Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: kolevdobri Категория: Политика
Прочетен: 3187085 Постинги: 6846 Коментари: 4286
Постинги в блога от Май, 2015 г.
2 3  >  >>
Нямам нищо против Паси. Имам против цялото задкулисие, което той представлява.


ТАКИВА КАТО ПАСИ СА 99% ОТ БЪЛГАРСКИТЕ ПОЛИТИЦИ. Това са политици, за които филмите са още черно-бели. Те са толкова прозначни от гледна точка на тълкуването на това, кое е добро и кое е справедливо, че предсказуемостта им в приказките, поведението и действията им е огромна.


Паси и такива като него казват - НАТО е изключително важно нещо за гарантиране на сигурността на страната. Може и така да е, но някой дали ни е оставил ние да вземем крайното решение? Паси казва - Запазът е голямата работа, а Изтокът е боклук. Да, по принцип е прав. Всички искаме да караме мерцедеси, а не лади. Но нека да не забравяме, че Изтокът не са само ладите. Там има природни ресурси, които поне на настоящият етап от развитието на човечеството са от изключително важно значение за развитието на на цивилизацията. След време, когато всички къщи станат енергийно независими, когато колите започнат да се движат със слънчева енергия и когато енергийните нужди на света намалеят, тогава няма да сме толкова зависими от суровините на Изтока. Всъщност докато не свършат фосилните горива, никой няма да спре да ги добива. А след като има кой да ги добива, има и кой да ги купува. Нещата се променят и те се променят сравнително бързо и всички ги виждаме. Спомняте ли си как по времето на Живков, миньорите бяха едни от най-платените работници в държавата. Кой не би искал да взема по 100 лева заплата и да се пенсионира на 45 години!

Сега това е най-неблагодарната професия - ниско заплатена, мръсна и животозастрашаваща. Ако не те убие газът в мините, ще умреш от болести, преди да се пенсионираш. Въглищата са основното фосилно гориво, осигурило възможността да се случи индустриалната епоха в Англия. Повече от 100 години те са били в основата на развитието на цивилизацията, докато по някое време са били изместени от петрола. Появяването на ядрените централи и в последните десетилетия, появата на централите, които добиват енергия чрез ВЕИ, повлияха в значителна степен на бизнеса с въглищата. Постепенно този бизнес умира и заплатите на миньорите го доказва. Естествен процес.


Къде в случая е ролята на такива като Паси. Те ни казват кога и какво ще умре, кога и какво ще живее. Народите по света нямат мнение. Те задължително трябва да слушат кукловодите, подобни на Паси. Но нека да кажа и друго. НЯМА И НИКОГА НЯМА ДА ИМА ОБЕКТИВНИ КУКЛОВОДИ И ВСЕКИ ЩЕ СЛУЖИ НА НЯКОЙ. ПАСИ ЩЕ СЛУЖИ НА НАТО, А ВОЛЕН СИДЕРОВ НА РУСИЯ. НИКОЙ ОТ ТЯХ НЯМА ДА СЛУЖИ НА БЪЛГАРИЯ.


И ПАСИ И СИДЕРОВ МОГАТ ДА БЪДАТ МНОГО ПО-ПОЛЕЗНИ ЗА СТРАНАТА СИ, АКО БЪДАТ ОБЕКТИВНИ. СЕГА ОБАЧЕ НИТО ПАСИ НЯКОГА ЩЕ КАЖЕ НЕЩО ЛОШО ЗА НАТО, НИТО СИДЕРОВ ЗА РУСИЯ. ВСИЧКИ ИМАМЕ НУЖДА ОТ ПОДОБРЕНИЕ. НАТО СЕ Е ПРЕВЪРНАЛА В ТЕРОРИСТИЧНА ОРГАНИЗАЦИЯ, А В РУСИЯ, ВЪПРЕКИ ЗНАЧИТЕЛНИТЕ ПРОМЕНИ ПО ВРЕМЕТО НА 15 ГОДИШНОТО УПРАВЛЕНИЕ НА ПУТИН СИ Е ЕДНА ДУПКА, КАТО ИЗЛЕЗЕШ ОТ МОСКВА. ЕМИГРАНТСКИЯ ПОТОК ГО ДОКАЗВА. В РУСИЯ ЕМИГРИРАТ ОНЕЗИ, КОИТО СА БИЛИ В ГРАНИЦИТЕ НА СССР И ПО НЯКАКВИ ПРИЧИНИ, КАТО ИЗКЛЮЧИМ ПРИБАЛТИКА И КАЗАХСТАН, СА ПО-НЕРАЗВИТИ ОТ РУСИЯ И ТЪРСЯТ ДА ЕМИГРИРАТ ИМЕННО ТАМ, КЪДЕТО ИМА РАБОТА ЗА ТЯХ - В ГОЛЕМИТЕ РУСКИ ГРАДОВЕ. РУСИЯ ИМА 16000 ДОЛАРА СРЕДНО НА ГЛАВА ОТ НАСЕЛЕНИЕТО, КОЕТО Е ДВА ПЪТИ ПО-МАЛКО ОТ СРЕДНОТО ЗА ЕВРОПА. ТЯ НЕ Е ТАКЪВ ПРИТЕГАТЕЛЕН ЦЕНТЪР ЗА ЕМИГРАЦИЯ, КАКЪВТО СА САЩ И ЕВРОПА И ВСИЧКО ТРЯБВА ДА СИ ГО ПРИЗНАЕМ. ОТ ТЯХ НЕ МОЖЕМ ДА КУПИМ НИТО КОЛИ, НИТО ПЕРАЛНИ ИЛИ ЮТИИ. ТЕ НЕ ГИ УМЕЯТ ТЕЗИ РАБОТИ. НО МОЖЕМ ДА КУПИМ СУРОВИНИ. ОБРАТНО, ЗАПАДЪТ Е ДОКАЗАЛ ТЕХНОЛОГИЧНОТО СИ И СОЦИАЛНОТО СИ ПРЕДИМСТВО ПРЕД ИЗТОКА /ОСОБЕНО БЛИЗКИЯ И СРЕДЕН ИЗТОК/. НО ЗАПАДЪТ СЪЩО ИМА ПРОБЛЕМИ, ПРЕД КОИТО НЕ БИВА ДА СИ ЗАТВАРЯМЕ ОЧИТЕ. НА ЗАПАДНЯЦИТЕ НЕ ИМ СЕ РАБОТИ ВЕЧЕ И УВЕЛИЧЕНИЕТО НА НАСЕЛЕНИЕТО СТАВА ЗА СМЕТКА НА ЕМИГРАЦИЯТА. ДАЛЕЧНИЯТ ИЗТОК НАБИРА СИЛА И СЕ ОФОРМЯ КАТО НОВ ЦЕНТЪР НА СВЕТА.


