Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: kolevdobri Категория: Политика
Прочетен: 3187113 Постинги: 6846 Коментари: 4286
Постинги в блога от Юли, 2010 г.


 

Четох тези дни, че КАТ искали да се повишат глобите за драстичните нарушения при превишение на скоростта. И ако зрителят или слушателят или читателят е тъп човек, ще си каже – „Брей, тези се грижат за нас, за нашата безопасност, за децата ни, за майките, за бащите ни, за дядовците и бабите ни за цялото общество и за цялото човечество".

 

Да, ако си достатъчно тъп, това ще си помислиш!

Сега да поразсъждаваме. Колко човека умират в БГ, следствие на автомобилни злополуки? Да кажем 900 човека. Откакто се помня, в България все толкова си умират от злополуки всяка година. И при Тодор Живков и при Бойко Борисов. Колкото и да се пънят от пътната полиция и един куп органи, няма съществен резултат в посока на намаление на загиналите. Част от тях са загинали, заради лудостта, която обхваща голяма част от младите – нещо като „лудо младо” от песента. Лудостта трудно „пуска” и част, макар и по-малка, от по-старите шофьори. Друга част умира следствие на любовта към чашката. Трета част умира от заспиване на пътя, четвърта – от липсата на елементарна преценка на пътните условия, състоянието на автомобила и т.н. Случва се и то не рядко, някой да се тресне в крайпътно дърво, особено, ако няма други дървета наоколо. За някои няма логично обяснение. За всички други освен "шофиране в пияно състояние, винаги има едно единствено обяснение – „движение с несъобразена скорост”. Ако имаха възможност, може би щяха да санкционират и бабата, която се просва на леда през зимата, заради „несъобразена скорост” или заради „несъобразяване с конкретните условия”.

Администрацията си е навила на пръста, че може да постигне по-големи успехи, ако законодателят приложи някои по-радикални мерки – значително увеличаване на глобите, отнемане на свидетелство за правоуправление и други санкции. На нас обаче някой трябва да ни каже, какви са очакванията от прилагането на тези санкции и какви ресурси ще са необходими. Ако вместо 10 000 човека, ще трябва да храним 20 000, какво ще ни струва това и какъв ще бъде резултатът? Затова е хубаво, същата тази администрация да ни отговори на някои въпроси. Например:

1.     Какво показва практиката от увеличението на скоростта по някои основни вътрешно-градски булеварди в София? Например, Цариградско шосе, България /за други май не се досещам/? Скоростта там беше увеличена съответно с 30 и с 20 километра в час. КАКВО ЗА БОГА СТАНА – ПОВЕЧЕ МЪРТВИ ПЕШЕХОДЦИ ЛИ ИМА СЛЕДСТВИЕ НА ТОВА ИЛИ ПО-МАЛКО? ПОВЕЧЕ ЛИ СА ЗАГИНАЛИТЕ ОТ ПТП ПО ТЕЗИ БУЛЕВАРДИ ИЛИ ПО-МАЛКО. Но да се има предвид, че движението сега е много по-интензивно, отколкото преди 10 години. Би трябвало по тези булеварди да се леят реки от кръв, следствие на увеличението на максималната скорост.

2.     Господата от КАТ бяха против това увеличение на скоростта тогава. Сещам се много добре, какви пророчества отправяха за увеличение на проишествията. КАЖЕТЕ МИ ВСЪЩНОСТ КАКВО ПОКАЗВАТ ФАКТИТЕ? КАТ - ПРАВИ ЛИ БЯХА ИЛИ НЕ? Отговорът аз го знам, ама друго е да го чуеш и официално.

3.     Може ли някой да поеме отговорност като дава предложения – например някой от КАТ ще си скъса ли сега пагоните, ако се докаже, че увеличението на скоростта по тези булеварди не доведе до увеличение на смъртните случаи на пешеходците, а тъкмо обратното? Същото важи и за автомобилистите.

4.     Тогава не трябва ли някой да ни каже – УВАЖАЕМИ ДАНЪКОПЛАТЦИ, НИЕ ОТ КАТ, ЗА ДА СИ ЗАПАЗИМ РАБОТАТА И ЗАПЛАТИТЕ ИМАМЕ СМЕТКА НАВСЯКЪДЕ ДА ИМА ЗНАЦИ – ТОЛКОВА МНОГО, ЧЕ ДА ВИ Е ПО-ИЗГОДНО ДА СИ СТОИТЕ В КЪЩИ И ДА НЕ КАРАТЕ КОЛИ. АКО ВСЕ ПАК НАМЕРИТЕ КУРАЖ ДА ИЗЛЕЗЕТЕ, НИЕ СМЕ НАСРЕЩА. ЩЕ ВИ НАКАРАМЕ ДА СЪЖАЛЯВАТЕ И ТО НЕЕДНОКРАТНО!

