Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: kolevdobri Категория: Политика
Прочетен: 3187052 Постинги: 6846 Коментари: 4286
Постинги в блога от Август, 2010 г.

 Правителствата на развитите демокрации по света имаха да свършат три основни задачи, с които те не се справиха добре:

1.    
Първата беше да създадат такива правила на играта, които да минимизират рисковете от стихийното развитие на пазара, който се влияе преди всичко от вкупната променлива на алчността на различните стопански субекти.

2.    
Втората беше, да предоставят повече възможности за изява на личността и да намалят до минимум прякото участие на държавата в икономиката;

3.  
Третата беше производна на втората – да намалят държавните разходи в границите на санитарния минимум за съществуването на държавата, което означава разходи, които да покриват основно усилията по постигане на т. 1

 

Следствие на разхлабените и недобре прецизирани регулации на банковото дело и безхаберието, демонстрирано от правителствата на развитите страни, се стигна до надуването на кредитния балон. В същото време същите тези правителства харчеха парите на данъкоплатците и се задължаваха като полудели, заразени от алчността на частните предприемачи. Не стига друго, ами и бюджетите на САЩ и на европейските страни се натоварваха допълнително и от безмислените войни, водени заради отмъщение.

Други държави като Китай и Индия, свикнали с мизерията през последното столетие и докоснали се до новата материална култура, но все още неразложили се от нея, успяваха да продават успешно евтината си продукция и услуги за милиарди долари на развитите държави, като в същото време подкрепяха и вътрешното търсене на собствените си пазари. Тези две мерки даваха сериозен тласък на тези две големи икономики, тъкмо във време, в което Европа и САЩ бяха в прегръдката на кризата.

Други развити по-малки икономики като Сингапур, Южна Корея и Тайван, продължиха уверения си път напред, продавайки високи технологии на света.  Австралия и Нова Зеландия, освен техника и технологии по традиция предлагат на пазарите и евтини земеделски продукти в огромни мащаби. А както се знае - криза, криза, ама трябва да се яде. Ще икономисаш от нов телевизор или кола, ама трябва да сложиш нещо на масата.

Така най-големите икономики се оказаха в клещите на дълговото бреме, на растящите бюджетни дефицити и на свъхсоциализацията на мисленето и действието на правителствата. За разлика от тях, източните икономики заложили на различни фундаменти – къде с открита проява на държавен комунизъм, примесен с източни традиции, къде с даването на значителна свобода на стопанските субекти и поставянето на отделни отрасли на икономиката на чисто стопански принцип, без абсолютно никаква държавна намеса, успяха да се справят много по-добре с последиците от глобалната криза. Изтокът е на път да постигне още една демонстрирана по невероятен начин икономическа победа над Запада. Западът от своя страна изглежда уморен и твърде муден, твърде социализиран и като че ли забравил онези морални ценности и приоритети, които повече от няколко столетия го правеха стожер на световната икономика. Засега работливият и търпелив Изток печели срещу затлъстелия и твърде разточителен Запад.

 

 

Какви всъщност са основните изводи от тази криза?

1.     КРИЗАТА Е ПРЕДИ ВСИЧКО КРИЗА НА ИНСТИТУЦИИТЕ И НА СЪВРЕМЕННАТА ДЕМОКРАЦИЯ;

2.     ДЪРЖАВАТА СТАНА ПРЕКАЛЕНО ГОЛЯМА В ИКОНОМИЧЕСКО ОТНОШЕНИЕ, КАТО ПО ТОЗИ НАЧИН ОТНЕМАШЕ ВЪВ ВСЕ ПО-ГОЛЯМА СТЕПЕН ОСНОВНАТА ФУНКЦИЯ НА ЧАСТНИТЕ ЛИЦА – ИКОНОМИЧЕСКАТА. Вижте справките на държавните дългове на развитите държави и ще разберете за какво става въпрос. Никакво оправдание за изпълнение на социални функции не може да оправдае натрупването на обществен дълг, който да се плаща от следващите поколения.

3.     СЛЕД КАТО СЕ ЗАБЪРКА ТАМ, КЪДЕТО НЕ Й Е РАБОТАТА, ДЪРЖАВАТА НА ПРАКТИКА ИЗОСТАВИ СОБСТВЕНАТА СИ РАБОТА – ДА ИЗПОЛЗВА ЗАКОНОДАТЕЛНИТЕ СИ ЛОСТОВЕ ЗА ОХЛАЖДАНЕ НА ИКОНОМИКАТА, ПРЕДИ ТЯ ДА СЕ ПОДПАЛИ. ТАКА Е ВИНАГИ, КОГАТО ЗАПОЧНЕШ ДА СЕ БЪРКАШ В РАБОТАТА НА ДРУГИ, ВМЕСТО ДА СИ ГЛЕДАШ СВОЯТА РАБОТА. ТОЛКОВА Е ПРОСТО.

4.     КРИЗАТА Е КРИЗА И НА ПОЛИТИЧЕСКАТА СИСТЕМА И НА СЪВРЕМЕННОТО РАЗБИРАНЕ ЗА ДЕМОКРАТИЧНОСТ НА УПРАВЛЕНИЕТО. ТОВА, КОЕТО ГЛЕДАМЕ В РАЗВИТИТЕ ДЕМОКРАЦИИ Е ПОВЕЧЕ ПЛУТОКРАЦИЯ, ОТКОЛКОТО ДЕМОКРАЦИЯ. НАВСЯКЪДЕ В ТЕЗИ ДЪРЖАВИ ХОРАТА ГЛАСУВАТ ВЕДНЪЖ НА 4-5 ГОДИНИ И НЯМАТ ПОЧТИ НИКАКВИ ПРАВА ДО СЛЕДВАЩИТЕ ИЗБОРИ. ТОВА ОТСТРАНЯВАНЕ НА РЕДОВИЯ ГЛАСОПОДАВАТЕЛ ОТ ВЗЕМАНЕТО НА ВАЖНИТЕ РЕШЕНИЯ ГО ПРАВИ УНИЛ И ЗЛЕ НАСТРОЕН КЪМ ПОЛИТИЦИТЕ И ТЕХНИТЕ ДЕЙСТВИЯ.