В СЪЩОТО ВРЕМЕ, ОКОЛО НАС ИМА ТОЛКОВА МНОГО ПОЗИТИВНИ ПРИМЕРИ, КОИТО ТАКИВА КАТО ПАСИ НЕ ВИЖДАТ, МОЖЕ БИ, ЗАЩОТО НЯМА КОЙ ДА ИМ ПЛАТИ, ЗА ДА ГИ ВИДЯТ. НЕ ВИЖДАТ ВЪЗМОЖНОСТИТЕ НА ЕЛЕКТРОННОТО ПРАВИТЕЛСТВО НА ЕСТОНИЯ. НЕ ВИЖДАТ ДЕМОКРАТИЧНИТЕ ТРАДИЦИИ И СВОБОДНАТА ИКОНОМИКА НА ШВЕЙЦАРИЯ. НЕ ВИЖДАТ ПОЗИТИВИТЕ НА ИРЛАНДСКИЯ ОПИТ. ВИЖДАТ САМО ОНОВА, КОЕТО ТЕХНИТЕ ДОНОРИ ГИ КАРАТ ДА ВИДЯТ. ЕДНО Е ВЯРНО - ТАКИВА КАТО ПАСИ СА ДОЛАРДЖИИ, А ТАКИВА КАТО СИДЕРОВ СА РУБЛАДЖИИ.

ВРЕМЕ Е ДА НАПРАВИМ ТАКАВА ПОЛИТИЧЕСКА СИСТЕМА, ЧЕ РУБЛАДЖИЯТА СИДЕРОВ И ДОЛАРДЖИЯТА ПАСИ ДА СТАНАТ ЛЕВОВИ, ИСТИНСКИ БЪЛГАРСКИ ЛЕВОВИ. А ТОВА Е ВЪЗМОЖНО ТОГАВА, КОГАТО ИЗБИРАМЕ И УВОЛНЯВАМЕ ВСЕКИ ЕДИН ВАЖЕН ПОЛИТИК В ТАЗИ СТРАНА. ТОГАВА ТЕЗИ ХОРА ЩЕ НАДМОГНАТ ЗАВИСИМОСТИТЕ СИ ОТ ИЗТОК И ЗАПАД И ЩЕ ЗАПОЧНАТ ДА СЛУЖАТ НА ИЗБИРАТЕЛИТЕ. ДОТОГАВА ЩЕ Е ТАКА - ЩЕ ИМА ФОБИ И ФИЛИ, РУБЛАДЖИИ И ДОЛАРДЖИИ И ВСИЧКО ЩЕ Е ЕДНА ПОМИЙНА ЯМА.
Категория: Политика
Прочетен: 784 Коментари: 1 Гласове: 4
Последна промяна: 28.05.2015 12:22
Цялата ни история е показателен пример за това.


Последният случай е с шефа на Агенцията за храните - г-н Моллов. Много хора казват, че в агенцията има организирана система за рекет на производители и търговци, а сумите, които се събират са колосални. Тази система не може да съществува, БЕЗ ПОДКРЕПАТА НА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПАРТИИ. БАХ е само една от касичките на политиците. Така е навсякъде. И сега какво стана? Вдигна се шум, "бушонът", г-н Моллов изгоря и последствия няма за никого. Няма доказателства, няма процес, няма нищо. Ще се поговори малко и след това всичко ще си тръгне по старому, само че може да се намали таксата "спокойствие" до размери, които наистина са поносими за производители и търговци, но пак ще си има такса. Защото такива такси хранят политиците.


Къде е нашата роля в целият този процес? Ами никъде. Ако сме наистина една демократична държава, ние щяхме да застанем пред вратата на Агенцията и докато не се разплете този случай, нямаше да мърдаме оттам. Но разсъждаваме твърде конформистки - нас не ни засяга, засяга някакъв сириец или турчин, няма значение, искали му пари. Даже и малко пари му искат, след като е имал куража да дойде тук и да прави бизнес. Ами защо не се захване с компютри, а подготвя месо за дюнерджиите. И никой няма да го е еня, че независимо от това, дали става дума за дюнерджии или компютърджии, в България НЯМА ИКОНОМИЧЕСКА СВОБОДА. ЧЕ БЪЛГАРИЯ Е ЕДНА РЕКЕТЬОРСКА ДЪРЖАВА. ЧЕ ПОЛИТИЦИ И БЮРОКРАТИ ИЗПОЛЗВАТ ЗАКОНИТЕ, ЗА ДА ИЗНУДВАТ ПРОИЗВОДИТЕ И ТЪРГОВЦИ, ЗАЩОТО ВЛАСТТА ОЗНАЧАВА ПАРИ. ЧЕ НИКОЙ В ТАЗИ ДЪРЖАВА НЕ ОТИВА НА ДЪРЖАВНА РАБОТА И НА ПОЛИТИЧЕСКА РАБОТА, С ЦЕЛ ДА НИ СЛУЖИ, А ОТИВА С ЦЕЛ ДА НИ КРАДЕ.