5.     Някой знае ли, каква е статистиката от това, че пътната полиция в Грузия, през 2006 година на практика не е работила две седмици? Да не се изненадате от отговора? Да, така е, гражданите имат достатъчно съзнание да „утрепят” само 900 човека на година, независимо от това дали има полиция или не. Това не е заради наличието на полицаи, а въпреки тяхното наличие!

6.     Следващ въпрос – ако смъртта на 900 човека има такова голямо национално значение, та обществото да задели 10 000 човека, на които да им плаща заплати, за да правят някакви усилия да се намали тази бройка или не дай си боже, да не се увеличава, то колко полицаи трябва да задели, за да се опази обществото от наркоманията? В България всяка година загиват повече хора от злоупотреба с транскваланти, отколкото от пътни злополуки. Още повече, че загиналите от катастрофи могат точно да се установят, докато загиналите от употреба на наркотици – не.

7.     Какво ще ми отговорят управляващите на въпроса, колко хора умират в България всяка година от побои, убийства с хладно и огнестрелно оръжие, от умишлено отравяне с хапчета или някакви химикали, от ревност, от неудовлетвореност от живота или от какво ли още не? Дали управляващите ще хвърлят пропорционално същата армия от полицаи, следователи, лекари, пътна помощ и други служби, които наброяват вероятно десетки хиляди служители, за да се справят и с тези убийства?

8.     Нацията ни всяка година умира бавно, не като при автомобилна катастрофа. Умира  и се обезличава от държавната машина, която ни превърна в отрепките на Европа. Превърна ни в едни дебели, отровени с непроверени храни и напитки хора, скапани от постоянните химически интервенции на официалната медицина, от тъпите и ограничени образователни програми, от глупавите и лъжливи медии, от крадливите политици и многобройната армия от чиновници и неработещи граждани.

9.     ЗА ДА СЕ СПРЕ ТОВА САМОИЗЯЖДАНЕ, КОЕТО СТРУВА ФИЗИЧЕСКИЯ ЖИВОТ НА ДЕСЕТКИ ХИЛЯДИ ДУШИ ВСЯКА ГОДИНА, КОЛКО ПОЛИЦАИ ТРЯБВА ДА ЗАДЕЛИ ДЪРЖАВАТА? ЗАЩО СМЪРТТА НА 900 ДУШИ ПРИВЛИЧА ВНИМАНИЕТО НА ДЪРЖАВНИТЕ ИНСТИТУЦИИ, А СМЪРТТА НА 90 000 ДУШИ НЕ?

10.                       ДАЛИ НАЛАГАНЕТО НА ПОРЕДНИТЕ ОГРАНИЧЕНИЯ БЕЗ ЛОГИЧНИ ОСНОВАНИЕ И БЕЗ СЪОБРАЗЯВАНЕ С ФАКТИТЕ НЕ Е ПОРЕДНАТА ЛОКВА В КОЯТО НИ ПЛЬОСВА НАШАТА ДЪРЖАВА, ИЗПОЛЗВАЙКИ НАШИТЕ РЕСУРСИ?

11.                       Какво прави държавата ни да спаси онези 90 000 души, които умират всяка година от рак, сърдечно-съдови заболявания, грипни епидемии, наркомания, битови и мафиотски убийства, самоубийства и т.н.?

12.                       Кой убива повече хора всяка година? Шофьорите или производителите на безалкохолни напитки? Кое убива повече, лудостта, която ни обхваща от време на време, като седнем на волана или липсата на всякакъв баланс през по-голямата част от живота ни. Нима депресиите, сексуалните разстройства, омразата, злобата и завистта не убиват повече хора от автомобилистите?

13.                       Само погледнете основната маса от хората – смачкани от живота, едната част неебали, а другата част  - ненаебани. Пием, пушим, дрогираме се и ядем като за световно. Все едно, че идва свършека на света! Някои от нас отдавна са забравили вкуса на водата, заради бирата. Нима това не убива повече хора? Къде са полицаите с палките, които да ни „спасят”? Нали полицията ни „пази”?

14.                       Пак измислят правила за идиоти. Може би наистина сме такива, щом им се връзваме. Как пък не успяхме да накараме тези хора да се хванат на работа и да престанат да ни тормозят с какви ли не забрани и ограничения?

