Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: kolevdobri Категория: Политика
Прочетен: 3239169 Постинги: 6938 Коментари: 4326
Постинги в блога от 14.09.2015 г.
 Направо се срамувам, че съм българин. Преди 1300 години, арабите са решили да завладеят Европа и са се запътили първо към Константинопол. Преди това са завладели Магреба - Северна Африка и Близкият Изток и Арабският полуостров, разбира се.

И ако не е било нетолерантното поведение на българския владетел, хан Тервел, сега Панония и Трансилвания щяха да бъдат осеяни с джамии. По това време Европа е била полупуст континент. След като 100 години след това Крум е поставил границата край сегашния град Будапеща и е завладял тази земя само с една кохорта войници, смятайте каква "празна" територия е било. Грешката на арабите е била, че са дошли въоръжени. Виждате ли сега, как се посрещат мигрантите от Арабия? С отворени обятия. Дали така щяхме да ги посрещаме, ако стреляха срещу нас? Не разбира се. Но както се казва, даже и арабите разбраха, че ако искат да завладеят Европа, не трябва да стрелят по нея. Достатъчно е да влязат през разградените граници и да се заселят там. Европейците са будали хора, толерантни са и нямат нищо против.


Страхотна идея е дошла в главите на наследниците на Мохамед - раждат много деца и ги натрисат на толератна Европа да ги издържа. А те раждат, не се шегуват, защото такова е посланието на религията им. Трябват им бойци и раждат та се късат. Плодовити са като нашите циганки. И след като има бунаци, които да им плащат масрафа, защо да не се възползват. Трябва да си идиот, за да продължаваш да живееш в пустинята, вместо да отидеш в богата, зелена и преуспяваща Европа, където хората отдавна са забравили какво е това робия, камшик, че даже и зъб не си пломбират вече, ако не сложат упойка. Европейците са се изнежили като римските патриции, които са се криели по миши дупки, когато варварите са почукали на стените на града.


Няколко столетия след Тервел, българските управляващи са били изправени срещу едно силно централизирана и добре организирана военна машина /турската/, която е купувала благоразположението на страхливите боляри /а те не са никак малко/ и ги е настройвала срещу непокорните. Така с дружните усилия на местни войски и чужди войски, малко по малко са завладени целите Балкани, та чак и до Виена са стигнали. Когато турците са завладели Константинопол, султанът е дал разпореждане, че 3 дни градът е собственост на войската и тя може да прави каквото си иска. Да убива, да изнасилва, да краде - каквото и душа иска. След като изтребили, изнасилили или продали в робство жителите на града, султанът е обявил толерантност на религиите и изповядванията в империята. Нещо като англичаните - първо са окрали света в продължения на столетия, а сега се правят на защитници на правата на човека.


Та, изпедерестените и гладни за власт български и гръцки велможи са основната причина за падането на Балканите под 5 вековна чужда окупация. Дотам е стигнала държавата ни с така наречената толерантност. Но тук може да се опонира в някаква степен на това твърдение. Както се казва, животът е твърде шарен, пъстър и мнения всякакви могат да "минат" за доказване на една или друга теза. Влад Цепеш никак не си е поплювал с турците, след като е набучил хиляди от тях на кол и скелетите им са висели край пътя за Търговище /румънското, не българското/ и са всявали страх в завоевателя, но въпреки "нетолерантността" на Дракула, турците пак са сложили ръка на тази територия, което показва, че еднократните прояви на такава съпротива не могат да решат глобален проблем, а могат  само да го забавят, освен ако няма широка коалиция и подкрепа на много други фактори, за решаване на проблема.


За това казвам, че нетолерантният Тервел, когото са наричали "Спасителят на Европа", е останал в историята като един от най-великите ни и почитани владетели, докато онези боклуци, които са управлявали България след Иван Асен ІІ, заслужават само нашето презрение, заради толерантното си отношение към пришълците.
Категория: Политика
Прочетен: 953 Коментари: 0 Гласове: 4
Последна промяна: 15.09.2015 10:19
 Това са най-рядко населените територии на света /заедно с Канада/. По тези земи могат да отглеждат животни и да развиват земеделие. Сега земята е в процес на затопляне, така че в Сибир вече могат да се отглеждат някои култури, които не можеха да виреят там до преди няколко десетилетия. Ех има и комари, но по-добре комари, отколкото ИДИЛ, нали така?


Но нека да забележим - БЕЖАНЦИТЕ НЕ ПЪТУВАТ КЪМ МОНГОЛИЯ ИЛИ КЪМ СИБИР, ВЪПРЕКИ, ЧЕ ТАМ ВОЙНА НЯМА, А НАЛИ ТЕ БЯГАТ ОТ ВОЙНАТА!


Защо не бягат в Молдова, например. Бежанците биха помогнали на стопанството на страната, която е една от най-бедните в Европа, но има много запустяла земя, върху която биха могли да отглеждат грозде, например. В Молдова няма война. Защо не бягат натам?

Защо не бягат към Албания? Защо не бягат към Руанда и Ботсуана? Там също няма война. Защо не бягат към Южна Африка? Там също няма война.


Европейските лидери, особено Юнкер и Могерини, трябва да престанат да лицемерничат и да започнат да прилагат закона. Нека най-после някой от тези висши европейски бюрократи да се определи, дали целият този поток емигранти са БЕЖАНЦИ ОТ ВОЙНАТА ИЛИ ИКОНОМИЧЕСКИ ЕМИГРАНТИ. И цялата тази словесна вакханалия, за това, кой бил добър и приемал емигранти и кой бил лош и отказвал, да спре най-после.


Нека тези висши бюрократи да си погледнат законите, които те самите ни натрапват и ни карат да спазваме, а сега те самите ни принуждават на нарушаваме. Според кой закон един бежанец от войната има право да премине без документи нелегално през 7 държавни граници, да влиза от една държава, в която няма военен конфликт в друга, в която също няма военен конфликт? ЗАКОНЕН ЛИ Е ТОЗИ ЕМИГРАНТСКИ ПОТОК Г-Н ЮНКЕР, ЗАЩОТО АЗ СМЯТАМ, ЧЕ Е НЕЗАКОНЕН И ТАКОВА НЕЩО НЕ Е ПОЗВОЛЕНО НИТО ОТ УСТАВА НА ЕС, НИТО ОТ СПОРАЗУМЕНИЯТА ЗА ШЕНГЕНСКОТО ПРОСТРАНСТВО. АКО ВИЕ НЕ СПАЗВАТЕ ЗАКОНА, КАКВО ОЧАКВАТЕ ОТ НАС - НИЕ ЛИ ДА ГО СПАЗВАМЕ. НАЛИ АНГАЖИМЕНТ НА ВСЯКА ЕДНА КРАЙНА ГРАНИЦА НА СЪЮЗА Е, ДА НЕ ДОПУСКА НЕОТОРИЗИРАНО ВЛИЗАНЕ НА ЛИЦА В ТЕРИТОРИЯТА НА СЪЮЗА И КОГАТО ТАЗИ СТРАНА НЕ Е ИЗГРАДИЛА СИСТЕМА, КОЯТО ДА ГАРАНТИРА ТАЗИ БЕЗОПАСНОСТ НА ЦЕЛИЯ ЕС, ТАЗИ СТРАНА ПРОСТО НЕ Я ПРИЕМАТЕ В ШЕНГЕНСКОТО СПОРАЗУМЕНИЕ? КАКВО ВСЪЩНОСТ ИСКАТЕ - ДА ИЗПЪЛНЯВАМЕ КРИТЕРИИТЕ НА ЕС И ДА НЕ ДОПУСКАМЕ НЕОТОРИЗИРАНО ВЛИЗАНЕ НА ЛИЦА В ГРАНИЦИТЕ НА ЕС ИЛИ ДА НАРУШАВАМЕ ТОВА СПОРАЗУМЕНИЕ И ДА ПОЗВОЛИМ НА ХИЛЯДИ МИГРАНТИ БЕЗ КАКВИТО И ДА Е ДОКУМЕНТИ И БЕЗ КАКВИТО И ДА СА ГАРАНЦИИ, ЧЕ МЕЖДУ ТЯХ НЯМА ТЕРОРИСТИ, ДА ВЛЯЗАТ НЕОБЕЗПОКОЯВАНО В СЪЮЗА?


КАЖЕТЕ СИ В КРАЯ НА КРАИЩАТА, КАКВО ВСЪЩНОСТ ИСКАТЕ, ЗА ДА ЗНАЕМ И НИЕ КАКВО ИСКАТЕ. ДА ПУСКАМЕ ЛИ КЪМ ЕВРОПА ТОЗИ ПОТОК ЕМИГРАНТИ ИЛИ ДА НЕ ГИ ПУСКАМЕ?