ОТ ДРУГА СТРАНА, АКО БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД ПРОДЪЛЖАВА ДА БЪДЕ КОНФОРМИСТКИ НАСТРОЕН И ДА НЕГЛИЖИРА ВСЕКИ СИГНАЛ НА ПРЕЯЖДАНЕ С ВЛАСТ, ЩЕ ПРОДЪЛЖАВА ДА Е НАЙ-ПРЕЦАКАНИЯТ НАРОД В ЕВРОПА И НЯМА НА КОГО ДА СЕ СЪРДИ. АКО ТОЗИ НАРОД БЕШЕ УМЕН, ЩЕШЕ ДА СИ ЗАДАДЕ ВЪПРОСА: АДЖЕБА, ЗАЩО НЯКОЙ ДРУГ ТРЯБВА ДА ВЗЕМЕ РЕШЕНИЕ, ДАЛИ Г-Н МОЛЛОВ МОЖЕ ДА ЗАЕМЕ ТОЗИ ПОСТ И ДАЛИ ТРЯБВА ДА СИ ОТИДЕ. НЕ ТРЯБВАЛИ ТАЗИ ВИСША ДЪРЖАВНА ДЛЪЖНОСТ, ОТ ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА КОЯТО ЗАВИСИ В МНОГО ГОЛЯМА СТЕПЕН ЗДРАВЕТО НА НАЦИЯТА, ДА БЪДЕ ЗАВИСИМА ОТ ВОТА НА ИЗБИРАТЕЛЯ?


АМА ДОКАТО СТИГНЕ ДО ТАЗИ ПРОСТИЧКА, НО В СЪЩОТО ВРЕМЕ ГЕНИАЛЛНА ИДЕЯ, МОГАТ ДА МИНАТ СТОЛЕТИЯ И ХИЛЯДОЛЕТИЯ.
Категория: Политика
Прочетен: 318 Коментари: 0 Гласове: 0
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4783916

Изследване показва, че 70% от работните места се заемат с връзки.


По-долу в статията е казано, че "Критикуваната и подлагана на гонения по времето на соца практика на ходатайства и връзкарство при устройване на работа след четвърт век реформи буквално е разцъфнала в условията на пазарната икономика. Над 70% от българите, които кандидатстват за работа, разчитат на съдействие от роднини и познати, показва проучване на Българска стопанска камара, цитирано от „Преса”.


Разбира се, че казаното е вярно отчасти - в делът, според който връзкарството е най-важното условие, за да си намериш работа. Но пропуска, че НЕ МОЖЕ В УСЛОВИЯТА НА ПАЗАРНА ИКОНОМИКА, ДА "РАЗЦЪФНЕ" ВРЪЗКАРСТВОТО, ЗАЩОТО ТЕЗИ ДВЕ ПОНЯТИЯ СА НЕСЪВМЕСТИМИ. НЯМА КАК ДА ИМА ПАЗАРНА ИКОНОМИКА И ДА ИМА ВРЪЗКАРСТВО И НЯМА КАК ДА ИМА ВРЪЗКАРСТВО И ДА ИМА ПАЗАРНА ИКОНОМИКА.

ПАЗАРНАТА ИКОНОМИКА Е СПРАВЕДЛИВО И ЧЕСТНО СЪСТЕЗАНИЕ МЕЖДУ СТОПАНСКИТЕ ОБЕКТИ. АКО РАБОТАТА НИ ЗАВИСИ ОТ ПОЛИТИЧЕСКИТЕ КОНТАКТИ, ЕГА ТИ И ПАЗАРЪТ Е ТОВА. СЪС СИГУРНОСТ ПАЗАРЪТ ТОГАВА Е ПАЗАР - МЕНТЕ. ТОВА Е НАШАТА ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ. НЯМА РАЗЛИКА ОТ СОЦИАЛИЗМА ОТ ГЛЕДНА ТОЧКА НА ПРИНЦИПИТЕ. РАЗЛИКАТА Е, ЧЕ ГОСПОДАРИТЕ НИ ОТ ВРЕМЕТО НА ЖИВКОВ ВЕЧЕ ИМАТ НОТАРИАЛНИ АКТОВЕ ЗА СОБСТВЕНОСТ, А НИЕ СМЕ ТЕЗИ, КОИТО ПРОДЪЛЖАВАМЕ ДА РАБОТИМ ЗА ТЯХ.
Категория: Политика
Прочетен: 471 Коментари: 0 Гласове: 2
Колко добри примера имаме по света:

  1. Свободата на икономиката на Швейцария и Ирландия - държави в Европа, съпоставими с нас като големина;
  2. Начинът на организация на бързата помощ в Румъния;
  3. Отношението към бизнеса в държави като Сингапур и специалната територия Хонг Конг - Китай;
  4. Електронното правителство в Естония и начинът на организация на образованието там;
Както се казва, имаме положителни примери, които можем да даваме. Вчера гледах една съпоставка за стандарта на живот между Русия и Казахстан. Клипът беше подготвен от руската телевизия. Установява се, че в Казахстан, със средната работна заплата може да се купи два пъти повече хляб и два пъти повече яйца, отколкото в Русия. А Русия има с 30% по-висок БВП на глава от население от нас. А знаете ли колко може да се купи в Казахстан със средната работна заплата? Над 6000 хляба или също толкова яйца!!! Кога българинът може да си позволи това? Може би след 100 години.


