ ДА ТЪРСЯ КАКВИ ЛИ НЕ ВАРИАНТИ, ЧЕ ДА ОБЕЗПЕЧА ТАЗИ БАБА ИЛИ ТОЗИ ДЯДО, ДА СЕ ГРИЖАТ ЗА НЕГО В ДНИТЕ, КОГАТО ОТСЪСТВАХ. ТОВА БЕШЕ В БУКВАЛНИЯ СМИСЪЛ НА ДУМАТА "ГЛЕДАНЕ", А НЕ ГРИЖИТЕ, ЗА КОИТО АЗ НАСТОЯВАХ. Какво пречи да оставя детето си на грижите на детската градина 2 или 3 дни, докато отсъствам от държавата? Защо да не може то да преспи там и някой да се погрижи за него? Нали аз тичам, работя, плащам данъци на тази държава и ми се налага понякога да отсъствам. Ако имам възможност, бих изкарал всичките тези години, всичките тези часове с детето си. НО КОЙ ЩЕ МИ ОСИГУРИ ИКОНОМИЧЕСКАТА ОСНОВА ЗА ТОВА? 

В детската градина синът ми получи онзи тласък, от който има нужда всяко дете - от общуване със себеподобните, от игри, забавления и натрупване на познания в тези игри и забавления, от колективност и в същото време от индивидуална изява. Това е едно малко общество от малки хора. Трябва да им осигурим този живот, защото освен от контактите с родителите си, децата имат още по-голяма нужда от КОНТАКТИ СЪС СЕБЕПОДОБНИТЕ СИ. Там те няма да прояват егоизъм в онази степен, в която биха проявили в една затворена семейна среда. Вероятността едно дете да получи добро възпитание и добро образование, далеко от обществената среда е възможна само в една елитарна среда, която да обхваща не повече от 1% от децата. А останалите? Останалите трябва да получат правото да изживеят детството си така, че да са щастливи в общуването със себеподобните си, но заедно с това изживяване, те трябва да бъдат ОБРАЗОВАНИ и ВЪЗПИТАНИ така, че след като пораснат, ДА НЯМАТ ТОЛКОВА НУЖДА, КОЛКОТО НИЕ, ТЕХНИТЕ РОДИТЕЛИ, ОТ ПОЛИЦАИ, ПОЖАРНИКАРИ, СЪДИИ, ПРОКУРОРИ И СЛЕДОВАТЕЛИ, ДЪРЖАВНИ ЧИНОВНИЦИ И ВСЯКАКВА ДРУГА, ЛЕЖАЩА НА ИЗДРЪЖКА НА ОБЩЕСТВОТО, ОБЩНОСТ. ТОГАВА ТЕ ЩЕ СИ ХАРЧАТ ПАРИТЕ ЗА ИСТИНСКИ НЕЩА, ЗА РАЗЛИКА ОТ НАС.

Само едно допълнение. Със заплати от по 550 лева бруто, тази работа няма да стане. НЕ МОЖЕШ ДА ПОВЕРИШ БЪДЕЩЕТО НА БЪЛГАРИЯ В РЪЦЕТЕ НА ХОРА, КОИТО СА СЪГЛАСНИ ДА ПОЛУЧАВАТ ЗАПЛАТИ ОТ 550 ЛЕВА!!! ПРОСТО НЯМА КАК ДА СТАНЕ. 
Категория: Политика
Прочетен: 638 Коментари: 3 Гласове: 2
Последна промяна: 29.01.2018 20:01
 https://offnews.bg//ikonomika/zaplaha-kam-sluzhitel-na-bdzh-razkril-fiktiven-remont-martav-si-673765.html   Служител на БДЖ сигнализирал за фиктивен ремонт, заплатен на частна фирма. В отговор получил смъртни заплати.

Че частният бизнес е корумпиран, това е ясно. Аз лично съм свидетел и в същото време, засегнат от това явление. Само си мисля, дали степента на корупция нямаше да бъде по-малка, ако не ставаше дума за сделка, страна по която е ДЪРЖАВНО предприятие. Виждам, че служителите на частните фирми също не им пука от това, дали фирмата от която получават заплати ще плати повече и ли по-малко. Хората се интересуват от това, което получават те самите. Получават заплати, но това те не го възприемат като достатъчен мотив, за да бъдат 100% лоялни към фирмата, откъдето получават заплата. Появяват се допълнителни претенции, всяка от които е различна, в зависимост от един куп обстоятелства. Лично на гърба съм го изпитал. Когато обаче става дума за отношения между две частни фирми, възможността за такава нагла далавера, за каквато става дума по-горе е вече ограничена. Въпреки корумпираността на част от служителите на частните фирми, все пак контролът на собственика, особено когато става дума за по-малките фирми, с по-малък персонал, е осезаем, за разлика от контрола, който съществува в един държавен мастодонт, като БДЖ. Вероятно такива неща с договорени и неосъществени и заплатени ремонти от БДЖ има и това не е изолиран случай. Просто сега се е намерил един свестен човек, който не е приел, че това е нормална практика и е възроптал срещу нея. Но това, както и вие се досещате, е изключение.

