Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: kolevdobri Категория: Политика
Прочетен: 3187040 Постинги: 6846 Коментари: 4286
Постинги в блога от Декември, 2009 г.

Цветущите икономики на Аржентина и Нова Зеландия са пример за икономически прогрес в началото на 20-ти век, а така също и за упадък през следващите десетилетия. Всичко това е следствие на чудната смесица от наложени политически и икономически ограничения, намеса на държавата в икономиката, открит протекционизъм, "отглеждане" на собствени митове за засилване ролята на държавата в икономическия живот и вземане на популистки решения, водещи стопанството до задънена улица.

В един момент, поне в Нова Зеландия се намерили умни управляващи, които си задали няколко въпроса: "Защо толкова усложнихме нещата? Не беше ли наша работа само да осигурим законодателно, еднакви условия за бизнес и да оставим фирмите, тези наши "деца", които отдавна са навършили пълнолетие, да участват в едно честно състезание помежду си? Докога ще им посочваме пътя, който самите ние не сме извървяли? След като за няколко десетилетия ние, държавните мъже доказахме, че не разбираме от икономика, защо тогава продължаваме да се бъркаме в бизнес, който не разбираме?" И какво последвало - държавата либерализира икономиката и митническата политика, намалява се администрацията, премахват се субсидиите за селското стопанство. Отстоява се политика на стриктно доказване на всеки разход на държавата.

 

След няколко години, в края на 80-те и началото на 90-те години на 20-ти век, резултатите са вече окуражаващи. За последните 20 години страната има по-високи темпове на растеж от повечето развити капиталистически страни.

Та питам се, какво толкова сложно има да се учиш от опита на тези, които са успели? Не ти трябва да си завършил икономика, за да разбереш зависимостта между либерализма и икономическия просперитет.

За последните 20 години ни управляваха, първо адвокати, после професори, след това лингвисти, после икономисти, след това аристократи и накрая плутократи. Сега са на власт полицаи. Общото е, че всички, без изключения бяха и са популисти. А с популизъм могат да се постигнат само краткосрочни резултати. Каквито са били всичките ни резултати досега.


Робите от Америка, които са дебаркирали преди много години на африканския бряг с надеждата да бъдат свободни, са получили физическата си свобода, но не са успели да се освободят от самите себе си. За да успееш в този свят, освен физическата свобода, трябва и да си много добре подготвен и да работиш ефективно в условията на невиждана досега конкуренция, както на локално, така и на национално и международно ниво. И при това да си си поставил дългосрочни цели за развитие. Същото важи и за народите и държавите

Бедност има само там, където няма „достатъчно” капитализъм. Ех, ако заедно с това има и „достатъчно” социализъм, като е в скандинавските държави! Това обаче е друга приказка, следваща стъпка. Няма как да се появи социализъм, без преди това капитализмът да си е „свършил” работата.


И още нещо:
1. Държавата на практика осигурява комфорт на всички, които са на държавна заплата - чиновници по министерства и ведомства, в държавни стопански субекти, учители и преподаватели, лекари и т.н. Да сте чули за масови уволнения на такива служители. Икономиката се срива, но хората на държавна заплата не се променят съществено като количествени параметри;
2. Държавата трябва да доказва целесъобразността от всеки разход. Какво стана след повишаване на учителските заплати? Нима качеството на българското образование се подобри? Не, тъкмо обратното. Какво стана след същественото повишение на заплатите на магистратите през последното десетилетие? Нима българското правораздаване стана по-ефективно? Не тъкмо обратното. Дали се подобри качеството на българското здравеопазване, след чувствителното повишение на доходите на лекарите? Като имаме най-много полицаи на глава от населението в Европа, дали имаме усещане за ефективност от тяхната работа? Да сте чули чиновниците да работят за държавата в събота или неделя, така както много от собствениците с дребен бизнес работят за своите фирми и през почивните дни?