5.     НА ПРАКТИКА НА ГЛАСОПОДАВАТЕЛИТЕ ИМ Е ОТНЕТА ВЪЗМОЖНОСТТА ДА СА ИСТИНСКИЯ КОРЕКТОР НА УПРАВЛЕНИЕТО. ТЕ СА СТАНАЛИ САМО ФОРМАЛЕН ДИСТРИБУТОР НА ПРАВА НА ПЛУТОКРАЦИЯТА САМО И ЕДИНСТВЕНО В ДЕНЯ НА ИЗБОРИТЕ, КОЯТО ЩЕ СЕ РАЗПОРЕЖДА С ТЕЗИ ЧУЖДИ ПРАВА ДО СЛЕДВАЩИТЕ ИЗБОРИ.


Категория: Политика
Прочетен: 987 Коментари: 0 Гласове: 1

Той показва нетният прираст, който е следствие на имиграционните процеси в страната.

Естествено за България той е с отрицателен знак – 3.11.

В каква компания сме? В по-добро положение по този показател са държави като:

1.     Узбекистан

2.     Йордания

3.     Иран

4.     Замбия

5.     Кирзистан

6.     Бангладеш

7.     Фиджи

8.     Доминиканска република

9.     Гватемала

10.                       Хаити!

11.                       Туркменистан

12.                       Република Конго

13.                       Азербайджан

14.                       Куба

15.                       Филипините

16.                       Танзания

17.                       Хондурас

18.                       Таджикистан

19.                       Индонезия

20.                       Молдова

21.                       Никарагуа

22.                       Шри Ланка

САМО СИ ПОМИСЛЕТЕ, КАКВИ ДЪРЖАВИ ИЗБРОИХ. ПОЧТИ ВСИЧКИ ТЕЗИ ДЪРЖАВИ СА С ПО-ЛОШИ ИКОНОМИЧЕСКИ ПОКАЗАТЕЛИ ОТ НАС, НО ИМАТ ПО-ДОБЪР ПОКАЗАТЕЛ „НЕТНА ЕМИГРАЦИЯ”.

Със сигурност промените в България преди 20 години дадоха допълнителен тласък на мнозина българи да си устроят живота извън тази помийна яма, наречена България. Много от изброените държави имат по-неблагоприятно географско разположение от България, което също влияе на емиграционния процес и дава по-добро „класиране” спрямо България. Съществуват и други фактори, като степен на образование, възможности за приобщаване към културата на по-развитите държави и т.н., които няма как да се оценят прецизно.

По-лошо по този показател се представят следните държави:

1.     Пакистан

2.     Салвадор

3.     Непал

4.     Габон

5.     Естония

6.     Мексико

7.     Катар

Емиграционните процеси в Латвия и Естония могат да се обяснят с наличието на руско малцинство в тези държави, което според техни представители е икономически малтретирано и е основният източник на емиграция.

Лошото представяне на Мексико, въпреки добрата раждаемост в тази страна е заради близостта със САЩ, където хиляди мексиканци всяка година емигрират.

Изключение в това „съзвездие” на бедни и лошо управлявани държави е Катар, която е класирана на 158-мо място. Катар и Люксембург са в челото на класирането на държавите с най-висок брутен вътрешен продукт на глава от населението. При изчисляване на този показател за тази държава влияние оказва и малкия брой на населението, което при равни други условия чувствително влошава показателя и при минимална емиграция. Още повече, че показателят не взема предвид и чисто икономическата миграция, която включва и т.н. бизнес миграция. Част от арабския елит избира за постоянно местожителство Лондон или други богати райони на света, заради климата и заради инвестиционните  проекти, които изпълнява там.

 

Каквито и приказки да приказва Премиера, приносът на емигрантите в нашата страна продължава да е отрицателен и като гледам икономическата политика на правителството, такъв ще бъде и в следващите години.

Като твърде голямо лицемерие приемам призива към българската емигрантска общност, да подпомогне развитието на България. Не виждам друго да може да направи, освен да продължава да изпраща онези няколко стотин милиона евро годишно, за подпомагане на старите си родители или други роднини.

Нашите сънародници, които са се установили в по-развити страни, са избрали своя път. Те са избрали по-голямата икономическа свобода, която ИМ Е ДАДЕНА ОТ ДРУГИ ПРАВИТЕЛСТВА, СЛЕД КАТО ТЯХНОТО СОБСТВЕНО ПРАВИТЕЛСТВО ИМ Е ОТКАЗАЛА ПОДОБНА ИКОНОМИЧЕСКА СВОБОДА. ТЕ ТРЯБВА ДА СА ЛУДИ, ЗА ДА СЕ ВЪРНАТ.

 

 Чужденците не ни харесват, това е извода. То ние самите не се харесваме, пък какво остава и за другите. Но по-добре е това „нехаресване” да бъде ясно и категорично изразено спрямо действията на правителството.

 

ЗАЩОТО ГОДИНИТЕ СИ МИНАВАТ, А ЕФИРЪТ НИ Е ПЪЛЕН С НЕГАТИВНИ НОВИНИ ЗА БЪДЕЩЕТО НА СТРАНАТА. ЯСНО Е, ЧЕ ПРАВИТЕЛСТВОТО НЕ МОЖЕ ДА РЕШИ НАШИТЕ ПРОБЛЕМИ, ПРЕДИ НИЕ ДА РЕШИМ ПРОБЛЕМИТЕ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО.

 

ЩЕ ТРЯБВА КАТЕГОРИЧНО ДА МУ ПОСТАВИМ УЛТИМАТУМ, ЧЕ ПОВЕЧЕ НЯМА ДА ПОЗВОЛИМ ДА НИ ОГРАБВА – ИКОНОМИЧЕСКИ, ПОЛИТИЧЕСКИ, И СОЦИАЛНО.