Не стига друго, ами БДЖ плащало заплати на...ритнитопковци!!!  Дружеството е "изяло" стотици милиона от нашия джоб, заради некадърност, политическо опекунство и превръщането му в касичка на политическите партии, та едни футболисти ли няма да издържа!!!


Вчера водих разговор със служител на една фирма, която през последните месеци получи конкурентно предимство пред останалите фирми, на базата на административно решение на производител на техника от чужбина. Тази фирма е част от международен конгломерат, който на практика е узурпирал дейността в точно определена област на точно определен производител на машини и яко сече потребителите. Потребителите пък са богати институции, които едва ли не заслужават да бъдат прецакани. Сложна ситуация. И аз му говоря на този служител, че фирмата за която работи, използва нелоялни търговски практики и отстранява от пазара конкуренти, които при една нормална пазарна среда, биха взели от него значителен пазарен дял, заради високите цени и нискокачествените услуги, които предлага. И как си мислите, че реагира този служител? И той има семейство да храни и дете да гледа. Пари трябват. Много важно, че парите които получава, са следствие на нечестни търговски практики. Това е все едно да четеш конско на килъри, които получават пари, за да убият някой човек. Ти му казваш - никой не ти е дал право да отнемаш живот, а той ти казва, че няма невинни и че парите си струват. Именно затова казвам, че както социалната и политическата среда в тази територия, наречена България е отровена, по същият начин е ОТРОВЕНА И ИКОНОМИЧЕСКАТА СРЕДА. АДМИНИСТРИРАНЕТО НА ПАЗАРА, А В НЯКОИ СЛУЧАИ И ЧРЕЗ ОТКРИТИ ЗАПЛАХИ, ВКЛЮЧИТЕЛНО И ФИЗИЧЕСКО ОТСТРАНЯВАНЕ НА НЕУДОБНИТЕ Е НЕОСПОРИМ ФАКТ В НАШАТА ДЕЙСТВИЕТЕЛНОСТ, КОЙТО ФАКТ СЪЩЕСТВУВА, ЗАЩОТО ЛИПСВА ОНЗИ МОРАЛ, КОЙТО БИ СЛЕДВАЛО ДА ВОДИ КЪМ СПРАВЕДЛИВОСТ ВСЕКИ ЕДИН ИКОНОМИЧЕСКИ СУБЕКТ. ВСЕКИ, КОЙТО ИЗВЪРШВА НЯКАКВА ДЕЙНОСТ, БИЛО КАТО ОБИКНОВЕН РАБОТНИК И СЛУЖИТЕЛ ИЛИ РЪКОВОДЕН КАДЪР ИЛИ СОБСТВЕНИК НА ФИРМА, БИ ТРЯБВАДО ДА СИ ЗАДАВА ВЪПРОСА, ТОВА, КОЕТО ПРАВИ ДАЛИ Е ПРАВИЛНО И РЕДНО, А ТАКА СЪЩО И НАЧИНЪТ ПО КОЙТО ГО ПРАВИ, ДАЛИ Е ПРАВИЛЕН И РЕДЕН.  ДА АМА НЕ, ПРОСТИТЕ ХОРА СЕ ИНТЕРЕСУВАТ САМО ОТ ТОВА, КОЕТО ПОЛУЧАВАТ И ПРЕЗ ОНАЗИ РАБОТА ИМ Е, ДАЛИ ПАРИТЕ ИМ СЕ ЗАРАБОТВАТ ЧЕСТНО, ИЛИ НЕ.


А иначе много "знаем". Не можеш да ни затвориш устата. То е едно напъване, едно ерчене, едно големеене...Докато накрая установим, че става дума за лайно.

Хиляди и десетки хиляди хора в България работят за бандити или за фирми, свързани с бандити. Как спят тези хора, какво говорят у дома на децата си, като се върнат от работа? Ей това не мога да го разбера. Колко хора се връщат при семействата си вечерно време, могат да заявят пред децата си: Днес върших само добри дела, отказвайки да следвам лоши практики. Работех за кауза, за която си струва да се работи. Работих честно и заслужих парите, които получавам. Бях отговорен към работодателя, към обществото и към семейството си и се противопоставих на неправдата, независимо от това, че пропуснах материални облаги, независимо от това, че поставих на риск работата си, независимо от това, че поставих на изпитание волята си. Та те нали са затова?
Категория: Политика
Прочетен: 392 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 29.01.2018 18:30
 

Богатите общества, при равни други условия, имат по-чиста среда от бедните.

Примерите са много. Норвегия и Дания например. В Норвегия около 40% от продаваните нови автомобили са електрически, а в столицата на Дания, Копенхаген, е забранено да се използват дърва и въглища за отопление. Някои могат да кажат, лесно им е на норвежците и датчаните - имат пари и могат да си позволят електрически автомобили, а също така и да се топлят на газ и електричество.