И примерът е от държава, която не е свободна като Сингапур, Швейцария и Ирландия. Държава, в която Нурсултан Назърбаев така е хванал властта за гушата, че никой не смее да гъкне. И въпреки диктатурата,  държавата е много добре подредена, а народът богато платен. Да не давам пример с Беларусия. Мой приятел ми казва, че там нямало клечка кибрит, хвърлена на площада. Идете и вижте в центъра на София, колко фасове има хвърлени. Като погледнах вчера икономическите показатели на Бъгария и Беларус, направо да те хване срам.

Ето, дадох предложение за две системи - на свободната пазарна икономика - Швейцария, Ирландия, Сингапур и на тоталитарни, но в същото време, подредени обществени системи, които разбира се не могат да се сравняват по доходи със свободните пазарни системи, но в сравнинеи с нас са далеко напред - Казахстан и Беларус, имайки предвид БВП на глава от населението. Още повече, че особено в Беларус, разпределението на богатството е сравнително пропорционално, за разлика от силното разслоение при нас.


Защо добрите примери "НЕ МОГАТ ДА СЕ ПРИЛОЖАТ У НАС"?  ЗАЩОТО, АКО СЕ ПРИЛОЖАТ, НЯМА ДА ИМА ТАКИВА НЕОБЯТНИ ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА КРАДЕНЕ. НИМА ЛУКАШЕНКО НЕ КРАДЕ? НИМА НУРСУЛТАН НАЗЪРБАЕВ НЕ КРАДЕ? КАК Е ВЪЗМОЖНО ЕДИН ДИКТАТОР КАТО НИКОЛА ГРУЕВСКИ В СЪСЕДНА МАКЕДОНИЯ ДА НАПРАВИ МНОГО ЗА ДЪРЖАВАТА, ВЪПРЕКИ СТОТИЦИТЕ МИЛИОНИ, ХВЪРЛЕНИ ЗА ГЛУПОСТИ И ВЪПРЕКИ СВРЪХПОЛИТИЗАЦИЯТА НА ИКОНОМИКАТА И ДЪРЖАВАТА ИЗОБЩО?

НАШИТЕ ПОЛИТИЦИ НЕ ЖЕЛАЯТ НИТО ПАЗАРНАТА ИКОНОМИКА НА ИРЛАНДИЯ, НИТО ДЪРЖАВНИТЕ РЕГУЛАЦИИ И ДИКТАТУРАТА НА ЛУКАШЕНКО. НЕ ИСКАТ НИТО ЕДНОТО, НИТО ДРУГОТО. А И ДВЕТЕ СА ДОКАЗАНИ ПО-ДОБРИ РЕШЕНИЯ ОТ НАШЕТО.




НАШИТЕ НЕ ИСКАТ, ЗАЩОТО ТАКА ИМ Е ДОБРЕ - БЕЗ РЕФОРМИ, БЕЗ ПРОМЕНИ, В УСЛОВИЯТА НА МЪТНАТА ВОДА, КЪДЕТО НАЙ-ДОБРЕ ЛОВЯТ РИБА, СКРИТИ ОТ НАШИТЕ ПОГЛЕДИ, НАПЪЛНО БЕЗНАКАЗАНО РАЗПРЕДЕЛЯТ МИЛИАРДИ ОТ НАШИТЕ ПАРИ. ЗАТОВА НЕ ИСКАТ.

Не си мислете, че Московски знае какво прави, че правосъдният министър е наясно с това, какво е това реформа. Не си мислете, че военният министър или министърът на вътрешните работи знаят и разбират накъде вървим. Всичко е толкова измислено и толкова задкулисно, че чак прозира. И НИЕ ПОЗВОЛЯВАМЕ ТОВА ДА СЕ СЛУЧВА. ПОЗВОЛЯВАМЕ ТОВА ДА НИ СЕ СЛУЧВА. Е, АКО НИЕ СПИМ, НЯМА ДА ИМА УПРАВИЯ. ЩЕ СИ ПРАВЯТ КАКВОТО СИ ИСКАТ И С НАС И С НАШИТЕ ПАРИ. А НИЕ ЩЕ ДУХАМЕ СУПАТА.

Моника Маковей, сегашен евродепутат и бивш министър на правосъдието на Румъния /тя започва реформата в сектор "Сигурност преди малко повече от 8 години/, нарича нашия премиер "лъжец", заради думите му, че бил в Румъния и там нищо не се случвало.
http://www.mediapool.bg/monika-makovei-shte-uchastva-v-debat-za-pravosadna-reforma-v-bulgaria-news234457.html

А истината е, както казва тя, че Борисов не иска да се бори с корупцията. Че защо да се бори. Така  му  е изгодно.
http://www.mediapool.bg/monika-makovei-shte-uchastva-v-debat-za-pravosadna-reforma-v-bulgaria-news234457.html


Категория: Политика
Прочетен: 381 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 29.05.2015 16:54


Държавата ни предлага пенсионно осигуряване - толкова е объркано и толкова е сложно. Ние сме роби на държавното пенсионно осигуряване. Не ни дават право сами да се осигуряваме. Нямаме такива права. За да сме роби дълго време. Почти до смъртта ни.


Държавата ни предлага образование - само си помислете, повечето учители са на повече от 50 години. Държавата се опитва да ни заблуди, че образованието не е стока и не се подчинява на пазарните условия. Патернализъм в действие. Ако държавата беше на мястото си, щеше да даде основни знания на всички и щеше да финансира допълнително само тези, които имат способности и желания в същото време за развитие, независимо от това дали са богати или бедни. Но да финансираш обучението и образованието на всички - това е загубена кауза.