ИНАЧЕ ЗА НАС, ВАШАТА РАБОТА Е "ХЕМ СЪРБИ, ХЕМ БОЛИ". СЪЩИТЕ ТЕЗИ ЛИДЕРИ ДРЕМАХА ДВЕ ГОДИНИ, ВМЕСТО ДА СПРАТ ТОЗИ КОНФЛИКТ И ВМЕСТО ДА ПОДПОМОГНАТ ТУРЦИЯ, ЙОРДАНИЯ И ЛИВАН, КОИТО СЕ ЗАДЪХВАТ ОТ МИЛИОНИТЕ БЕЖАНЦИ. СЕГА СЕ СЕТИХА ДА СЕ ПРАВЯТ НА БЛАГОТВОРИТЕЛИ, НАРУШАВАЙКИ СОБСТВЕНИТЕ СИ ЗАКОНИ.
Категория: Политика
Прочетен: 400 Коментари: 1 Гласове: 1
Последна промяна: 15.09.2015 21:16
 Една монета винаги има две страни. Няма монета само с една страна.


Сега се досещам за един майтап, който мой приятел постоянно ми казва, като се чуем по телефона и колкото пъти ми го казва, всеки път се смея. Така е с неувяхващите примери на елегантен хумор, какъвто може да ни даде Ярослав Хашек. Та приказката на Хашек, казана през устата на добрият войник Швейк е следната: ВСЯКО НЕЩО ИМА НАЧАЛО И КРАЙ. САМО САЛАМЪТ ИМА ДВА КРАЯ.


Много често чуваме да се говори от държавните мъже, че данъците трябва да се плащат. Има толкова много примери в литературата, които образко казват, че има две неща, които не можете да избегнете - плащането на данъците и смъртта.


От друга страна стои желанието или нежеланието на частните лица, да се разделят с част от труда си, в полза на държавата. Колкото и да им обясняват, че това е от тяхна полза и че без държава ще стане "по-лошо", тези лица вътрешно в себе си винаги смятат, че да дали повече от това, което й се полага на държавата, но не могат да направя нищо, защото държавата е външна сила, която е оторизирана от самата себе си да използва сила срещу своите граждани, за да събере дължимите данъци, защото самата същност на държавата се крепи върху събраните с насилие чужди пари.


И СЕГА ВЪПРОСЪТ: МОЖЕ ЛИ ТОЗИ ПРОЦЕС ДА СТАНЕ, БЕЗ ДА Е ТАКА ВИДИМ, БЕЗ РАБОТАТА ДА Е ЗОРЛЕМ, КАКТО КАЗВАТ ТУРЦИТЕ. ВСЕКИ ЕДИН ОТ НАС ДА СИ ПЛАТИ ДАНЪЦИТЕ С ДОСТОЙНСТВО И ВЪТРЕШНОТО МУ УБЕЖДЕНИЕ ДА МУ КАЗВА, ЧЕ ТОВА Е ЗА ДОБРОТО НА ВСИЧКИ, ВКЛЮЧИТЕЛНО И ЗА ПЛАЩАЩИЯ ДАНЪКА? ЗАЩО ПЛАЩАНЕТО НА ДАНЪКА ТРЯБВА ДА БЪДЕ НАСИЛНИЧЕСКО?


Ако питате данъкоплатците, те не биха платили нищо, ако работата останеше на тяхното желание. Тук се изкушавам да цитирам Иван Хаджийски, стр. 483, от "Бит и душевност на нашия народ", Избрани съчинения в 3 тома, том първи.

"Искаме държава, искаме княз, но пари недейте иска от нас"






Преди повече от 120 години, българското правителство е видяло, че световната практика за събиране на преките данъци се е изменила към събиране на косвени данъци. Така одирането на кожата да населението не е била толкова явна. Отиваш на магазина да си купиш хляб и плащаш исканата сума. Част от нея отива в държавата като данък. Справедливо или не, това е най-безболезнения начин да вземеш парите на населението, без то да роптае излишно.

Когато обаче поискаш "сухи пари" от хората, независимо дали става дума за облагане да дохода, за заплащане на общински данъци и такси или по други причини, тогава има обществен отпор на една такава деятелност. Тогава и само тогава, чувствата на гражданина преминават и се изливат извън "коритото на душевната му река" и той се чувства истински ДАНЪКОПЛАТЕЦ. Тогава и само тогава той е готов да повиши тон, защото си мисли, че касае само и единствено него. Не му е чужд стремежът да избяга от тази тегоба и прави упражнения в тази посока.


Дълбоко в душата на данъкоплатеца е залегнало едно друго чувство - чувството на съпричастност към общото. Преди столетия това чувство се е изразявало в общите празници и трапеци, от предоставянето на близки и непознати на първата ока жито, добито от нивата, на първата копаня грозде, набрано от лозята или на първата фута /престилка/, събрана от ябълковата градина. Съпричастността към общото не е нещо непознато за нас.

Но когато тази съпричастност се изисква по насилствен начин, какъвто е данъчното облагане, тогава данъкоплатецът става много подозрителен и ЗАПОЧВА ДА ИСКА СЪОТНОСИТЕЛНА РАЗМЯНА ЗА НЕЩО. ТОЙ ИСКА ДА ВИДИ КЪДЕ ОТИВАТ ПАРИТЕ МУ.

В цялостната история на България споровете за харчовете на държавата са малко или много табу и всеки знае, че от общото най-добре се краде. Сега с умиление си спомняме, как в миналото, разходите за конете на царя са фигурирали в отделен отчет, в който се е казвало колко пари се дават за сеното и за фуража на тези животни. С умиление, защото сега няма такива народни трибуни като в същото това време са били и премиери на страната като Драган Цанков, Петко Каравелов и подобни на тях. Сега има едно блато, наречено народ, който прави това, което искат от него управляващите. Няма народни трибуни, които да поставят ребром въпросите за харчовете на държавата и общините с детайли, където е лесно да се разбере, кой от големците е натопил пръста в кацата с меда и кой гребе с лъжица от него. Междувпрочем в предишното НС имаше един такъв, беше някакъв доцент - Минчо Христов, но при толкова замърсени духовно и физически и икономически депутати, които го наобикаляха, нямаше как този народен трибун да изпъкне и да получи народна любов, защото всичко в политиката се решава от личности, но не такива, които играят игра извън партийните мафии.


Та да се върнем на въпроса. Данъкоплатците, когато им поискат пари, искат да знаят къде ще отидат те. И тъй като държавата никога не дава точна сметка, както и общините, когато харчат парите ми, данъкоплатецът започва да ШИКАЛКАВИ. На него не е чужд образът на Андрешко и той с желание са пъха в него, когато има възможност и когато има малко вероятност да пострада.


Ето само няколко случая на разсипия, които видях в рамките на два-три дни. Всеки може да даде собствени примери затова. От обществените фондове се крадат милиарди левове и затова е нормално ПЪРВО ДЪРЖАВАТА И ОБЩИНИТЕ ДА ПОКАЖАТ НА ГРАЖДАНИТЕ, ЧЕ МИЛЕЯТ ЗА ПАРИТЕ ИМ И ПОСЛЕ ДА СЪБИРАТ ДАНЪЦИ ОТ ТЯХ.


Ето и примерите:
  1. Разхождам се из градинката пред УНСС в София и виждам една детска площадка. В пресата излезе информация, че тя струва на данъкоплатците 147 хиляди лева. Имаже напрежение, някакви журналисти отправили въпроси към общината и лично към Фандъкова, ама отговор защо струва толкова, няма. Според мен и 14 хиляди не струва, пък камо ли и 140 хиляди;
  2. След това отивам на хижа Пирин и виждам указателна табела, че в района на парка и в някакъв съседен парк са похарчени около 19 милиона лево. Какво се е направило - малко маркировка за обозначаване на туристическите маршрути и една къщичка, която се води нещо като Информационен център на някакъв парк. На всички ни е ясно, че тук краденето е голямо. Не мога да намеря никаква инфомация за този проект в сайта на Министерството на околната среда и горите или където и да е другъде;
  3. След това отивам в Хасково и там похарчени няколко милиона за центъра на града. Центърът си беше хубав, имаше високи дървета, които растяха там от десетилетия. Отсякоха ги, защото много птици се събирали там и много осирали минаващите граждани отдолу. Смениха плочките, направиха шадраваните и усвоиха парите. Ама колко, къде, кой ги е взел, какво конкретно е купено с тях - никаква информация;
  4. Отивам в града на Цонко Цонев - Каварна и що да видя. Една чешма, малък паркинг и 20 метра пешеходна пътека - похарчени 200 хиляди лева. Видно е, че и 20 хиляди не са похарчени. Поне така твърдят местните. Един от тях ми каза, че не дава за това нещо и 10 хиляди лева, дори ако има тези 200 хиляди и те са негови;
  5. Качвам се нагоре по Витоша, по устието на реката, която минава през село Железница и на широките поляни над селото виждам табела, че са усвоени пари по европейски проекти. Една година преди да се появи табелата, местните бяха направили скамейки и бяха облагородили терена. Може би и парк Витоша е участвала в това мероприятие не знам, но слагането на табелата узакони тези разходи и както всеки разбира, отново могат да бъдат усвоени, без нищо съществено да се прави;
  6. След това се отпускат пари за изследване на зимуването на пернатите пътпъдъци, на кафявата мечка и на колорадския бръмбар. След това се отпускат милиони за изследване на галактиката "Млечен път", като за целта се използват микроскопи, с които не можеш и луната да изследваш и т.н. и т.н.

