Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: kolevdobri Категория: Политика
Прочетен: 3239442 Постинги: 6939 Коментари: 4326
Постинги в блога от 04.01.2016 г.
 За сравнение, оценката, която давам на правителството на Орешарски е слаб /2/, така че има и по-зле оценени правителства от сегашното.


Защо давам оценка 3? Ето и някои от аргументите ми, първо позитивните, разбира се, защото иначе оценката щеше да е слаб 2:
  1. Правителството през тази година добре се справи с усвояването на европейските пари. Ясно е, че системата на изсипване на европейски пари в една или друга държава, различно от подобряване на важната за целия съюз обществена инфраструктура и то само тази, която е от европейско значение, не е най-доброто решение, но съблюдавайки от друга гледна точка принципа, "като ди дават - вземай", правителството постигна добри резултати в усвояването и тук можем да му пишем дори оценка "много добър". Тази година бяха завършени важни инфраструктурни обекти като северната дъга на околовръстния път в София и магистрала Струма, в отсечката от Дупница до Благоевград и магистрала Марица, в отсечката от Димитровград до с. Оризово. Беше завършено и околовръстното на Монтана. Бяха рехабилитирани магистрала Тракия в отсечката от разклона за Пазарджик, до моста Елешница в посока София, както и големи части от магистрала Хемус в отсечката от Шумен до Варна. Завършен беше и пътният възел Белокопитово край Шумен. Никой не може да оспори тези успехи на българското правителство и най-вече на Лиляна Павлова.
  2. Правителството събра повече приходи за 2015г., отколкото за 2014г., когато беше свалено правителството на Орешарски. Пак сме в дефицит, но управлението на финансите на държавата бяха подобрени през тази година, в сравнение с предишната. Все пак на фиска тежат всички тези огромни тежести, които в голяма степен са наследени заради управленската немощ на социалистите - Цанков камък, Белене, финансовото състояние на НЕК и т.н. В същото време не бива и да освобождаваме правителството от отговорност, защото ГЕРБ управлява преди Орешарски близо 4 години, но финансовото състояние нито на НЕК нито на БДЖ стана по-добро. Същото важи и за топлофикация. Така че, оценката в случая е 3,5 по шестобалната система.
  3. Единственият министър от правителството, който получава добра оценка за своята работа е социалистът Ивайло Калфин. Защо ли? Защото има практически резултат. Откакто хвана за гушата онези, които лъжат че са студентки майки, само за няколко месеца спести на бюджета 11 милиона лева. Поздравявам го и за наложената нормативна промяна, като вместо пари, започна да раздава ваучери за храна и за детски принадлежности на непълнолетните майки, които до този момент получаваха пари от една страна, че са деца, а от друга, че са майки и никой не можеш да контролира за какво харчеха тези пари. Разбира се, че алкохолът и цигарите са на първо място поставени в листата на харесваните стоки, купувани от циганите, затова тази промяна в законодателната уредба беше добра. Сравнително добра оценка получава и Лиляна Павлова, но с винетките тази жена направо се издъни. Нямаше дискусия, нямаше обсъждане - тряс и определи нова цена на винетките. Тук дори не става дума за размера на увеличението, а по-скоро за безцеремонността на Лиляна Павлова, която демонстрира и незачитането на общественото мнение. Лиляна добре си свърши работата при изграждането на инфраструктурните обекти и това сме го коментирали, но ще я критикувам за най-важното нещо, което трябваше да направи и не направи нищо - свободата на строителното предприемачество.
 Какво не харесвам в работата на правитетелството.
  1. България продължава да бъде частично свободна страна, от гледна точка на икономиката и несвободна страна, от гледна точка на свободата на медиите. Това показва, че диктатурата е по-близко до действителността, отколкото демократичността.
  2. Няма никакъв напредък в областта на контрола върху дейността на държавата - тя продължава да е свръхцентрализирана и деспотична. Това в някаква степен поражда държавата да изпълнява еднолични решения, което си е тирания в някаква степен. Само си помислете - по строителни разрешения, страната ни е класирана на 128 - мо място в света. Тежък е достъпът до електричество, вода, канал, свързване с пътища и т.н. Целият процес по строителството е муден и скъп. Нас не ни интересуват техните оправдания, че строителните разрешения се давали от общините. Ами нали вие държите законодателната инициатива? Направете така, че да не ни тормозят толкова много и ще ви дадем по-висока оценка.
  3. Охранителната дейност на правителството е пълен ташак. Всички виждаме какво прави МВР - нищо.
  4. Дейността в областта на висшето образование за нищо не става. Потъваме все по-дълбоко в световните класации. Държавата е безхаберна като собственик на по-голямата част от университетите. Продължава да има пропаст между онова, което се учи в университетите и онова, което практиката иска.