Държавата ни предлага да ни лекува. И така ни лекува, че ти идва да викаш от безсилие. Следствие на такова лекуване, преди години загубих почти всичките си зъби. Защото здравеопазването беше "безплатно" и трябваше да си уреждам час при зъболекар с месеци напред, давайки рушвети под масата. Това беше социалистическото здравеопазване. И тук държавата се опитва да ни убеди, че услугите по здравеопазването не е стока и не се подчинява на пазарните условия. И тъй като няма истинска конкуренция в здравеопазването, цялата система е настроена така, че да УСВОЯВА СРЕДСТВА ОТ ДЪРЖАВНИЯ БЮДЖЕТ И ОТ БЮДЖЕТА НА КАСАТА, ТОЕСТ СРЕДСТВАТА НА ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ. Целта не е да се постигне обществено здраве. Не се плаща за ЛЕЧЕНИЕ на пациентите, а се плаща за ПРИЕМАНЕ на пациенти. Тотална корупция се шири в тази област. И тотално разминаване в доходите на докторите. Някои получават петцифрени заплати, а други не могат да вземат и 1000 лева. И никой не пита пациентите дали са доволни или не. Потоци от пари, целта на които не е да ни донесат здраве, а да ни създават проблеми, заради които да плащаме още и още. Това е държавното ни здравеопазване.


Държавата ни осигурява спокойствие, за което ни събира такса "сигурност". Потоци от пари, които не ни осигуряват нито спокойствие. Хората, на които плащаме заплати, за да ни осигурят спокойствие, получават пари и от друго място, за да не си върши работата както трябва. Взаимовръзката между началниците, които оперативно въртят този бизнес с политици и лица от задкулисието, довежда тотам, че системата е тотално развратена, корумпирана и неефективна. ЗАЩОТО Е ДЪРЖАВНА И ЗАЩОТО ИЗБИРАТЕЛИТЕ НЯМАТ НИКАКВА ВЪЗМОЖНОСТ ДА ВЛИЯЯТ НА ТАЗИ СИСТЕМА. Тази система работи в полза на политици и бюрокрация и в своя полза естествено, но не и в полза на обществото. Тази система пази ТЯХ, но не и НАС.

Държавата ни оказва какви ли не услуги, свързани с административни нужди - като се започне от разрешения за строителство и се стигне до получаването на различни справки, които да ни послужат пред същата тази държава, която ги иска и ги издава.

Има ли някой, който да е доволен от качеството на административните услуги, които ни предлагат държавата и общините? Естествено че няма. Всеки, който се е опитал да получи някакво разрешително е разбрал какво е да си има работа с администрацията. Защото е държавна.

Може да се дават и много други примери, но изводите са ясни и без тях.


Добре, че държвата не произвежда и не ни продава коли, защото още щяхме да се возим на москвичи и жигули и трабанти и още щяхме да чакаме по 10 години, за да си ги купим.
Категория: Политика
Прочетен: 411 Коментари: 0 Гласове: 0
Много пъти съм се чудил - ако в държави като САЩ, например, хората ядат средно 3 пъти повече храна през живота си, отколкото им е нужна, това не означава ли, че ако започнат да се хранят нормално и подаряват 2/3 от храната си на развиващите се страни, то 600 000 000 души по света ще бъдат хранително презадоволени. И въпреки това, такова нещо не се случва. Егоизмът не предполага такава отдаденост.


И ако все пак се случи и тези 600 000 000 души се нахранят от американските "остатъци", как това ще повлияе за формирането на хармоничен свят? Ако стотици милиони умират от глад и бъдат нахранени, как това ще се отрази на броя на населението в бедните страни - тези в Африка и в някои части на Азия? Няма ли лесно сегашните 8 милиарда население да станат 10-15 или 20 милиарда? Един върху друг ли ще живеем, за да има място за всеки? Това ще ни направи ли щастливи?


Как е възможно да имаме растеж и то зелен растеж на икономиката, без това да е задължително свързано с увеличаването на населението на планетата? Защото кой каквото и да ми казва за защита на природата, истината е в това, че там, където има население, природата се унищожава поголовно от същото това население. Страни като Конго и Нигер преди няколко десетилетия са нямали екологични проблеми. Но колкото повече нараства населението, толкова повече нарастват и проблемите. При равни други условия, разбира се.


Всички са обладани от дявола на "многото". Разбирам, че техниката и технологията се развиват и днешния телефон вече не е само телефон, а уред, с който можем да извършваме различни немислими неща в миналото - от интернет връзките и онлайн пазаруване, до система за плащане и уред, чрез който може да се ръководите бизнеса. Развитието на човечеството включва създаването на все нови и нови системи за технологически напредък.

Но същият този иначе положителен принцип се пренася автоматично и върху хранителната индустрия. Всички знаем, че имаме нужда от нов телефон, телевизор, компютър с по-добри параметри или интернет връзка от ново поколение. Но защо ни е да произвеждаме толкова много храна? И колкото повече храна произвеждаме, толкова по-некачествена е тя. Нима всичко трябва да бъде обект на "развитието". Господ е създал човека с един стомах и няколко метра черва. Каквото и да правим, ние не можем да смелим повече от един самун хляб на ден. А в същото време произвеждаме по два, единият от който го изхвърляме, вместо да ги дадем на бедните и гладните в Африка. Защото ако трябва да го дадем, ще ни струва повече, отколкото да го изхвърлим. И ще нарушим основен природен закон - полулацията е ограничена от възможностите на земята да я изхрани.