АКО НЕ УСПЕЕМ ДА СЕ ИЗМЪКНЕМ ОТ ПРЕГРЪДКИТЕ НА ПРОКЛЕТИЯ КОМУНИЗЪМ, В КОЙТО ПРОДЪЛЖАВАМЕ ДА ЖИВЕЕМ, НИЩО СЪЩЕСТВЕНО НЯМА ДА ПРОМЕНИМ.

БОЙКО САМО НИ ГУБИ ВРЕМЕТО, КАТО СЕ ОПИТВА ДА НИ ЗАБЛУЖДАВА, ЧЕ КАТО СМЕНИ ХОРАТА, ЩЕ СЕ ОПРАВЯТ НЕЩАТА. ТАКА МОГАТ ДА СЕ ОПРАВЯТ САМО НЕЩАТА НА НЕГОВИТЕ ХОРА, НО НЕ И НА ОБЩЕСТВОТО.

 

 

 

Предвид лошо конструираната политическа система в страната /правителството може да бъде бламирано само в парламента/ не ни остава нищо друго, освен да удостоим нашия политически елит със своето НЕВНИМАНИЕ.

От друга страна ние българите продължаваме да си губим времето и енергията да се нападаме един друг. Правителството използва това положение и ни „ебава” доста сериозно отвсякъде. Като че ли все още ни е рано да ПОИСКАМЕ повече свобода, камо ли да я ОТСТОЯВАМЕ.


Категория: Политика
Прочетен: 596 Коментари: 0 Гласове: 2
Последна промяна: 25.08.2010 18:30
18.08.2010 23:16 - А сега накъде?

Направо си признавам, че не виждам по какъв начин тази страна ще излезе от дълбоката криза, в която е попаднала.

Наред с разрухата, безхаберието и безотговорността и неефективността, която цари в държавната сфера, такива тенденции се забелязват и в частната сфера.

От моята управленска практика знам, че приказки от рода на „Когато цифрите говорят и боговете мълчат” не са меродавни дори и в частните предприятия, какво остава за държавните.

Свидетел съм на това как хора тип „овце” стават част от висшия ешалон на управлението в частните компании, просто защото са „безопасни игли” в очите на „мършата”, която управлява тези компании. И така част от фирмите фалират рано или късно или кютат до момента в който някой случаен пазарен фактор не им даде „рамо” и те не излязат от собствената криза, в която са попаднали именно благодарение на това, че са управлявани от хора тип „овце”.

Парадоксален случай за успех на човек, който се е провалил в международно начинание на българска фирма, след което още един провал пак извън България и като за награда – става част от управителния ешалон на фирмата майка. Звучи невероятно, но е факт. Икономическите резултати, оставени от този човек са неоспоримо отрицателни. И въпреки това върви нагоре.

Друг случай, точно обратен на горния. Успех след успех, документирани в годишните счетоводни отчети и накрая – уволнение, заради дързък език.

На това му викам „овцете” управляват „тигрите”.

Това е състояние, което може би важи само в България и  в някаква степен и в Румъния. Никъде другаде в Европа.

 

Затова все повече си мисля да бягам от тази държава. Тук нещата са толкова усложнени, толкова комплицирани, че не виждам решение. Народът е тотално изпростял и оглупял, вместо да работи за богатство, той работи за отмъщение. Основното му свойство е да завижда и да мрази. Толкова много е обработен от политическата власт, от бюрократите и различните видове чиновници, от измислените представители на икономическата олигархия, станали богати заради връзките си с властта, от средствата за масова дезинформация, че е като ошашавен. Този народ не е на себе си. ТОЙ НЕ ЗНАЕ КАКВО СТАВА, КАКВО СЕ СЛУЧВА. ТОЙ НЕ ЗНАЕ, ЧЕ ГО МАНИПУЛИРАТ НАЙ-БЕЗСРАМНО, ЧЕ МУ ХВЪРЛЯТ ПОСТОЯННО ИНФОРМАЦИОННИ ПРИМАМКИ, НА КОИТО ТОЙ СЕ ХВАЩА КАТО МАЛКО ДЕТЕ. ТОЛКОВА ОБРАБОТЕН НАРОД. ГОТОВ Е ДА РАЗКЪСА БЛИЖНИЯ СИ, ЗАЩОТО ВЛАСТТА ТАКА ГО Е НАСЪСКАЛА – ДА СЕ ЯДЕ ЕДИН С ДРУГ И ДА НЯМА ВРЕМЕ И ВЪЗМОЖНОСТ ДА СИ ПОМИСЛЯ, ЧЕ НЕГОВИТЕ ПРОБЛЕМИ ИДВАТ ИМЕННО ОТ ВЛАСТТА. ОТ ПОСТОЯННОТО САМОИЗЯЖДАНЕ, БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД НЯМА НИТО СИЛИ НИТО ЖЕЛАНИЕ НИТО ВЪЗМОЖНОСТ, КОЕТО Е НАЙ-ЛОШО, ДА ПОИСКА НАЙ-ВАЖНОТО НЕЩО ЗА СЕБЕ СИ – СВОБОДА ДА РАБОТИ И ПЕЧЕЛИ В УСЛОВИЯТА НА ЧЕСТНО СЪРЕВНОВАНИЕ. ЗАСЕГА ТАКОВА НЕЩО БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА НЕ СМЯТА ДА ДОПУСНЕ. ТЯ НЕ ИСКА ДА СЕ ОТКАЖЕ ОТ ИКОНОМИЧЕСКИТЕ ЛОСТОВЕ, ТЕЗИ, КОИТО ПРАВЯТ ПАРТИИТЕ И ПОЛИТИЦИТЕ БОГАТИ. ТЕЗИ, КОИТО ОСИГУРЯВАТ НА СТОТИЦИ ХИЛЯДИ ХАЛОГЪЗНИЦИ-МЪРЗЕЛИВЦИ СТАБИЛНИ ДОХОДИ ЗА СМЕТКА НА ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ. ДЪРЖАВА, КОЯТО ПРЕСЛЕДВА РАБОТЕЩИТЕ, ЗА ДА ОСИГУРИ ЧИНОВНИЦИТЕ И НЕРАБОТЕЩИТЕ Е ОБРЕЧЕНА НА СТАГНАЦИЯ И НА ЗАСТОЙ. КАКВА САМО ЕНЕРГИЯ ИМА ДЪРЖАВАТА, ЗА ДА ВЗЕМЕ ОТ МАЛКОТО, КОИТО РАБОТЯТ И ДА ДАДЕ НА МНОГОТО, КОИТО НЕ РАБОТЯТ!