15.                       Ха сега ми кажете, знаете ли колко са регистрираните нарушения за една година само в София? Повече от 20 000! Какво означава това? Че нарушителите са нарушители, заради глупавите забрани и идиотската обстановка в която трябва да се придвижваме с колите си. Заради това, че внасяме милиарди данъци в бюджета от колите си, а получаваме в замяна милиони. Заради това, че се получава дисбаланс. Защото благодарение на крадливата си държава, ние се превърнахме, искаме или не, в НАРУШИТЕЛИ. Всичко това ни вреди по много силен начин и ние постоянно грешим. Нито има пътища, които заслужаваме, нито има паркинги – нищо. Има само крадлива държава и много нарушители. Нейните граждани.

16.                       Преди време ме бяха санкционирали на бул. България за превишена скорост. Вместо с 50 карах със 70. Няма проблем, в грешка съм. Да но и сега си карам със 70. Сега обаче не съм нарушител. Като се огледам не виждам никаква промяна по пътя от преди. Същият трилентов път за движение, същите кръстовища, същите мостове и подлези. НИКАКВА ПРОМЯНА. Защо тогава не съм вече нарушител? Тогава се заядох с полицая и го питах дали има много нарушители. Той ми отговори утвърдително. Реагирах спонтанно – АМИ ПРОСТО СМЕНЕТЕ ЗНАЦИТЕ И НЯМА ДА ИМА ТОЛКОВА МНОГО НАРУШИТЕЛИ! АКО МНОГО ХОРА НАРУШАВАТ ПРАВИЛАТА, ТОВА НЕ ОЗНАЧАВА ЛИ, ЧЕ САМИТЕ ПРАВИЛА ТРЯБВА ДА СЕ СМЕНЯТ? КАКТО И СТАНА. СЕГА ВЕЧЕ В ПРОТОКОЛИТЕ НА КАТ ИМА МНОГО ПО-МАЛКО НАРУШИТЕЛИ ПО ТОЗИ БУЛЕВАРД И ЗАБЕЛЕЖЕТЕ, МНОГО ПО-МАЛКО ЖЕРТВИ. ЗА КАКВО ГОВОРИМ ТОГАВА? ЗА ЗАПАЗВАНЕ НА ПРАВОТО НА МВР ДА НИ „ПАЗЯТ”, ТОЕСТ ДА ПАЗЯТ ЗАПЛАТИТЕ СИ.


Категория: Други
Прочетен: 701 Коментари: 0 Гласове: 2
17.07.2010 21:58 - ПРОГРАМАТА 3

НИКОГА, ЗА НИКОГО И ЗА НИЩО НЕ ПОМИСЛЯЙ НИЩО ЛОШО И НЕ СПОМЕНАВАЙ ЛОША ДУМА.

Животът ни е пълен с негативни мисли и излияния. И аз се „хващам” в крачка за някои неща. Това било, онова било – все има неща, които успяват да те накарат да излезеш от контрол, да обвиниш някого или нещо, да изкажеш негативно мнение. Образно казано да теглиш една майна на някого. Постоянно има нещо, което „не е както трябва” и си мислим, че това ни дава достатъчно основание да си отваряме приказливата уста в посока на оплюване или да даваме храна на въображението си в посока недоволство.

Вчера бях на Витоша. Ето ви няколко подхода на разсъждения, без да споменавам кой е правилният и кой не.