Затова се обръщам към държавата и общините, като самооторизирали се власти, като така наречените самозванци, защото аз не съм гласувал за нито един от тези ръководители или политици, нито съм ги упълномощавал да крадат обществения ресурс по този начин: ПЪРВОСТЕПЕННО ЗНАЧЕНИЕ ЗА ЕДНА ДЪРЖАВА Е, ВЛАСТТА ДА ДОКАЖЕ, ЧЕ Е МИНИМАЛНО КРАДЛИВА И ЛЪЖЛИВА. САМО ТОГАВА ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ ЩЕ Й ДАВАТ ПАРИ, МРАЗЕЙКИ Я МИНИМАЛНО. В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ ОМРАЗАТА НА ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ ЩЕ БЪДЕ ТОЛКОВА ГОЛЯМА, ЧЕ ВЛАСТВАЩИТЕ ПОЛИТИЦИ НЯМА ДА ВИДЯТ ХАИР ОТ ПАРИТЕ, КОИТО ВЗЕМАТ ОТ СЪЩИТЕ ТЕЗИ ДАНЪКОПЛАТЦИ, БЕЗ ДА СЕ ИНТЕРЕСУВАТ ОТ ТЯХНОТО МНЕНИЕ.


А КАКВО Е МОРАЛНОТО ОСНОВАНИЕ, НА БАЗА НА ИЗЛОЖЕНИЯ ПО-ГОРЕ МАТЕРИАЛ, НЕКА ВСЕКИ САМ ДА СИ ПРЕЦЕНИ - И ВЛАСТИМАЩ И ОБИКНОВЕН ГРАЖДАНИН.



Категория: Политика
Прочетен: 403 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 14.09.2015 18:45
 
Говорих с мой роднина, който много разбира от "темата" МВР. Преди време е ръководил голямо звено в системата и както той се изрази, за толкова години служба, няма неразкрито убийство.




Аз му зададох следния въпрос: МВР Е БИЛА ЦЕНТРАЛИЗИРАНА ИНСТИТУЦИЯ И ПО ВРЕМЕТО НА ЖИВКОВ И СЕГА. ЗАЩО СЕГА МВР Е ЕДНА НЕЕФЕКТИВНА ИНСТИТУЦИЯ, КОЯТО МОЖЕ ДА СЕ ПОХВАЛИ С ПРИБЛИЗИТЕЛНО 30% РАЗКРИВАЕМОСТ НА ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА, А ПРЕДИ 25 ГОДИНИ РАЗКРИВАЕМОСТТА Е БИЛА НАД 90%. НИМА ОБЯСНЕНИЕТО ЗА ТОТАЛИТАРИЗМА Е ЕДИНСТВЕНОТО, КОЕТО МОЖЕМ ДА ДАДЕМ?


Ето накратко язвите на системата, заради която МВР не работи както трябва, които язви дискутирахме с моя роднина:
  1. Преди е имало номенклатурен списък, кой може да стане шеф в РПУ. При изготвянето на този списък най-активно участие са имали служители от ОКП - Окръжен комитет на партията. Тъй като окръжните секретари са били хора на много висока позиция в йерархията на властта, нямало е как шефът на местното РПУ да бъде назначен, без благословията на окръжния секретар. Понастящем никое звено, функциониращо на място - кмет, областен управител или друго звено, няма правомощия и власт да влияе на избора на шеф на РПУ;
  2. Второ, много важно нещо. Сегашните назначения са изцяло на партиен принцип, като нареждане, спуснато на главния секретар на МВР, който само трябва да ги изпълни. Нека да не си правим шегички със Султана. Той разрешава прелитането на руски самолети с оръжие за Сирия, а камо ли няма да каже на главния секретар, да назначи този или онзи на длъжност шеф на РПУ, където и да е в България. Нали властта е в неговите ръце. Нещото, което знам от практиката е, че Борисов е много слаб в избора на кадри. Не му идва отръки тази работа. През първия си мандат събираше министрите по бензиностанциите, както сам той се изразява. Тази лоша кадрова политика, наречена от някого "кадруване" е също причина за лошата ситуация в МВР. Борисов няма оперативен опит в МВР, а е спуснат с парашут от царя, в качеството му на главен секретар. На него му се изплъзват такива обстоятелства, които посочих досега и затова битува практиката служител, който досега е работил в РПУ Силистра, да бъде изпратен в Търново за шеф на МВР и от Видин, да го изпратят в Смолян, все едно са някакви измекяри, само защото трябва да угоди на коалиционните си партньори. Значи тук са две грешки накуп. Първо политическо назначение и второ, външен за областта и града човек. Какво искате от него да свърши тогава? Чух и такова определение, във връзка с негодуване от страна на местен кмет и общински съвет, за работата на шефа на РПУ-то в общината:  "Какво да направим, след като той е човек на ДПС". Явно политическите елити са се договорили този човек да е шеф и на никой не му пука, какви са резултатите от неговата дейност. Конкретен пример за това е шефът на МВР Враца. Има извършени 10 атентата срещу врачанец и членове на неговата фамилия, като 11-тия атентат е днес. Колата на мишената, е иззета преди време, в качеството й на веществено доказателство. Та днес са гръмнали "вещественото доказателство" току пред входа на РПУ Враца. Ами ако шефът е политически назначен, как да свърши работата, още повече, ако не познава криминогенната обстановка в региона. Той и как да я познава, като са го изпратили да "служи" във Враца, а в същото време си живее в София. Имаше един мой приятел, който казваше в случая, че пълно щастие няма. Това било все едно "Ку--т да е в п-----а, а душата да е в рая". Та това се опитват да правят нашите политически ръководители с МВР;
  3. Преди се даваха предимство на хора, които са местни. Например, заместник ръководител на РПУ, става ръководител. Логично е. Познава местните структури, хората, бандитите, ако щете. Достатъчно е да има и някакви лични качества и изборът е готов. НО КАКВО СТАВА, АКО ОТ БЛАГОЕВГРАД ТЕ ИЗПРАТЯТ В ПЛОВДИВ, ДА РЪКОВОДИШ ТАМОШНОТО МВР? КОЛКО ГОДИНИ ТИ ТРЯБВА ДА ОПОЗНАЕШ РАЙОНА, ХОРАТА, СЛУЖИТЕЛИТЕ И Т.Н.? Разберете, полицейската работа е преди всичко оперативна работа. Това не е като да отидеш в София като депутат или като някакъв началник в някое министерство, че дори и за министър, за да предлагаш закони и да променяш нормативната уредба. В полицейската работа оперативността е НАЙ-ВАЖНОТО ОТ НЕЯ. ТЯ ВКЛЮЧВА ПОЗНАВАНЕ НА КОНТИНГЕНТА, КАКТО СЕ ИЗРАЗЯВАТ ХОРАТА ОТ СИСТЕМАТА, ПРЕЦЕНЯВАНЕ КЪДЕ ДА СЕ РАЗПОЛОЖИ ЖИВАТА СИЛА В РЕГИОНА, КОЙ ДА Я РЪКОВОДИ, КАКВИ УКАЗАНИЯ КОНКРЕТНО СЕ ДАВАТ ЗА ВСЕКИ КОНКРЕТЕН СЛУЧАЙ, КАКВА РАБОТА ТРЯБВА ДА СЕ СВЪРШИ С ИНФОРМАТОРИТЕ, ЗАЩОТО НЯМА СИЛНА ПОЛИЦЕЙСКА СИСТЕМА БЕЗ ДОБРА МРЕЖА ОТ ИНФОРМАТОРИ И Т.Н.. Няма как да изпратиш човек от Благоевград, да ръководи МВР Пловдив. Същото е, като от Пловдив да изпратиш човек да ръководи МВР Благоевград. Трябва да се разчита на местни кадри, а не на привнесени кадри от други места в страната. Мое предложение преди време беше, като едно от условията за избиране на местен шериф, е да се дава предимство на този, който живее постоянно в района, за който кандидатства за шериф. Примерът с Уайът Ърп, който може да е шериф и на Канзъс и на друг град не е удачен, защото тогава престъпниците са били ясно определени - носят си червени шалове и не искат да оставят пистолетите, когато влизат в града. Ясно е, че този, който стреля бързо и точно е най-добрият случай за избор на шериф. Сега нещата не са толкова прости, пък и тогава градчетата са били малки и шерифът му е трябвало една седмица, за да се запознае с града. Но когато имаш да пазиш 80 хиляден град, работата не е толкова проста. 
  4. Само ще ви дам един красноречив пример. Такива случаи на политически и административно грешни назначения има много в страната. Как ви се струва, къде ще отиде за празниците, назначеният шеф на РПУ Кърджали, който е от София и Кърджали е за него градът, който е посетил преди да стане шеф на РПУ, в качеството му на турист, когато е дошъл да види стената на язовир "Кърджали". Ще отиде разбира се на държавни разноски в София, за да бъде близо до близките, приятелите, семейството. Няма да стои в Кърджали я! Това е също част от проблема. Един шериф трябва да живее, да е свързан с града, който му е поверен да охранява. Да не говорим затова, че на полицейските автомобили имат отделен лимит за гориво, но за прибирането на шефа по "родните места", такъв лимит няма. Защо онези 600 километра да не бъдат "дадени" на полицейските коли в града, за извършване на тяхната дейност?Дребнаво е, но е твърде показателно за нашата действителност;
  5. В общинските съвети има формирани звена за най-общо казано "Сигурност". Няколко пъти давах следния пример: Гледах едно предаване по ББС, което беше няколко часа, когато кметът на Лондон, г-н Борис Джонсън и ръководителите на полицията в Лондон бяха разпъвани на кръст от членовете на общината, които съставляваха така нареченото звено "Сигурност", към общината в Лондон. Нека да не забравяме, че там не можеш да станеш шеф на полицията на града, без благословията на кмета и на общинските съветници. За какво говорим тогава? Практиката е толкова ясна, но защо тя не се прилага у нас? Защото властващите, независимо от това какви са, искат цялата власт за себе си. Всяко назначение е пазар за получаването на някаква услуга или някаква облага в политическия пазарлък на управляващите. Те няма как да допуснат, шерифът на града да се избира и уволнява от кметовете и общинските съвети, а още повече, да се ИЗБИРА И УВОЛНЯВА ОТ ГЛАСОПОДАВАТЕЛИТЕ В ОБЩИНАТА. ТОВА НЯМА КАК ДА СЕ ДОПУСНЕ, ЗАЩОТО ИЗБРАНИЯТ ОТ ГЛАСОПОДАВАТЕЛИТЕ ШЕРИФ, НЯМА ДА СЛУЖИ НА ПАРТИЙНИЯ БОС ИЛИ НА ГЛАВНИЯ СЕКРЕТАР НА МВР ИЛИ НА КОЯТО И ДА Е ПОЛИТИЧЕСКА ПРОСТИТУТКА. ТОЙ ЩЕ ЗНАЕ, ЧЕ НЕГОВОТО НАЗНАЧЕНИЕ И УВОЛНЕНИЕ ЗАВИСЯТ САМО И ЕДИНСТВЕНО ОТ ИЗБИРАТЕЛИТЕ. ТАКА МОЖЕМ ХЕМ ДА ЗАПАЗИМ ДЕМОКРАЦИЯТА И ДА Я РАЗВИВАМЕ, ХЕМ И ДА СТОПИРАМЕ ГЛАСОВЕТЕ, КОИТО ОБВИНЯВАТ САМАТА ДЕМОКРАЦИЯ ЗА БЕЗЗАКОНИЕТО, КОЕТО СЕГА ЦАРИ В СТРАНАТА, ТЪРСЕЙКИ РЕШЕНИЯ В ЕДНА СИСТЕМА НА ДИКТАТУРА. НЕ НИ ТРЯБВА ДИКТАТУРА. СЕГА СИ ИМАМЕ ДИКТАТУРА И ТЯ Е ПАРТИЙНАТА ДИКТАТУРА. ИМА НУЖДА ОТ ДЕМОКРАЦИЯ. САМО ТОГАВА ЩЕ ИМАМЕ РЕД И СИГУРНОСТ. 