 

От позицията на обикновения гражданин, все ми се иска нещата в тази страна да се стабилизират и да се радваме най-после на икономически подем. Преди време платих скъпо за това, че бях на „левови” позиции. Вярвах в бъдещето на страната си. Изглежда само идиот може да вярва на тази държава и на този народ. Жалко, че не мога така лесно да сменя държавата си и народа си. За някои това е твърде лесно. За мен не е.

Но не мога да си кривя душата, че работя за това моето поколение да работи и живее извън тази страна. Работя за това, да насоча избора на това поколение /икономическия избор/ към държави, в които има значително повече икономически свободи и където човек наистина може да покаже на какво е способен. Без да са му необходими политически протекции или протекциите на държавни или общински чиновници. Някоя страна, която е класирана значително по-добре от България, по показателя икономическа свобода. Някоя страна, в която хлябът е много по-скъп от България. Страна, в която животът е много „по-скъп” от този в България. Понякога се хващам, че не ми е много комфортно. От една страна искам силно нещата да се променят, а от друга съветвам всеки млад човек да отиде и да се опита да уреди живота си в друга държава. Всички страни от Съюза, освен България и Румъния са предпочитана дестинация. Където и да се отиде, няма да се сбърка. Навсякъде се живее по-добре, отколкото в България.

Преди повече от 10 години мой познат замина за Намибия. Бях озадачен, че продаде всичко в София и замина. Не знам какво стана с него. Друг приятел замина за САЩ. Тогава, преди 13 години той ми каза, че дупките в квартал Борово в София ще си стоят там и след 5 години. Страшното е в това, че и след 13 години дупките все още си стоят там.

Друг мой познат замина в някаква страна в Южна Африка. Да работи като програмист. Беше на добра служба в БНБ. Тогава всички негови колеги бяхме шокирани. Не Европа, не Америка а .... Африка. Не искам да си спомня добре, но той говореше за бившата Родезия, сега Зимбабве. Същата тази, която Робърт Мугабе докара до финансов фалит. Не знам какво е станало с този мой познат, вероятно е офейкал за ЮАР.

Имам други познати, които се мъчиха да постигнат нещо в България като отвориха магазин за телефони – продажба и сервиз. Висяха по повече от 10 часа на ден, в това число и събота. Трудна работа. Та същите тези търговци сега строят къщи в Лондон и дума не обелват за връщане. Успели са да си направят там и деца и са горди, че те ще бъдат поданици на кралицата.

Имам познати в Германия, Финландия, Испания и Гърция. Кой направил пицария, кой се занимава с управление на земеделски плантации. Някои открито са го ударили на мързел, като след няколко години работа разчитат на социални помощи от съответната държава.

Защо толкова много ДАНЪКОПЛАТЦИ избягаха от тази държава? Защо те успяха да видят, че от България нищо свястно няма да излезе, а аз продължавам да стоя тук и като някакъв упорит идиот продължавам да вярвам, че нещо хубаво може да се случи. Нещо като на Ирландия. Нещо, с което мога да се гордея. Преди 5-6 години поне можехме да се изфукаме пред албанците. Сега вече и това не можем, като гледам какво направиха за това време. Толкова много разруха като в България не можеш да видиш никъде в Европа. Селата ни изглеждат призрачно и денем, да не говорим нощем. Градовете ни са на път да повторят съдбата на селата ни. Някакво малко изключение прави само столицата, морето, курортите и отделни по-големи населени места. Всичко друго е пълна скръб.

И най-лошото е, че повечето от половината българи разчитат на помощ от държавата. Жалките подаяния, които тя им дава ги кара да бъдат щастливи по своему на живота. Ако не богати, то поне има за хляб. Идеално поле за изява на завист и омраза, за скрито Андрешковско недоволство и за Бай Ганьова хитрост.


Категория: Други
Прочетен: 755 Коментари: 1 Гласове: 1
Последна промяна: 04.02.2011 20:33

Познавам този човек лично и знам, че има визия за бъдещето. Като член на УС на телевизията, може да помогне БНТ да се концнтрира върху решаването на важните проблеми на обществото. Стига да хване правилната посока, националната телевизия има шанс да помогне на правителството да вземе най-после така необходимите решения за реформиране на държавното управление и за предоставяне на повече икономическа свобода на българските граждани.

 

 

Сега Националната телевизия, както и другите телевизии са с основна функция - промиване на мозъка на гражданите на България. За разлика от другите телевизии обаче, националната телевизия е на издръжка на нас, данъкоплатците. Не е хубаво да плащаш пари на някой, а той да ти пълни главата с куп ненужна информация от която ние българите НЯМА ДА СТАНЕМ НИТО ПО-БОГАТИ, НИТО ПО-УМНИ НИТО ПО-УСПЕШНИ.

Какво получаваме ние сега за милионите, които даваме на телевизията?

1.     Информация, която можем да си я получим и от СNN и от други световни медии и то безплатно. Защо да плащаме тогава на БНТ, за да ни я препредава?

2.     Тъпи предавания за корифеи на модата – кой какви обувки бил обул, каква рокля била ушита, каква прическа била направена от еди кой си берберин, кой футболист бил контузен и на кого нямало да може да разчита треньора при следващата среща, на някоя баба й паднал покрива и сега нямала пари да си го изгради, за еди кой си храм се събирали пари, за да се направи камбана, в еди кое си сиропиталище възпитателят правил секс с малолетна, днес загинали двама на пътя, защото шофьорът карал пиян, било повдигнато обвинение към някой, който крал и мамел и ред други подобни ЧАСТНИ случаи, с които ни залива родната телевизия.