И продължаваме да търсим хиляди и хиляди начина, да произведем по 500 кила пшеница от декар, след това по 600 и т.н., ясно имайки предвид обстоятелството, че не можем да изядем това, което призвеждаме. И вместо да насочим капиталът като ресурс към нещо по-позитивно, ние го насочваме към това да разнообразяваме нещо, от което нямаме никаква нужда. Ние потребителите се втурваме да следваме указанията на манипулаторите и вслествие на това се получава един напълно безсмислен кръговрат, в който ние консумираме все повече и повече боклуци в излишък, като цялата тази индустрия създава допълнителни индустрии, на база на проблемите, които създава, възползвайки се от нашето съучастие.

Едно общество ще бъде в бъдеще толкова по-успешно, колкото по-бързо успее да накара капиталът да се насочи в бизнес с голяма принадена стойност, различен от ядене и пиене, защото това е направлението в което колкото по-малко науката и бизнесът вземат участие, толкова по-добре за нас като личности и за обществото като цяло. Ще произвеждаме по-малко лайна, ще живеем в по-чиста среда и ще се радваме на живота.

Със сигурност онези 3 милиарда имат нужда да погладуват. За онзи милиард, ще трябва да помисля, преди да кажа нещо, за да не ме обвинят, че съм привърженик на Малтус.
Категория: Политика
Прочетен: 463 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 24.05.2015 22:29
От които после измъкването е трудно.


Колкото и да ни учеха в миналото, че трябва да планираме покупките си, човек винаги е настроен потребителски и иска всичко сега и на момента. Малцина са съгласни да отсрочат потреблението си в бъдеще, тогава, когато са събрали необходимият ресурс, за да могат да си го позволят.


Но в същото това време, техният ресурс стои на депозит в банките. Какво да правят с този ресурс банките, освен да го дават на други хора или фирми. Ако всички започнат да спестяват и никой не иска да вземе кредити, то ролята на банките ще се сведе до сейфове за пари. Не съм сигурен и не споря кое е  правилното и кое не, но това е изключително справедлив и надежден метод за оценка на усилията на всеки член на обществото и за правото му да се възползва от натрупания си труд под формата на записи, пари или други книжа тогава, когато на него му се иска.


Но тук е деликатният момент. А какво да правят тези, които сега разчитат на чуждите пари, че да правят бизнес. Нека да не ме разбират погрешно кредитополучателите, но това са така наречените тарикати, които имат "идеи, но нямат пари, за да ги реализират". Това са често срещаните хазартни типове, които никога не разполагат със собствен ресурс, защото нито са достатъчно спестовни, нито се примиряват с фактите, че натрупаните пари са единственият шанс за растеж и колкото повече пари трупаш, толкова по-големи възможности имаш да растеш. Никакви кредити и дългове.


Прескачайки тази линия, стават най-големите измами. Депозантите в банките са глупаци, ако ги сравним с кредитополучателите. Обикновено кредитополучателите са по-богати от депозантите. Интересно нали - кредитополучателите работят с чужди пари, докато парите на депозантите са си техни. Но кредитополучателите са по-богати от депозантите, защото на преден план излизат такива понятия като "пресметнат риск", "възможности за инвестиции", "рационален бизнес модел" и т.н., целта на които е да даде префасонирано заглавие на желанието и възможностите някои хора да богатеят за сметка на чуждите пари, а тогава, когато нещата се объркат с някоя друга криза, да се опитат да прехвърлят на същите тези глупави депозанти, проблемите си. През голямата банкова криза в България - 1996-1997г. точно това се получи. Депозитите се обезцениха, като по този начин се обезцени и трудът, материализиран в пари, а кредитополучателите върнаха на банките /ако изобщо ги върнаха/ инфлаирани пари,  като на базата на времевия лаг натрупаха богатство.


Винаги съм казвал, че търсенето на кредити е същото като търсенето на наркотици. И при двете неща ситуацията е доста вълнуваща. Кредитополучателите по-добре от депозантите разбират максимата, че никой не е забогатял чрез спестяване. Това че ,примерно Игмар Кампрад, собственикът на Икеа е прочут скрънза, не го прави депозант. Той е направил империята си чрез кредити. Всеки е започнал с някакви 50 долара или 100 долара в джоба, а някои и с по-малко, но в един момент бизнесът изисква кредитно вложение, за да върви с големи темпове напред.

Колкото и да е богат Гриша Ганчев, заводът за автомобили в Ловеч не е правен със спестени от другият му бизнес пари, а с кредитни пари. Всички знаят това. Малко са тези бизнеси, които могат да осигурят достатъчно пари от собствените си обороти и печалби, за да инвестират значителни суми в разширяване. Такъв бизнес трябва да е монополен тип, който да реализира предимства, заради глобалното си участие на пазара и ненормалността на печалбата, която реализира заради това глобално участие. Примерът с Лукойл е показателен. Те нямат нужда от кредити, освен ако не искат да купят 1000 бензиностанции в Америка, примерно.


Желанието за потребление сега, а за плащане в бъдеще е основата за съществуването на така нареченото потребителско кредитиране. Преди повече от 15 години никой не беше чувал за такова потребление. Приказките за задлъжнялостта на американските домакинства, които купуват всичко на кредити, в това число и посудата в кухнята, ни изглеждаха доста екзотично. Но и това дойде при нас. Финансовото робство се изгражда именно на това желание да надскочим себе си, на фона на жалките ни постъпления в настоящия ден и на база на очакваните големи приходи в бъдеще. Забравяме, че кредитирането е същото като наркотиците - веднъж започнеш ли с тях, откачване няма. Като лавина са. В някаква степен мога да направя и друго сравнение - това с онези храни, които създават зависимост - например кока колата, чипсовете, разни там бисквити, хлебни залъгалки и т.н. Консумирането с мярка е правило, което важи както за храните, така и за кредитите. Чудя се, как преди повече от 100 години нашето общество е живяло без кредити и банките. Разбирам предприемачите, които искат да получат кредити, че да направят фабрика, да произвеждат нещо или да изкупуват и препродават продукция в големи мащаби. Но защо тази зараза плъзна и сред населението? Защото икономиката на ръста на всяка цена изисква много роби и малко господари. Защото ако не вземеш кредит, ти може и да не ползваш някои благини на съвремието, но си свободен. Хората обаче се връзват на въдицата и си пожелават да загубят свободата си, но да ползват тези благини. Само че за повечето от тях това е неуспешен експеримент, защото в крайна сметка тази философия пълни касите на банкерите, нотариусите, адвокатите и хиляди знайни и незнайни герои, които се хранят на основата на нашето желание да загубим финансовата си свобода.
Категория: Политика
Прочетен: 705 Коментари: 0 Гласове: 2
Не е шега.