Категория: Политика
Прочетен: 377 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 14.09.2015 18:43
 http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4980997


То не са атентати, то не е чудо. И срещу един и същи човек. Сега пък му гръмнали колата, която е изнета от МВР като веществено доказателство. Нямали място в служебния паркинг и я държали пред сградата на полицията. И въпреки това, пак я гръмнали.


Направи ми впечатление едно определение на МВР Враца към семейтвото на мишената. 

ПОЛИЦИЯТА ПРЕДУПРЕДИЛА СЕМЕЙСТВОТО НА ПОСТРАДАЛИЯ, ЧЕ СЕ ОЧАКВАТ НОВИ АТЕНТАТИ СРЕЩУ ТЯХ.


ПРОСТО НЕ ЗНАМ КАК ДА КОМЕНТИРАМ ТАЗИ ПРЕПОРЪКА.

Ако бяха гръмнали сградата на МВР и бяха убили началника на МВР Враца, дали щяха да намерят атентатора?

Категория: Политика
Прочетен: 371 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 14.09.2015 11:46
 Данъчното облагане е винаги на принципа едно към гьотьоре. Трябват някакви пари и фискът ги иска от гражданите.


ВРЕМЕ Е ДА СЕ СПРЕ С ИЗТОЧВАНЕТО НА ДОХОДИТЕ НА ГРАЖДАНИТЕ И ДА СЕ ПРЕСТАНЕ ТЕ ДА СЕ ПРОТИВОПОСТАВЯТ ПОМЕЖДУ СИ И ДА СЕ НАСТРОЙВАТ ЕДНИ СРЕЩУ ДРУГИ, ЗАРАДИ ФИНАНСОВИТЕ СИ РАЗЛИЧИЯ. ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕСТАНЕ С ТОЗИ УМСТВЕН КОМУНИЗЪМ, КОЙТО ТРЕСЕ НАШИТЕ УПРАВЛЯВАЩИ.


ГОВОРИ СЕ, ЧЕ ФИНАНСОВИЯТ МИНИСТЪ ГОРАНОВ Е ПРЕДЛОЖИЛ ПРОМЯНА НА ДАНЪЧНОТО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО, КАТО ДАДЕ ПРАВА НА ОБЩИНИТЕ ДА НАЛОЖАТ ДО 2 % ДОПЪЛНИТЕЛЕН ДАНЪК ВЪРХУ ДОХОДИТЕ.

НЕКА ТАКА ДА ГО КАЖА: ТОЗИ ДАНЪК ЩЕ ДОВЕДЕ ДО УВЕЛИЧАВАНЕ НА ОБЩИНСКИТЕ БЮДЖЕТИ С ОКОЛО 250 МИЛИОНА ЛЕВА И ТО, АКО СЕ ПРИЛОЖИ НАВСЯКЪДЕ МАКСИМАЛНАТА СТАВКА ОТ 2%. НА ФОНА НА ОТКРАДНАТИТЕ ОТ ДЪРЖАВАТА МИЛИАРДИ ВСЯКА ГОДИНА, ТОВА СА ТВЪРДЕ МАЛКО ПАРИ. НО ВМЕСТО ДЪРЖАВАТА ДА РАЦИОНАЛИЗИРА ДЪРЖАВНИЯ БЮДЖЕТ, КОЙТО ОТДЕЛЯ ЗА ОБЩИНИТЕ САМО 12 % ОТ РАЗХОДНАТА ЧАСТ, ВЛАСТТА НЕ ИСКА ДА ПИПА ПРИВИЛЕГИИТЕ СИ И ПРЕДЛАГА ДОПЪЛНИТЕЛНО ОБЛАГАНЕ, ЗА ДА ОСИГУРИ ПАРИ ЗА ОБЩИНИТЕ.


СПОРЕД МЕН НИЕ, ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ ТРЯБВА ДА ПЛАЩАМЕ ДАНЪЦИ САМО ПРИ ЯСНОТА ЗА ТЯХНОТО ХАРЧЕНЕ ОТ СТРАНА НА ДЪРЖАВАТА И ОБЩИНИТЕ. ОТВОРЕТЕ КОЙТО И ДА Е САЙТ НА ДЪРЖАВНА ОРГАНИЗАЦИЯ И ЩЕ ВИДИТЕ КАКЪВ ОТЧЕТ НИ ДАВАТ ЗА ИЗРАЗХОДВАНИТЕ СРЕДСТВА - НИКАКЪВ. НИТО ЗНАЕМ КОИ ИГРАЧИ ПОСТОЯННО ПЕЧЕЛЯТ ТЪРГОВЕТЕ, НИТО ЗА КАКВИ ПАРИ, НИТО ИМА РАЗБИВКА ЗА ПОХАРЧЕНИТЕ ПАРИ. ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА МИЛИАРДИТЕ ЛЕВОВЕ, КОИТО ДЪРЖАВАТА ДАВА НА СВОИТЕ СЛУЖИТЕЛИ ДА НИ ПАЗЯТ, ОБРАЗОВАТ, ОСИГУРЯВАТ, ЛЕКУВАТ И В КРАЯ  НА КРАИЩАТА НЯМАМЕ НИЩО.