  5. Социалната система е регулирана от държавата и благодарение на нея, дефицитът продължава да расте всяка година. Тази година той е 6 милиарда лева.
  6. Дефицитът в здравеопазването също е голям. Безконтролност и яко крадене на обществени средства - това е съвременното ни здравеопазване. За 10 години средствата за здраве са нараснали с 3 пъти и с 4 пъти са се увеличили инвалидите, при намаляващо население и бягащи в чужбина доктори и безхаберни пациенти. За всичко това е виновна държавата, която няма никаква действаща съвременна здравна политика. Профилактиката е нула. Пълна нула.
  7. Няма никакъв напредък в областта на контрола върху дейността на общините - кметовете и общинските съвети. Никаква финансова информация или каквато и да е информация за това за какви проекти и на какво основание се харчат парите на данъкоплатците.
  8. Няма никакъв напредък в областта на контрола върху дейността на прокуратурата. Тя на практика е безконтролна. Дори и Магна Харта от 1215г. дава повече права на гражданите, отколкото сегашния наказателен кодекс на България. В Магна Харта се предвижда съвет на 12 рицари, които да обсъждат лошите практики и да вземат мерки да ги предотвратяват и спира, като имат единственото задължение да уведомяват монарха за своите действия и решения. Мислите ли, че такова нещо е постижимо в България, 800 години след това? 
  9. Правосъдната ни система е отвратителна. Магна Харта определя срок от 40 дни за решаване на важни проблеми и спорове. При нас има дела, които се точат с десетилетия. Защо? Защото съдебното производство е държавно и безконтролно. Кой ще накара съдиите да работят? Държавата ли? Ако тя е можела да го направи, щеше да накара и БДЖ да работи и НЕК да работи както трябва и т.н. Какво направи правосъдният министър Христо Иванов през 2015г. - НИЩО, едно голямо НИЩО. Няма съдебна реформа и не може да има такава, ако в нея не участваме ние - гласоподавателите. Постоянно ни лъжат за някакви квоти - прокурорска и съдийска. КВОТИТЕ ТРЯБВА ДА ГИ ОПРЕДЕЛЯМИ НИЕ, ГЛАСОПОДАВАТЕЛИТЕ И НИЕ ТРЯБА ДА КАЖЕМ КОЙ ДА Е ГЛАВЕН ПРОКУРОР, КОЙ ДА Е ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СЪДА И КОЙ ИЗОБЩО ДА Е СЪДИЯ ПО МЕСТА. РАЗБИРАТЕ ЛИ Г-Н ИВАНОВ ИЛИ НИЩО НЕ РАЗБИРАТЕ ОТ ПРАВОРАЗДАВАНЕ? КЪДЕ СМЕ НИЕ - СТАДОТО БЪЛГАРСКО. НЯКОЙ ПИТАЛ ЛИ НИ Е НАС, КАКВИ ДА БЪДАТ КВОТИТЕ. 
  10. Корупция по митниците. Корупция в министерстовто на земеделието. Корупция навсякъде. И защо има корупция? Защото отново и отново го казвам - АКО НИЕ ИЗБИРАХМЕ КОЙ ДА Е МИНИСТЪР НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО ИЛИ ШЕФ НА АГЕНЦИЯ "МИТНИЦИ", МОЖЕ БИ НЕЩАТА ЩЯХА ДА СТОЯТ ПО ДРУГ НАЧИН. ТОГАВА ТЕЗИ ШЕФОВЕ ЩЯХА ДА ОТГОВАРЯТ ПРЕД НАС ЗА НАЗНАЧЕНИЯТА И ЗА РЕЗУЛТАТИТЕ.
  11. ЕДИНСТВЕНО ОТЧЕТ ЗА 2015Г. ПРЕД НАС, ИЗБИРАТЕЛИТЕ ДАДЕ ВЪНШНИЯТ НИ МИНИСТЪР МИТОВ. ВСИЧКО ДРУГО МЪЛЧИ. ЗАЩО ЛУКАРСКИ НЕ ИЗЛЕЗЕ ПРЕД НАС И ДА КАЖЕ, КАКВО НАПРАВИ ЗА БЪЛГАРСКАТА ИКОНОМИКА ПРЕЗ 2015Г.? КАКВО НАПРАВИ РУМЯНА БЪЧВАРОВА, ТОВА НЕДОРАЗУМЕНИЕ, НАРЕЧЕНО МИНИСТЪР?
  12. Трябва все пак да спра, въпреки, че имам в главата си още поне 20 неща, които да изброя. С едно изречение - правителстовто ни е длъжник за това, което не направи през 2015г.
Категория: Политика
Прочетен: 330 Коментари: 0 Гласове: 0
 http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5209962   Празнували си хората, докато в един момент техни роднини сигнализирали, че в една от къщите, тази на кметицата, са влезли неканени гости. Та ловната дружинка се е организирала и е погнала крадците. Дори са произведени изстрели, но в крайна сметка крадците са задържани. Те били изминали 120 километра от Бургас до въпросното село, за да откраднат нещо.

Тази случка е един показателен пример затова, как отделяйки всяка година 1,2 милиарда лева за МВР, се налага да се самозащитаваме от бандитите и както се вижда от статията, напълно безплатно. Този път ловците са завършили работата.

Време е да се предприемат законодателни стъпки и да се дадат права на ловните дружинки в провинцията да следят за спазването на реда, за да се предотвратят в голяма степен кражбите и изнасилванията по малките населени места. Нека да се помисли и за пренасочване на една част от средствата, заделяни сега за яловото МВР, към тези хора, като се осигури поне необходимото оборудване и се създаде организация, а защо не и да им се даде по някой лев. Така хем ще пазят селата от цигани и други бандити, хем и по-малко ще ходят на лов и ще се даде шанс да дивите животни да се увеличат.
Категория: Политика
Прочетен: 618 Коментари: 2 Гласове: 2
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3239442
Постинги: 6939
Коментари: 4326
Гласове: 2406
Архив
Календар
«  Януари, 2016  >>
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031