3.     Да не говоря за различните забавни предавания - от тъпи по тъпи.

 

Нека да е ясно, данъкоплатецът плаща пари от джоба си не за да гледа тъпи реглами, глупави забавни предавания на уредени от гилдията режисьори или новини, смъкнати от световните медии или глупави сериали. Тези простотии можем да си ги гледаме и на частните медии безплатно, след като изтърпим поредицата от манипулативни  реклами.

 

От националната телевизия очаквам нещо друго, а именно: Да се занимава само с глобалните проблеми на обществото. Само тогава ще оправдае средствата, които даваме за нея.

Ние българите извоювахме ПОЛИТИЧЕСКАТА си свобода. Имаме и свобода на СЛОВОТО. Двадесет години се занимаваме с политическите свободи и свободата на словото.

Но пропуснахме най-важната – ИКОНОМИЧЕСКАТА СВОБОДА. ЗАТОВА СМЕ БЕДНИ. ЗАТОВА СМЕ МИЗЕРНИЦИТЕ НА ЕВРОПА. ЕТО ТОВА Е ЕДИНСТВЕНАТА ТЕМА, КОЯТО СИ ЗАСЛУЖАВА ДА БЪДЕ ДИСКУТИРАНА ОТ НАЦИОНАЛНАТА ТЕЛЕВИЗИЯ. ТОВА Е ТЕМАТА, КОЯТО ЗАСЯГА ВСЕКИ ЕДИН БЪЛГАРИН – ОТ НАЙ-МЛАДИЯ, ДО НАЙ-ВЪЗРАСТНИЯ. Това дали имаме 12 000 долара БВП на глава от населението или 30 000 долара, зависи преди всичко от Правителството, а не от обикновените граждани. Това е ролята на телевизията – да изисква от правителството да създава необходимите условия за функциониране, първо на бизнеса в страната и едва след това на всички тези, които харчат изкараните от бизнеса пари – социалните, културните и други общности.

 

БНТ засега се занимава не с проблемите на онези, които изкарват парите, а с проблемите на тези, които ги харчат.

 

 

 

 

Ако националната телевизия помогне, българите да получат повече ИКОНОМИЧЕСКА СВОБОДА, то парите на данъкоплатците няма да отидат напразно.

Ако обаче продължи да се занимава със същите простотии, с които се занимават останалите частни  медии, то аз си искам парите обратно.


Категория: Други
Прочетен: 548 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 13.08.2010 11:35
10.08.2010 22:33 - Шибан народ

Премиерът в изказване, по повод на посещението на шефа на Световната банка – Зелик.

 

Та Борисов казва: Имаме реалните шансове следващите три години България да я изведем по пътя, по който вървим и се оценява, забележете, да станем средноевропейска държава. Това съм го обещал – до средноевропейска ще я докарам. След това да дойдат другите и да я направят като Швейцария, каза той.

 

Нека сега да погледнем фактите.

1.     Стара Европа е в криза – в първите 100 държави, класирани по ръст на Брутния вътрешен продукт няма нито една държава, членка на ЕС. В Европа само княжеството Лихтенщайн прави някакво изключение.

2.     България е на 89-то място в света по БВП на глава от населението. Ако това, което казва Бойко се окаже истина, то през следващите 3 години трябва да имаме средно годишен темп на нарастване по този показател в размер на около 33% годишно.

3.     Вие преценете дали това някой някъде го е правил по света. Дори и в най-бомбастичните си очаквания не бива да се самозалъгваме, че можем от 12 000 долара да стигнем за 3 години Словения с нейните 28 000 долара или Гърция с 32  000 долара на глава от населението. Това е идиотско или по-скоро психично отклонение от обективните реалности.

4.     При добре извършени реформи в областта на държавната и общинската администрация и тяхното намаляване с минимум 50%, с оттеглянето на държавата от пряката намеса в икономиката, със строги мерки против монополизацията на икономиката, в следващите години могат да се очакват максимум до 10 % увеличение на този показател на годишна база, което означава, че на третата година ще имаме някъде около 17 000 долара на глава от населението. Но този показател е много по-малък от цитираните горе държави.

5.     Само че, правителството засега не дава нишан, че ще прави наистина реформи в държавната администрация и ще намали натиска си към бизнеса и че ще се оттегли от пряката намеса в икономиката. Точно обратното. Сега ще строим зали, пътища, ще помагаме на БДЖ и т.н., тоест правителството декларира че ще харчи яко от нашите пари.

6.     Като се има и предвид, че сме на 189 – то място по растеж, всъщност, растежът при нас е с отрицателен знак, тези перспективи, начертани от премиера изглеждат като популиско изказване.

7.     Трябва да се има предвид, че постигането на значителен икономически ръст е процес, пряко свързан както и с подобряване на демографските характеристики на страната ни, с възможностите за изграждане на експортно ориентирани индустрии и т.н., а както знаем за това е необходимо технологично време, което е много повече от 3 години. Нека не забравяме, че т.н. „ирландско чудо” се осъществява повече от 20 години. Само идиот може да повярва, че „българско чудо” може да стане за 3 години. Освен ако не е „чудо за 3 дни”, както казва подигравателно народа в такива случаи.

8.     Да не забравяме и един много показателен индикатор. Това е намеренията на българската емиграция да се върне и да заработи за просперитета на България. Засега се върна само една тарга цигани, изритани принудително от френското правителство или 10-на човека, които се върнаха заради министерски или други високи кресла. За разлика от десетките хиляди ирландци, които се върнаха през последните 20 години в Ирландия и подкрепиха икономическия възход на тази страна.