1.     Стигнах до х. Кумата. Пътят дотам беше ужасен, неравности, дупки, теснотия. За капак точно пред хижата реката го беше отнесла и нямаше как да оставя колата там и да се поразходя, а трябваше да се връщам назад. Стана малко като „Гъз път да види”. Върнах се на хижа Боерица. Нещо ми се прияде скара. Като погледах обаче, същите соеви кюфтета и кебабчена, независимо къде се намираш – в скъп ресторант или долнопробна кръчма. Отказах се. Слязох с колата до Ветровала. Реших малко да се попека на слънце. Абе уж има вятър и не е чак толкова топло времето, че да стоиш гол, а разни там гадини – комари и мухи, упорито искат да споделиш с тях най-ценното което имаш – кръвта си. Затворих се в колата и му „дръпнах” един сън. Да ама някои от тези инсекти се бяха промъкнали в колата и бяха доста пъргави. Нямат хващане. Тъкмо отворя вратата, за да ги изпъдя и вместо това, други влязоха „без позволение” вътре. Но с упоритост, неподвластна на времето, успях най-после да остана „сам със себе си”. И точно тогава, когато си мислех, че мога да дремна в колата, насред витошка поляна разбрах, че меракът ми вече го няма. Потеглих към Златните. Рекох си, поне да се напия от хубавата вода от чешмата до едноименното заведение. Ядец, ни вода, ни чешма. Кой ще пие бутилираната вода от заведението, ако има чешма. Нищо, продължих към Момина скала. А там, насред поляната се мъдри една кръчма от времето на Живков, от неговите млади години. Рекламните чадъри на различни „производители” на води, сокове и разни отровителни безалкохолни напитки контрастираха на хубавата иначе природа наоколо. За пътя дотам – нямам думи. Не можеш да включиш на 5-та, даже и четвъртата е проблем. Понякога се налага да караш на 3-та, ама в повече случаи си на 2-ра. След това най-често караш на 1-ва. С едно изречение – отвратителни пътища, сграден фонд от времето на бригадирското движение, всичко запустяло и занемарено, явно сега на морето има повече възможности за „чукане”, защото народът се тълпи да ходи там, а само на 20 километра от София, всичко се разкапва. И за едно спане в условия, по-лоши от тези при социализма ти искат по 40 лева. Добре поне, че ти дават чисти чаршафи. Във всички почивни станции и хотелчета, които разгледах мирише на поссоциализъм. Миризмата е същата като от онези 70-годишни кооперации в центъра на София. По пътя гледаш табели – това простраство било залесено с помощта на Данон, онова било залесено с помощта на Тойота, а в същото време виждаш една гола поляна и никакво залесяване. Абе направо кошмарна история. Вероятно са измислили нова форма на реклама, без фирмите да си плащат.

 

Та това беше първата възможност да изкажа преживяванията си от Витоша. И аз успешно се възползвах от нея

 

Ето още една възможност за интерпретации:

Пътищата на Витоша били лоши. Че кой ви кара да ходите там с колите си? То от вас автомобилистите и моторджиите, човек не може да се разходи на спокойствие. Мързели такива. Отивате да се наядете с кебабчета някъде по хижите, искате да минете с малко пари, осирате околността така, че после трябва да има ново бригадирско движение, че да почистят след вас. Как пък не разбрахте, че причинявате страдание на природата и тя не ви иска. Ама вие й се натрапвате. Искате да си направите компания, да си направите скарата на чист въздух, да си изпафкате цигарите и да се нальокате с евтин алкохол и после да казвате, че сте били на излет на Витоша. Плюс това сте пълни несретници. Знаете, че колите ви са таратайки и затова ходите някъде, където няма значение с каква кола сте. Не видях една хубава кола. Та богат човек би ли дошъл в този пущинак. Пред кого да се покаже, къде да си изпие питието с кеф. Богатите бяха долу в Бояна, малко под Чепишев в едно скъпарско заведение – имаше паркирани Астон, Мерцедеси, едно Бентли. Това търсят хората. Нещо суперско, където да се изкефят. А вие гледате да отидете в онези долнопробни витошки кръчми и станции, да се наплюскате с евтини „кифтета” и „кибапчетъ” и да се нальокате със „шльокавица”. И после аз да ви чистя боклуците.

 

Това е втора възможност за разсъждения

Ето и още една възможност:

Боже каква красота е Витоша. И то на един хвърлей място от София. Тази година е невиждана зеленина от всекидневните валежи. Докато бях горе на Кумата, в рамките на 1 час време заваля няколко пъти. Облаците по много интересен начин се преплитаха и застъпваха. Отгоре бяха най-белите, постепенно надолу ставата все по-тъмни. Отвсякъде шуртеше вода – студена, бистра. Тревите бяха пораснали колкото един човешки ръст. Въздухът беше изпълнен с уханието на цветя, влага, смола. Невероятна свежест лъхаше от планината. Усещането за естественост и девственост ме съпровождаха през цялото това време, през което бях „горе”.

Витоша е много запазена като планина за времето, в което имам ясен спомен за нея. От повече от 30 години. Дървета, морени, поляни – всичко си е същото. Това е невероятно постижение за нас софиянци и за нас българите. Значи можем да пазим природата и наистина заслужаваме да ползваме нейните плодове. Имаше и стопанска дейност – изсечени и подготвени за извозване дървета. Направи ми впечатление, че тези, които гледах в непосредствена близост до пътя, бяха маркирани. Извършваше се прочистване на гората и цялата дейност се извършване така, че оставаш с усещането за добро стопанисване и щадящо природата човешко въздействие. Бях приятно изненадат, когато новият наемател на Боерица ми каза, че поискал от горския разрешение да поправи оградата на малката градинка пред хижата, която е направена от клони от бреза. Та горският му разрешил да си отреже от клоните на падналите покрай пътя дървета, за да си поправи оградата. По моя преценка това бяха не повече от 10-на пръчки от по 1 метър. Направо онемях от екологичната култура на този човек и от реакцията на горския. Това искам да виждам в България. Такова поведение, каквото съм свикнал да виждам в Германия и Швейцария го има и в България. Това ми дава право да смятам, че ние ще оставим девствена природа на децата си, такава, каквато нашите родители преди 30-40 години са я оставили на нас.