Когато платец на заплата е държавата, НЯМА ИСТИНСКА КОНКУРЕНЦИЯ И СЪСТЕЗАТЕЛНО НАЧАЛО, НЯМА ИСТИНСКИ КАПИТАЛИЗЪМ. ИМА СОЦИАЛИЗЪМ В УРОДЛИВАТА МУ ФОРМА. Няма как да плащаш заплати на стотици хиляди служители, на фона на малката ни и неконкурентноспособна икономика и това да не повлияе негативно на общия икономически климат в страната. Наред с това НЕ ПОСТАВЯШ УСЛОВИЯ НА СЪЩИТЕ ТЕЗИ ХОРА, НА КОИТО ПЛАЩАШ ЗАПЛАТИ - ТОЕСТ ДАВАШ ПАРИ, БЕЗ ДА ИСКАШ РЕЗУЛТАТИ.  ДЪРЖАВАТА СЕ ДЪРЖИ ТАКА, ВСЕ ЕДНО ИЗОБЩО НЕ Й ПУКА НА КОГО И ЗА КАКВО ДАВА ПАРИ. „ЧУЖДОТО ЛЕСНО СЕ ДАВА”
3. За инвестиционните разходи изобщо не искам да повдигам темата. Особено за спортните зали, с 9 цифрено измерение;
4. От друга страна, държавата създава и чудовищни дисбаланси, които поставят много трудно решими икономически и социални проблеми за в бъдеще. Например, ако вземаш от бизнеса, наречен траспорт, да кажем 5 000 000 000 лева под различни форми /мита, акцизи, данъци, такси и други/ и връщаш в този бизнес 1 000 000 000 лева на година, няма как да не се получи това усещане за отсъствие на инфраструктура, която е толкова важна за развитието на всяка една икономика. Вместо да върне по-голямата част от тези събрани средства в развитието на инфраструктурата, държавата шири безстопанственост, като раздава пари на стотици хиляди служители, без ясни критерии за качествено свършена работа или строи съмнителни, от гледна точка на тяхната ефективност, съоръжения. Може би е преценила, че от продажба на билети ще си върне инвестицията за няколко години. Разбира се, че се шегувам.  Преценила е, че там има далавера. Всеки знае колко струва километър магистрала. Поне това научихме след толкова опити да се концесионира "Тракия". За разлика от пътищата, досега не сме строили такава голяма зала. Ето ти шанс за доказване на "разходи".

Категория: Политика
Прочетен: 833 Коментари: 1 Гласове: 2
Последна промяна: 29.12.2009 20:00

"Уволнение преди Коледа застигна 16 000 българи. Това сочат данните, изнесени от Агенцията по заетостта. Общо над 320 хиляди души са били без работа в България към ноември, което е с 16 хиляди повече в сравнение с октомври. Така нивото на безработицата удари 8,66%, или с близо 2 на сто повече в сравнение със същия период миналата година. Причината за големия брой уволнени е икономическата криза, казаха още от агенцията. Най-тежко са засегнати преработващата промишленост, търговията, строителството и услугите. Нивото на безработица продължава да бъде най-ниско в столицата - 2,73%. Положението е стабилно в Бургас и Габрово. "/ в. “Стандарт“/

Не видях в статистиката, която поднася тази статия, тежко да са засегнати всички, които получават заплата от държавата и общините. За тях криза няма и никога няма да има, както е тръгнало. 

Тук не става дума за тези хора, които са на държавна или общинска служба и все пак ни предлагат някакви услуги, макар и в голяма степен некачествени, поради това, че работят в извънпазарни условия -  учители, лекари, градски траспорт, разни там държавни или общински дружества и т.н. Това тяхното е друга приказка, не е обект на настоящия постинг.

Става дума за истинските чиновници, които не ни дават нищо, а само ни вземат - от енергията, от парите, от душата ни ако щете. Тези които правят ПРАВИЛАТА на играта в икономиката и социалния живот така, както на тях им е изгодно.

Милиони човекочасове висене по различни гишета могат да се икономисат за данъкоплатците и десетки хиляди служители да станат излишни, ако държавата и общините имаха сметка да използват по-активно това чудо, наречено ИНТЕРНЕТ. Само си представете, МВР НЕ ЗНАЕ дали си съден или не!!! Трябва да им носиш справка, за която да ходиш няколко пъти до следствието и до банката заради 5 лева. Да не говоря за простотиите в образователното министерство или за тези халогъзници от ДАИ в Министерството за транспорт, до които няма шанс да се добереш, за да ги питаш нещо. Навсякъде в държавната администрация пълно безхаберие. Така е, нито има конкуренция, нито обществен контрол. Няма страх за работата, така както е в частните фирми. Сигурни доходи. Тихо пристанище в условията на криза. 