9.     Борисов е по-първичен от царя. Направо ни даде точен критерий – след 3 години ще имаме 3 пъти по-висок брутен вътрешен продукт на глава от населението. Царят ни лъжеше по-префинено. Той не говореше с точни цифри, а с уклончиви понятия. Той говореше за „съществено подобрение”. Никъде, в никакъв справочник няма описание на това, колко аджеба в проценти е това „съществено подобрение”. Според мен Борисов си вкара сам таралеж в гащите, заради икономическата си неподготвеност или направо за да си гарантира още 3 години медиен комфорт. Пък след него и потоп...

10.           Удивително си приличат лъжите на царя с тези на Борисов – единият ни обещаваше 800 дни, а другият 3 години. Нещо много еднакво ми изглеждат тези обещания, поне на мен. Все едно една майка ги е раждала.

11.           Въпросът е как да потърсим сметка от такива хора, които ни гледат в очите и ни лъжат най-безсрамно. Нима тези кокошкари дето откраднали някакви 100 000 лева, не платили данъци за 20 000 лева или други подобри като тях, са по-виновни за икономическия ни хал от откровените лъжци, които ние избираме да ни ръководят и да ни захранват с порции изкуствени примамки, на които ние, българските лапнишарани постоянно се хващаме.

12.           Прав е Божидар Димитров – ние сме шибан народ, щом позволяваме така безсрамно да ни лъжат и да не поискаме сметка от същите тези премиери, на които повярвахме.


Категория: Други
Прочетен: 616 Коментари: 0 Гласове: 2
Последна промяна: 10.08.2010 22:36

1.     Учудвам се на майсторлъка на политиците и чиновниците да прехвърлят отговорностите на другите, а да задържат правата за себе си.

2.     На нас ни казват: „Банкерите бяха много алчни, продадоха много кредити, отделно с това тези кредити се продаваха и предпродаваха многократно, нещо като продажбата на деривати – нито ги има нито ще ги има. Търгуваш само тренда. И оттук – ето ти проблем. Алчността на банкерите ни докара дотук.

3.     На пръв поглед тази приказка има голяма доза истина, ама дали е основната причина за кризата?

4.     Ще има ли развитие, ако я няма алчността? Няма разбира се. Ние трябва да сме радостни, че нашите банкери са алчни, а не развейпрахове. НИЕ СМЕ ПОВЕРИЛИ ПАРИТЕ СИ НА ТЯХ ИМЕННО, ЗАЩОТО СА АЛЧНИ.

5.     Сега ми отговорете на въпроса – дали банкерите са направили нещо нередно? Нещо незаконно? Не разбира се. Защо тогава ги обвиняват световните лидери и чиновниците?

6.     Ето това е въпросът на който трябва да си отговорите сами. Нали знаете, че най-изкусните лъжци на земята са ПОЛИТИЦИТЕ И ЧИНОВНИЦИТЕ. СЪЩИТЕ, КОИТО ХАРЧАТ НАШИТЕ ПАРИ.

7.     И сега на въпроса, защо след като банкерите не са направили нищо нередно и са спазвали регулациите на централните банки нещата се объркаха?

8.     Както е известно, не всеки може да си направи банка. Навсякъде по света този пазар е свръхрегулиран и управляван от държавата.

9.     КАК СТАНА ТАКА, ЧЕ БАНКИТЕ СПАЗВАХА РЕГУЛАЦИИТЕ НА ДЪРЖАВАТА, НО ВЪПРЕКИ ТОВА СЕ ПОЯВИ ПРОБЛЕМ? ПРОСТИЧКО КАЗАНО, АКО БАНКИТЕ СПАЗВАХА УМНИ РЕГУЛАЦИИ, НАВРЕМЕ СПУСНАТИ ОТ ДЪРЖАВИТЕ, НЯМАШЕ ДА СЕ СТИГНЕ ДОТАМ.

10.                       Да сте чули някой банкер да е подсъдим, защото не е спазил закона? Няма такова нещо, защото никой не е погазвал закона.

11.                       И сега заключението – НАВСЯКЪДЕ, КЪДЕТО СЪЩЕСТВУВА РЕГУЛИРАН ОТ ДЪРЖАВАТА ПАЗАР – БАНКОВО И ФИНАНСОВО ДЕЛО, ЕНЕРГЕТИКА И Т.Н. СЕ ПОЛУЧАВАТ РАНО ИЛИ КЪСНО КРИЗИ, ЗАЩОТО ПОЛИТИЦИТЕ И ЧИНОВНИЦИТЕ, КОИТО ТРЯБВА ДА ПРАВЯТ ПРАВИЛАТА НА ИГРАТА И ДА КООРДИНИРАТ ОБЩАТА ПОЛИТИКА НА ДЪРЖАВАТА ХАБЕР ПОНЯТИЯ СИ НЯМАТ НИТО ОТ БАНКОВО ДЕЛО НИТО ОТ ЕНЕРГЕТИКА. Те обаче имат огромното предимство на властта и това, че са изкусни лъжци. Умеят да прехвърлят собствената си отговорност върху другите. Жалкото е, че заради чиновническата некадърност, ние данъкоплатците по света трябва да плащаме за техните грешки.


Категория: Други
Прочетен: 847 Коментари: 2 Гласове: 2
Вчера /07.08.2010г/, от кв. Мусагеница /София/ до центъра имаше 5 патрулки на пост. Не броя пешаците полицаи. Това засилено полицейско присъствие е заради операция "Изневяра". След като хванаха всички мафиоти и изобщо престъпници, както и всички, които смеят да се движат с някаква нередност по документацията, сега наред са изневеряващите. Ще бъдат проверявани всички, без разлика от пол, възраст, политическа, расова и религиозна принадлежност.
Не знам обаче дали става дума за онази, любовната изневяра или за политическата изневяра, която си е вид любовна изневяра разбира се.

Докато обаче разбера какво става, си мислех, че е започнала някаква гражданска война. Да, война има - войната за оправдаване на полицейските заплати.
Категория: Други
Прочетен: 507 Коментари: 0 Гласове: 1
http://postomania.ru/post129153861/


Вижте на какво е способен един народ, за който международните класации казват, че живее и работи в условията на най-голямата икономическа свобода в света! До преди 60 години това място на света е било познато с един куп проблеми - икономически и социални.
Днес премиерът им е най-скъпо платеният държавник в света със заплата няколко пъти по-голяма от тази на американския президент.