 

Нали разбирате за какво става дума. Един и същи човек с три различни версии на разказ за една автомобилна /преди всичко/ петъчна разходка из Витоша. Вие преценете, кой от тези разкази повече ви харесва, кой ви „лежи” повече на душата. Внимавайте за скритите послания в текстовете. Понякога се връщам към ведически текстове, които съм чел преди 20 години и откривам в едни и същи текстове неща, които просто не съм могъл да „видя” преди време. Това са скритите послания, недостъпни за много хора.


Категория: Други
Прочетен: 414 Коментари: 0 Гласове: 1

1.     НИКОГА И НА НИКОГО НЕ ПОВИШАВАЙ ТОН

Това е страшна болест с разрушителни последици – първо за този, който практикува такова поведение и второ за този, който е потърпевш. Това е кармичен процес, в който се замърсява космическото пространство. Интересното в този живот е, че няма толкова голямо значение какво казваш, а как го казваш. На това второто повече обръщаме внимание, отколкото на първото.  Изхождай от правилото: „Който си изтърве пръв нервите, губи сделката”. Ако искаш да загубиш сделката, моля, проявявай колкото си искаш емоции и крещи колкото си искаш! Но рано или късно ще платиш скъпо за това си деяние. И не вярвай на уверенията, че по този начин се налагаш над другите и ще имаш повече възможности да натрупаш материални блага. Аз вече минах по този път. Резултатът е деструкция и на тялото и на духа. Ако ти се размине с „плащането”  в този живот, има достатъчно време да си платиш в следващия. Нашата духовна вселена има нужда от баланс, от мир, от хармония. Ние хората не можем да живеем като хора, извън обществения си статус. За да получим нещо от другите, обикновено трябва да им дадем нещо в замяна. Ако има насилие при тази сделка, това няма да е сделка. Не е казано, че нашите усилия ще ни доведат до успех веднага, но също така е вярно, че няма начин да не стигнем до успех ако спазваме това правило. Друг е въпросът ДАЛИ ЩЕ ОСЪЗНАЕМ, ЧЕ СМЕ УСПЕШНИ. Ще има положителна промяна и имаме всички шансове и да „видим” резултатите.


Категория: Други
Прочетен: 442 Коментари: 0 Гласове: 2
Естественият ход на живота ни поставя пред постоянни изпитания. Все с нещо трябва да се справим, все нещо трябва да направим.
По пътя си срещаме и благонастроени и недотам благосклонни към нас хора. Но има един "доброжелател" от най-висока класа, който от много години се "грижи" за нас.
1. Грижи се за това да прибере част от онова, което сме припечелили;
2. След това се грижи да прибере от нас, част от онова, което е останало след първото "прибиране";
3. След това се грижи да прибере от нас, част от частта, която е останала след второто "прибиране" и т.н.
4. Този доброжелател се грижи за нашите деца да излязат достатъчно неподготвени от средното училище, за да има възможност да продължи с "грижите" и в университета и след това;
5. Този доброжелател се грижи да получаваме такова здравно осигуряване, което разбира се, няма как да ни обезпечи в достатъчна степен, след като цяла система от измислени производители и търговци, неконтролирани или слабо контролирани от същия този доброжелател, вече са ни докарали до степен на физически разпад;
6. Този доброжелател се грижи ние всички да получаваме мизерни пенсии, след като сме работили десетилетия наред и съвестно сме му плащали част от доходите си, с надеждата, че няма да профука в нищото, нашите пари;
7. Този доброжелател постоянно иска от нас работещите, за да издържа постоянно растящата армия от неработещи, като репродуцира открито системата на съзнателно "кръшкане" от работа;
8. Този доброжелател ще те накара насила да плащаш некачествени услуги, от които получаващ само отвращение;
9. Този доброжелател ще ти насади страх от неизвестността, от престъпността, от посегателството, ще ти дава постоянно лъжлива информация, че нещо се прави, за да се чувстваш сигурен и обезпечен, а всъщност истината е, че този същият доброжелател сам създава проблеми, за да може да ти вземе пари за решаването им.
10. И няма на кого да се оплачеш. Пък и на кой му пука за тебе. Кой е виновен, че не можеш да плуваш?