Сигурното място в условията на икономическата криза е само СЛУЖБАТА ЗА НАРОДА И РОДИНАТА. Дано в следващите години да има на кого да служат. Че иначе лоша работа, следва уволнение и след това, още по-лоша работа - трябва да се работи.
Категория: Други
Прочетен: 482 Коментари: 0 Гласове: 0
1. Не разбирам защо трябва да плащаме за да се субсидира производството на тютюн?
2. Защо не плащаме за субсидиране на производството на марихуана, например? Със сигурност носи по-малко щета на обществото от тютюна;
3. Защо не плащаме субсидии за производителите на люти чушки, леща, боб, марули, репички, краставици, домати и друг зарзават?
4. Не съм чул да има субсидии за имамбаялдъ. А, това беше манджа, обърках се. Ама в нея би трябвало да има много субсидирани зеленчуци.

Сега да обобщим: Тютюнът се субсидира заради лобито на Доган. Ако се беше захванал с марихуаната и за нея щеше да вземе субсидии. Ама не може да се ангажира със всичко я. Има си ограничения човекът. Субсидира се пшеницата, царевицата и ечемикът. Субсидира се млякото, кравите и всякакъв там добитък. Субсидират се единиците площи.

Чудя се, ако един ден се събудим и някой истински мъж, в качеството си на Премиер, ама не такъв, като тези които бяха досега, удари по масата и каже на всички мераклии за субсидии: "Абе я си ебете майката, ако искате произвеждайте, ако искате недейте. Няма да плащаме на никой за да работи". Знаете ли какво ще се случи?

Може би същото, което и в Нова Зеландия, една от най-развитите държави в света. Земеделците ще се научат да работят ефективно и съобразно пазарните условия, както всички други отрасли на стопанството.

А ако Европа е достатъчно глупава да дава пари за земеделие, то трябва да сме бунаци, за да не ги вземем. Ама ние от нашите пари да даваме, за да се произвежда нещо, което можем да си го купим от съседните държави на по-изгодна цена - това е икономически глупава постъпка.

Иначе си е жив социализъм.
Категория: Други
Прочетен: 672 Коментари: 0 Гласове: 1
Бахти и наглите копелета са тези от Съдебната система. Хем работа не са свършили като хората, хем и се самонаграждават, че и с две заплати и на всичко отгоре с нашите пари. А дали назначените от Красьо магистрати също ще получат награди? Естествено е да получат. И те имат принос в реформирането на съдебната система.

Чувствам се като плюнка. Аз плащам пари на тази тъпа държава и не мога по никакъв начин да повлияя върху каквото и да е решение на тези чиновници, когато преразпределят парите ми. Затова държавата ни няма да я бъде, защото тези, които получават заплати от държавната ясла, тоест от нас данъкоплатците, имат повече влияние и сила от тези, които ги хранят.

Извинявам се, че не спазих този път добрият тон, ама държавата наистина си заслужава да я мразим.
Категория: Други
Прочетен: 581 Коментари: 1 Гласове: 2

Никой не знае причината за богатството на народите. Даже и в книгата на Адам Смит с подобно заглавие, надали ще намерите отговора. Богата и просперираща Спарта, сега е куп камъни. Същото е и с Пела. Ако не са табелите и елементарните познания на гърците по английски, има голям шанс да подминете и тази купчина камъни, изникнала като изневиделица насред памуковите плантации. Преди време римляните са се отнасяли с пренебрежение към народите, строили колибите си на колове над блатата покрай Рейн и са презирали бирата, сега същите тези „блатни народи” викат на римляните - "жабари", а същата тази бира се продава с милиарди литри всяка година. Е не точно същата.

А какво ще кажете за богатата и просперираща Централна Азия, откъдето са тръгнали племената, които са владеели най-големите империи - хуните, татарите, монголите, воините на Тимур, турците? Градове обсипани с богатство, по пътя на коприната. Сега какво има в Централна Азия? Беднотия до шия.

Само Западна Европа е на "далавера" през последното хилядолетие. Няма ги вече хуните, аварите, печенегите. Е има татари и турци, ама са стигнали максимум до Централна Европа, омаломощени от морето от славяни по пътя им.  Пък и какво ще открият тези племена, дори и да са стигнали Западна Европа? Най-много да лепнат по някоя чума, заради липсата на елементарна хигиена от страна на местното население.

Вероятно има някакъв общ отговор за това, какви са причините за икономическия просперитет все пак и той не е нито в определението на Адам Смит за разделението на труда и в подобни, чисто икономически зависимости. Има нещо много общо и много по-важно. И това са тези стойности, които предхождат икономическите стойности.

Преди повече от 230 години французите го показаха на света, преди това холандците, за да се отърват от икономическия гнет на испанците, след това американците сътвориха невиждан за времето си икономически просперитет. Разбира се след развода си с британската корона.