ПРЕДИ ГОДИНА СЕ ЛАНСИРА ИДЕЯТА ЗА ОБЩИНСКА ПОЛИЦИЯ, НО НЕ КАТО СЕ ПРЕРАЗПРЕДЕЛЯТ СВОБОДНИ РЕСУРСИ ОТ МВР, А КАТО СЕ НАЗНАЧАТ НОВИ СЛУЖИТЕЛИ. НЕ ИМ СТИГАТ 57 ХИЛЯДИ СЛУЖИТЕЛИ, А ТРЯБВАТ И НОВИ. ИМАМЕ НАЙ-МНОГО ПОЛИЦАИ, УЧИТЕЛИ, ДОКТОРИ, СЪДИИ, ПРОКУРОРИ И СЛЕДОВАТЕЛИ НА ГЛАВА ОТ НАСЕЛЕНИЕТО И ЗАТОВА НЯМАМЕ НИТО СИГУРНОСТ, ОБРАЗОВАНИЕ, ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ, СПРАВЕДЛИВОСТ И ЧЕСТЕН ПРОЦЕС.
СЪЩА Е ЛОГИКАТА И ПРИ ДАНЪЧНОТО ОБЛАГАНЕ. КАКВО ПРЕЧИ НА ВЛАСТТА ДА ОБЛОЖИ ГРАЖДАНИТЕ НЕ С 2%, А С 5% И ТАКА ДА СИ СПЕСТЯТ ОТГОВОРНОСТТА ДА ВЪРНАТ НА ОБЩИНИТЕ ОНЕЗИ ПАРИ, КОИТО ЧРЕЗ ДАНЪЧНОТО ОБЛАГАНЕ СА ОТКРАДНАЛИ ЗАКОННО ОТ ТЯХ. НИЕ ТРЯБВА ДА ДИСКУТИРАМЕ НЕ ЗА ТОВА, КАК ДА НАЛОЖИМ ДРУГИ ДАНЪЦИ И ДА УВЕЛИЧИМ ДАНЪЧНОТО ОБЛАГАНЕ, А ДА ДИСКУТИРАМЕ ВЪРХУ ПРОБЛЕМА, СЪЗДАДЕН ОТ ДЪРЖАВАТА, ДА ЦЕНТРАЛИЗИРА БЛИЗО 90% ОТ ОБЩИТЕ БЮДЖЕТНИ СРЕДСТВА И ДА ГИ РАЗПРЕДЕЛЯ КАКТО НАМЕРИ ЗА ДОБРЕ, А ДА ОСТАВИ САМО 10% НА ОБЩИНИТЕ И ДА ГИ НАПРАВИ ЗАВИСИМИ ОТ ПОЛИТИЧЕСКАТА ВЛАСТ, КОЯТО УПРАВЛЯВА В МОМЕНТА. ТАКА ОБЩИНИТЕ СА БЕДНИ И НЕЩАСТНИ И БЕЗПРАВНИ. ТАКА САМОУПРАВЛЕНИЕ НЕ СЕ ПРАВИ. ДЪРЖАВАТА НЕ БИ ТРЯБВАЛО ДА ИМА ПРАВО ДА АКУМУЛИРА ЗА НУЖДИТЕ НА ЦЕНТРАЛНАТА ВЛАСТ ПОВЕЧЕ ОТ 50% ОТ ОБЩИЯ БЮДЖЕТ. ИНАЧЕ ВСИЧКИ ПРИКАЗКИ ЗА ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЯТА НЯМА ДА СЕ РАЗЛИВАТ МНОГО ОТ СЪЩИТЕ ТЕЗИ ПРИКАЗКИ, КОИТО СЪМ СЛУШАЛ ОЩЕ ПО ВРЕМЕТО НА ТОДОР ЖИВКОВ. И ТОГАВА СЕ ГОВОРЕШЕ ЗА ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЯ, АМА И ТОГАВА, КАКТО И СЕГА, ВСИЧКО Е ЛЪЖА И ИЗМАМА НА ЦЕНТРАЛИЗИРАНАТА ДЪРЖАВА. НИКОЯ ЦЕНТРАЛИЗИРАНА МАШИНА НЕ Е ПРЕДОСТАВИЛА ЕЙ ТАКА, СВОБОДНО, БЕЗ НАТИСК, РЕСУРС НА КОЙТО И ДА Е БИЛО. КАК ЩЕ ГО НАПРАВИ, КАТО ЦЕНТРАЛНАТА ВЛАСТ ЩЕ СЕ ЛИШИ ОТ ВЪЗМОЖНОСТТА ДА УПРАВЛЯВА ВСИЧКО - ИКОНОМИКА, СОЦИАЛНА ДЕЙНОСТ, ЧЕ ДАЖЕ И ДУШИТЕ НА ХОРАТА. ЗНАЕ СЕ, КОЙТО ДЪРЖИ ПАРИТЕ, ТОЙ ПОРЪЧВА МУЗИКАТА. НЯМА НИКАКВО ЗНАЧЕНИЕ ПАРИТЕ НА КОГО СА СОБСТВЕНОСТ. ДЪРЖАВАТА СИ Е ПРИСВОИЛА ЧРЕЗ СИСТЕМАТА НА ИЗМИСЛЕНИТЕ ОТ НЕЯ САМАТА ЗАКОНИ, ПРАВОТО ДА СЕ РАЗПОЛАГА С ЧУЖДИТЕ ПАРИ И ЕСТЕСТВЕНО Е ТЯ ДА ПОРЪЧВА МУЗИКАТА, КАКТО СЕ КАЗВА.


КОЛКОТО И ПАРИ ДА ДАДЕМ В ПОВЕЧЕ НА ДЪРЖАВАТА И ОБЩИНИТЕ, НИКОГА НЯМА ДА РАЗБЕРЕМ ИСТИНАТА КОЛКО ОТ ТЯХ СЕ КРАДАТ И РАЗХИЩАВАТ. И ТЪЙ КАТО НЯМАМЕ ПЪЛНАТА ИНФОРМАЦИЯ, АЗ ЛИЧНО ПРЕДПОЛАГАМ, ЧЕ ОКОЛО 10 МИЛИАРДА ЛЕВА ОТ НАШИЯ БЮДЖЕТ СТАВА "ЗЯН", ЗАРАДИ ВЛАСТОВИ АМБИЦИИ И ПРЕРАЗПРЕДЕЛИТЕЛНИ ПРОЦЕСИ. И ВЪПРЕКИ ТОВА, ИСКАТ НОВИ 250 МИЛИОНА ДА НИ ВЗЕМАТ.

Поне да бяха за някаква конкретна услуга, каквато има например в западните ни съседки. Всеки, който иска да строи, плаща комунална такса на общината, а тя формира фонд, който се използва САМО И ЕДИНСТВЕНО за осигуряване на съответната инфраструктура, свързана с изграждащите се обекти. Затова там всички вътрешно квартални улици са направени, а нашите изглеждат ката, все едно са претърпели бомбардировка. Но да дадем пари ей така, юрголешката, както предлага измисленият ни финансов министър, това си е да наливаш вода в продънена каца. 


ПРЕДЛАГАМ ДА ПРИТИСНЕМ ВЛАСТТА И ТЯ ДА ПРЕСТАНЕ ДА МИСЛИ ПО КАКЪВ НАЧИН ДА ОТМЪКНЕ ОЩЕ ПАРИ ОТ НАС. ДАЛИ СМЕ Й ПРЕДОСТАТЪЧНО ПАРИ. ДАЛИ СМЕ Й 20 МИЛИАРДА НА ГОДИНА. И АКО ТЯ СЕ ОТНАСЯ С ТЕЗИ ПАРИ ТАКА, КАКТО НИЕ БИХМЕ СЕ ОТНЕСЛИ С ТЯХ, СТРАНАТА НИ НЯМАШЕ ДА ИЗГЛЕЖДА ТОЛКОВА ЖАЛКО. КОЛКОТО И ПАРИ ДА ДАДЕМ НА БЕЗКОНТРОЛНАТА ВЛАСТ, НИКОГА НЯМА ДА Й СТИГНАТ.
Категория: Политика
Прочетен: 393 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 14.09.2015 11:30
 Какви са тези услуги? Всички ги знаем:

  1. Държавно правораздаване - всички виждат какво представлява съдебната система. Само 10% от населението вярва, че българския съд е справедлив;
  2. Държавна полиция и тайни служби - нищо не става от тях. Самата система е така подредена, че стимулира връзкарство, подмазвачество, корупция и сътрудничество с мафията, партийно вмешателство, незаинтересованост и крайна неефективност. И тук обществото дава на тези институции доверие в рамките на 10%;
  3. Българската войска. Тя е държавна българска войска. Наемна. Плащаш пари и някой се ангажира да ти служи за тези пари. Разчита след това да се пенсионира на 50 години, за да работи след това като охранител и да си докара увеличение на доходите. Това е българската държавна войска. За 1 милиард лева годишно нямаме нищо. Не можем да опазим границите от едни икономически емигранти, а камо ли от нещо по-сериозно. Всъщност границита се охранява от полицията, но каквато полицията, такава и армията;
  4. Държавно обществено осигуряване - всички знаят за какво става дума. Направена е такава система, че всички искат да плащат колкото се може по-малки осигуровки и да получават колкото се може по-големи пенсии. Защото е на принципа "куче влачи - диря няма". Тоест държавна организация, държавни чиновници, държавни регулативи и затова в пенсионния фонд никога няма пари за пенсии, та се налага всяка година данъкоплатците да дават допълнително по няколко милиарда лева, за да се изплатят пенсиите;
  5. Държавните БДЖ - харесват ли ви услугите на БДЖ? Тази държавна компания е глътнала милиарди левове от нашите пари през последните години и в резултат на всичко, хиляди хора са се облажили от тях чрез манипулации и кражби, като се започне от простото крадене на нафта от обикновени служители на компанията, до покупка на стари вагони на цената на нови. Това държавното. Всеки краде, колкото може;
  6. Ами държавната енергетика? Дупка за милиарди. Хора, назначени по партийна линия крадат като за поразия. Непрофесионализъм от висша класа. В резултат - милиарди дългове и енергетика пред фалит. Монополизиран пазар на енергията и плащаш толкова, колкото ти кажат. Нямаш право на избор. Държавна работа;
  7. Всичко е държавно - Агенцията по бежанците, Агенцията по храните, Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за енергийно и водно регулиране, Агенцията за българите в чужбина и т.н. и т.н. Дали сте доволни от работата на тези държавни институции? Нима има истинска пазарна среда в страната и нима има истинска конкуренция? Нима храната, която стига до трапезата ни е чиста и проверена? Нима на някой му пука за българите в чужбина? Нима някой вярва, че цената на тока е справедлива? КОЙТО НЕ ВЯРВА НА ОНОВА, КОЕТО КАЗВАМ, НЕКА МИ ПОСОЧИ ЕДНО ДЪРЖАВНО НЕЩО, КОЕТО Е ЖИЗНЕНО, УСПЕШНО, ЕФЕКТИВНО, ДОХОДОНОСНО. НЕЩО, КОЕТО ДА Е ЗА ПРИМЕР НА ДРУГИТЕ ИКОНОМИЧЕСКИ СУБЕКТИ. В БЪЛГАРИЯ ДЪРЖАВНОТО ТОЛКОВА МНОГО Е ДЕФОРМИРАЛО ИКОНОМИЧЕСКИЯ И СОЦИАЛЕН ЖИВОТ, ЧЕ Е ДЕФОРМИРАЛО И ПОНЯТИЕТО ЗА ЧАСТНОТО. ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ ЧАСТНИЯ БИЗНЕС ИЛИ Е ЗАВИСИМ ОТ ПОЛИТИЧЕСКИТЕ НИ МЪЖЕ, А ПРИЛАГАНИТЕ ПРАКТИКИ НЕ МОГАТ ДА СЕ НАРЕКАТ В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ, ДОБРИ. ДЪРЖАВАТА ВСЯКА ГОДИНА ХАРЧИ МИЛИАРДИ ЛЕВОВЕ, ВЗЕТИ НАСИЛА ОТ ЧАСТНИТЕ ЛИЦА. КАК И С КАКВИ ОЧИ ИСКА СЪЩИТЕ ТЕЗИ ЧАСТНИ ЛИЦА ДА БЪДАТ КОРЕКТНИ С ДЪРЖАВАТА, СЛЕД КАТО ВСЕКИ ДЕН ИЗЛИЗАТ СЪОБЩЕНИЯ ЗА БЕЗМЕРНА РАЗСИПИЯ НА ОБЩЕСТВЕН РЕСУРС. НИКОГА ДЪРЖАВАТА НЕ НИ Е ДАВАЛА ТОЧНА СМЕТКА ЗА ПАРИТЕ, КОИТО Е ПОХАРЧИЛА - ПАРИ, ТОЛКОВА ТРУДНО ИЗКАРАНИ ОТ ВСИЧКИ НАС. ОСНОВНИЯТ ВРАГ НА СУВЕРЕНА В ТАЗИ СТРАНА Е ДЪРЖАВНАТА ВЛАСТ, КОЯТО СЕ Е ПРЕВЪРНАЛА В АВТОГЕННА МАШИНА ЗА КРАДЕНЕ И СЪСИПВАНЕ НА ДОБРИТЕ ОБЩЕСТВЕНИ НРАВИ, ТЪЙ КАТО ТАЗИ МАШИНА СЛУЖИ САМО НА ОПРЕДЕЛЕНИ ПОЛИТИЧЕСКИ И ИКОНОМИЧЕСКИ КРЪГОВЕ, КОИТО ПОСТАВЯТ СОБСТВЕНИТЕ СИ ИНТЕРЕСИ НАД ДЪРЖАВНИТЕ, А СУВЕРЕНЪТ В НИКАКВА СТЕПЕН НЕ МОЖЕ ДА ПОВЛИЯЕ ДА СПРЕ ИЛИ ПОНЕ ДА ОГРАНИЧИ ТОЗИ ПРОЦЕС. НИЩО ПОЛЕЗНО И ИНОВАТИВНО НЕ Е ИЗМИСЛЕНО ОТ ДЪРЖАВАТА. НИТО ЕДИН ПРОДУКТ, НИТО ЕДНО НОВОВЪВЕДЕНИЕ НЕ Е ИЗМИСЛЕНО ОТ ДЪРЖАВНА ФИРМА ИЛИ ОТ ДЪРЖАВНА ОРГАНИЗАЦИЯ. ТАМ ИЗМИСЛЯТ САМО НОВИ НАЧИНИ ДА НИ ПРОБУТВАТ УСЛУГИ И ТО НАСИЛА, КОИТО НЯМА КАК ДА ОТКАЖЕМ ДА ПЛАТИМ ИМЕННО ЗАЩОТО ДЪРЖАВАТА НИ ГИ ПРОБУТВА. АКО ОТКАЖЕМ ДА ПЛАЩАМЕ, ДЪРЖАВАТА ИМА ДОСТАТЪЧНО СИЛОВИ МЕХАНИЗМИ ДА НИ ПОДЧИНИ НА СВОЯТА ВОЛЯ. ТОВА Е ПОЛОЖЕНИЕТО. ИСКАТЕ ИЛИ НЕ, ТОВА Е ИСТИНАТА. КОЛКОТО ПОВЕЧЕ ДЪРЖАВАТА Е НАБЪРКАНА В ИКОНОМИЧЕСКИЯ И ПОЛИТИЧЕСКИЯ ЖИВОТ, ТОЛКОВА ПО-ЗЛЕ ЗА ИКОНОМИКАТА КАТО ЦЯЛО И ЗА НАШИЯ СТАТУС КАТО ГРАЖДАНИ ИЗОБЩО.
  8. ПРЕДИ ГОДИНИ ДЪРЖАВАТА СЕ ОПИТВАШЕ ДА ПРАВИ КОЛИ, КОМПЮТРИ, ПЕРАЛНИ, ПЕЧКИ, КАТО ОРГАНИЗИРАШЕ САМА ПРОИЗВОДСТВОТО, ТЪРГОВИЯТА И ЛОГИСТИКАТА. КАКВО СЕ ПОЛУЧИ - СКАПАНИ КОЛИ, СКАПАНИ ПЕЧКИ, СКАПАНИ КОМПЮТРИ, СКАПАНИ ПЕРАЛНИ. НИЩО СВЯСТНО НЕ МОЖА ДА ПРОИЗВЕДЕ ДЪРЖАВАТА. И ЗНАЕТЕ ЛИ ЗАЩО? ЗАЩОТО ТАКИВА СТИВ ДЖОБС, БИЛ ГЕЙТС, ЛАРИ ЕЛИСЪН, ЛАРИ ПЕЙДЖ, ЕЛЪН МЪСК И ПОДОБНИ, НИКОГА НЯМА ДА РАБОТЯТ ПО СЪЩИЯТ НАЧИН, АКО РАБОТЕХА НА ДЪРЖАВНА РАБОТА. ДРУГ Е ВЪПРОСЪТ ДАЛИ ЩЯХА ДА ПРИЕМАТ ДА РАБОТЯТ ПРЯКО ЗА ДЪРЖАВАТА. БЛАГАТА СЕ ПРОИЗВЕЖДАТ ОТ СВОБОДНИЯ ИКОНОМИЧЕСКИ ТРУД НА ХОРАТА, А НАЙ-МАЛКОТО ДЪРЖАВАТА Е ТАЗИ, КОЯТО МОЖЕ ДА ОРГАНИЗИРА И ДА НАКАРА ХОРАТА ДА РАБОТЯТ ПРОИЗВОДИТЕЛНО И СЪЗНАТЕЛНО. НЕЩАТА В БЪЛГАРИЯ НЕ ВЪРВЯТ, ЗАЩОТО ТРУДЪТ ТУК НЕ Е НИТО СВОЛБОДЕН, НИТО НЕЗАВИСИМ. КАЧЕСТВЕНИЯТ И ПРОИЗВОДИТЕЛЕН ТРУД Е ФУНКЦИЯ ОТ СЪЩЕСТВУВАНЕТО НА ДЪРЖАВАТА, ВМЕСТО ДА Е ФУНКЦИЯ ОТ СЪЩЕСТВУВАНЕТО НА ПАЗАРА. АКО НЕ БЕШЕ ТАКА, ТРУДЪТ В СЕВЕРНА КОРЕЯ, ВЪПРЕКИ, ЧЕ Е КАТО КОЛИЧЕСТВО НАЙ-МНОГО, ЩЕШЕ ДА ДОВЕДЕ СТРАНАТА ДО УСПЕХ. ЗА ЖАЛОСТ ТАМ НЯМАТ КАКВО ДА ЯДАТ, ВЪПРЕКИ РОБСКИЯ ТРУД ИЛИ ИМЕННО ЗАРАДИ РОБСКИЯ ТРУД, КОЙТО ПОЛАГАТ. ПАЗАРЪТ Е ЕДИНСТВЕНОТО НЕЩО, КОЕТО МОЖЕ ДА ПРЕДЛОЖИ КАЧЕСТВЕНИ ПРОДУКТИ И УСЛУГИ. САМО ПАЗАРЪТ МОЖЕ ДА ИЗМИСЛИ ТЕХНИКА И ТЕХНОЛОГИИ, КОИТО ДА ДВИЖАТ СВЕТА НАПРЕД. АКО ИСКАТЕ ДА ПРОЗРЕТЕ ТАЗИ ИСТИНА, НЕКА АМЕРИКАНСКОТО ПРАВИТЕЛТВО ПРИВАТИЗИРА ЕПЪЛ И ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ ЗА КОЛКО КРАТКО ВРЕМЕ ВСИЧКО ТАМ ЩЕ СЕ СКАПЕ И ЗА КОЛКО КРАТКО ВРЕМЕ ПОТРЕБИТЕЛИТЕ ЩЕ РАЗБЕРАТ,, ЧЕ НЕЩО ТРАГИЧНО СЕ Е СЛУЧИЛО С КОМПАНИЯТА. ИСТОРИЯТА ГО ПОКАЗА ТОВА И КОЛКОТО ПО-СКОРО СЕ ОТТЪРВЕМ ОТ ТАЗИ ЗАВИСИМОСТ, ДА СМЯТАМЕ, ЧЕ ДЪРЖАВАТА ЩЕ НИ РЕШИ ПРОБЛЕМИТЕ, ЩЕ НИ НАПРАВИ ДОБРИ УЧИЛИЩА И ДЕТСКИ ГРАДИНИ, ЩЕ НИ НАПРАВИ ИНФРАСТРУКТУРАТА, ЩЕ НИ ПРОИЗВЕДЕ СТОКИ И ЩЕ НИ ПРЕДЛОЖИ КАЧЕСТВЕНИ УСЛУГИ, А НИЕ САМО ЩЕ СТОИМ ОТСТРАНИ И ЩЕ ПЛАЩАМЕ ДЪРЖАВНИТЕ ПОРЪЧКИ, ТОЛКОВА ПО.-СКОРО ЩЕ СЕ ОТТЪРВЕМ ОТ БЕДНОСТТА И НЕРАЗБОРИЯТА. РАБОТАТА НЯМА И НЕ МОЖЕ ДА СТАНЕ БЕЗ НАШЕТО УЧАСТИЕ. СУВЕРЕНЪТ ТРЯБВА В МАКСИМАЛНА СТЕПЕН ДА ОГРАНИЧИ ВЛАСТТА НА ДЪРЖАВАТА И ДА ПРЕВЪРНЕ СЪЩАТА ТАЗИ ВЛАСТ В ОРЪДИЕ ЗА ПОСТИГАНЕ НА СВОИТЕ ЦЕЛИ, А НЕ ДА Й СЛУЖИ ТАКА, КАКТО ГО ПРАВИ СЕГА. ЗАТОВА НЕ БИВА ДА СЕ ДОПУСКА, ДЪРЖАВАТА ДА ВЗЕМЕ НИТО ЕДНО ВАЖНО РЕШЕНИЕ, БЕЗ ДА СЕ ДОПИТА ДО СУВЕРЕНА. ЗАЩОТО ВСИЧКИ ВИЖДАТЕ В КАКВИ УСЛОВИЯ ЖИВЕЕМ. СЕЛАТА СА РАЗРУШЕНИ, ИКОНОМИКАТА НИ СЕ Е ПРЕВЪРНАЛА В ПРОСТИТУТКА, ПРЕДЛАГАЩА ТЯЛОТО СИ СРЕЩУ ЗАПЛАЩАНЕ. ПРЕВЪРНАХМЕ СЕ В ДЪРЖАВА, В КОЯТО БЕДНИ АНГЛИЧАНИ ИДВАТ ДА СЕ НАПИЯТ И ДА ПОВРЪЩАТ ПО УЛИЦИТЕ НИ И СЛЕД ТОВА ДА КУПУВАТ ЖЕНИТЕ НИ ЗА 50 ЛЕВА НА ВЕЧЕР. ТОВА Е СЛЕДСТВИЕ НА ДЪРЖАВНАТА ПОЛИТИКА, НАБЪРКАНА НАВСЯКЪДЕ И ВЪВ ВСИЧКО. ДЪРЖАВАТА СТАНА НЕЗАВИСИМ АГЕНТ, С КОЙТО ТРЯБВА ДА СЕ СЪОБРАЗЯВАТ ВСИЧКИ. ТЯ ИМА СИЛА, ОРЪЖИЕ, ТЯ СИ ПРАВИ ЗАКОНИ, КОИТО НИЕ ТРЯБВА ДА СПАЗВАМЕ. ДЪРЖАВАТА СЕ Е ОТДЕЛИЛА ОТ СУВЕРЕНА. ПОСЛЕДНИЯТ Е РОБ НА СОБСТВЕНАТА СИ ДЪРЖАВА. АКО ТОВА НЕ ПРОМЕРИМ, НИЩО НЯМА ДА НАПРАВИМ. КОЛКОТО ПО-СМАЧКАНИ СМЕ НИЕ, КОЛКОТО ПО-НЕХАЙНО СЕ ОТНАСЯМЕ С ПОЛИТИЧЕСКОТО И ИКОНОМИЧЕСКОТО СИ СТАТУКВО, ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ ЩЕ СМЕ ЗАВИСИМИ ОТ УСЛУГИТЕ, КОИТО НИ ПРЕДЛАГА ДЪРЖАВАТА И ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ НЯМА ДА НАМИРАМЕ СМИСЪЛ ДА ОСТАНЕМ ТУК.
Категория: Политика
Прочетен: 595 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 14.09.2015 10:38
 http://novanews.novatv.bg/news/view/2015/09/14/124033/%D1%8F%D0%BD%D0%BA%D0%B0-%D1%82%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D0%B2%D0%B0-%D0%BD%D1%8F%D0%BC%D0%B0%D0%BC%D0%B5-%D0%BD%D0%B0%D1%87%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B8-%D1%83%D1%87%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8/