Като гледам, май си заслужава заплатата от над 1 милион долара годишно. Даже му е малка, за това, което прави.

За разлика от нашите бърборковци.

Категория: Политика
Прочетен: 803 Коментари: 2 Гласове: 2
Последна промяна: 08.08.2010 09:37

То от друга страна от работа прокопсия няма заради нашата майка кърмилница държава, която гледа някой от нас случайно да не забогатее без нейната „помощ”. Ама пък чак толкова уморени служители да имаме в България! Вече не сме стока. Някои са с „изминал срок на употреба”, а други са „произведени” дефектни. Ако все пак нещо остане тук в България, то се доубива от образователната и здравната система или директно от държавната администрация.

 

Та това е комбинацията от фактори.

1.       Държавата плаща на прекалено много хора заплати и деформира пазара на труда. Цари мързел и недостатъчна прецизност на работата, която извършваме като цяло.

2.       Кръчмите, ресторантите, кафенетата, клубовете и всякакви подобни заведения, където отиваме или да изпростяваме или да се наплюскаме и да обсъждаме живота на други хора или просто да „забием” нещо за вечерта, са повече от фитнесзалите и игрищата.

3.       Така се променя тотално манталитета на българина. Затова Рено ще си направи фабриката в Румъния, Хюндай в Чехия,  Киа в Словакия, а Фолсваген в Унгария. Защото нямаме елементарна трудова дисциплина и постоянно гледаме да прецакаме работодателя. Той от своя страна не ни остава длъжен и започва луда напревара и надлъгване.

4.       Само си помислете, кой работи 8 часа? Колко от това време сте в интернет, в различни социални мрежи и системи за комуникация? Колко от вас си спазвате точно времето за обедната почивка и си уплътняват работното време. Нека да не се заблуждаваме. Работи се не повече от 4 часа на ден. Ако и толкова се работи изобщо! Да не говоря за държавната администрация.

5.       И ТОВА НИ Е ДОСТАТЪЧНО, ЗА ДА СЕ ЧУВСТВАМЕ УМОРЕНИ И ДА ИМАМЕ НУЖДА ОТ ПОЧИВКА. ИМАМЕ НУЖДА ДА МЪРЗЕЛУВАМЕ! Това е положението, но не искаме да си го признаем. И ТАЗИ „НУЖДА” НИ Я СЪЗДАВА НАШАТА ДЪРЖАВА С НЕЙНАТА ПОЛИТИКА.

6.       ЗАЩО СЕ ПРЕВЪРНАХМЕ В МЪРЗЕЛИВЦИ! Само си помислете – все някой друг трябва да се грижи за нас. За нашата безопасност, за нашето здраве, за нашето образование, за нашите старини. И затова именно ни е такова и здравето и образованието и сигурността и старините.

7.       Ходим на доктор и зеем срещу него да ни види възпалените сливици, хъркащите от храчки дробове или запушени носове, но не искаме да се откажем от цигарите, от алкохола, от тревата, от преяждането и от ред други простотии. Мързи ни да отидем да се пораздвижим в парка, на планината или във фитнеса.

8.       ПРОСТО ЧАКАМЕ НЯКОЙ ДРУГ ДА СВЪРШИ НАШАТА РАБОТА. ПОВЕРИЛИ СМЕ НА ДРУГ ДА СВЪРШИ ОСНОВНАТА НИ РАБОТА В ЖИВОТА – ДА СЕ УСЪВЪРШЕНСТВАМЕ.

9.       И ИСКАМЕ ПРИ ТОВА ПОЛОЖЕНИЕ НЕЩО ДА СЕ ПРОМЕНИ ОКОЛО НАС. НИЩО ДРУГО НЕ СТАВА ОТ НАС, ОСВЕН ТОРБА С ЛАЙНА, АКО ОСТАВИМ НА ДЪРЖАВАТА ДА СЕ ГРИЖИ ЗА НАС, ВМЕСТО НИЕ САМИ ДА СЕ ВЗЕМЕМ В РЪЦЕ.

10.   ПОГЛЕДНЕТЕ СЕ В ОГЛЕДАЛОТО И СИ КАЖЕТЕ ЧЕСТНО, ДАЛИ ХАРЕСВАТЕ ФИГУРАТА СИ, ДАЛИ ХАРЕСВАТЕ ВИЗИЯТА СИ, ДАЛИ СТЕ ГОТОВИ ДА ПОЛАГАТЕ ФИЗИЧЕСКИ И ДУХОВНИ УСИЛИЯ ЗА ПОСТИГАНЕТО НА ЦЕЛИТЕ СИ? ТОВА, КОЕТО ПОКАЗВА ОГЛЕДАЛОТО Е ПРОДУКТЪТ „ЧОВЕК” ФАБРИКУВАН ОТ БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА В ПОСЛЕДНИТЕ НЯКОЛКО ДЕСЕТИЛЕТИЯ.

11.   ПОВЕЧЕ ОТ ПОЛОВИНАТА БЪЛГАРИ СЕ ВЛАЧАТ БОЛНИ ПО УЛИЦИТЕ. ТЕ РАЗЧИТАТ НА ТОВА, НЯКОЙ ДРУГ ДА ИМ ПОМОГНЕ. НЕ ВЯРВАТ ЧЕ МОГАТ САМИ. НА МНОГО ХОРА ДЪРЖАВАТА Е ОТНЕЛА ТАЗИ ВЯРА В СОБСТВЕНИТЕ ИМ СИЛИ. ЗА СМЕТКА НА ТОВА ГИ Е НАТОВАРИЛА С ДРУГА ВЯРА – ЧЕ ТЯ МОЖЕ ДА НИ ПОМОГНЕ. ТРАЙ КОНЬО НА ЗЕЛЕНА ТРЕВА! БАКТЪН ОТ ТАКАВА ПОМОЩ!