Нещо обаче на нас не ни провървя. Толкова пролята кръв за свободата, толкова битки за национално обединение, толкова страдания, преселение на стотици хиляди хора и какво ли още не и накрая сме по-бедни от бившите си поробители. За какво всъщност са били всички тези усилия и жертви? 

Изглежда в исторически план е много по-лесно да се освободиш от чуждото робство, отколкото от СВОЕТО.

От една страна сме роби на тези, които ни управляват и за толкова години доказахме като народ, че нито можем да правим правилен избор /то като гледам няма май много за избиране/, нито можем да изискваме от тези, които сме избрали, нито имаме куража да ги свалим навреме от власт, за да не губим ценно време. От друга страна сме роби на собственото си Аз. Голяма част от нас сме изпълнени с прекалено много егоизъм, завист, тарикатщина, недисциплинираност. Типично чергарско мислене. А искаме да сме добри стопани. Явно недостатъчно искаме или недостатъчно правим за да осъществим искането си. 
Приехме една тъпа конституция, която е нагледно доказателство за нашата инфантилност и липса на перспектива на мисленето. Следствие на това от единия край до другия на този глупав документ сме записали как държавата трябва да се грижи за всички нас.
Поне да бяхме преписали нещо от тези, които са написали Американската Декларация. Преди 230 години хората са я написали по-добре от тези, които написаха Българската конституция преди 20-тина години. За 200 и кусур години как пък не се научихме, че основата на целият обществено-политически и икономически живот е СВОБОДАТА, а не ГРИЖИТЕ на държавата. В 21-ви век, българският народ продължава да се държи като прасето, което се чувства добре, легнало върху собствените си лайна. За нашият народ свободата значи толкова много, колкото значи и за прасето, разположило се удобно в кочината. И да му отвориш вратата, вечерта пак ще се върне там. Защото му е хубаво!

Ние сме най-бедната страна, най-корумпираната и най-лошо организираната държава в Съюза. Не стига това, ами сме и най-глупавият народ - вместо да раждаме и отглеждаме собствени деца, ние плащаме на циганите да се размножават като хлебарки. Тази помия, които сами сме си забъркали тук в центъра на Балканите, не щади никого. И ако има ЕНЕРГИЯ, то обикновено е енергия за крадене, далавера и интриги. Не изискваме достатъчно нито от себе си, нито от другите. 

През това време цветът на нацията ще ходи да получава признание по чужди земи, далеко от това проклятие, наречено Балкани. Колко сме жалки, радваме се, че децата ни учат в чужбина, с надеждата, че поне те ще се оттърват от нискокачественото образование и здравеопазване, които ние самите издържаме с нашите вноски. Щастливи сме, когато те си намерят работа на хиляди километри от нас. Товарим ги с мисията, която ние самите не сме намерили смелост да осъществим преди години.  Омагьосан кръг, от който няма излизане.

В какво време ще живеем в бъдеще зависи само от нас. От нашата ЕНЕРГИЯ. Достатъчно е постоянно да изискваме и от себе си и от тези, на които им плащаме, за да ни сочат пътя към бъдещето.

Всъщност на кой му пука?

На мен ми пука.

А на Вас?

Категория: Други
Прочетен: 635 Коментари: 1 Гласове: 3
16.12.2009 21:45 - За полицията
Призив към гражданите: Вземете мерки и си пазете имуществото!

Извод: Че защо ни е тогава полицията?

Послеслов - Да вземат да наградят ченгетата, които са участвали в тази престрелка на магистрала Тракия. Това е една от малкото положителни новини, които съм чул през последните години. С Макаров срещу Калашников! Явно са добри тези. Веднага по 10 бона на ръка и повишение в службата. Откъде да се вземат парите ли? От другите полицаи, които са проспали и обирите във Фантастико и обирите на трезора и на които плащаме, за да не работят. Явно има много добри ченгета, но от тази плява как да излязат?!

А и още нещо, ако сегашните ченгета са достатъчно неефективни, ветераните от Хасково си предложиха услугите. Те ще свършат по-добра работа и за по-малко пари. Казаха, че преди години, само за 8 минути правили "заградителни" мероприятия и можели да блокират града. Е това е постижение, не като разградената кошара, в която живеем сега. Освен "радарни" полицаи други не можем да видим по улиците. Ама така е по-лесно, хем хванати много "нарушители", хем и приходи в бюджета. Какво лицемерие!
Категория: Други
Прочетен: 446 Коментари: 0 Гласове: 2
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3187040
Постинги: 6846
Коментари: 4286
Гласове: 2393
Архив
Календар
«  Декември, 2009  >>
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031