Такава простотия те бях чувал дълго време. Г-жа Такева съобщи по време на интервюто, че само 0.1% от завършилите педагогическите университети ставали учители. Другите започвали работа извън системата на образованието.


Нека да направим простата сметка. Ако за учител се учи 4 години, това означава, че за 4 години от университетите излизат 10 483 завършили педагогически специалности /приблизително/. Сега толкова студенти имало. Ако само 0,1% от завършилите стават учители, това са всичко на всичко 14 учители за 4 години.

Първо дава в национален ефир скандално неверни данни. Второ, тя е толкова стара и назадничева, че само за заплати говори. Да, проблем е, че учителските заплати са ниски, но нека да помислим какво дават учителите на обществото. На какво учат децата ни. Работят половин работен ден,  а през останалото време дават частни уроци на същите деца, които са "обучавали" в първата половина на деня. Качеството на образованието ни е катастрофално.

ДА ЗАПЛАТА ОТ 600 ЛЕВА Е УНИЗИТЕЛНА ЗА УЧИТЕЛ. НО КАКВА ЗАПЛАТА ИСКАТЕ ЗА ХОРА, КОИТО НЕ МОГАТ ДА ВКЛЮЧАТ КОМПЮТЪР И ПРЕПОДАВАТ ПО МЕТОДИКА ОТ 1972Г.? ДАЖЕ И 600 ЛЕВА ИМ Е МНОГО. ТРЯБВА ТЕ ДА НИ ПЛАЩАТ ЗА КАЛПАВОТО ОБРАЗОВАНИЕ НА ДЕЦАТА НИ.


ВИЖТЕ ПРОГРАМАТА ЗА "ОБУЧЕНИЕ ПРЕЗ ЦЕЛИЯ ЖИВОТ" НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ОБРАЗОВАНИЕТО. ПОВЕЧЕТО ОТ ПОКАЗАТЕЛИТЕ НЕ СА ПОСТИГНАТИ ПРЕЗ 2014Г. НЯМА ДА БЪДАТ ПОСТИГНАТИ И ПРЕЗ СЛЕДВАЩИТЕ ГОДИНИ. ОБРАЗОВАНИЕТО НИ ИМА НУЖДА НЕ САМО ОТ ПАРИ, НО И ОТ РАБОТЕЩА СТРАТЕГИЯ, КОЯТО ДА ВКАРА В СИСТЕМАТА ТЕХНИЧЕСКИ ГРАМОТНИ ХОРА, ЗАЩОТО КАТО ПРИЕМАМЕ НА РАБОТА СЛУЖИТЕЛИ, НЕ НИ ИНТЕРЕСУВА ДАЛИ ЗНАЯТ КАКВА БИТКА Е СПЕЧЕЛИЛ ХАН КУБРАТ, ПРЕДИ ВОЛЖСКА БЪЛГАРИЯ ДА СЕ РАЗПАДНЕ ПОД УДАРИТЕ НА ХАЗАРИТЕ. НЕКА ДА ИМАМЕ  ТОВА ПРЕДВИД.