Да, нормалните хора искат да се състезават, това им е в кръвта. Те не искат някой да се "грижи" за тях. Държавата се държи с нас, все едно сме деца. За нея ние никога не порастваме. И не иска да го разбере, че е време да се РАЗДЕЛИМ И ВСЕКИ ДА ПОЕМЕ ПО СВОЯ ПЪТ, ВСЕКИ ДА ПОНЕСЕ СОБСТВЕНИЯ СИ КРЪСТ, ДА ИЗЖИВЕЕ СОБСТВЕНИЯ СИ ЖИВОТ, А НЕ ЖИВОТЪТ, ОТРЕДЕН НИ ОТ ДЪРЖАВАТА.

Сега тя ни е докарала до дереджето, че да се съмняваме, дали можем да се справим сами. Това е целта й, само така може да ни държи в подчинение. Измислила е велика система за манипулация. Евалла на чиновниците.
Категория: Други
Прочетен: 439 Коментари: 0 Гласове: 2

1.     Ние българите никога не сме имали обществен договор. Варварски народ, дошъл от Централна Азия, следвайки своя хан.

2.     Никога не сме знаели КАКВО, КОЛКО и КАК да искаме от хана си. Общественият ни мироглед е ограничен в рамките на нашите малки представи за живота. Да имаш собствен дом, макар и панелен, да се задомиш, да имаш чашка ракийка и салатка след работа или бутилка бира, гледайки поредния тъп футболен мач.

3.     Ние никога не сме знаели КАКВО, КОЛКО и КАК да искаме от себе си. Толкова сме жалки и смачкани в черупките си, в същите тези черупки, в които сме се напъхали ние самите, че си мислим за края на света, ако се наложи да разчупим именно тези окови, които сами си слагаме.

4.     Имаме нужда от материални блага, но не искаме да си признаем, че няма материални блага, освен ако господ не ти ги е дал по рождение или ако не си ДОСТАТЪЧНО СВОБОДЕН за да си ги произведеш и консумираш.

5.     Именно проблема с достатъчността на свободата не се поставя на вниманието на публиката. Можете ли да си представите каква глупава физиономия ще направят 95% от анкетираните граждани, ако им зададат въпроса – „Мислите ли, че липсата на достатъчно икономическа свобода ви прави материално небогати”?

6.     Чудя се, с какви гадости пълнят главите на нашите деца, професорите от икономическите институти. Ако простите хора не разбират този най-съществен проблем на всяка икономика, то защо и професорите го пропускат в лекциите си?

7.     Разгледах едни икономически четива напоследък. То не са коефициенти, то не са показатели! Бях забравил как се пресмятат повечето от тях. И каква полза от тях, ако си „недостатъчно свободен”? Какво ще ти помогне методиката на изчисление на цената на капитала, примерно, като самият капитал никакъв го няма.

8.     Та обществения договор трябва да разглежда преди всичко, ако не и единствено, икономическата свобода на нацията. Суверенът трябва да изиска от политиците и от чиновниците, на които плаща заплати, все повече и повече икономическа свобода, която да направи икономическото му съществуване по-достойно.

9.     Без икономическа свобода, демокрацията е само дума и нищо повече.


Категория: Други
Прочетен: 631 Коментари: 1 Гласове: 1
11.07.2010 10:49 - ПРОГРАМАТА 2

1.     Трябва да сме убедени, че участваме в едно честно състезание, където правилата са толкова прости и ясни, че не е необходимо да имаш специализирано образование, за да ги познаваш и прилагаш. Нещо като бягането на 100 метра – сигнал и след това нека по-добрият победи! Ролята на държавата е да гарантира, че шампионът не е посетил някоя лаборатория или аптека, за да получи „технологично” предимство.

2.     Трябва да имаме право ние самите да решаваме колко от това, което сме изработили да оставим за себе си, колко да отделим за близките си и колко да дадем на другите. Всичко друго е нарушение на свободната воля и рано или късно се отразява гибелно на цялото общество. Мераклиите за даване ще стават все по-малко, а мераклиите за получаване – все повече. Нещо като сегашното ни общество.

3.     Повечето усилия в полза на обществото да означават и повече права за този, който дава и по-малко за този, който получава.

4.     Излишната енергия може да се използва градивно, но може да се използва и разрушително – всичко зависи от ПРОГРАМАТА

5.     Да се концентрираме преди всичко на собственото си АЗ. Да го уважаваме и балансираме. Не трябва постоянно да гледаме в двора на комшията. Нашият ни стига. Но ако погледът в чуждия двор ни даде идеи за усъвършенстване на нашия, без това да доведе до чувство на неудовлетвореност от успеха на комшията – това е нещото, към което трябва да се стреми всеки един от нас. Дали ще успеем не е толкова важно – дори и опитът е сам по себе си успех.