Нека да погледнем нещата от друг ъгъл. Това, че датчаните и норвежците "имат пари" е безспорен факт. Но защо "имат пари", а ние нямаме? Много пъти съм си мислил, че основният данъкоплатец в една страна, това е автомобилистът. Само си помислете, какво плащаме на държавата - милиарди левове под формата на ДДС, акцизи и преки данъци за ползване на автомобилите и цялата съпътстваща им инфраструктура. Ако ограничим ползването на автомобилите, няма ли да съкратим приходи в бюджета за милиарди, които при други условия биха отишли за пенсии, за социални помощи, за инвестиционната програма на държавата, за образование и медицинско обслужване и т.н.? Да, вероятно, но ако не държим сметка за така наречените съпътстващи фактори. Датчаните не ползват автомобили толкова, колкото нас, но са по-богати с пъти от нас и бюджетът им е многократно по-голям от нас. В същото време са и по-здрави и по-производителни.

Какво ще стане, ако НАКАРАМЕ БЕДНИТЕ, В СЛЕДВАЩИТЕ НЯКОЛКО ГОДИНИ, ДА СЛЯЗАТ ОТ АВТОМОБИЛИТЕ СИ? Ами ще станат по-богати, защото няма да харчат пари по колите си и ще ги използват за по-рационални неща. В същото време въздухът ни ще стане много по-чист, защото автомобилите на бедните са с характеристики - стар и със завишени показатели за замърсяване. В страната има 4 милиона регистрирани МПС-та и също толкова жители, които са или бедни или застрашени от бедност. При 7 милиона население е ясно, че бедните също притежават автомобили. Няма статистика за това, коя социална група какви превозни средства притежават, но изводите се налагат сами от тези данни. 

Ако държавата наложи еко данъци на автомобилите с емисии, но неминуемо ще се стигне до намаляване на броя на регистрираните превозни средства и най-вече тези, които изпускат най-много изгорели газове. Налагането на тези еко данъци трябва да бъде на принципа - замърсяваш - плащаш, а не както е сега, дали колата отговаря на съответния еко стандарт, защото може да се случи така, че автомобил с евро стандарт 1 да отговаря на нормите на стандарта, а автомобил с евро стандарт 5 - да не отговаря. Не е важно коя кола на какъв стандарт отговаря. Ако замърсява - плаща. Например, ако е под 100гр. на километър - 50 лева данък. Ако е между 100 и 200 - 100 лева данък. Ако е между 200-300 - 200 лева данък и така нататък. Нека всеки да си направи сметката дали да притежава и какъв автомобил да притежава. Същото важи и за по-големите МПС-та. Над 95% от тировете, регистрирани у нас, са втора употреба.

Така ще се превърнем в Дания на Балканите.  Ще се намали драстично автопарка, но в същото време драстично ще се увеличат приходите от данъци върху него. Така ще имаме повече пари в бюджета, и в същото време по-чист въздух. Бедните ще могат да си похарчат парите за нещо по-добро, отколкото да притежават автомобил, пък и знае ли се, може да излязат от положението си на бедни, освобождавайки се от автомобила.

Ако се сложат и GPS системи за контрол над скоростта, ще станат излишни и хилядите катаджии, които сега ни тормозят по пътищата. Всичко ще става автоматично - превишаваш скоростта - плащаш веднага глоба. Във всеки един момент системата ще знае с колко сме превишили скоростта и ще може да се задължава специално създадената за целта сметка, със сумата на глобата. Ще се изгуби смисъл да се притежава автомобил с огромна кубатура двигател, защото за какво ти е той, ако не можеш да караш с повече от 140!!! Така и въздухът ни ще стане по-чист и ние ще станем по-богати, като не пращаме за простотиите, които сега вършим. Ще намалеят и проишествията, смъртните случаи, ранените и други пострадали от катастрофи, застрахователните обезщетения и други съпътстващи плюсове.
Та това е за колите.


За печките? Там решението е просто - след като в Копенхаген има забрана за ползването на дърва и въглища за отопление, следва само да се добави, че се забранява да се горят и други неща като дрехи втора употреба, гуми, пластмаси и други подобни. Освен Копенхаген, такава забрана има и в Краков от началото на следващата година. Трябва само да се реши проблема с монопола върху мрежата за доставка на газ, за да може да се предложи на потребителя алтернативна възможност.


Не ме разбирайте погрешно, но екологичната култура на балканеца е толкова ниска, че ефект може да се постигне само с прилагането на закон, според който половината от изгорелите газове от ауспуха да се вкарват вътре в купето, както и половината от пушека от комина да се вкарва в жилището на този, който произвежда пушек. Тогава може и да се оправят нещата. 
Категория: Политика
Прочетен: 212 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 29.01.2018 15:12
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3238348
Постинги: 6936
Коментари: 4325
Гласове: 2406
Архив
Календар
«  Януари, 2018  >>
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031