ТРЕВОЖНО Е ОБСТОЯТЕЛСТВОТО, ЧЕ САМО 15% ОТ ЗАВЪРШВАЩИТЕ УНИВЕРСИТЕТИТЕ В БЪЛГАРИЯ СА С ТЕХНИЧЕСКИ СПЕЦИАЛНОСТИ. БЛИЗО 30% СА С НИКОМУ НЕНУЖНИТЕ ХУМАНИТАРНИ СПЕЦИАЛНОСТИ. ЦЯЛАТА НИ СИСТЕМА НА ОБРАЗОВАНИЕТО Е ГОЛА ВОДА. КАТО СЕ ЗАПОЧНЕ ОТ НАЧАЛНОТО УЧИЛИЩЕ, КЪДЕТО ДЕЦАТА НИ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ХОДЯТ НА УЧИЛИЩЕ С ПЪЛНИ ЧАНТИ С УЧЕБНИЦИ И ТЕТРАДКИ, ВСЕ ЕДНО НЯМА ИНТЕРНЕТ, ТАКА, КАКТО ХОДИХМЕ НИЕ ПРЕДИ ДЕСЕТИЛЕТИЯ.


ОБРАЗОВАНИЕТО НИ Е В ГОЛЯМА КРИЗА. ПОГЛЕДНЕТЕ СПРАВКИТЕ НА МИНИСТЕРСТВОТО И МЯСТОТО НИ В ЕВРОПА. ЖИВ ЗЯН СМЕ. ЗАПЛАТИТЕ СА ЕДИНИЯТ ОТ ПРОБЛЕМИТЕ. ДРУГИЯТ Е, ЧЕ ТРЯБВА ДА СЪЗДАДЕМ НОВО ПОКОЛЕНИЕ УЧИТЕЛИ, А ЗАТОВА Е НУЖНО МИНИМУМ ЕДНО ДЕСЕТИЛЕТИЕ.

ПЛЮС ТОВА СИ МИСЛЯ, ЧЕ "БЕЗПЛАТНОТО" ОБРАЗОВАНИЕ Е СЪЩО ТОЛКОВА ДОБРО, КОЛКОТО Е ДОБРО "БЕЗПЛАТНОТО" МЕДИЦИНСКО ОБСЛУЖВАНЕ, И ВСЯКО ДРУГО "БЕЗПЛАТНО" НЕЩО, КОЕТО НИ ДАВА ДЪРЖАВАТА. НЕКА ДА ПОМИСЛИМ ПО ТОВА, КАКВА УСЛУГА, КОЯТО НИ ПРЕДЛАГА НАШАТА ДЪРЖАВА Е КАЧЕСТВЕНА И ДОБРА!!! НИКОЯ. НО СЪЩАТА ТАЗИ ДЪРЖАВА ПРАВИ ВСИЧКО ВЪЗМОЖНО ДА УБИВА ЧАСТНАТА ИНИЦИАТИВА В ТАЗИ ОБЛАСТ. САМО СИ ПОМИСЛЕТЕ. ДЕЦАТА, КОИТО ПРЕБИВАВАТ В ЧАСТНИ ДЕТСКИ ЗАВЕДЕНИЯ СА ОКОЛО 1% ОТ ВСИЧКИ ДЕЦА В ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ. ВЯРНО Е, ЧЕ ЧАСТНОТО Е ПО-СКЪПО, НО В КРАЙНА СМЕТКА НОБЕЛОВИТЕ ЛАУРЕАТИ НЕ СЕ СЪЗДАВАТ В ДЪРЖАВНИТЕ УНИВЕРСИТЕТИ. КАКВО ДА СЕ ПРАВИ - КАЧЕСТВОТО ИСКА ПАРИ. ТРЯБВА ДА ГО ПРИЕМЕМ И ДА СЕ ОСВОБОДИМ ОТ СОЦИАЛИСТИЧЕСКИЯ МОДЕЛ НА ОБРАЗОВАНИЕ, КОЙТО УБИВА ТАЛАНТИТЕ, ЗА ДА ОБЪРНЕ ВНИМАНИЕ НА ЛУЗЪРИТЕ. ВСЕКИ Е БИЛ НА УЧИЛИЩЕ И ЗНАЕ. В НАШИЯТ КЛАС ИМАШЕ ГАМЕНИ, КОИТО ИЛИ БЯХА НЕДОБРЕ С ГЛАВАТА ИЛИ НЕ ИМ СЕ УЧЕШЕ. ОСНОВНИЯТ РЕСУРС НА УЧИТЕЛИТЕ БЕШЕ ДА СЕ СПРАВИ С ТЕЗИ ДЕЦА. ЗА ОСТАНАЛИТЕ НЯМАШЕ ВРЕМЕ. НЕ НАПРАЗНО В ХОНАНДИЯ ИМА НЯКОЛКО СТЕПЕНИ НА КЛАСОВЕ, В КОИТО СА РАЗПРЕДЕЛЕНИ ДЕЦАТА, СПОРЕД СПОСОБНОСТИТЕ. И НИКОЙ НЕ СЕ ВЪЗМУЩАВА, ЗАЩОТО ДЕЦАТА СА РАЗЛИЧНИ И ВСЕКИ ИМА ПРАВО ДА СЕ ИЗЯВЯВА СПОРЕД СПОСОБНОСТИТЕ СИ. ЗАТОВА ХОЛАНДИЯ Е БОГАТА, А БЪЛГАРИЯ БЕДНА. ЗАЩОТО ВСИЧКИ СМЕ В ЕДИН КЮП. СОЦИАЛИСТИЧЕСКА РАБОТА. ТОВА ОСОБЕНО ВАЖИ ЗА ОБРАЗОВАНИЕТО НИ.
Категория: Политика
Прочетен: 383 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 14.09.2015 10:06
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4980938

 Всички сме свидетели на риториката и действията на премиера.


Тези действия не са случайност. В безпътицата на политическата ни вакханалия и български конформизъм, както се казва, "някой трябва да свърши работата". Този някой е премиера. И я върши така, както знае и може. Навремето руските царе са издавали царски укази. След това комунистите на Ленин са издавали декрети.

На нашият господар не му трябват нито царски укази, нито декрети. Той разполага с най-мощното право на съвременния свят - телефонния автократизъм. Вдига телефона и разпердушинва кметове на общини, защото са сложили прегради на пътя, превозва селски футболни отбори с правителствения самолет, а сега и "пуска" военно транспортни самолети над България, с надеждата, че нашите партньори от НАТО ще приема някак си нашите обяснения за случилото се. Не стига друго, ами си позволява и да удари "два шамара" на любовника на дъщеря си, защото тя "ревяла" заради него. Ако на един народ започне да му харесва това, че неговите управници нарушават правилата, като дават предимство на "мачизма" пред спазването на закона, разстоянието до диктатурата е само на "една ръка", както се казва в една реклама.


Нека първо да отбележа проституизирането на българския политически елит. Само преди няколко дни, президентът на България, Росен Плевнелиев, за пореден път се направи на мъж и размаха пръст на Русия. Искали да преминат някакви самолети на път за Сирия, но президентът не им разрешил. Вероятно е получил от американците информация, че самолетите превозват военни съоръжения за Сирия и тъй като не са предназначени за същите военни, на които самите американци снабдяват с оръжие, те са му наредили да се запъне и да откаже на руснаците коридор за самолетите им.


Само колко наперен беше нашият левент президент. Даже каза, че бил толкова демократично настроен спрямо руснаците, че им предложил самолетите да кацнат в Бъгария и след като българските власти се уверят, че не превозват военно оборудване, щели да бъдат пуснати да отлетят. Само не знам в кой век живее Плевнелиев и на базата на какво поставя ултиматуми на Русия. И защо руснаците са се съобразяват с нас? Нямаме един свестен изтребител, нямаме и ракети, с които да съборим нарушителите на въздушните ни граници. Особено в такъв случай се процедира с изтребители, които да прихванат нарушителите и да ги принудят да кацнат на българска територия. Такова политическо лицемерие и лъжи. В същото това време, президентът е знаел, че руснаците вече са прелетели над БГ. Ще му простим ли тази лъжа? И дали се е чул с премиера, който в същото това време е "пуснал" самолетите над България.

Премиерът прави изявление, че "пуснал" руските самолети, защото не можел да си позволи на другия ден да събира хора и самолетни останки от Черно море и да "изкарват в ковчези пилоти". С какво бе господин премиер ще свалиш руските самолети? С прашки или с шамански заклинания? Или със снайпера на Първанов и сие? То бива простотии, ама спри се малко де.


Притеснявам се не от изявленията на Премиера. Притеснявам се от дебилността на българския народ, който за пореден път няма да види нищо странно в тези глупави, необмислени, детински разсъждения, които подхождат на уличен пияница, но не и на премиер на държава, член на ЕС и НАТО. Да не говорим затова, дали премиерът има право по Конституция и според българското законодателство да "пуска" самолети над страната ни. Жалка политическа картинка. Жалкият народ избира жалките си ръководители, които му предлагат жалко съществуване.

Категория: Политика
Прочетен: 852 Коментари: 3 Гласове: 3
Последна промяна: 14.09.2015 08:07
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3239169
Постинги: 6938
Коментари: 4326
Гласове: 2406
Архив
Календар
«  Септември, 2015  >>
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930