6.     Омразата, завистта, ревността раждат само насилие, смърт и разрушения – в тялото и в душата ни. Страда и светът около нас. Защо тогава да мразим, защо да завиждаме и защо да ревнуваме? Ако не друго, поне да икономизираме понятията и да си кажем, че НЯМАМЕ СМЕТКА да го правим.

7.     Ако го правим, бягаме от себе си, не уважаваме себе си и нанасяме вреди както на себе си, така и на околните. И рано или късно ще се наложи да плащаме. Защото освен писаните има и кармични закони, които постоянно пренебрегваме.

8.     ПРОГРАМАТА е тази, която трябва да ни направи по-силни физически и духовно, по-отворени към света и към идеите за усъвършенстване и развитие.

9.     В настоящият момент нашето общество изпълнява ПРОГРАМА за омаломощаване на българската нация – в икономически и духовен план. Имам чувството, че нещо ни смуче енергията. Нещо вътре в нас самите. И си задавам въпроса, АКО МОЖЕМ ДА ИЗПЪЛНЯВАМЕ НЕГАТИВНА ПРОГРАМА, КАКВО НИ ПРЕЧИ ДА СЪЗДАДЕМ И ДА ИЗПЪЛНЯВАМЕ ПОЗИТИВНА ПРОГРАМА? Първо в рамките на нас, самите и после в рамките на обществото.


Категория: Други
Прочетен: 445 Коментари: 0 Гласове: 1


1.     Ако съберем всички, които консумират алкохол, пушат цигари или приемат някакви наркотици, всички които преяждат редовно или са с наднормено тегло, всички, които участват във филма „семейно насилие”, всички, които са болни – физически и духовно и всички, които просто ги мързи и не работят, знаете ли каква цифра ще се получи? Ще излезе, че българите сме двойно и тройно повече.

2.     Не можем като общество да очакваме при това положение, че семейството ще има силни възпитателни функции.

3.     Имаме нужда от ПРОГРАМА, която да се изпълнява във всяка детска градина, всяко училище и университет.

4.     Имаме нужда и от медийна подкрепа, за да се осъществи тази програма. То сега медиите ни пробутват какви ли не боклуци – редно е да участват и в по-добри каузи.

5.     Ще са ни необходими поне 20 години, за да почувстваме сериозен икономически резултат от действието на такава програма.

6.     Кой може да напише и кой може да осъществи на практика тази ПРОГРАМА? Естествено правителството. Друг е въпросът, дали ще го направи.


Категория: Други
Прочетен: 762 Коментари: 1 Гласове: 1

Сега пък бил в Хърватска. Какво прави там? Оправи България, сега е на ред Хърватска. Нещо и за Сърбия чух. Демек това, което се случвало в Косово, не трябвало да е причина за неприемането на Сърбия в ЕС.

Брей да му се не види! Къде го чукаш, къде се пука.

Малко разходки за държавна сметка не са излишни. Ама не разбрах каква ще е ползата за България от това. Не разбрах каква е ползата от всичките негови посещения, като се започне от Белгия, Англия, Германия, Полша, Катар, Израел, Сърбия че и къде ли още не? Икономическият му министър пък, да не остане по назад посети Мексико и САЩ. И като заваляха едни инвестиции оттам, не можем глава да си вдигнем от работа!

Защо премиерите на Швейцария и Сингапур, например, си „седят на гъза”, а нашият развей прах обикаля за наша сметка различни туристически дестинации?

Затова предлагам да го назначим за Министър на туризма и пътешествията. Как издържа този човек? Наистина е супермен. Толкова пътувания. Няма събота, няма неделя. Човекът пътува и се грижи за интересите на държавата. Всъщност сега му е паднало да е на държавната софра. Няма да стои в кабинета си и да управлява държавата я! Не е ли по-добре каквото закачи, закачи. Кой балама ще му плаща разходките, ако не е българският данъкоплатец? И кой ще му обърне внимание, след като падне от власт. То натам вървят нещата, като го гледам, как вместо да УПРАВЛЯВА, ТОЙ ПЪТУВА.

ПАНТЕЛЕЙ.


Категория: Други
Прочетен: 864 Коментари: 3 Гласове: 2
Мисля си кой е за освидетелстване? Текстописецът, композиторът, певецът или слушателите?
И още, ако министърът имаше капка мозък, нямаше да допусне такава простотия да се появи на бял свят. Идеално поле за изява на зевзеци и майтапи! То за друго тези хора не стават. Явно им личи.