Сега е модерно разни там другари да отричат, че са се виждали с Василев, дори и че го познават. Каква ли не паплач се изреди при него, докато беше на "власт" и раздаваше пари налява и надясно. Сега стана неудобен. А като станеш неудобен, много хора не биха желали да се свързват техните имена с това на Василев.


За това и аз, както се казва, "в рядкото - често", реших да напиша няколко реда по тази тема.


Виждал съм го в канцелария на мой познат, извън България. След това се опитах да се видя с него, във връзка с бизнес, но онзи ме отсвири. Исках да му предложа система за рационализиране на разходите, но ударих на камък. Та как да се вредя до него, ако пред вратата му са чакали такива като Доган, Костов, Данчо Ментата, Искров, Мавродиев и кой ли още не. Къде съм аз, къде са те!!! Както се казва в едно хумористично шоу /Христо Гърбов/.


След време си казвам, брей, добре, че не ме е приел на среща. Щеше да ми цъфне името в оня списък с посетителите. И щеше да ми отиде по дяволите хубавата репутация. Не че сега тя е кой знае каква, ама дручко си е, както се казва в такъв случай.


Такива като мен не са страшни. Опита ли са, не са успели. Опасни са другите, които са от едно и също котило с Василев, а сега са против него. Опасни са такива като висш държавен служител и министър на вътрешните работи, които не знаят за какво са се срещали над 34 пъти заедно с Пеевски. Толкова важен е наистина този човек, че да се срещат с него. Опасни са онези, които са направили срещата в президентството, но обществото не видя стенограма от тази среща. Опасни са кукловодите. А кукловоди има там и тогава, където и когато избирателите са последната дупка на кавала. Когато избирателите ги питат на ужким само веднъж на 4 години, за да узаконят кражбите си през следващите 4 години.


Та такива работи със срещите....
Категория: Политика
Прочетен: 409 Коментари: 0 Гласове: 2
Последна промяна: 24.05.2015 19:55
И безнаказаност за тях няма. Но все пак всяко нещо си има граници.

http://novanews.novatv.bg/news/view/2015/05/23/112264/%D0%B5%D1%82%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%BE-%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%B2-%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%BE-%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B9-%D0%B3%D1%8A%D1%80%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%BA%D0%B8/

Простите хора от друго не разбират, освен от бой. Колкото и да съм против насилието, не виждам по какъв начин тези хора ще бъдат накарани, ако не да бъдат полезни за обществото, то поне да не насилват останалата част от населението, което има НАХАЛСТВОТО ДА СЕ ВЪЗМУЩАВА НА ОБСТОЯТЕЛСТВОТО, ЧЕ ЦИГАНИТЕ ГО КРАДАТ И ОБИРАТ ПОСРЕД ДЕН.  ЯВНО СКОРО НЕ СА ЯЛИ БОЙ ОТ ОРГАНИЗИРАНА СТРУКТУРА. НЕ СА ЯЛИ БОЙ, ЗАЩОТО ПОЛИЦИЯТА ОТДАВНА НЕ Е ОРГАНИЗИРАНА СТРУКТУРА. АРМИЯТА СЪЩО ОТДАВНА НЕ Е ОРГАНИЗИРАНА СТРУКТУРА. ДЪРЖАВАТА СЪЩО НЕ Е.

ОСТАВА НИЕ, ОБИКНОВЕНИТЕ ДАНЪКОПЛАТЦИ ДА СЕ ОРГАНИЗИРАМЕ И ДА ПОКАЖЕМ НА ТОЗИ ИЗОСТАНАЛ АЗИАТСКИ ЕТНОС, ЧЕ ТАЗИ СТРАНА Е НА ТЕЗИ, КОИТО ПЛАЩАТ ДАНЪЦИ, А НЕ НА ОНЕЗИ, КОИТО ГИ ЯДАТ.
АКО ИСКАТ ДА ГИ ТРЕТИРАМЕ РАВНОПРАВНО, НЕКА СИ ПЛАЩАТ ДАНЪЦИТЕ, ТОКА, ВОДАТА, ОБЩИНСКИТЕ ДАНЪЦИ И НЕКА СИ ПОЧИСТЯТ БОРДЕИТЕ.


http://pik.bg/%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D1%88%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%85%D0%B0-8-%D0%B4%D1%83%D1%88%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D0%BA%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B0%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%BC%D0%B5%D0%BB%D0%B5-%D0%B2-%D0%B3%D1%8A%D1%80%D0%BC%D0%B5%D0%BD-news337408.html

Категория: Политика
Прочетен: 556 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 23.05.2015 21:47
Показателен пример. Кой го предложи? Кой го назначи? На кого служи през това време?
Каква работа свърши?
Каква е оценката за неговата работа?
С какво храните в България станаха по-безопасни за нас?


Всичко в БГ е политическо. И назначенията и уволненията. Ами ако Моллов беше човек на Бойко, дали така бързо щяха да го уволнят? Да, ама той е човек на Доган. Назначи го Орешарски. Няма как управляващите да не се "вслушат" в гласа на бизнеса. Когато им е изгодно се вслушват. Когато не им е изгодно - не се вслушват.