12.   И ВСИЧКО ТОВА Е ЗАРАДИ ДАЛАВЕРАТА НА ДЪРЖАВНИТЕ ЧИНОВНИЦИ. ТЕ ПОЛУЧАВАТ ПАРИ ЗА ТОВА „ОБГРИЖВАНЕ” И НИКОЙ НЕ ГИ ПИТА ЗА РЕЗУЛТАТА. ЧУДЕСНО МАХАЛО.

13.   СТРАНАТА НИ Е НА ПОСЛЕДНО МЯСТО ПО ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТ НА ТРУДА, НА ПОСЛЕДНО МЯСТО ПО БРУТЕН ВЪТРЕШЕН ПРОДУКТ НА ГЛАВА ОТ НАСЕЛЕНИЕТО, А НИЕ ГОВОРИМ ЗА ПОЧИВКИ. ТОЛКОВА МНОГО СМЕ СЕ ПРЕРАБОТИЛИ.

14.   А МОЖЕ БИ СМЕ ПОЛОЖИЛИ УСИЛИЯТА СИ В НЕПРАВИЛНАТА ПОСОКА. ПОСОКАТА, КОЯТО ДЪРЖАВАТА НИ ЗАДАВА. И ПОСЛЕ ИДВА РАЗОЧАРОВАНИЕТО. ВСИЧКО СТАВА ТОЛКОВА ТРУДНО В ТАЗИ ДЪРЖАВА. НАПРАВО ДА ТИ ПИСНЕ. НЕ СТИГА ТОВА, АМИ И РАЗРЕШЕНИЕ ТИ ТРЯБВА, ЗА ДА ЗАПОЧНЕШ ДА РАБОТИШ. ТОЧНО ЗА ТОВА СМЕ СТАНАЛИ МЪРЗЕЛИВИ.

15.   КОГАТО ТРЯБВА ДА ПРЕОДОЛЯВАШ ПРЕКАЛЕНО МНОГО ГЛУПАВИ АДМИНИСТРАТИВНИ ПРЕГРАДИ, КОГАТО НЕ ОБРАЗОВАНИЕТО И ИНТЕЛЕКТЪТ СЕ ЦЕНЯТ, А ВРЪЗКИТЕ С ДЪРЖАВНИТЕ ЧИНОВНИЦИ И ПОЛИТИЦИТЕ, ТОГАВА НА МОДА ИДВА ТАРИКАТЩИНАТА, МЪРЗЕЛЪТ И ДАЛАВЕРАТА. ТОГАВА ВЕЧЕ ТРУДЪТ НЯМА ЦЕННОСТ. ЦЕННОСТ ИМА ДАЛАВЕРАТА.


Категория: Други
Прочетен: 703 Коментари: 0 Гласове: 1

Това е казал Магърдич Халваджиян, пред вестник 24 часа от 08. Август 2010г.


Ще ми кажете ли коя е причината, българинът от трудолюбив да стане трудонелюбив, да не кажа направо мързелив мъртутелин?

Да познахте, многообичаната ни и уважавана българска бюрокрация. Същата, която ни е отнела правото сами да определяме живота си. Държавата кърмилница, майка и мащеха определя всичко в нашия живот – кой де е здрав, кой да е болен, кой да е беден, кой богат. В тази „психологическа” касапница в която сме попаднали, единственото нещо, което възпроизвежда българската бюрокрация е мързел, тарикатщина и липса на перспективи за развитие. Благодарение на измислените приказки за „социална справедливост”, „сигурност”, „взаимопомощ” и ред други изпразнени от съдържание думи.

 

Искаме да се измъкнем от мизерията и хаоса и не виждаме, че всичко това е сътворено нарочно и умишлено от чиновниците.

Стотици хиляди и хиляди чиновници и служители на държавна заплата няма за какво да бъхтат и да работят, щом като заплатицата им е сигурна. Защо да се трепят, защо да се конкурират за хляба си? Защо за бога да го правят, след като всичко им е осигурено? Също защо да се трепят и стотиците хиляди цигани, безработни и различни пройдохи, които също стоят на държавната ясла, защото ги мързи да работят и да се усъвършенстват? Много от тях ни правят на идиоти и се правят на болни, само и само да не работят. Също като бандитите, които изведнъж започват да се „разболяват” като ги хванат на тясно. Не говоря за обстоятелството, че повечето от българите „искат да се пенсионират, ако могат”. И този народ иска да върви напред! Според мен, този народ иска да се пенсионира и да не работи. Ако може отнякъде нещо да му „капе” и той да си развява онази си работа по кафенетата и градинките и да „бистри” политика или да обсъжда главната героиня в някой тъп турски сериал.

 

Само си помислете, толкова ли много се утрепахме от работа, че като побъркани говорим само за почивки, море, планина, отпуски и подобни глезотии? Само не ме разсмивайте, някой толкова много да е работил, че да има нужда да почива. От плюскане, пиене и пушене наистина сме уморени. Също сме уморени от безкрайни празни приказки в някое кафене или ресторант, където се напреварваме да обсъждаме живота на трети лица и в същото време унищожаваме поредната кутия цигари и поредното кафе. От това наистина можем да се уморим.

 

От работа никой не може да се измори. Още повече, че от известно време работата няма толкова физически измерения, като изключим такива професии като строителен работник, монтьор на автомобили или други подобни професии.

 

600 000, ако не и повече души в България са учители, лекари, социални работници, държавни чиновници, служители или охранители на държавна заплата. Други 250 000 са частни охранители, които единственото им усилие е прочитането на сутрешния вестник. Още толкова взети заедно, работят на стол в частния сектор, демек седнали. Та повече от половината получаващи заплати в България работят седнали и постоянно приказват за отпуски. Претрепали се от работа!
Следва.....


Категория: Други
Прочетен: 588 Коментари: 0 Гласове: 1
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3187052
Постинги: 6846
Коментари: 4286
Гласове: 2393
Архив
Календар
«  Август, 2010  >>
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031