Боже, помислих си, че сме взели превес над идиотите! Само не разбрах, кой ще ни опази от полицията!
Категория: Други
Прочетен: 774 Коментари: 2 Гласове: 2

Какво трябва да учат преди всичко децата ни и внуците ни?

1.       Да учат за себе си. Как да се поддържат физически и духовно здрави

2.       Да учат за другите. Как да общуват с тях. Какво могат да научат от постиженията им и как да ги прилагат на практика.

3.       Да учат, че работата е единственото нещо, което може да ги направи полезна част от обществото

По първа точка. Ако децата не познават устройството на човешкото тяло и това как да го запазят в сравнително дълъг период от време здраво и полезно, каквото и друго да научат, няма да има кой знае какъв смисъл. Нека не забравяме, че на най-светлия християнски празник –Коледа, си полежаваме преди всичко здраве. Ама малко правим, за да го имаме. Такива сме сега хората и затова имаме нужда от ПРОГРАМА, която да ни върне тази основни ценности, върху които трябва да се гради живота ни.

По втора точка. Защо да се „пънем” да измисляме неща, които другите са измислили? По света има много по-развити в материално отношение народи. Необходимо е само да прилагаме добре онова, което другите са измислили. Нужно е образователната система да научи децата ни да общуват със света. Засега тази подготовна се извършва самосиндикално, като се приберат в дома и седнат на компютрите.

По трета точка. Моралните ни устои в обществото са засегнати. Трудът вече не е изконна ценност. Далаверата е ценност. Стотици хиляди хора се редят на опашка на тото пунктовете с надеждата да спечелят БЕЗ ДА РАБОТЯТ. Много хора се оплакват от това, че нямало работа. Като нямат работа да вземат една метла и да почистят пред дома си! Постоянно се оплакваме, че държавата не ни осигурява работа. Само че, не искаме да си признаем, че ние търсим ПАРИТЕ, а не РАБОТАТА. Наистина парите са важни, защото ни дават възможност да се издържаме, но в краткосрочен план можем да работим и без пари – нали така? Оправданието, че няма работа е оправдание за мързела ни. Един швейцарец никога няма да се оплаче, че няма работа. Това беше оправданието на циганите, когато ги хванеха да крадат. Защо крадеш бе манго? Отговорът беше – защото няма работа. Всички това приказваха. А защо няма работа за теб? Защото си тъп, необразован, миришеш лошо, не може да ти се има доверие и с каквото се захванеш прилича на „циганска работа”. Затова няма работа за теб. Защото не ставаш за работа. Ставаш за гюбеци, ставаш да пушиш цигари и да пиеш алкохол, ставаш да правиш деца, за които после друг да се грижи и ставаш за това да претендираш от данъкоплатците за социални помощи. Лошото е, че и немалка част от българите в някаква степен отговарят на това определение.

Само си помислете – вместо нашите деца да хванат метлата и да почистят училището, в което учат, те пушат навън с учителите! За какво ни са деца, които могат да смятат, когато ги мързи и нямат отговорност да почистят училището, в което БЕЗПЛАТНО учат? За какво ни е това образование, ако децата ни нямат добра физическа и духовна култура. Ученик с шише бира в ръка и цигара е основното, което ми изплува в съзнанието, разхождайки се в парка след работно време. Единствен светъл лъч в тази система е средното училище за архитектура и строителство в Перник, където децата сами се грижат за училището си /естествено с финансовата подкрепа и на родителите си и на данъкоплатците/.

Децата не можели да работят, имало трудово законодателство. Глупости на търкалета. ДЕЦАТА ТРЯБВА ДА РАБОТЯТ. Те трябва да са съпричастни на процеса на създаване на материални блага. Трябва да полагат обществено полезен труд. Не стига, че образованието им е безплатно, ами трябва да назначаваме хиляди и хиляди „тетки” с дебели задници в училищата, които да получават заплата и да се грижат за хигиената. Имаме много да учим от швейцарците. Какво толкова ни пречи да приложим тяхната ПРОГРАМА в училищата. Ще спестим десетки милиони левове само от хигиена и от разходи за освежаване на материалната база. Да не говорим за положителния възпитателен ефект върху децата ни. А така също ще направим и родителите съпричастни в процеса на образование, защото той не е само смятане, четене и писане. Той е преди всичко здраве, духовност и ангажираност. Той е възможност за отглеждане на морални и физически добродетели, особено важни за икономиката на страната ни в следващите 10-20 и повече години.


Категория: Други
Прочетен: 672 Коментари: 0 Гласове: 3
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3187113
Постинги: 6846
Коментари: 4286
Гласове: 2393
Архив
Календар
«  Юли, 2010  >>
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031