Няма критерии и това си е. Затова казвам, ДОКАТО СЛУЖИТЕЛИТЕ НА ТЕЗИ ОТГОВОРНИ ПОСТОВЕ НЕ ГИ ИЗБИРАМЕ НИЕ, ИЗБИРАТЕЛИТЕ, ДОТОГАВА ЩЕ Е ТАКА. МАХНАХА ЕДИН ТЕРОРИСТ НА БИЗНЕСА, ЩЕ СЛОЖАТ ДРУГ ТЕРОРИСТ, КОЙТО ДА СЪБИРА "ТАКСА СПОКОЙСТВИЕ". АКО НЯКОЙ СИ МИСЛИ, ЧЕ НЕЩАТА ЩЕ СЕ ПРОМЕНЯТ, ЛЪЖЕ СЕ. ПРОМЕНЯТ СЕ САМО ИГРАЧИТЕ, КОИТО СЛУЖАТ НА РАЗЛИЧНИ ГОСПОДАРИ. МНЕНИЕТО НА ХОРАТА СЕ ИЗПОЛЗВА САМО ТОГАВА, КОГЯТО ТРЯБВА ДА СЕ ИЗГОНЯТ "ЧУЖДИТЕ" И ДА СЕ НАЗНАЧАТ "НАШИТЕ.
Категория: Политика
Прочетен: 285 Коментари: 0 Гласове: 0
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4781709


Папата е подарил на нашия премиер плакет, на който пишело "Целият свят за свобода".




Как ли папата е познал, че точно това нещо ни липсва?



Въпросът е дали Борисов има мозък да разбере посланието.


И един по-страничен въпрос: Как нашият премиер е разговарял на "четири очи" с папата и на какъв език го е сторил това? Може би на италиански, испански, английски или на латински. Защото не знам папата да знае друг език. Нали разбирате закачката?
Категория: Политика
Прочетен: 672 Коментари: 2 Гласове: 3
Последна промяна: 23.05.2015 21:30
...която да се направи от самите тези, които трябва да бъдат реформирани. Никой не реже клона на който седи.

Хиляди приказки и караници, които ни показват по телевизията. За тъпият народ се представя една единствена версия: Един политик казва на друг политик - "Ти не си за съдебната реформа", а другият отговаря, "Не, ти не си за съдебната реформа".


Не ви ли прилича на онази реклама по бордовете, на която някоя известна личност ни пита, като първоначално си казва  своето мнение и се опитва да ни качи на собственото си махало, заради което е получил пари: "Аз съм за развитието на зимните спортове в България. А ти?"


НЯМА И НЕ МОЖЕ ДА ИМА РЕФОРМА БЕЗ НАС, ИЗБИРАТЕРИТЕ. КАКВОТО И ДА НАПРАВЯТ БЕЗ НАШЕ УЧАСТИЕ, ЩЕ БЪДЕ ПРЕРАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА ВЛАСТТА ОТ ЕДНИ ПОЛИТИЦИ И ГРУПИРОВКИ КЪМ ДРУГИ. НИКОЙ НЕ ИСКА ДА ДЕЛИ ВЛАСТТА СИ С ИЗБИРАТЕЛИТЕ.


РЕФОРМА Е, ДА НАПРАВИМ ТАКА, ЧЕ ДА СИ ИЗВОЮВАМЕ ПРАВА САМИ ДА ИЗБИРАМЕ СЪДИИТЕ СИ В КВАРТАЛА, В КОЙТО ЖИВЕЕМ И ДА ГИ СВАЛЯМЕ ОТ ВЛАСТ, КОГАТО НЕ НИ ХАРЕСВА КАК РАБОТЯТ. РЕФОРМА Е ТОГАВА, КОГАТО СИ ИЗВОЮВАМЕ ПРАВА ДА ИЗБИРАМЕ И СВАЛЯМЕ ЧРЕЗ ЯВНО И ПРЯКО ГЛАСУВАМЕ ЗА ВЪРХОВНИ СЪДИИ. ТОВА ЩЕ БЪДЕ ИНСТИТУЦИЯТА, КОЯТО ЩЕ СЕ ПРОИЗНАСЯ ПО СПОРНИ ОТСЪЖДАНИЯ НА МЕСТНИТЕ СЪДИИ.


НА ТОВА МУ ВИКАМ РЕФОРМА. ЯСНО ЩЕ СЕ ЗНАЕ, НА КОГО СЛУЖАТ СЪДИИТЕ - НА ТЕЗИ, КОИТО ГИ ИЗБИРАТ И СВАЛЯТ - ТОЕСТ НА ИЗБИРАТЕЛИТЕ.  ТОВА Е РЕФОРМА. ДРУГОТО СА ЛЪЖИ И ЗАБЛУДИ С ЦЕЛ ПРЕРАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА "СЪДЕБНИЯ" ПАЗАР, КЪДЕТО НАИСТИНА СЕ ВЪРТЯТ МИЛИАРДИ И НА НИКОЙ НЕ МУ ПУКА ЗА СПРАВЕДЛИВОСТТА И ЗАКОНА. А ОБЩЕСТВО БЕЗ УТВЪРДЕНА СИСТЕМА ЗА ГАРАНТИРАНЕ НА СПРАВЕДЛИВОСТ Е ЗАГУБЕНО ОБЩЕСТВО.
Категория: Политика
Прочетен: 365 Коментари: 0 Гласове: 1
2 3  >  >>
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3187085
Постинги: 6846
Коментари: 4286
Гласове: 2393
Архив
Календар
«  Май, 2015  >>
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031